ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

 α. Η ΑΠΑΡΧΉ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ
β. 
0Ι ΑΝΤΙΘΈΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΏΝ  ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

Γράφει  ο : Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

α. Η ΑΠΑΡΧΉ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ

  • Ιστορικά προλεγόμενα

Το 1917 οι εξεγερθέντες  Αραβες συλλογικά με βρετανικά στρατεύματα κυριεύουν την Βαγδάτη. Το 1918 οι εξεγερθέντες Αραβες μαζί με βρετανικά στρατεύματα κυριεύουν αμφότεροι  τη Δαμασκό. Το 1920 η εξέγερση των Αράβων εναντίον του βρετανικού στέμματος. Ο Φαϊσάλ ο Πρώτος, στέφεται   στη Δαμασκό ως βασιλιάς της Μεγάλης Συρίας και όμως εξεθρονίζεται από τις γαλλικές δυνάμεις και απελαύνεται της χώρας. 1921 ο Φαϊσάλ καθορίζεται από τους βρετανούς ως βασιλιάς του Ιράκ. 1932 το Ιράκ γίνεται ανεξάρτητο Μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.  1933 ο βασιλιάς Φαϊσάλ πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Διάδοχός του γίνεται ο γιος του  GHAZI.  1936  οι στρατηγοί πραξικοπηματούν  εναντίον του βασιλιά  Ghazi. Οι στρατιωτικοί κερδίζουν αυξανόμενη δύναμη στο Ιράκ. 1941 καινούργιο πραξικόπημα στο Ιράκ. Η νέα κυβέρνηση θέτει όλες τις δυνάμεις της για τη   θραύση, παύση των σχέσεων με τους βρετανούς. Τον Μάιο μπόρεσαν πάλι βρετανικά στρατεύματα να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση δύναμης στους Αγγλους.

1958 οι στρατιωτικοί ανακηρύττουν την επανάσταση και αποτελειώνουν την κυριαρχία του Φαϊσάλ. Ο Φάϊσάλ ο  Δεύτερος και ο αντιβασιλέας  ABDALLAH  δολοφονούνται.  1959 οι βρετανοί εκκενώνουν την τελευταία βάση στο Ιράκ. Μία ομάδα νέων στο κόμμα Baath  δραστηριοποιημένων κάτω από αυτούς βρίσκεται και ο νεαρός  SADDAM  HUSSEIN, εκτελεί μία απόπειρα δολοφωνίας του προέδρου ΚΑΣΣΕΜ . 1961 οι βρετανοί αποχωρούν από το Κουβέϊτ . 1963 ενάντια της θέλησης του πληθυσμού πραξικοπηματεί  η εθνική φρουρά του κόμματος  Baath  εναντίον του προέδρου  ΚΑΣΣΕΜ, οι νικητές αντιμετωπίζουν με μεγάλη βαρβαρότητα τους ύποπτους αντίπαλους και τους κριτικούς πολίτες……

  • Οι Αγγλοι και οι πετρελαιοπηγές

Κατ΄ αρχάς το 1927 συμπεριλαμβάνονται οι πετρελαιοπηγές του ΚΙΡΚΟΥΜ, μία πιπελίνε προς τη  Χάϊφα και Τρίπολη αποτελειώνει το 1934 και ως την πεντηκονταετία είναι οι εισπράξεις του Ιράκ από την προώθηση πετρελαίου πενιχρές. Οι  Αγγλοι εξασφαλίζουν προφυλακτικά τον έλεγχο των πηγών και ομολογούν στην ιρακινή κυβέρνηση, ότι μόνο ένα χαμηλό μέρος των εισπράξεων. 0ι φροντίδες του βασιλιά Φαϊσάλ είναι, ότι έχει ένα κράτος, αλλά χωρίς λαό του κράτους. Τρεις ομάδες ζουν στην Αυτοκρατορία του και εξαρτώνται από την χαριστική απόφαση των Αγγλων. 0ι Σεϊτες Αραβες του Νότου αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Πολιτικά όμως αντιπροσωπεύονται με μηδαμινά ποσοστά. Στο νέο βασιλιά του Ιράκ, που κατάγεται από την Μέκκα της Σαoυδαραβίας και είναι οπαδός Σουνικής κατεύθυνσης του Ισλάμ και  ακόμα οι   έμπιστοί του από την εποχή της Δαμασκού κρατούν βασικές θέσεις κλειδιά, στέκονται οι  Σεϊτες Αραβες απέναντί του αρνητικά. Την μεγαλύτερη επιρροή κατέχουν παραδοσιακά οι Αραβες Σουνίτες, που όμως αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% του πληθυσμού.  ΄Ήδη κάτω από τους Τούρκους /  επίσης οι Σουνίτες κρατούσαν εξασφαλισμένες θέσεις κλειδιά στην πολιτική και στην οικονομία.  Αυτοί ήλπιζαν περισσότερο από έναν θρησκευτικό αδελφό στο θρόνο.

Οι Κούρδοι τελικά είναι μόνο γεωγραφικά τοποθετημένοι στην άκρη από την Βασιλική Αυτοκρατορία του Φαϊσάλ. Η Δεύτερη ΜΕΓΑΛΗ ομάδα στο Ιράκ δεν είναι σιμιτικής προέλευσης, παρά ένας ινδοευρωπαϊκός λαός με μία γλώσσα, που είναι παρόμοια της Περσικής.

  • 0ι απατημένοι λαοί της Εγγύς Ανατολής

Οι Κούρδοι είναι αντίθετοι από ένα κεντρικό  κατευθυνόμενο  κράτος.  Διότι ακόμα ενθυμούνται τις υποσχέσεις και την οργανωμένη απάτη σε βάρος τους.

Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τους είχαν υποσχεθεί οι νικήτριες μεγάλες δυνάμεις, χώρες σε συμφωνίες των Σεβρών ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, αυτή όμως η υπόσχεση απεδείχθη απατηλή και οι σύμμαχοι αθέτησαν σιωπηλά τα επόμενα χρόνια  για την εκπλήρωση των υποσχόμενων.  0  βουνίσιος λαός του βορρά είναι από την αρχή ένας ενοχλητικός παράγοντας και πηγή εξεγέρσεων για  να εκπληρώσει τα δικαιώματά του και δεν  παίζει ρόλο ποιος κυβερνά στη Βαγδάτη.

Επιτρέψτε μου, όμως να αναφερθώ και στα δικά μας και να αναφέρω, ότι η συνθήκη των Σεβρών του 1920 προέβλεπε το χάσιμο περιοχών της Τουρκίας  και παραχώρηση προς την Ελλάδα, τη Θράκη με την Αδριανούπολη και την Καλλίπολη, τα νησιά του Αιγαίου και επίσης και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, τη Σμύρνη και την ενδοχώρα τους.

 Τίποτε από αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν και είχαμε εκατομμύρια θύματα του άμαχου πληθυσμού, μόνο και μόνο για να διαπεράσουν οι σύμμαχοί μας τα αποκλειστικά δικά τους

Συμφέροντα  με την απάνθρωπη απληστία τους.

 Για όλα αυτά όμως όλοι μας εξαπατηθήκαμε από τους συμμάχους μας και απέναντι στους Ιρακινούς και απέναντι στους Κούρδους και απέναντι  στους Αρμενίους και απέναντι στους ίδιους τους συμμάχους τους , τους Έλληνες οι σύμμαχοί μας φάνηκαν  ασυνεπείς, απατηλοί , ψεύτες και  με όλα αυτά υπεύθυνοι για όλες τις τραγικές συμφορές των γενοκτονιών του άμαχου πληθυσμού, του  πόνου, του εξευτελισμού, του ξεριζωμού, και της σφαγής  των λαών της Εγγύς Ανατολής.


   B. 0Ι ΑΝΤΙΘΈΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΏΝ  ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

Το 1941 οι Αγγλοι παίρνουν ξανά τα ηνία στα χέρια τους

Η αντίθεση μεταξύ Σεϊτών, Σουνιτών και Κούρδων θα πλάθει στην παρούσα στιγμή την ιρακινή εθνική ιστορία και θα παραμείνει και έχει λάβει και κάτω από τη δικτατορία του Σαντάμ Χουσεϊν  μία βάρβαρη  μορφή. Ο βασιλιάς Φαϊσάλ γνωρίζει το πρόβλημα. Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ισοφάρισμα - ισοσκέλισμα  μεταξύ των εχθρικά διακειμένων ομάδων. Και όμως η θέση του είναι πολύ αδύνατη. Μόνο στο εξωτερικό κατορθώνει ο βασιλιάς μία επιτυχία. Το Ιράκ κατορθώνει, αν και είναι οι Αγγλοι εκεί, την Αυτονομία. Το 1932 υπογράφεται μία συμφωνία, που κάνει τη χώρα ανεξάρτητο Μέλος της Κοινωνίας των Εθνών. 0ι βρετανοί   κρατούν ναυτικές βάσεις, γυμνάζουν τον ιρακινό στρατό, αφήνουν να εγγυηθούν  και να στερεώσουν «στερνές επικοινωνίες» σε όλες τις εξωτερικές υποθέσεις στη Βαγδάτη, όπου τοποθετούν έναν πρεσβευτή  που έχει το «προνομιούχο στάτους».   

0ι Αραβες εθνικιστές υποψιάζονται απ΄ εδώ  και μπρος σε κάθε πολιτική απόφαση, ότι το Λονδίνο μυστικά έχει μέσα το χέρι του. Μόνον από τη συνεχή αντιπολίτευση στη συμφωνία με την Αγγλία μπορεί κανείς να καταλάβει τις επαναστάσεις στο Ιράκ, όπως το 1958 και στη συνέχεια την ενάντια στη  Δύση  στάση του Ιράκ, καταλήγει ο αμερικανός ιστορικός Phebe Marr.

  • Ο Θάνατος του βασιλιά και οι νέες εξελίξεις

Το 1933 πεθαίνει ο βασιλιάς Φαϊσάλ   σ΄ ένα ελβετικό Νοσοκομείο μετά από μία καρδιακή εμπλοκή. Αν και ήρθε στην Ευρώπη για τη θεραπεία της καρδιακής νοσηλείας, που επέφερε από αρκετό καιρό, μολαταύτα εθνικιστικοί κύκλοι πιστεύουν, ότι  Secret Service  είχαν δολοφονήσει τον βασιλιά, γιατί έγινε πολύ εγκατεστημένος / κατοικοεδρεύων. 0 21χρονος γιος του Φαϊσάλ Ghazi γίνεται βασιλιάς. 0 νεαρός βασιλιάς μεγάλωσε μέσα σε στρατιώτες και είχε στενές σχέσεις με το σώμα των αξιωματικών,  που όλο και περισσότερο γινότανε οι τάσεις του εθνικιστικές. Αυτός λοιπόν τοποθέτησε στο παλάτι του έναν ραδιοφωνικό σταθμό, από όπου διατυμπάνιζε, καυτηρίαζε τις παραχωρήσεις των Βρετανών στην Σιωνιστική  κίνηση στην Παλαιστήνη, όπου τις μαστίγωνε και απαιτούσε την Ένωση του Κουβέϊτ στο Ιράκ:  « Ο Scheich – Σάϊχ του Κουβέϊτ δεν είναι τίποτε περισσότερο  απ΄ ότι μία βρετανική  μαριονέτα  και ένας μεσαιωνικός άρχοντας, που ο ίδιος έχει επιζήσει».

0 βασιλιάς Ghazi σιωπά, όταν οι στρατηγοί του το 1936 κάνουν πραξικόπημα. Τρία χρόνια αργότερα πέφτει με μεγάλη ταχύτητα ο νεαρός βασιλιάς, μεθυσμένος με  αυτοκίνητο σπορ επάνω σε μία κολώνα ηλεκτρική.  0 εξάδελφός του Abdallah   αναλαμβάνει για τον ανήλικο γιο του  Ghazi  την αντιβασιλεία. 

  • O ΔΕΥΤΕΡΟΣ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

OΤΑΝ ΞΈΣΠΑΣΕ Ο Δεύτερος  Παγκόσμιος Πόλεμος ήτανε οι αξιωματικοί του Ιράκ κατενθουσιασμένοι από τις νίκες των ΝΑΖΙ. Αισθανότανε στο Βερολίνο των Ναζιστών, ότι θα τους υποστήριζε η Μεγάλη Γερμανική Αυτοκρατορία σε περίπτωση μίας φιλονικίας με τους βρετανούς. Η απάντηση της Γερμανίας ήτανε απογοητευτική. Το Υπουργείο εξωτερικών τους προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να κάνουν χωρίς περίσκεψη καμία επίθεση εναντίον της  « δύναμης  προστασίας».

Μολαταύτα το 1941 έκαναν πραξικόπημα τέσσερις αξιωματικοί . 0ι δυνάμεις τους περικύκλωσαν το παλάτι. Ο Αμπνταλάχ μπόρεσε να δραπετεύσει. 0 ιερέας της αμερικανικής   αποικίας στη Βαγδάτη τον δραπέτευσε  κρυφά, κρυμμένο κάτω από μία κουβέρτα, στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου της πόλης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία συμπαράστασης αποβιβάστηκαν ισχυρές βρετανικές δυνάμεις στην  Μπάσρα. 0ι ιρακινοί στρατηγοί απαιτούν την άμεση αποχώρηση και γνωστοποιούν ότι κάθε νέα κίνηση στρατευμάτων είναι εχθρική πράξη. Ειδικά όταν οι βρετανοί προσπαθούσαν να εκκενώσουν την πόλη με ένα αεροπλάνο μεταφοράς με γυναίκες και παιδιά, αρχίζουν οι ιρακινοί στα σοβαρά:  Αν προσπαθούσε να απογειωθεί αυτό το αεροπλάνο, θα το πυροβολούσαν. Μετά από αυτό αποφασίζει ο τοπικός στρατιωτικός να σπάσει τον κλοιό των ιρακινών με μία ξαφνική επίθεση.

0ι βρετανοί  κατορθώνουν να σπάσουν τον κλοιό των ιρακινών γύρω από το αεροδρόμιο. 0ι ιρακινές δυνάμεις υποχωρούν ως τη Βαγδάτη. Η βρετανική αεροπορία καταστρέφει σε λιγότερες από 25 μέρες  40  αεροπλάνα μάχης του Ιράκ. 0ι εξεγερθέντες στέλνουν επείγοντα μήνυμα στο Βερολίνο και ζητούν βοήθεια. 0ι Ναζί  της Γερμανίας αντιδρούν, αλλά με μισή καρδιά και πολύ αργά. Έναν μήνα μετά την έναρξη των αγώνων βρίσκονται τον Μάιο του 1941 τα βρετανικά στρατεύματα μπροστά στη Βαγδάτη. Oι πραξικοπηματίες διαφεύγουν. 0ι Αγγλοι παίρνουν τα ηνία στη χώρα ξανά σφιχτά στα χέρια…. . …….

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ...............


26 ΜΑΡΤΙΟΥ  2003

Aπαγορεύεται η χρησιμοποίηση ή αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου των άρθρων χωρίς τη γραπτή άδεια του συντάκτη.

 

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο info@kn-megalexandros.gr

www.kn-megalexandros.gr

- AΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ SITE  - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ TOY FRAMEΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ - Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ Μ.Α

 Την ενημέρωση της ιστοσελίδας  μου έχει αναλάβει αφιλοκερδώς ο φίλος και συνεργάτης  μου  "asxetos" από το asxetos.gr . Τον ευχαριστώ Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης