ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

Πόλεμος χωρίς το Διεθνές δίκαιο , η οδύνη του άμαχου
 πληθυσμού  και η σταδιοδρομία του Σαντάμ Χουσεϊιν.

Γράφει  ο : Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

  •  Προλεγόμενα

    ΄0λη η προβληματική  των σημερινών εξελίξεων στην Εγγύς Ανατολή και οι εσωτερικές  αλληλοδιαμάχες στο Ιράκ προέρχονται από την μη τήρηση των  υποσχέσεων των συμμάχων μας κατά τον πρώτο παγκόσμιου πόλεμο.

    Για την μη εκπλήρωση των υποσχόμενων  και  μη τηρουμένων σύμφωνα με την συνθήκη των Σεβρών του 1920 , ασχολήθηκα  ήδη σε    προηγούμενο  άρθρο μου...   0ι υποσχέσεις αυτές από τους συμμάχους μας, που δεν τηρήθηκαν, είχαν δοθεί στους Έλληνες, τους Αρμενίους, τους Κούρδους και τους Άραβες. 

    Υποσχέσεις όμως είχαν δοθεί από τους Αμερικάνους και στο σημερινό δικτάτορα Σαντάμ Χουσεϊν, να κρατήσουν μία ουδέτερη στάση στην κατάληψη και  προσάρτηση   του Κουβέϊτ με το Ιράκ το 1990.

    Αυτή όμως η ασυνέπεια, η απατηλή υπόσχεση κόστισε το 1922 στους Έλληνες με ενάμισι εκατομμύρια πρόσφυγες και μαζί με τους Αρμενίους και άλλες μειονότητες τέσσερα εκατομμύρια θύματα του υποχρεωτικού ξεριζωμού, που την  αρπαγή των περιουσιών τους εκμεταλλεύτηκαν  οι  Τούρκοι.

  • 0 Σαντάμ  Χουσεϊν – και η αιματηρή καριέρα του

    0 δρόμος του στην κορυφή της κυριαρχίας . Το 1957 εισέρχεται ο 20χρονος Σαντάμ Χουσεϊν στο εθνικο-επαναστατικό  κόμμα του Μπααθ / Baath

    Αυτό το κόμμα  κάνει το πραξικόπημα του 1963 με την υποστήριξη των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το έγκυρο περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, 24.03.03,  και προκαλεί ένα αιματοκύλισμα κάτω από τους Δημοκράτες και αριστερούς. 

    Ο Σαντάμ ανεβαίνει από το 1965 στον κύκλο της εξουσίας. Το 1968 γίνεται αναπληρωματικός Γενικός Γραμματέας, αντιπρόεδρος του επαναστατικού Συμβουλίου των Κομμάντων και το 1971 μετά από περαιτέρω  εκκαθαρίσεις ως άνθρωπος των στρατιωτικών  ο αριθμός 2 μετά τον πρόεδρο  Hassan al-Bakr, που του είχε δώσει χάρη και από την καταδίκη του σε θάνατο, μετέπειτα μετατροπή σε ισόβια, μετά πάλι χάρισε τη ζωή του , ο πρώην δημοφιλής πρόεδρος Κάσσεμ, που εκτελέστηκε το 1963.

    Το 1972 κρατικοποιείται η  βιομηχανία πετρελαίου. Την 16η Ιουλίου 1979 παίρνει ο Σαντάμ στα χέρια του όλη την εξουσία :

    Ως  Πρόεδρος και Πρωθυπουργός, Γενικός Γραμματέας του κόμματος Μπααθ και  Ανώτερος αρχηγός του στρατεύματος. Αυτός οργανώνει ένα  πλατύ πρόγραμμα μοντερνισμού της χώρας και  κάνει αγροτικές μεταρρυθμίσεις. .

     

  •  Η απαρχή του  πολέμου  Ιράν/Περσία  με το    Ιράκ

 Τον Ιούνιο του 1980 προσπαθεί ο Σαντάμ, να κυριεύσει τις πλούσιες πετρελαιοπηγές  Χουζιστάν – Chusistan στην επαρχία Νοτιοδυτικά της Περσίας.  Και αυτή τη φορά και πάλι τον βοηθούν οι ΗΠΑ.

Εκτός τούτου  παίρνει αραβικά δάνεια καθώς επίσης οπλισμό από την Ανατολή και τη Δύση. Μία συμφωνία εξασφαλίζει στους Κούρδους του Βορείου Ιράκ, κατ΄ αρχάς ένα μέρος ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ, και μολαταύτα όμως  χτυπά και αναστατώνει ο δικτάτορας  την περιοχή εκτός των άλλων δολοφονεί με δηλητήριο.

Με την Περσία  φθάνει την 20η Αυγούστου 1988 σε ανακωχή , μετά από  το λιγότερο 420.000 χιλ., και είναι μάλιστα δυνατόν  να φθάνουν και μέχρι ένα εκατομμύριο θύματα του πολέμου και από τις δύο πλευρές.  Τον Μάρτιο του 1988 κάνει επιδρομή τιμωρίας εναντίον των Κούρδων της χώρας του, που πάρα πολλοί  κατά τον πόλεμο υποστήριζαν την Περσία. Γύρω από την πόλη  Halabdscha τους βομβαρδίζει με χημικές ουσίες ,  5000 πέντε χιλιάδες άμαχου πληθυσμού πεθαίνει.

Τα ιρακινά κρατικά χρέη ανεβαίνουν μετά  το τέλος του πολέμου περίπου σε  80, ογδόντα δισεκατομμύρια δολάρια.

 

  • 0 ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ

 Την 2. Αυγούστου 1990  πορεύονται τα στρατεύματα του Σαντάμ στο Κουβέϊτ, και μετά μάλιστα σε αυτήν την ειδική περίπτωση  στην κατάληψη του Κουβέϊτ και την προσάρτηση στο Ιράκ οι ΗΠΑ  είχαν  σηματοδοτήσει  με την Πρεσβευτή των ΗΠΑ  APRIL  GLASPIE, ότι θα κρατήσουν μία ουδέτερη θέση . Μία μοιραία : 0ι ΗΠΑ  δεν τηρούν την ουδέτερη υπόσχεση και αφήνουν να πέσει και να φάει τα μούτρα του ο Σαντάμ .

΄0πως αναφέραμε σε προηγούμενη άρθρο η περιοχή του Κουβέϊτ άνηκε και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Ιράκ. Άλλωστε οι βρετανοί κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο τους υποσχέθηκαν τη δημιουργία της Μεγάλης Αραβίας….. Τα Ηνωμένα έθνη θέτουν μία τακτή ημερομηνία για την αποχώρηση ως την 15.Ιανουαρίου 1991, δύο ημέρες αργότερα  επιτίθενται οι συμμαχικές δυνάμεις σύμφωνα με την επιχείρηση  „ 0peration  Wüstersturm  . 0 Σαντάμ αμύνεται με την εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ και τη Σαουδαραβία και με σαμποτάζ σε βάρους του περιβάλλοντος. Βάζει φωτιά στις πετρελαιοπηγές του Κουβέϊτ και  χύνει  πετρέλαιο  στη θάλασσα  για την καταστροφή του περσικού κόλπου.

Την 27η Φεβρουαρίου τελειώνει ο πόλεμος και αναγνωρίζει  ο Σαντάμ όλες τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν αυτόν και τη χώρα του. Το 1991  οι εξεγέρσεις των Κούρδων και Σιιτών καταστέλλονται  από το δικτάτορα αιματηρά.

Νέα κρατικά χρέη: περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια και συν αυτών και 160 δισεκατομμύρια δολάρια για απαίτηση αποζημιώσεων.

 

  • ΚΥΡΩΣΕΙΣ  ΚΑΙ  ΕΛΕΓΧΟΙ

 Το Ιράκ υποχρεούται να αφοπλιστεί, αλλά  εμποδίζει την εργασία των ελεγκτών των Ηνωμένων εθνών.

Από μία απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου και άλλες  σχετικές κυρώσεις φάρμακα, ιατρικά εργαλεία κλπ. εναντίον του  καθεστώτος Σαντάμ  υποφέρει όμως θανάσιμα ο πληθυσμός:  Ένα εκατομμύριο ιρακινοί έχουν πεθάνει , κατά κύριο λόγο παιδιά, λόγω έλλειψης φαρμάκων και ειδών διατροφής . Τα ποσοστά του πληθωρισμού έχουν φτάσει στα  6.000

Έξι χιλιάδες. Κάθε τόσο γίνονται επιθέσεις των συμμάχων στην απαγορευτική  εναέρια ζώνη της χώρας εναντίον των ιρακινών θέσεων. Το 1996 π.χ. εξαιτίας μίας εξόρμησης στις κουρδικές περιοχές.  Από το 1996  επιτρέπεται στο Ιράκ να πωλεί μόνο περιορισμένα ποσοστά  πετρέλαιο στα πλαίσια του προγράμματος : «πετρέλαιο για είδη διατροφής», όπου και τώρα ακόμα μέσα στον πόλεμο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει την αφετηρία και πάλι των προγραμμάτων βοήθειας, με πετρέλαιο για είδη διατροφής στο Ιράκ.  

Το 1988 αρνήθηκε ο Σαντάμ την συνεργασία με τις αρχές ελέγχου  UNSCOM  και απέλασε τους συνεργάτες της επιτροπής. Πάλι έρχεται το στρατιωτικό    χτύπημα τιμωρίας. ..

 

  • Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ  ΚΥΡΙΑΡΧΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

0ι αντίπαλοι του άραβα εθνικιστή Σαντάμ πεθαίνουν συχνά διαμέσου τροχαίων ατυχημάτων και διαμέσου  δηλητηριάσεων, αλλά επίσης και εκτελέσεις.

Το 1996, μετά από την προσπάθεια ενός ανεπιτυχούς πραξικοπήματος και εσωτερικές οικογενειακές αγώνες δύναμης, άφησε ο Σαντάμ να δολοφονήσουν δύο  αποσχισθέντες γαμπροί του, που τους είχε υποσχεθεί να τους δώσει χάρη και επέστρεψαν από την Ιορδανία.

Τον ίδιο χρόνο  1977 επιχειρείται μία απόπειρα δολοφονίας στους γιους του, Udai  και  Kussei,  που χαρακτηρίζονται άκρως βάρβαροι. Το 1999 αφήνει ο Σαντάμ να εκτελεστούν 24 αξιωματικοί  και ένας στρατηγός, κατά υποψία μετά ενός  πραξικοπήματος που απέτυχε.

Το προεδρικό δημοψήφισμα που έκανε την 15η Οκτωβρίου 2002 του χάρισε, μετά από μία Γενική αμνηστία,   περήφανα  100% ποσοστά των ψηφοδελτίων.

Η ιδιωτική περιουσία του Σαντάμ πρέπει να ξεπερνά περισσότερο από έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

 

  • Μελλοντικές   εξελίξεις και προοπτικές

 Η βίαιοι επέμβαση της Αμερικής και της Βρετανίας και των περιορισμένων  άλλων υποστηρικτών, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και προτού τελειώσουν οι ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών το έργο τους, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναγνωριστεί εκ των υστέρων δικαίωσης της βίαιης και παράνομης επέμβασης.

Οι Αγγλο-Αμερικάνοι δεν αντιμετωπίζονται ως ελευθερωτές από τον λαό, παρά ως κατακτητές. 

Οπωσδήποτε όμως οι δυνάμεις κατοχής θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν και ύποπτα  αποδεικτικά στοιχεία και να βγουν ως ήρωες  και ελευθερωτές με πολιτική δυσφήμηση των κρατών που τάχθηκαν κατά του πολέμου… Θα επιχειρήσουν την τελεία μα τελεία καταστροφή και μετά τ ην ανοικοδόμηση με την απόλυτη εξάρτηση του Ιράκ από τις κατοχικές χώρες και το εξωτερικό.

 Εκτός από τις χιλιάδες θύματα του άμαχου πληθυσμού, θα υποστούν ζημίες ανεπανόρθωτες για τις επόμενες γενιές  και λαοί και η οικονομία και η τουριστική κίνηση  και  προ πάντων το  περιβάλλον  από τις πολλαπλές καρκινογενείς ουσίες στην Εγγύς Ανατολή.

Σε λίγο θα αρχίσει εκτός  των εσω-αραβικών διενέξεων μεταξύ τους και του ξεσηκωμού των Αράβων και των  θρησκευτικών αγώνων εναντίον των Δυτικών  και η εθνική βία των μειονοτήτων  μεταξύ τους και οι οποίες εξαπατήθηκαν και δεν δικαιώθηκαν μετά τον κατακερματισμό της 0θωμανικής Αυτοκρατορίας και  μάλιστα συμφωνήθηκαν και στην Σύμβαση των Σεβρών του 1920.

Στις  αραβικές χώρες που έλαβαν θέση υπέρ  ή και κατά του πολέμου θα ξεσπάσει  αναβρασμός και  ίσως να αποβεί   παρόμοιος και καταστρεπτικός, όπως κατά την εποχή 413 π.Χ.  - 405 π.Χ. με τις ιωνικές πόλεις που τάχθηκαν υπέρ της Αθήνας  και κατά των Συρακουσών κατά τον πελοποννησιακό πόλεμο.

Στην Βόρειο-ιρακινή  πόλη Κίρκουμ,  μετά την επέμβαση τώρα των Αγγλο-Αμερικανών  σύντομα θα αρχίσουν να αγωνίζονται για παλιούς λογαριασμούς μεταξύ τους οι Κούρδοι, Τουρκμένοι και Άραβες.

Σε αυτήν την περιοχή και στα πλαίσια της αραβικής πολιτικής έχουν βίαια εκδιωχθεί περίπου 120.000 εκατόν είκοσι χιλιάδες Κούρδοι, Τουρκμένοι και  Ασσύριοι χριστιανοί  για να εποικίσουν Άραβες. Κάτω από αυτούς και πολλές χιλιάδες οπαδοί του Μπάαθ κόμματος. Αν οι εκδιωχθέντες θελήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους,  απειλείται ένας εμφύλιος αλληλοσπαραγμός.

Αν πάλι οι Κούρδοι θελήσουν να καταλάβουν το Κίρκουμ απειλείται επέμβαση της Τουρκίας, φοβούμενη από την κατάληψη της πλούσιας πετρελαιοπηγής την ίδρυση κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, όπως είχε προβλεφτεί κατά την συνθήκη των Σεβρών του 1920 για ίδρυση Κουρδιστάν…. Στο παρελθόν πολλές λαϊκές δυνάμεις ανακοίνωσαν δικαιώματα στις  πετρελαιοπηγές, που βρίσκονται 250  χιλιόμετρα βορειότερα του Ιράκ.

Αλλά πρέπει να αναφέρουμε, ότι η πόλη αυτή των 3000 τριών χιλιάδων χρόνων βρίσκεται έξω της κουρδικής ζώνης  Αυτονομίας και ήτανε μέχρι τώρα το Κέντρο της Ιρακινής βιομηχανίας πετρελαίου.

Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι σύμμαχοί μας είχαν δυσκολίες στα βόρεια και Ανατολικά σύνορά μας και ειδικότερα στην περιοχή των πετρελαιοπηγών, για να κυριεύσουν τις πηγές, έσπρωξαν  την Ελλάδα στον πόλεμο και στην καταστροφή, για να αποδεσμευτούν τουρκικά στρατεύματα από την περιοχή για την καταπολέμηση της δικής μας επέμβασης στην Μικρά Ασία.…..

Θα συνεχιστεί….

Πηγή: DER  SPIEGEL, Έγκυρο, εβδομαδιαίο περιοδικό, Αμβούργο,  24.03.03. Στερν, εβδομαδιαίο περιοδικό, Σειρά άρθρων, Μάρτιος 2003

Frankfurter Rundschau, 29.03.03.  Koelner Statd-Anzeiger, 29.03.03


31 ΜΑΡΤΙΟΥ  2003

Aπαγορεύεται η χρησιμοποίηση ή αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου των άρθρων χωρίς τη γραπτή άδεια του συντάκτη.

 

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο info@kn-megalexandros.gr

www.kn-megalexandros.gr

- AΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ SITE  - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ TOY FRAMEΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ - Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ Μ.Α

 Την ενημέρωση της ιστοσελίδας  μου έχει αναλάβει αφιλοκερδώς ο φίλος και συνεργάτης  μου  "asxetos" από το asxetos.gr . Τον ευχαριστώ Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης