ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
Οι  Αμερικανοί και οι  Αγγλοι επιτίθενται στο Ιράκ

Γράφει  ο : Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

   Προλεγόμενα

 Η πολιτική των ΗΠΑ στην εγγύς Ανατολής έχει κάνει πολλές μεταβολές και ένα σωρό αιτιολογήσεις  και την πρόσφατη περίοδο πληροφορούμαστε μια στρατηγική αλλαγή προς έναν  νέο  ιμπεριαλισμό, που τώρα εξελίσσεται σε έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Σε όλες όμως τις χώρες, όπου επενέβηκαν οι Αμερικανοί για τα δικά τους  συμφέροντα δεν έφεραν ποτέ τη Δημοκρατία και την πραγματοποίηση των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και παρ΄ όλες τις  ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες για ειρηνική διευθέτηση του αφοπλισμού με τον αυστηρό έλεγχο των ελεγκτών των Ηνωμένων Εθνών, κανείς δεν πίστεψε, ότι μπορεί να σταματήσει την επιδρομή των  Αγγλων και αμερικανών εναντίον του Ιράκ. Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία  είχαν ήδη αποφασίσει, επίσης να επέμβουν  και χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου πληροφορούμαστε με τα αλλεπάλληλα τηλεοπτικά δίκτυα την επιθετική επέμβαση με υπερδυνάμεις και  τον τελειότερο οπλικό σύστημα εναντίον του Ιράκ.

  •  Αs μας επιτραπούν όμως τα παρακάτω ερωτήματα :

Δίνει όμως το διεθνές δίκαιο για την αμερικανική μονομερή επέμβαση έναν νομικό τίτλο ;

Μπορεί ένα μεμονωμένο κράτος αυθαίρετα να στηρίζεται σε μία απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, όταν το ίδιο το όργανο των αποφάσεων, δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν συγκατατίθεται γι΄ αυτό ;

Σε ποιόν λοιπόν ανήκει η απόφαση 1441 από την 8. Νοεμβρίου 2002;  Αποκλειστικά το Συμβούλιο Ασφαλείας, που ομόφωνα αποφάσισε;   Ή σε μία κυβέρνηση, που παίρνει από τα χέρια των Ηνωμένων Εθνών μονόπλευρα, που δηλαδή όχι μόνο τον Νόμο, παρά επίσης αρπάζει και τον Νόμο της διαπραγμάτευσης;  

Κυρίως όμως, τι στέκεται σε αυτήν την απόφαση 1441 στο αποφασιστικό σημείο; 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορούσε να δώσει την συγκατάθεσή του, ότι η απόφαση 1441 δικαιολογεί έναν πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Πάντως μέσα στην ΕΕ θα δημιουργηθούν προβλήματα με τους καλοθελητές του πολέμου, διότι πόσα άραγε ποσά δωροδοκίας, πόση πίεση έπρεπε να χρησιμοποιήσει η Ουάσιγκτον, για να μπορέσει να συγκεντρωθεί ο πενιχρός συνασπισμός των ευδιάθετων του πολέμου;  Αυτά όλα μας τα δείχνουν  με την πτώση της εμπιστοσύνης, όπως οι πλατιές μάζες των διαδηλωτών, επίσης στις χώρες του συνασπισμού.

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα αρνητικά αποτελέσματα αυτού του πολέμου, θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις περιγραφές του   Θουκυδίδη για τον πελοποννησιακό πόλεμο και τον ελληνο-ελληνικό αδικαιολόγητο πόλεμο του 413 π.Χ. στις Συρακούσες της Σικελίας, που επιθυμώ να σας παραπέμψω σε άλλα  άρθρα μου περί της Μεγάλης Ελλάδας.

Μας είναι γνωστό, ότι αυταρχικές και εθνικιστικές κυβερνήσεις  εξαφανίζονται με την εθνική καταστροφή, όπως είδαμε και στη δική μας δικτατορία του 1967/1974 με την  καταστροφή της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προσφυγιά και την κατοχή της Βορείου Κύπρου από τους Τούρκους.  ΄0μως στο Ιράκ υπήρχαν ακόμα οι δυνατότητες ειρηνευτικής διευθέτησης με τον αφοπλισμό διαμέσου των ελεγκτών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο μισός πληθυσμός των 24  εκατομμυρίων Ιρακινών είναι παιδιά και νέοι. Μετά από δύο πολέμους και 12 δώδεκα χρόνια εμπάργκο έχει ήδη ανεβεί η θνησιμότητα των παιδιών κατά δυόμισι φορές. Κάθε όγδοο παιδί πεθαίνει προ της συμπλήρωσης του πέμπτου έτους της ηλικίας.

 Η κύρια αιτία γι΄ αυτό είναι το κόψιμο και οι αναπνευστικές ασθένειες και οι οποίες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερα μετά από τον τωρινό βομβαρδισμό και την  επέκταση των θανατηφόρων καρκινογόνων ουσιών.

  •  Ιστορική   ανασκόπηση και  ο ερχομός  των Αμερικανών και Βρετανών

 Η ισχυρή Αυτοκρατορία των Σασσανίδων κυριεύεται από τους Αραβες. 0ι χαλίφηδες ιδρύουν τη Βαγδάτη και την κάνουν σε πολιτιστική πρωτεύουσα όχι μόνο του ισλαμικού κόσμου. Και όμως μετά έρχονται οι Μογγόλοι και  επακολουθεί η καταστροφή και παρακμή. Επίσης και κάτω από τους 0θωμανούς είναι η χώρα των διπλών ροών των ποταμών μόνο μία επαρχιακή πόλη /  ως το τέλος του πρώτου παγκόσμιου πολέμου που δημιουργείται το Ιράκ.

  Ήδη από το 1631 ήτανε η Μεσοποταμία  μέρος της 0θωμανικής Αυτοκρατορίας και η Βαγδάτη μετατρέπεται σε επαρχιακή πόλη. Το 1903 αρχίζει η  κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βαγδάτης. 1916/ 1917 επιτυχή αραβική εξέγερση εναντίον των Τούρκων στον πρώτο  παγκόσμιο πόλεμο.  0ι πρώτοι, που έριξαν τα βλέμματά τους στην Εγγύς Ανατολή ήτανε οι Γερμανοί, που το όνειρο του Κάιζερ ήτανε να εγκαταστήσει δέκα εκατομμύρια Γερμανούς στην Μεσοποταμία. 0ι Γερμανοί ήρθαν σε ανταγωνισμό με την παλιά εγκαθιδρυμένη αποικιακή δύναμη Αγγλία. Το 1903 αρχίζουν με την κατασκευή της περίφημης σιδηροδρομικής γραμμής της Βαγδάτης, που όφειλε να συνδέσει την Ανατολία ως την παλιά πρωτεύουσα της Μεσοποταμίας, που στην αρχή του πρώτου παγκόσμιου πολέμου μπόρεσε να  αποτελειώσει ως τα τουρκο / συριακά σύνορα. Στον πρώτο μοντέρνο, μηχανοκίνητο πόλεμο χρησιμοποιείται το πετρέλαιο ως ένα αποφασιστικό όπλο.   

0ι πλούσιες πετρελαιοπηγές γύρω την Μπάσρα και Μοσούλ είναι στρατηγικής σημασίας.

Το 1914 κατέλαβε ένα βρετανικό εκστρατευτικό σώμα την Μπάσρα   και εξασφαλίζει με αυτήν την κατάληψη τις πετρελαιοπηγές στην περιοχή  Schatt el- Arab.

Και όμως όταν οι Βρετανοί προχώρησαν εναντίον της Βαγδάτης, ηττήθηκαν οι Βρετανοί το 1916 από τον τουρκο-γερμανικό στρατό, 17.000 δεκαεφτά χιλιάδες  Αγγλοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και μαζί με αυτούς  6000 έξι χιλιάδες άραβες αυτονομιστές του μυστικού ομίλου Al-Ahd  από τη Βαγδάτη, που τότε είδαν να έρχεται η ευνοϊκή στιγμή, να απελευθερωθούν από τον οθωμανικό ζυγό  - οι πρώτοι αγωνιστές για  ένα ανεξάρτητο Ιράκ. Λίγο αργότερα ξεσηκώνεται μια  αραβική στάση.  Αρχίζει αυτή με μία συμβολική τουφεκιά στον τουρκικό στρατώνα της ισλαμικής ιεράς πόλης της Μέκκας. Ο αρχηγός ήτανε ο

Sarif Hussein bin Ali, ένας από τους υψηλότερους αξιωματούχους του Ισλάμ. 0ι βρετανοί υποστηρίζουν την εξέγερση. 0 Sir Henry McMohon, βρετανός υψηλός Κομισάριος στην  Αίγυπτο, υπόσχεται στον  Xussein  σε μία γραπτή ανταλλαγή επιστολών ένα «Βασίλειο Αραβίας» , που θα συμπεριλάμβανε την Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ και την Σαουδαραβία. Αυτή η υπόσχεση-συγκατάθεση είναι διπλωματικά κατοχυρωμένη  erklausuliert και οι εξεγερθέντες την απολαμβάνουν ως αλήθεια.

Δεν μπορούν να κατανοήσουν, ότι η Μεγάλη Βρετανία και Η Γαλλία σχεδόν συγχρόνως σε μία μυστική συμφωνία είχαν ήδη συμφωνήσει σε έναν διαμελισμό της Εγγύς Ανατολής. Η Γαλλία οφείλει να πάρει ως προτεκτοράτο την Συρία και το Λίβανο, η Αγγλία το Ιράκ και την Παλαιστίνη.  Κάτω από αυτήν την « κυριαρχία προστασίας» είχαν προβλεφθεί απλώς και μόνο σε έσχατη ανάγκη ακατόρθωτα προσδιορισμένα κράτη. Από  εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις του  Mc Mahons  αγωνίζονται οι  Αραβες παρτιζάνοι κάτω από την καθοδήγηση του θρυλικού  T.E. Lawrence ηρωικά εναντίον των 0θωμανικών στρατευμάτων και των γερμανικών βοηθητικών δυνάμεων. Την Ανοιξη του 1917 καταλαμβάνει ο αραβικο / βρετανικός στρατός τη Βαγδάτη χωρίς μεγάλη  αντίσταση των αριθμητικά ολιγότερων Τούρκων. Είναι σχεδόν η τριακοστή άλωση της πρώην πόλης των Καλίφων κατά τη διάρκεια της ιστορίας της.  Ως την ανακωχή το Σεπτέμβριο του 1918 παραμένει η Βαγδάτη στα αραβικά χέρια. 0ι εθνικιστές βλέπουν ήδη ως νέα πρωτεύουσα της Μεγάλης Αραβίας. Και όμως στην Ειρήνη πρέπει να πληροφορηθούν και αυτοί με πίκρα και απογοήτευση  ότι αργότερα  ο  T.E. Lawrence κατέγραψε σε ένα πικραμένο τίτλο: «Από την Αρχή ήτανε ολοφάνερο, ότι σε περίπτωση της νίκης μας , αυτή η υπόσχεση δεν ήτανε τίποτε άλλο περισσότερο απ΄ ότι ένα νεκρό χαρτί. Και αν ήμουνα εγώ ένας ειλικρινής Σύμβουλος των Αράβων, θα τους είχα συμβουλέψει να πάνε στα σπίτια τους και να μην διακινδυνέψουν έτσι τη ζωή τους».

 ΄0μως αυτή η ιστορική ανασκόπηση έχει και για τη δική μας Πατρίδα  σημαντικά διδάγματα, από τις υποσχέσεις των συμμάχων και την αδικαιολόγητη και προκλητική στάση τους, αρκεί να προστρέξουμε στην πλούσια βιβλιογραφία και στην μελέτη πολλών και διαφορετικών αντιμαχόμενων θέσεων για το δικό μας διχασμό, για την δήθεν παραχώρηση από τους συμμάχους της Βορείου Ηπείρου, μετά πάλι της παραχώρησης της Καβάλας από τον Βασιλιά στους Βουλγάρους, την σύλληψη μεγάλου αριθμού του ελληνικού στρατού και μετακόμισης στη Γερμανία, το Βέτο της  Ρωσίας για την εισδοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, γιατί της είχαν υποσχεθεί την Κωνσταντινούπολη, τη δυσκολία των συμμάχων στα βόρεια σύνορα, στη  Θράκη και στην Μεσοποταμία , οι συμφωνίες τους με τους Τούρκους, και την υπόσχεση των συμμάχων για την απελευθέρωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και το σπρώξιμο στην Μικρασιατική καταστροφή, χωρίς υποστήριξη, βοήθεια και εκπλήρωση των υποσχέσεων.

 Το πώς και γιατί εκδιώχθηκαν οι Βρετανοί από το Ιράκ και πώς και γιατί  τώρα επιστρέφουν πάλι πίσω ;


24 ΜΑΡΤΙΟΥ  2003

Aπαγορεύεται η χρησιμοποίηση ή αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου των άρθρων χωρίς τη γραπτή άδεια του συντάκτη.

 

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο info@kn-megalexandros.gr

www.kn-megalexandros.gr

- AΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ SITE  - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ TOY FRAMEΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ - Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ Μ.Α

 Την ενημέρωση της ιστοσελίδας  μου έχει αναλάβει αφιλοκερδώς ο φίλος και συνεργάτης  μου  "asxetos" από το asxetos.gr . Τον ευχαριστώ Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης