ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ

Γράφει  ο : Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

  • Ιστορικά προλεγόμενα

Κατά τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο, πραξικοπηματούν το 1941  τέσσερις στρατηγοί και το κίνημα αποτυχαίνει. 0ι βρετανοί καταστρέφουν 40  μαχητικά αεροπλάνα του Ιράκ.

  • 0ι περαιτέρω εξελίξεις στο Ιράκ

΄0λοι οι αρχηγοί του πραξικοπήματος καταδικάζονται σε θάνατο και κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών εκτελούνται, όσοι ήτανε δυνατόν να συλληφθούν. 0 τελευταίος μάλιστα συνωμότης άφησε ο αγγλόφιλος πρωθυπουργός  NURI AL - SAID να τον κρεμάσουν στην πύλη του Υπουργείου Αμύνης, ακόμα τον Οκτώβριο του 1945, έξι μήνες μετά τη λήξη του Δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

 Και όμως ένα μέρος των ιρακινών θεωρούν τους νεκρούς ως μάρτυρες, το βασιλικό παλάτι μαζί με τον ΝΟΥΡΪ και τους υπηρετούντες αντίθετα ως ενδιδόμενα όργανα του βρετανικού ιμπεριαλισμού.  Το 1958 αποκρεμάται ένας άλλος νεκρός στην πύλη του Υπουργείου Αμύνης  -  ο αντιβασιλέας ΑΒΝΤΑΛΛΑΧ.  0 τόπος έχει ειδικά επιλεχθεί για τη μακάβρια θέα. Διότι οι στρατιωτικοί που τώρα ανακήρυξαν την επανάσταση, έχουν προγραμματίσει να αποτελειώσουν, ό,τι άρχισαν   οι «Μάρτυρες» από το 1941. Το βασίλειο του Ιράκ αποτελειώνει αιματηρά .  ΄0ταν ομάδες των εξεγερθέντων θέλησαν να κυκλώσουν το παλάτι, προσπάθησε ο Αμπταλλάχ μαζί με τον εντωμεταξύ 23χρονο βασιλιά Φαϊσάλ το Δεύτερο, τον γιο του βασιλιά ΓΑΤΖΙ, διαμέσου της πόρτας της κουζίνας του παλατιού για να εξαφανιστούν.  Ένας νέος αξιωματικός αναγνωρίζει αμφότερους και  ανοίγει τα πυρά. Ο Φαϊσάλ ο Δεύτερος και ο Αμπνταλλαχ  εκτελούνται. Η δυναστεία έχει σβήσει. Μια εξοργισμένη μάζα παίρνει το νεκρό σώμα του Αμνταλλαχ από το παλάτι, το κακοποιεί, το σέρνει διαμέσου των δρόμων της Βαγδάτης και τελικά το κρεμάει μπροστά στο Υπουργείο Αμύνης. Αμφότεροι οι αρχηγοί του πραξικοπήματος, ο στρατηγός ΚΑΡΙΜ ΚΑΣΣΕΜ και ο συνταγματάρχης ΣΑΛΑΜ ΑΡΙΦ, διακηρύττουν στο αλό, ότι ο στρατός έχει « απελευθερώσει την Πατρίδα από τη διεφθαρμένη κλίκα, που είχε τοποθετηθεί από τον ιμπεριαλισμό». Αυτοί αρχίζουν διπλωματικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση, όπως και με την Κίνα και τερματίζουν την στρατιωτική παρουσία-παραμονή στη χώρα. Το 1959 εκκενώνουν οι Αγγλοι την τελευταία βάση. Η αποικιακή τους Αυτοκρατορία διαλύεται και το Λονδίνο είναι αδύνατο ακόμα μια φορά να επέμβη δραστικά στο Ιράκ.

  • Μία εποχή έχει βρει το τέλος   της.   

0ι προσδοκίες του λαού για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις διαμέσου των νέων κυβερνητών είναι πάρα πολύ μεγάλες και αλλόκοτα με αφέλεια.  Από την πρωτεύουσα παίρνει ο κόσμος από τα καταστήματα απλά τα προϊόντα μαζί τους, χωρίς να πληρώνουν.. Πιστεύουν στα σοβαρά, ότι διαμέσου της επανάστασης έχουν περισσεύσει χρήματα. Η επαναστατική υψηλή διάθεση δεν κρατάει όμως πολύ. Στην κορυφή ξεσπάει ο αγώνας δύναμης. Αιτία είναι το ερώτημα, αν το Ιράκ που μόλις προ ολίγου είχε ιδρυθεί, πρέπει να συμπεριληφθεί στην συνένωση στην « Ενωμένη Αραβική Δημοκρατία» μαζί με την Αίγυπτο και τη Συρία και κάτω από την αρχηγία του  GAMAL ABD EL - NASSER. O ARIF  είναι υπέρ της συνένωσης, όμως  o KASSEM είναι εναντίον.

  • ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΠΑΑΤΧ-BAATH ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

 Μεταξύ των δύο ανδρών  έρχεται ένα ακατανόητο εχθρικό πλήγμα. Σε μία συνάντηση συμφιλίωσης σε ένα στρατόπεδο βγάζει ο Αριφ το περίστροφό του. Ο Κασσεμ πιστεύει, ότι ο Αριφ θέλει να τον εκτελέσει.0 Αριφ δεν πάτησε τη σκανδάλη εκείνη την στιγμή. Έτσι παραμένει ο Κάσσεμ στη ζωή.   0 Αριφ γίνεται έκπτωτος, και εξαιτίας της εσχάτης προδοσίας καταδικάζεται σε θάνατο, μετά από χαριστική βούληση μετατρέπεται σε ισόβια. 0 Κάσσεμ βρίσκεται τώρα μόνος στην κορυφή της Πολιτείας.

Τον Οκτώβριο του 1959 προσπαθεί το κόμμα ΜΠΑΑΤΧ - BAATH , που ιδρύθηκε το 1943, που είναι τοποθετημένο υπέρ της συνένωσης με την Αίγυπτο, να  δολοφονήσει τον Κάσσεμ. Μία ομάδα νέων του κόμματος ΜΠΑΑΤΧ - δραστηριοποιημένων αποφασίζει στο κέντρο της Βαγδάτης να δολοφονήσουν με βολές όπλων στην λιμουζίνα  τον Πρόεδρο της χώρας. 0 οδηγός του πεθαίνει. 0 στρατηγός ο ίδιος έχει πολλές πληγές με αίματα, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος θανάτου…0 δολοφόνος εξαφανίζεται στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης. Ένας από αυτούς ονομάζεται SADDAM HUSSEIN.  Με τα 22 χρόνια του έχει αποκτήσει ένα αμφίβολο όνομα ως άνδρας για τα βάναυσα. Ένα χρόνο προ της δολοφονικής απόπειρας σκότωσε στην Πατρίδα του την Τίκριτ έναν κομμουνιστή την νύχτα στο δρόμο με μια πιστολιά από πίσω από το κεφάλι του. 0 νεαρός Σαντάμ Χουσεϊν τραυματίζεται στο πόδι σε ανταλλαγή πυρών με τους σωματοφύλακες του Κάσσεμ. Για την  μη επιτυχή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας φταίει ο Σαντάμ. Πολύ νωρίς χειρίστηκε το πιστόλι του, έτσι που οι σωματοφύλακες του Κάσσεμ μπόρεσαν να βρουν χρόνο για να ανταποδώσουν τα πυρά. Η μόνη λύση που έμενε για τον Σαντάμ ήτανε να δραπετεύσει τώρα στην Αίγυπτο.   Μόλις   γλίτωσε από τον βέβαιο θάνατο και από τις ογκώδεις διαδηλώσεις για χάρη του βλέπει τελικά τον εαυτό του ο Κάσσεμ ως όργανο της θείας πρόνοιας.   Τυπικά αφήνει όλες τις δημοκρατικές  λειτουργικών ιδρυμάτων να υπάρχουν. Στην πραγματικότητα αλλά συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο  η δύναμη στα χέρια του, στηριζόμενος στην Αστυνομία, και στον στρατό. 0ι μάζες τον αγαπούν. Αρχίζει μία αγροτική μεταρρύθμιση, χτίζει σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες συνοικισμών για τους φτωχούς στα σλάμς.

Τελικά αρχίζει να τα βάζει με τις εταιρείες πετρελαιοπηγών, που του  ρίχνουν οι δυτικοί την ρετσινιά του κομμουνιστή. Γιατί ζητά επιστροφή των πετρελαιοπηγών στην Πολιτεία και κλείσιμο νέων συμβολαίων. Η πολιτική του βρίσκει ενθουσιώδη  υποστήριξη στη χώρα, γιατί μέχρι τότε με τα ΚΑΡΤΕΛΛ των υπερεθνικών αισθανότανε να τους εκμεταλλεύονται . Η υψηλή αναγνώριση από το λαό και η πεποίθησή του ότι είναι αλάνθαστος κάνει ένα μεγάλο πολιτικό λάθος. Το ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα θα γίνει αντίπαλός του.  Θραύση στις σχέσεις με τους Κούρδους και με τις επιθυμίες τους για Αυτονομία και αρχίζει με αυτό μία σκληρή γι΄ αυτόν  εξέγερση, που τελικά δένει τα δύο τρίτα του στρατού στον βορρά.

Το 1961  παραιτούνται  οι Αγγλοι από την προστασία ως   κυριαρχική χώρα προστασίας στο Κουβέϊτ, που ίσχυε από το έτος 1899. Τυπικά ήτανε η χώρα μέχρι το 1918 ως κάτω περιφέρεια της επαρχίας ΜΠΑΣΡΑ ένα μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Η επαρχία ΜΠ¨ΑΣΡΑ ανήκει στο Ιράκ.

Και τώρα λοιπόν ο ΚΑΣΣΕΜ απαιτεί,  που βλέπει τον εαυτό του ως νομικό διάδοχο του Οθωμανικού σουλτανάτου , σε μία επιστολή στο Σάϊχ του Κουβέϊτ επίσης σε θεληματική βάση την ξανά  - συνένωση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της ερημικής χώρας. 0 Σάϊχ αρνείται. 0ι βρετανικές δυνάμεις επιστρέφουν ξανά στο Κουβέϊτ. Αργότερα αντικαθιστούνται από την αραβική λίγκα, που δεν επιθυμούν να δοθεί το Κουβέϊτ στο Ιράκ. Η αποξένωση του ΚΑΣΣΕΜ από τις υπόλοιπες αραβικές χώρες ισχυροποιεί το κόμμα ΜΠΑΑΡΤΧ,  και ξαναρχίζουν να προετοιμάζουν τα πραξικοπηματικά σχέδια.   Το κόμμα αυτό μεταβάλλεται μεταξύ Σοσιαλισμού και παναραβισμού. Ένα θέλει το κόμμα: τη Δύναμη, έναν  πρωταίτιο εγκέφαλο  του πραξικοπήματος και αυτός είναι ο πρώην συνταγματάρχης ΣΑΛΑ ΑΡΙΦ, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο και το μετέτρεψε ο πρόεδρος σε ισόβια και τώρα ο πρόεδρος προ ολίγου του έδωσε χάρη. Τον Φεβρουάριο του 1963 όταν αγωνιζότανε τα στρατεύματα του ΚΑΣΣΕΜ στο βορρά εναντίον των Κούρδων, κατέλαβαν οι πραξικοπηματίες το στρατιωτικό  πεδίο τριγύρω από την πρωτεύουσα και οδηγήθηκαν στο Υπουργείο Αμύνης, το προεδρείο του Κάσσεμ. Τέσσερα αεροπλάνα των στασιαστών βομβαρδίζουν το χτίριο. Από το ραδιόφωνο ανακοινώνουν οι πραξικοπηματίες την νικηφόρο επανάσταση στο όνομα  Αλλάχ. Και όμως χιλιάδες  λαού έτρεχε στα γραφεία του ΚΑΣΣΕΜ, προτού έλθουν εκεί τα τανγς.  0 κόσμος παρακαλούσε τον πρόεδρο για να τον υποστηρίξουν…. ΄0λο  και περισσότερος κόσμος  με πιστόλια, ξύλα κλπλ. ερχότανε να υποστηρίξουν τον πρόεδρο,  όπου η παραστρατιωτική

« Nationale Garde“του κόμματος ΜΠΑΑΡΤΧ   BAARTHPARTEI, βοηθούμενοι από στρατιωτικά ταγκς, θέρισαν όλον τον κόσμο προ του Υπουργείου Αμύνης. Διάρκεσε 24 ώρες ώσπου οι πραξικοπηματίες μπόρεσαν να εισέλθουν στο οικοδόμημα. 0 Κάσσεμ παραδόθηκε. Τον μετέφεραν  στο τηλεοπτικό δίχτυο και  εκεί αμέσως από ένα ειδικό δικαστήριο  καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία.

 Μία ώρα μετά τη σύλληψή του βγαίνει η απόφαση: Θάνατο με εκτέλεση. 0 Κάσσεμ παρακαλεί να μπορέσει να συναντηθεί με τον ΣΑΛΑΜ  ΑΡΙΦ. Διότι αυτός ελπίζει θα του δώριζε τη ζωή, όπως αυτός δώρισε τη ζωή στον ΑΡΙΦ εξαιτίας της καταδίκης σε θάνατο για εσχάτη προδοσία. Ο Αριφ αρνείται και σε ένα στούντιο της τηλεόρασης από ένα εκτελεστικό απόσπασμα εκτελείται ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ιράκ.

Μετά από αυτό στο Ιράκ αρχίζουν οι πολλαπλές δολοφονίες, κομμουνιστικοί πράκτορες , σύντροφοι του εχθρού του θεού, και την ανακατωσούρα των επιχειρημάτων στο λαό, είδαν οι στρατιωτικοί, η Αστυνομία και η Nationale Garde  την ευκαιρία, να  εξαφανίσουν όλους τους ενοχλητικούς για την ειρήνη, έλεγε η διαταγή. Τριγύριζαν λίστες με ονόματα για θάνατο, ύποπτοι βασανίζονται, μετά από αμφίβολες δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται ή δολοφονούνται στους δρόμους, αν αντισταθούν έστω και λίγο. Περισσότερες χιλιάδες κόσμου πεθαίνει. ΄0ταν το  καθεστώς κάθισε σταθερά στην αρχή, επιστρέφει ένας άνδρας από την εξορία στη Βαγδάτη, ο  οποίος  προσπάθησε ανεπιτυχώς νωρίς να δολοφονήσει τον Κάσσεμ.

Πώς ανεδείχθη και προωθήθηκε ο Σαντάμ Χουσεϊν θα καταγράψουμε σε άλλο μας άρθρο.


27 ΜΑΡΤΙΟΥ  2003

Aπαγορεύεται η χρησιμοποίηση ή αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου των άρθρων χωρίς τη γραπτή άδεια του συντάκτη.

 

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο info@kn-megalexandros.gr

www.kn-megalexandros.gr

- AΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ SITE  - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ TOY FRAMEΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ - Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ Μ.Α

 Την ενημέρωση της ιστοσελίδας  μου έχει αναλάβει αφιλοκερδώς ο φίλος και συνεργάτης  μου  "asxetos" από το asxetos.gr . Τον ευχαριστώ Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης