ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

   Οι Αγγλοι  ξανάρχονται στο ΙΡΑΚ μετά 85 Χρόνια ως κατακτητές ;

Γράφει  ο : Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

  Προλεγόμενα ιστορικών γεγονότων

0ι Αραβες, βγαίνουν τελικά από την συμμετοχή στον πόλεμο, όπως και οι Έλληνες  και βλέπουν την αμοιβή τους από την αιματηρή  συμμετοχή και απελευθέρωση των εδαφών τους  στον πόλεμο  ως προδομένοι. Το Ιράκ δεν θα γίνει ανεξάρτητη εθνικότητα, παρά βρετανικό  εντολοδόχο προτεκτοράτο. 0 στρατός δεν κατορθώνει με τη βοήθεια ξένων στρατευμάτων να εξωθήσει τους  Αγγλους από τη χώρα.

Μία στρατιωτική κίνηση σκουπίζει το 1958 το βασιλικό παλάτι. 0 λαός  ζητωκραυγάζει τον χαρισματικό στρατηγό και πρόεδρο Κάσσεμ   - πέντε χρόνια αργότερα βάρβαρα δολοφονείται.

Αυτήν την περίοδο από το 1914 ως το 1922 είναι ανάγκη να προστρέξουμε σε ειδική βιβλιογραφία για να διαπιστώσουμε τις έλληνο-συμμαχικές υποσχέσεις και σχέσεις και την τελική απάτη απέναντί μας, που κατέληξε στην Μικρασιατική καταστροφή.

  • Η  απαρχή εδραίωσης της αποικιοκρατίας των Αγγλων στο Ιράκ

Το έτος 1921 αναζητά με δυσκολία το Λονδίνο έναν βασιλιά, όχι όμως για την μεγάλη Βρετανία, αλλά για το κατεχόμενο Ιράκ. Αυτό το τεχνικό σχήμα  από τις πρώην οθωμανικές επαρχίες   ΜΠΑΣΡΑ,  ΒΑΓΔΑΤΗ και ΜΟΣΟΥΛ.  Η  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ στη Γενεύη έχει επικροτήσει τη χώρα ένα χρόνο νωρίτερα ως εντολοδόχο της περιοχής τους βρετανούς. ΄0μως οι Αραβες στη χώρα των διπλών ροών των ποταμών δεν θέλουν να αναγνωρίσουν αυτό το νέο  στάτους-status και πυροδοτούν το καλοκαίρι του 1920 μία στάση εναντίον του βρετανικού στέμματος.

Η αναστάτωση των Αράβων είναι κατανοητή, αν σκεφτεί κανείς και τους βασιλιάδες της δικής μας Πατρίδας. Αισθάνονται λοιπόν γι΄ αυτό προδομένοι, όπως και οι Έλληνες από την Μικρασιατική καταστροφή. Η Αγγλία τους είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ένα ανεξάρτητο κράτος της Μεγάλης Αραβίας, αν και αυτοί ξεσηκωθούν εναντίον της οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πραγματικά καταλαμβάνουν το 1917 αγγλικά στρατεύματα και Αραβες εξεγερθέντες, αμφότεροι  συλλογικά τη Βαγδάτη και το 1918 περνούν με πομπώδη παρέλαση στη Δαμασκό.  

  0 χασεμίτης πρίγκιπας  Sharif Feisal – Σαρίφ Φαϊσάλ το 1920 στέφεται στη Δαμασκό ως βασιλιάς και ανακηρύσσει το  Αραβικό Βασίλειο της Συρίας. Η οθωμανική Αυτοκρατορία κομματιάζεται. Το όνειρο για το Αραβικό Κράτος δεν φαίνεται να έχει εμπόδια.

  • Η αντίδραση και η επιμέρους  δράση των αποικιοκρατών

Πώς αντιδρά όμως το αποικιοκρατικό κράτος; ΄0πως βλέπουμε όμως η αποικιακή απληστία της Αγγλίας και της Γαλλίας είναι πάρα πολύ ισχυρή. 0ι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις είχαν ήδη συνεννοηθεί  ΜΥΣΤΙΚΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου, το φαλιμέντο του αραβικού πλήθους της οθωμανικής Αυτοκρατορίας να το τεμαχίσουν και να το διαμοιράσουν μεταξύ τους, το ΙΡΑΚ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ και ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΗ για το Λονδίνο, ΣΖΡΙΑ και ΛΙΒΑΝΟ για το Παρίσι.

Η  ΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΤΩΝ  ΕΘΝΩΝ ευλόγησε αυτό το ιμπεριαλιστικό ΜΑΣΤΕΡΠΛΑΝ πλάνο με τον ακαθόριστο όρο, τα  εντολοδόχα  μέρη, κάποτε, και κάπως / να οδηγήσουν στην ανεξαρτησία.   Το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα φτάνει το καλοκαίρι του 1920 στη ΣΥΡΙΑ

και οδεύει  προς τη Δαμασκό. Τα στρατεύματα του βασιλιά Φαϊσάλ  παρέχουν μόνο λίγη περιορισμένη αντίσταση. Ο Πρώτος και Μοναδικός Βασιλιάς της Μεγάλης Συρίας εξε-θρονίζεται   κάτω από εξευτελιστικούς όρους και  διώχνεται  από τη χώρα. Αυτός πάλι αναζητά άσυλο στους βρετανούς. 0ι βρετανοί διευθύνουν ως αποικιακή Δύναμη τα σκήπτρα του ΙΡΑΚ. Στην πόλη Τίγρις  εδρεύει ένας βρετανός γενικός κυβερνήτης. Εισάγεται η βρετανική Νομοθεσία, ειδικά στις υψηλές υπαλληλικές θέσεις βρίσκονται μόνο 4% στα αραβικά χέρια. 0 Τ.Ε.  LAWRENCE,  ο βρετανός ήρωας του αραβικού αγώνα εναντίον των 0θωμανών, μένει εντελώς παγωμένος και κατάπληκτος: « Από την αρχή κιόλας ήτανε όλες οι υποσχέσεις ΤΙΠΟΤΕ  άλλο από ένα νεκρό χαρτί ».

Τον Ιούνιο του 1920 ρίχνουν οι κατοχικοί έναν δημοφιλή Σάϊχ  στη φυλακή, διότι αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα δήθεν χρέη απέναντι στην κατοχική εντολοδόχο κυβέρνηση. Αυτό αμέσως προκαλεί μία εξέγερση.  Τρεις ολόκληρες μήνες διάρκεσε ο αγώνας καταστολής της εξέγερσης, που σκοτώθηκαν 6000 έξι χιλιάδες ιρακινοί και 400 βρετανοί στρατιώτες.

  • Το Λονδίνο άρχισε να τρομάζει από τον φόρο αίματος

Ο αιματηρός φόρος τρομάζει το Λονδίνο. Ακόμα περισσότερο τρόμαξε όμως για τα υπερβολικά χρήματα που κόστισε η καταστολή του κινήματος αντίστασης των ιρακινών. Αυτά τα έξοδα εν μπορούν να δικαιολογήσουν οι εκλογείς μετά τον παγκόσμιο πόλεμο. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν, ώστε να μειώσουν τα έξοδα της βρετανικής παρουσίας στο ΙΡΑΚ, ώστε και να μπορέσουν να εμποδίσουν τους Αραβες στασιαστές σε νέες εξεγέρσεις;

0 φιλοπόλεμος υπουργός πολέμου  WINSTON  CHURCILL  βρίσκει  λύση στο αδιέξοδο:  Ένας Μονάρχης πρέπει  να τοποθετηθεί στο ΙΡΑΚ. Ο ανεπιθύμητος και εκδιωχθείς βασιλιάς της Συρίας Φαϊσάλ βρίσκεται την κατάλληλη ώρα και στιγμή. Αυτός όμως δεν είναι ιρακινός, παρά κατάγεται από την Μέκκα της  Σαουδαραβίας.  Γι΄ αυτό αναφέρεται η οικογένειά του ως προέλευσης κατ΄ ευθείαν από τον προφήτη  Μωάμεθ. « Αυτός είναι ο άνθρωπός μας» λέει ο CHURHILL.  Δημοφιλής αγωνιστής για την ελευθερία, μεγαλωμένος κάτω από Βεδουϊνους και συγχρόνως δεν μισεί τους Εγγλέζους  -  το ιδανικό σήμα για ένα κράτος μόνο κατά το όνομα Αυτονομία, κάτω από τη βρετανική κυριαρχία.

Στη συνεδρίαση του Καΐρου το 1921 η   δημοσιογράφος, πράκτορας των Αγγλων  GERTRUDE  BELL  ως μοναδική γυναίκα από τους 40  αντιπροσώπους διαπερνά  την πρότασή της να γίνει ΝΕΟΣ ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ο εκδιωχθείς από τη Συρία βασιλιάς Φαϊσαλ.-Faisal. Έτσι λοιπόν ο εκδιωχθείς βασιλιάς της Μεγάλης Συρίας ως κυρίαρχος  RECYCELT    καθορίζεται σαν βασιλιάς του ΙΡΑΚ, χωρίς την συγκατάθεση του εντόπιου  πληθυσμού.  Η βρετανίδα πράκτορας  GERTRUDE BELL και έμπιστη του Σάϊχ   τραβάει με το μολύβι της σε χαρτί  τα όρια του Ιράκ. Αυτή θα γίνει συγχρόνως δασκάλα του νέου Κυρίαρχου,  αυτή τον ξεναγεί και του  δείχνει το ΙΡΑΚ, που είναι  γι΄ αυτόν άγνωστη χώρα, κυρίως τα βασικότερα αξιοθέατα και του συστήνει τις σπουδαιότερες προσωπικότητες…

Και όμως ο Φαϊσάλ αρχίζει να απομακρύνεται τους Βρετανούς και επίσης και την σύμβουλο και πράκτορα των Αγγλων….

Στηριζόμενος σ΄ ένα πλούσια διακοσμημένο κυρτό σπαθί είναι παρόμοιος ο 38χρονος Φαϊσάλ με το κοφτερό του προφίλ στις φωτογραφίες ως πολεμοχαρής της ερήμου από την οπερέτα. Και όμως γρήγορα αναδεικνύεται ως ρεαλιστικός πολιτικός. Του είναι πλέον συνειδητό, ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει εναντίον των Αγγλων. Διότι τον έχουν προδιαγράψει την πορεία του σε συμφωνία, ότι σε κάθε υψηλό ιρακινό υπάλληλο πρέπει να υπάρχει  και να υπακούει σε έναν τοποθετημένο βρετανό υπάλληλο, που σε υποθέσεις αμφιβολιών είχε και τον τελευταίο αποφασιστικό λόγο. Εκτός τούτου υποχρεούται το ΙΡΑΚ, να μην κάνει καμιά πολιτική, που έρχεται σε αντίθεση με τα  συμφέροντα των βρετανών.

Πηγή:  Για τους γερμανόγλωσσους Συνέλληνες θα πρότεινα την περαιτέρω μελέτη των μακροσκελών αναλυτικών άρθρων  της συνεχούς σειράς: ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ του εβδομαδιαίου περιοδικού ΣΤΕΡΝ των  μηνών Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2003.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ...............


26 ΜΑΡΤΙΟΥ  2003

Aπαγορεύεται η χρησιμοποίηση ή αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου των άρθρων χωρίς τη γραπτή άδεια του συντάκτη.

 

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο info@kn-megalexandros.gr

www.kn-megalexandros.gr

- AΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ SITE  - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ TOY FRAMEΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ - Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ Μ.Α

 Την ενημέρωση της ιστοσελίδας  μου έχει αναλάβει αφιλοκερδώς ο φίλος και συνεργάτης  μου  "asxetos" από το asxetos.gr . Τον ευχαριστώ Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης