Ανάγκη για μία νέα Τουριστική Πολιτική για την  Ελλάδα 

Γράφει  ο : Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

    

  

  • ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Στην προσπάθεια να θελήσουμε να δώσουμε μια  εξήγηση τι εννοούμε κάτω από τον ορισμό Τουρισμός, ανακαλύπτουμε σε μια σειρά ορισμών μιας σειράς συγγραφέων, που παρόλα της γενικής σύμφωνης άποψης διαφέρουν όμως στην αξιολόγηση τους στις μεμονωμένες  πλευρές. Σύμφωνα με τον Gluecksmann, R., Bern 1939,που τονίζει τις κοινωνιολογικές σχέσεις στον τουριστικό τόπο, ο Bernecker,P., τις οικονομικές. Ο Hunziker, W.,και o Krapf, K.,Zuerich 1942, προσπαθούν να συμπεριλάβουν όλες τις απόψεις, όπου χαρακτηρίζουν τον τουρισμό ως σύνολο και τις σχέσεις και τα φαινόμενα, που προέρχονται από τη διαμονή εξωτοπικών ανθρώπων, εφόσον διαμέσου της διαμονής δεν δικαιολογεί μερική ή διαρκή κύρια εργασία.

    Δεν πρέπει όμως να θεωρηθεί μόνο ως οικονομική παρουσίαση, διότι ο τουρισμός είναι επίσης συνδεδεμένος πάρα πολύ με την υγεία του λαού, την τεχνική, τον πολιτισμό και την πολιτική, βέβαια την πολιτική, που σύμφωνα με τον Mariotti, είναι μεγάλης σπουδαιότητας, διότι με την επίσκεψη μιας χώρας προκύπτουν κατευθείαν επικοινωνίες με τις τοπικές συνθήκες, και διότι επιδιώκεται έτσι καλύτερα, παρά  διαμέσου μιας περιγραφής από δεύτερο χέρι, να διαπεράσουμε στο πνεύμα, τον τρόπο σκέψεων και την ψυχή του πληθυσμού. Στη βιβλιογραφία υπάρχουν τρεις διαφορετικοί ορισμοί περί του Τουρισμού: Η επιτροπή τουρισμού του O.E.C.D. προσδιορίζει στηντουριστική διακίνηση αυτούς που ξεπερνούν τις 24 ώρες διαμονής με σκοπό την ανάπαυση.

   Η ταξιδιωτική διακίνηση από εμπορικούς λόγους και ο τουρισμός με λιγότερες από 24 ώρες και οι ημερήσιες εκδρομές δεν συνυπολογίζονται στον ορισμό του τουρισμού. Ο Hunziker εννοεί κάτω από τον τουρισμό μόνο τη διακίνηση με σκοπό την ανάπαυση, έτσι που συμπεριλαμβάνει και τις ημερήσιες εκδρομές με σκοπό την ανάπαυση στον τουριστικό ορισμό.

Σύμφωνα με τον οργανισμό: "International Union of Official Travel Onrganisations" (IUOTO) επεκτείνει τον ορισμό, όπου συμπεριλαμβάνει επίσης και τον εμπορικό τουρισμό και διατηρεί τα κριτήρια πάνω από 24 ώρες.

Ασφαλώς είναι ανάγκη να αναφέρουμε και τον ορισμό του Hunziker, St.Gallen, που διαφοροποιεί τις νέες μορφές του Τουρισμού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο στον: κοινωνικό τουρισμό, στον συλλογικό τουρισμό, στον λαϊκό τουρισμό και τελικά στον κλασσικό τουρισμό.

Η World Tourism Organization, όπου ανήκει και η Ελλάδα, έχει τα εκτός άλλων τους παρακάτω στόχους: Ο βασικότερος στόχος είναι η προώθηση και ανάπτυξη του Τουρισμού με τον στόχο, την συμμετοχή της οικονομικής αύξησης, την διεθνή κατανόηση, την Ειρήνη, την ευημερία και τη διεθνή προφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό θα πει τις βασικές ελευθερίες για όλους, χωρίς διάκριση της φυλής, φύλο , γλώσσα ή θρησκεία.

Ιστορική ανασκόπηση του Ελληνικού Τουρισμού

 Το έτος 1945 τελείωσε για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Στην Ελλάδα διήρκεσαν οι καταστροφές διαμέσου του πολέμου με την αρχή του εμφυλίου αλληλοσπαραγμού από το 1946 ως το τέλος του 1949.

 Προσωπική περιγραφή τουριστικών περιοχών.

 Ασφαλώς δεν έχω στόχο να απαριθμήσω τα πολλαπλά ταξίδια μου σε πολλές χώρες του εξωτερικού τα τελευταία είκοσι χρόνια. Προτού όμως ταξιδέψω για δεύτερη φορά στους Καναρίους Νήσους, την πανέμορφη Σικελία και της ακτές της Μικρασιατικής Ασίας, είχα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κρήτη με μια ομάδα επιστημόνων από τη Γερμανία. Ήμουνα λοιπόν από τις 9.3.96 ως τις 14.4.96 για πέντε εβδομάδες στην Ελλάδα.

 Κατ΄ αρχάς με το πρόγραμμα  Transregio-Network του Λεονάρδο της ΕΕ στην Αθήνα και στη συνέχεια από 17.3. στην Κρήτη με το πρόγραμμα  Lingua της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τρεις Έλληνες ο Ντελής, ο Μπενέκος κι΄ εγώ ο Κωνσταντίνος Ναλμπάντης συνοδέψαμε 25 Ελληνιστές και τους πρώτους τουρίστες στο Ρέθυμνο. Ήθελα μετά από αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις μου για την εμπειρία μου σε τουριστικές περιοχές και ασφαλώς και στις  τόσες περιγραφές του ελληνικού περιοδικού ΓΡΑΜΜΑ, της Φρανκφούρτης, να προσθέσω και τις δικές  μου εμπειρίες τεσσάρων   εβδομάδων διακοπών σε πέντε διαφορετικούς τουριστικούς τόπους της Κρήτης το 1996, που εκείνες οι εμπειρίες είναι ακόμα επίκαιρες, όσο ποτέ..

 Είναι πλέον ολοφάνερο, ότι ο τουρισμός μας διέρχεται  μεγάλη κρίση και θα συνεχιστεί ο κατήφορος και στη χρονιά της Ολυμπιάδας του 2004, αν δεν ληφθούν πολλαπλά και ραγδαία μέτρα αναχαίτισης. 

Ήτανε βέβαια σφάλμα μεγάλο που αρχικά δεν στηρίξαμε τον τουρισμό μας στον ελληνικό, κοινωνικό και τον  εσωτερικό τουρισμό και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού, αλλά και για να θέσουμε γερές βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του εξωτερικού τουρισμού, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Σήμερα όμως, όπως διαπιστώνουμε για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα νησιά και την  ωραία Κρήτη, μόνο ο φιλόξενος χωρικός, ο ήλιος, η άμμος και η θάλασσα δεν επαρκούν πλέον για την προσέλκυση  του σύγχρονου και απαιτητικού επισκέπτη.

Όπως αναφέρει και ο Mariotti,1958, κανένα φαινόμενο δεν είναι τόσο πολύ ασταθέστερο από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο,  και ασφαλώς από χώρα σε χώρα απ΄ ότι ο Τουρισμός: κανένα φαινόμενο δεν είναι  πιο ευαίσθητο εναντίον των επιρροών της οικονομικής άνθισης και τις διακυμάνσεις καθώς επίσης και στις πολιτικές διαταραχές. Τέτοια φαινόμενα αρνητικών επιρροών γνωρίζουμε από το 1950 ως σήμερα  από αρκετά παραδείγματα από τα συμβάντα στο διεθνή χώρο και ιδιαίτερα όμως στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Ο ευαίσθητος τουρισμός μας, ο νοικοκυρεμένα  οργανωμένος, ο ελεγχόμενος θα μπορούσε, χωρίς άλλο να παίξει έναν σημαντικό ρόλο  ακόμα και σε παράλληλους κλάδους της οικονομίας, ώστε να δώσει εργασία στους νέους, που σήμερα είναι σε υπερβολικό βαθμό άνεργοι και θ΄ αρχίσει σύντομα η κατάρρευση της κοινωνικής ισορροπίας, γιατί ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας παραμένει ακόμα εκτός παραγωγής ή εργάζεται και είναι ανασφάλιστο από τους επιχειρηματίας.

Γενικά όμως στην παραμελημένη Κρήτη, υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις στα φτωχά  χωριά και στις πλούσιες τουριστικές περιοχές, ακόμα και στην γλωσσική συμπεριφορά των κατοίκων μεταξύ τους, γιατί τα καταστήματα, όπως μας περιέγραψαν  προτιμούν διακριτικά τους ξένους, απ΄ ότι τους εντόπιους, έτσι που γεννιούνται και διατηρούνται προκαταλήψεις, απροσδόκητες  φιλονικίες και αντιθέσεις... και δεν θα ήτανε υπερβολή να αναφέρουμε, ότι η οικονομική κρίση μαστίζει την ύπαιθρο και αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που ευνοούν την πώληση γης.

 Ο μεγάλος απομονωτισμός στη χώρα μας αποτελεί ένα από τα χειρότερα φαινόμενα του καιρού μας. Και αυτός ο εσωτερικός δικός μας απομονωτισμός αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τη χώρα.

 Ολοφάνερη είναι η επίδραση της μακροχρόνιας ιστορίας μας, γιατί τα χίλια τελευταία χρόνια οι Δυτικοί μας καταπολέμησαν, μας λεηλάτησαν, μας αδίκησαν, μας χλεύασαν, μας πρόδωσαν, αλλά και μας βοήθησαν…  Τώρα όμως με τον ισχυρισμό και τις αντιμαχόμενες θέσεις μας, έχει εξαπλωθεί ένα αφόρητο αντιευρωπαϊκό, κυρίως αντί-γερμανικό κλίμα, που από το μίσος μας μετονομάσαμε και ένα αγνό κομμάτι του Ελληνισμού σε  "Γερμανολαζούς" και απερίσκεπτες Υπηρεσίες και επιχειρήσεις σαν "σχιζοφρενείς", τους αναμένουμε, μόνο και μόνο για να μας δώσουμε ζωή και κίνηση στη δουλειά μας.

΄Ολες οι χώρες, ακόμα και οι ισχυρότερες έχουν ανάγκη φίλων, και λόμπι, πρέπει να βγουν έξω, να δραστηριοποιηθούν, να αναζητήσουν  συμμαχίες, συνδυασμούς, πολυποίκιλους τρόπους συνδιαλλαγής και προασπίσεως των συμφερόντων τους.   Σ εμάς έρχονται οι τουρίστες, αλλά πολλές φορές η επικοινωνία μας μ΄ αυτούς είναι ανεπίτρεπτα αντιευρωπαϊκή, ως προκλητική, εγωκεντρική και μονόπλευρη και συχνά χαρακτηρίζονται  οι  τουρίστες μας: ψυχροί, πεινασμένοι, χωρίς κανένα πολιτισμό, ότι έρχονται και βρωμίζουν τις ακτές μας  και τόσα άλλα..

  Ακόμα και οι συζητήσεις στα εθνικά μας θέματα αποβαίνουν  πάντα σε βάρος μας, γιατί δεν υπάρχει διαλεκτική συζήτηση καθώς επίσης και υπερκομματική εθνική πολιτική . Ο πανηγυρισμός του παρελθόντος και ο Ελληνισμός μας υπέρ όλων, χωρίς σκέψεις για το σήμερα και για το αύριο και χωρίς το νόημα της δημοκρατικής, ενημερωτικής συνδιαλλαγής με τους ξένους με στόχο τη διαφώτιση και επεξήγηση  είναι πάντα αρνητικός σε βάρος μας και επιτρέψτε μου να αναφερθώ στα τελευταία τριάντα χρόνια τις αντιθετικές μας απόψεις  για το τείχος του Βερολίνου και τη διηρημένοι Κύπρο για την Ευρώπη των μονοπωλίων...., για τα Σκόπια και την Μακεδονία και για όλα τα άλλα προβλήματα με τους γείτονας μας , έτσι με τις αυθόρμητες απληροφόρητες και επιπόλαιες απόψεις μας να χάνουμε φίλους μας, από κάθε κατανόηση, δίκαιη συμπαράσταση και υποστήριξη  των εθνικών μας υποθέσεων.. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι και τις αντιθέσεις μέσα στη χώρα μας  και κατά την επίσκεψή μας με τους Ελληνιστές στο Ηράκλειο, ένας μορφωμένος υπάλληλος του Μουσείου, ήθελε ναι και καλά να πείσει συμπατριώτη μας Ηπειρώτη,(πολύ μορφωμένο !), "ότι μόνο εμείς οι Κρήτες, είμαστε οι γνήσιοι Έλληνες και ότι εσείς από τη Βόρεια Ελλάδα, είστε Αρβανίτες, Βούλγαροι, Τούρκοι... " και βλέπετε όλους αυτούς τους τουρίστες έρχονται να δούνε τον πολιτισμό μας, γιατί δεν έχουν κανένα πολιτισμό" και ότι προχθές έκανα μία Γερμανίδα τουρίστρια με τα κρεμμυδάκια, γιατί αυτοί δεν έχουν καθόλου πολιτισμό".

Βέβαια είναι γενική διαπίστωση, ότι οι Γερμανοί τουρίστες που επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους είναι πολλές φορές καλύτερα ενημερωμένοι από λεπτομέρειες γύρω από τις αρχαιολογικές ανασκαφές και την ελληνική ιστορία, απ΄ ότι βέβαια πολλοί εντόπιοι κάτοικοι, αλλά όμως είναι πρόκληση πολλές φορές ξεναγοί να μην είναι σε θέση να περιγράψουν ιστορικές λεπτομέρειες και καυτά ερωτήματα τουριστών.

Στην Αγία Γαλήνη καταστηματάρχης, που εξαρτάται ολότελα από τους τουρίστες μου έλεγε, ότι οι βόρειοι: Γερμανοί, Ολλανδοί, Αγγλοι δεν έχουν πολιτισμό...Ένας ξένος σε πρακτορείο βενζίνης του Ρεθύμνου, ανακάλυψε. ότι μόλις άρχισαν να του βάζουν βενζίνη, έδειχνε κιόλας είκοσι λίτρα και φώναξε, σταματήστε το και πρώτα μηδενίστε το, αλλά μετά την ανακάλυψη  εξεδιώχθη, χωρίς να του δώσουν βενζίνη.

Στο ωραίο λιμανάκι των Χανίων με τα καταστήματα και καφέ, κανείς δεν γνωρίζει πότε πρέπει να κυκλοφορούν μηχανάκια και αυτοκίνητα και αν πρέπει, γιατί η απαγόρευση γίνεται γνωστή με μία μόνο αλυσίδα, αρκεί κανείς να κατεβάσει την αλυσίδα για να συλλέξει αργότερα η Αστυνομία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόστιμα για να γεμίσει τα άδεια ταμεία, σπέρνοντας βέβαια διαμαρτυρίες, πικρία και προκαταλήψεις στους ξένους και Έλληνες  τουρίστες.

 Ενώ έχουμε μείωση τουρισμού τώρα σε όλη την Ελλάδα. Το 1996 στο Ηράκλειο δεν είχαν λάβει επαρκή μέτρα για το παρκάρισμα των  λίγων αυτοκινήτων,( υπόγεια γκαράζ, κατάλληλες επιλεγμένες θέσεις), αλλά και ούτε είναι γνωστές εναλλακτικές λύσεις, έτσι που κάθε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο του τουρίστα, να επιβαρύνεται  συμπληρωματικά με πολλά πρόστιμα της Τ.Α. Στα Χανιά, το Ρέθυμνο και τη Χερσόνησο είναι απαραίτητοι πεζόδρομοι και περιορισμό της κυκλοφορίας των υπερβολικών μηχανοκινήτων, όπου υπάρχει εντόπιος και ξένος κόσμος.

Με καθίζηση απειλείται ο τουρισμός της Κρήτης φέτος, δηλαδή το 1996, μεγαλύτερο του 2Ο% το ποσοστό, αναμενόμενης μείωσης, έγραφαν τα Ρεθεμνιώτικα Νέα,19.3.96, οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων της Κρήτης μιλούν για μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 4Ο% από την Αγγλία και κατά 35% από τη Γερμανία., αιτία τα αποτελέσματα, των εκθέσεων οι οποίες ακολούθησαν στα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, τότε και σήμερα ακόμα.

Το θλιβερό είναι, ότι  και στις εκθέσεις αυτές η παρουσία και η προβολή της Ελλάδας ήταν και πάλι υποτονική μέχρι ανύπαρκτη σε σχέση με την παρουσία άλλων ανταγωνιστικών χωρών.

Και όταν οι ξένοι αποφεύγουν την Ελλάδα, διότι διαπιστώνουν, ότι η υποδομή, η προσφορά, η άψογη εξυπηρέτηση, η αξιοπιστία, η καθαριότητα και το περιβάλλον, βρίσκονται σε αθλία κατάσταση και οι χειρότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες, αντιδρούμε με το γνωστό: Οι βόρειοι είναι ψυχροί, πεινασμένοι και χωρίς πολιτισμό και συμπληρωματικά ανθέλληνες, ενώ γνωρίζουμε, ότι οι δρόμοι, τα λιμάνια, οι ακτές και τα αεροδρόμια βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, περαιτέρω πάρα πολύ ενοχλητικές οι καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα κυκλοφορίας, ενώ απ΄ άκρη σ΄ άκρη η Ελλάδα χαρακτηρίζεται (και τη ζούμε καθημερινά) ως απέραντος σκουπιδότοπος και με παντελή έλλειψη  περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνείδησης.  Βλέπε απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου     Θα συμπληρωθεί προσεχώς !!

Σήμερα στην πρώτη θέση του προβληματισμού όλων των Κρητών είναι η επιστροφή στο  καθεστώς  των παραμεθορίων περιοχών , διότι σε όλα σχεδόν τα χωριά κυρίως της Δυτικής Μεσαριάς, είτε κατά μήκος της οροσειράς των Αστερουσίων, είτε κατά μήκος της οροσειράς του Ψηλορείτη, έχουν γίνει αρκετές πωλήσεις και συνεχίζουν να γίνονται, κυρίως  παραδοσιακών σπιτιών σε ξένους, ενώ ο εντόπιος πληθυσμός προτιμά την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Και εάν δεν σταματήσει, όπωq περιγράφεται η πώληση μεγάλων εκτάσεων σε αλλοδαπούς, κυρίως Γερμανούς και αν συνεχιστούν οι πωλήσεις με τους ίδιους ρυθμούς, σε 3Ο χρόνια, όπως υπολογίζεται το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης θα ανήκει σε Γερμανούς... ( Εφημερίς Πατρίς,11.4.96).

Παραμερισμός και οικονομική κρίση στην ύπαιθρο

Οπως αναφέραμε στην παραμελημένη Κρήτη υπάρχουν  μεγάλες διαφορές και αντιθέσεις  μεταξύ της υπαίθρου και των τουριστικών περιοχών.

Η οικονομική κρίση μαστίζει την ύπαιθρο και αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που ευνοούν την πώληση γης.

Αν και πολλοί ξένοι σέβονται και αγαπούν το περιβάλλον της Κρήτης και τους Κρήτες, οι εντόπιοι βλέπουν με αρνητικό μάτι τους ξένους, που προχωρούν στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

 Για παράδειγμα ενοικιάζουν διαμερίσματα σε συμπατριώτες τους με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάνει πολύτιμο συνάλλαγμα, επίσης αρνητικά βλέπουν οι Κρήτες τους ξένους να δημιουργούν επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ Μάρκετ, ταβέρνες) στις οποίες οι Κρήτες παραβρίσκονται μόνο ως πελάτες... Πατρίς 11.4.96., σαν να μην μένουν σε ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα όμως και στη Γερμανία περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ΄Έλληνες με περιουσίες, καταστήματα και επιχειρήσεις  όλων των ειδών. Σα να μην είναι στην Ηνωμένη Ευρώπη ελεύθερη η διακίνηση κεφαλαίων και ανθρώπων και σαν να μην χρειαζόμαστε τις προσκλήσεις του πρωθυπουργού στους Αμερικανούς και Ελληνοαμερικάνους  να κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας, μεταξύ άλλων και στον τομέα του τουρισμού.

Οικονομικά προβλήματα διαμέσου του τουρισμού

Οι θετικές επιδράσεις όμως του τουρισμού στην αγορά εργασίας συχνά υπερτιμούνται στην Πατρίδα μας, διότι στον τουρισμό ως συνήθως δημιουργούνται συχνότατα εποχιακές θέσεις εργασίας με κατώτερο ποιοτικό επίπεδο που εκτός των άλλων υποπίπτουν στο κατώτατο εισοδηματικό τομέα.

- Μπορούν με αυτόν τον τρόπο  να καταγραφούν καλοφτιαγμένες οικονομικές δομές, π.χ. στη γεωργία.

- ενισχύονται οι οικονομικές μονοκαλλιέργειες και μονοδομές.  Η  εξάρτηση από την ευαίσθητη τουριστική επιχείρηση μπορεί να  αποβεί επικίνδυνη, αν οι ξένοι αποφεύγουν τα τουριστικά μας  τοπία από ποικίλους τρόπους και πολλαπλές και δικαιολογημένες  αιτίες.

-Ο τουρισμός οδηγεί συχνά περισσότερο από το μέσον όρων αύξηση     του επιπέδου των τιμών (π.χ. διαμέσου αυξανόμενων τιμών οικοπέδων και οικοδομών καθώς επίσης διαμέσου ακριβότερων καταναλωτικών προϊόντων και εξυπηρέτησης, συχνά όμως συμβαίνει να μην  μπορεί πλέον να πληρώσει ο εντόπιος πληθυσμός τις νέες τιμές.

 Αλλά ακόμα και οι Κρήτες χωρικοί μας ανέφεραν με μεγάλο παράπονο, ότι ακόμα και τα δικά τους παιδιά, που εργάζονται στον τουρισμό, αγοράζουν έτοιμους χυμούς πορτοκαλιών, αντί να καταδεχθούν να στύψουν πορτοκάλια  από την παραγωγή των γονιών τους και από την γεμάτη αποθήκη με εντόπια προϊόντα, έτσι αναγκάζονται οι χωρικοί να θάψουν τα πορτοκάλια τους στη χωματερή.

Αν συνεχιστούν οι επαληθεύσεις δυσμενών εκτιμήσεων θα είναι μεγάλο πλήγμα και για τον εμπορικό κόσμο η μείωση της τουριστικής κίνησης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από πλήθος προβλημάτων και από μια παρατεινόμενη οικονομική δυσπραγία.

 Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου αναφέρει το 1996 και το πρόβλημα του υπερπληθωρισμού καταστημάτων στο Ρέθυμνο, φαινόμενο το οποίο επίσης δρα σε βάρος και των τουριστών και του εμπορικού κόσμου.

Κατά τις εκτιμήσεις αυτές ο αριθμός των καταστημάτων στην πόλη του Ρεθύμνου και όχι μόνο στην Κρήτη, είναι υπερβολικά μεγάλος σε σχέση με όσα ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον αριθμό των κατοίκων της πόλης και σύμφωνα με τα ισχύοντα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εμπορικά καταστήματα στο Ρέθυμνο δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα 15Ο-17Ο.  Και όμως ο αριθμός τους ξεπερνά σήμερα τα 1.ΟΟΟ.

Είναι δηλαδή έξι σχεδόν φορές περισσότερα από αυτά που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών κλπ. Βλέπε  Ρεθεμνιώτικα Νέα,22.3.96.

 Κάθε ένας από εμάς μπορεί να κάνει σκέψεις για τον ανταγωνισμό και την ανεπίτρεπτη συνεννόηση τιμών, για την αμοιβή προσωπικού, εξάρτηση και τύχη της πελατείας κλπ.

Και ενώ όμως υπάρχουν σχετικές Νομοθεσίες, διερωτόμαστε, γιατί άραγε  αυτή η βραδυκίνητη ενημέρωση και προώθηση εναλλακτικών λύσεων από μέρους της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης., ενώ προ πολλού θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα στους ενδιαφερομένους ντόπιους ιδιοκτήτες για να αναπαλαιώσουν και να επισκευάσουν τα θαυμάσια παραδοσιακά σπίτια τους, είτε μέσα από άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, είτε με την μείωση του κόστους των οικοδομικών αδειών, ΙΚΑ, πολεοδομίες κλπ., είτε σε συλλογικές εργασίες ομάδων πρωτοβουλίας, ώστε να σωθούν πολλά στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής κληρονομιάς, που βρίσκονται υπό κατάσταση διάλυσης ως αποτέλεσμα μιας προκλητικής αδιαφορίας και της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Μέσα από αυτήν τη διαδικασία προώθησης θα ενισχυθεί ο τουρισμός και θα αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός, που υποστηρίζεται και από το αρμόδιο Υπουργείο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία και οι οικισμοί αυτοί είναι στο σύνολό τους γεωργικοί και κατοικούνται από αξιαγάπητους, γνήσιους, σε μεγάλο βαθμό εγκάρδιους, ευγενικούς και φιλόξενους χωρικούς, μ΄ αυτό όμως θα μπορούσαμε να τους χαρίσουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής στους ταλαιπωρημένους γεωργούς και μαζί με την προώθηση ενσυνείδητης προφύλαξης του περιβάλλοντος, διατηρώντας αγνή την πατροπαράδοτη  φιλοξενία και παραδοσιακή κληρονομιά των χωρικών μας....

Χρειάζονται γι΄ αυτό πρωτοβουλίες για κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, επαγγελματικών, πολιτιστικών φορέων, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και δραστήριων  και ανήσυχων ανθρώπων, ομάδων πρωτοβουλίας κλπ., ώστε να μπορέσει να αναληφθεί απ΄ όλους σταυροφορία για ενημέρωση του λαού, αναπτύσσοντας το πρόβλημα σε όλες τις παραμέτρους και εκθέτοντας την ωφελιμότητα από την κοινή δράση, αλλά και τις επιπτώσεις του και τους κινδύνους για τις επερχόμενες γενιές.

Πρέπει να  λάβουμε σοβαρά, πως ο τουρισμός μας περνάει σοβαρή κρίση. Οι Ξενοδοχειακές μονάδες ήτανε το 1996 και φέτος το 2003 λιγότερο από μισογεμάτες, ενώ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο καθολικό Πάσχα παρέμειναν άδεια, οι ταβέρνες με ολιγοστούς τουρίστες και οι ταξιτζήδες, χωρίς πελατεία, τα δε τουριστικά καταστήματα και τα είδη Λαϊκής Τέχνης κυνηγούν τους πελάτες με το δίκαννο, ενώ αρχίζουν οι τουρίστες να διαμαρτύρονται για τους ενοχλητικούς, φορτικούς, απαιτητικούς καταστηματάρχες...

Στους πέντε διαφορετικούς τουριστικούς τόπους ήτανε οι τιμές των ξενοδοχείων για τους Έλληνες διαπραγματεύσιμες. 

Η χώρα μας χρειάζεται οπωσδήποτε τον εσωτερικό τουρισμό μας και τον εξωτερικό και  ασφαλώς μπορεί ο τουρισμός, ο σωστός, ο ελεγχόμενος, ο ενδεδειγμένος να αποτελέσει πηγή πλούτου, ευημερίας περισσότερων περιοχών καθώς και πηγή θετικών πολιτιστικών αλληλοεπιδράσεων.

Η χώρα μας είναι με την ομορφιά της και τη γεωγραφική της θέση και την ιδιαιτερότητά της η ιδανικότερη χώρα της γηραιάς Ηπείρου για τουρισμό.

Πρέπει να αναζητήσουμε με κριτικό μάτι τις αιτίες αυτής της κρίσης και για πέρυσι και για φέτος 2003 και να χαράξουμε επιτέλους μία νέα τουριστική πολιτική και οπωσδήποτε πρέπει να γίνει μία ειδική τουριστική αποκέντρωση με ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με ελληνικές-χαμηλότερες τιμές, του τουρισμού των μεταναστών μας και του αποδήμου Ελληνισμού με τις αρμόζουσες τουριστικές προσφορές για την προέλευση και επέκταση της τουριστικής περιόδου και ασφαλώς με τις διάφορες συγκοινωνιακές διευκολύνσεις.

Εκτός από τον συνεδριακό τουρισμό είναι ανάγκη η προώθηση του οικολογικού τουρισμού, του βουνίσιου και γεωργικού Αγροτουρισμού, διότι όλα τα προγράμματα προώθησης, επιχορήγησης, επένδυσης, υποστηρίζονται από την Ελληνική Νομοθεσία και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Βασικός κανονισμός: 2Ο52/ 88 ΕΟΚ και κανόνες εφαρμογής:4253-4256,βλ.κανονισμό 797/85 ΕΟΚ και Υπουργείο Γεωργίας,π.χ. άρθρο 44 του Ν.1416/84, περαιτέρω ανάγκη προώθησης του ήπιου τουρισμού, του χειμερινού τουρισμού και του τουρισμού που δεν βιάζει το περιβάλλον και τη φύση.

Προβλήματα διαμέσου του τουρισμού στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή

Ασφαλώς θα πρέπει μελλοντικά να ασχοληθούμε λεπτομερέστερα και με τις αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού μας σε όλους τους οικονομικούς τομείς.

-Οι αλλαγές στις τοπικές κοινωνικές δομές (π.χ. χωρική και οικογενειακές κοινωνίες) στο τοπίο διακοπών έχει και αρνητικά φαινόμενα.

-Ο εντόπιος πληθυσμός παραλαμβάνει το είδος της συμπεριφοράς των τουριστών (π.χ. το καταναλωτικό επίπεδο και το υπόδειγμα, κοινωνικός διαμοιρασμός μεταξύ ανδρός και της γυναίκας). Αυτό οδηγεί σε φιλονικίες στις οικογένειες ή κοινωνίες του εντόπιου πληθυσμού.

-Η τουριστική εμπορευματοποίηση του εντόπιου πολιτισμού βλάπτει την πολιτιστική κληρονομιά των εντοπίων.

- Η τουριστική ανάπτυξη οδηγεί στις αλλαγές στην πολιτική εργασία και στις δομές αποφάσεων, π.χ. διαμέσου αυξανόμενης επιρροής από διεθνή διακινούμενες τουριστικές επιχειρήσεις μέσα στα πλαίσια τους για αποφάσεις επενδύσεων σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα Ελληνικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Με την κρίση του τουρισμού μας ασχολήθηκαν τον περασμένο χρόνο και τον μήνα Σεπτέμβριο οι έγκυρες εφημερίδες της Γερμανίας: Frankfurter Rundschau και Koelner Stadt-Anzeiger, Hans Hoehler ,καθώς επίσης και το ελληνικό περιοδικό για τη Γερμανία και την Ευρώπη, ΓΡΑΜΜΑ, Φρανκφούρτη. Θα προσπαθήσω να αναφέρω συνοπτικά τις περσινές ανταποκρίσεις και ως διάγνωση του πάσχοντος τουρισμού μας με την ελπίδα να ανασκουμπωθούμε και να εκμεταλλευτούμε την κριτική διάγνωση παραγωγικά.

΄Οπως είναι γνωστό το 1994 είχανε επισκεφθεί την Ελλάδα 11,3 εκ. ξένοι τουρίστες και όλοι ανέμεναν για το 1995 μία αύξηση κατά 15%. Αντί αυτού όμως είχαμε μία κακή τουριστική περίοδο και ακόμα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου παρέμειναν ακάλυπτα δωμάτια. Το ίδιο όμως και φέτος 1996 και 2003 στο καθολικό Πάσχα τα  ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι ξενοδοχειακές μονάδες παρέμειναν ακάλυπτες, και επίσης χιλιάδες άνθρωποι τουριστικών επιχειρήσεων  παρέμειναν άνεργοι, ενώ και φέτος  θα έχουμε μείωση του τουρισμού σε σύγκριση με πέρυσι μεταξύ 2Ο-35%

Σε ορισμένες περιοχές είχαμε πτώση πέρσι μέχρι 3Ο% και κατά μέσον όρο της χώρας ή ήτανε η πτώση 15%.

Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ζημιωμένη της περσινής και φετινής τουριστικής περιόδου. Η κρίση ήτανε προγραμματισμένη και έχει πολλές αιτίες, αρκεί κανείς να παρατηρήσει στις τουριστικές περιοχές τις ανεπανόρθωτες ( μικρό) ελλείψεις μας, που όλες όμως με προγραμματισμό και ορθολογιστικές εναλλακτικές λύσεις διορθώνονται, που μπορούν να  κάνουν τη ζωή ποιοτικότερα ανώτερη).

΄Οχι μόνο οι τιμές των ξενοδοχείων ανέβηκαν αλματωδώς, αλλά ακόμα και οι ταβέρνες. Για ένα μπουκάλι νερού, πρέπει να   πληρώσει κάποιος σε τουριστικές περιοχές δέκα φορές περισσότερο απ΄ ότι στο Σούπερμαρκετ.

Ενώ ο ελληνικός καφές ανέβηκε στα ύψη και τον έχουν εξαφανίσει, για ένα καπουτσίνο πληρώνει κάποιος 5Ο φορές περισσότερο απ΄ ότι η αξία του, το ίδιο και στα ποτά δεσπόζει το υπερβολικό κέρδος με κάθε μέσο και  τρόπο.

Οι ταβερνιάρηδες όμως έκαναν τον λογαριασμό τους, χωρίς τον ξενοδόχο και οι τουρίστες τ΄ αποφεύγουν, καταφεύγουν ακόμα σε φθηνότερες χώρες, όπως η Τουρκία, που η προσφορά υπηρεσιών και η καθαριότητα χαρακτηρίζεται πιο άπογη. Ακόμα και σήμερα ένα ταξίδι στην μακρινή Φλώριδα είναι μόλις ακριβότερο, απ΄ ότι στην Ελλάδα. Κυρίως Γερμανοί τουρίστες αντιδρούν ευαίσθητα αρνητικότερα στο υψηλό επίπεδο των τιμών της Ελλάδος και στην κακή προσφορά υπηρεσιών, που είναι επίσης τώρα το 2003 ένα τεχνητό αποτέλεσμα ανύψωσης του Ευρώ.. Υπολογίζεται, ότι η πτώση των Γερμανών ήτανε το 1995 περίπου 25% και θα παραμείνει και το 1996 στα ίδια επίπεδα.

Οι υψηλές τιμές δημιουργούν παρεξηγήσεις, γιατί τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει καμιά σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες: ΄Έλλειψη θέρμανσης στα δωμάτια, έλλειψη θερμού νερού, πενιχρά δωμάτια ξενοδοχείων, ανυπόφορες οσμές από φρέσκες βαφές, ελλιπές ή βρωμερό κολυμβητήριο, ελλιπή άλλων ειδών σπορ, ελλιπές, βρωμερές και υποβαθμισμένες ακτές, συχνά απουσιάζουν τα καθίσματα και οι ομπρέλες ή εργάζονται μηχανήματα για το στρώσιμο των ακτών και καθαρισμό από τα φύκια, ελλιπής επίπλωση, κακή εξυπηρέτηση, άστοργα ετοιμασμένα γεύματα, γκρινιάρικο, υπερφορτωμένο και συχνά αγενές προσωπικό ή ένα μίγμα από δουλοπρέπεια και φορτισμό - εκεί δε διαφαίνεται καμιά χαρά και καμιά αρμονία πλέον !!

Το σλόγκαν του ΕΟΤ ένα χαμόγελο δεν κοστίζει έχει αποτύχει. Πολλά γκαρσόνια, ταβερνιάρηδες και ταξιτζήδες συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους ολοφάνερα υπερφορτωμένοι, κατσουφιασμένοι και με άκεφη  διάθεση.

Συμπληρωματικά στις υψηλές τιμές  έρχονται οι ελλείψεις στην εξειδικευμένη ποιοτική  προσφορά υπηρεσιών, στην ανεπάρκεια υποδομής, ιδιαίτερο στο βραδυκίνητο κυκλοφοριακό σύστημα. Σε κάθε ταξιδιώτη παραμένει η κακή εμπειρία από τις καθυστερήσεις στις πτήσεις των αεροπλάνων και γενικά το παντοτινό χάος των πτήσεων και η ενθύμηση από ένα σωρό απεργίες, τα απροετοίμαστα και ελλιπή ξενοδοχεία και η ακαταστασία σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος,  όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι αφορμή να επιλέξουν οι τουρίστες άλλες χώρες και ασφαλώς δεν πρέπει τα αεροδρόμιά μας να παρουσιάζουν τριτοκοσμική εικόνα, αλλά με τα υψηλότερα τέλη των αεροδρομίων της Ευρώπης. Ούτε όμως καλύτερα είναι τα λιμάνια μας με τα υπερφορτωμένα πλοία, περαιτέρω έρχεται το απηρχαιωμένο τηλεφωνικό σύστημα, που όταν κάποιος σηκώσει το τηλέφωνο ήδη ακούς τη γραμμή κατειλημμένη.

Οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης ήτανε τον περασμένο χρόνο σημαντικές. Μόνο από εκτιμήσεις, το συνάλλαγμα του τουρισμού    εμειώθη από 3,9 δισσεκ. δολάρια το 1994  σε 2,9 δις. δολάρια το 1995.

Οπωσδήποτε τα περισσότερα από τα 35Ο.ΟΟΟ κρεβάτια αντιστοιχούν στα νησιά, έτσι που απαραίτητος είναι ένας περιφερειακός  αναπτυξιακός  προγραμματισμός.

Το 1995 οι ξενοδόχοι έριξαν το βάρος της πτώσης στον ΕΟΤ, διότι παρέλειψε να  κάνει διαφήμιση στο εξωτερικό. Αμφιβολία δεν έχουν μόνο οι ξενοδόχοι. Ο ΕΟΤ χαρακτηρίζεται ως πρότυπη υπηρεσία για το έκτρωμα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Αν και έχει το μεγαλύτερο προϋπολογισμό, απ΄ όλες τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όμως το περισσότερο χρήμα φεύγει στους μισθούς των 2.888 ατόμων και δεν μπορεί να δημιουργηθεί μία συνεχή μακροχρόνια στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης, γιατί οι θέσεις είναι κατειλημμένες με αυστηρά κομματικά κριτήρια και κυρίως στις θέσεις κλειδιά, υπάρχουν συνεχείς αλλαγές... Ο ΕΟΤ από την ίδρυσή του μπροστά από 44 χρόνια άλλαξε πάνω από 32 γενικούς γραμματείς. Μόνο το έτος 1974 υπήρξαν 17 αλλαγές στην Υπηρεσία, εννιά από τους υπηρετούντες δεν κρατήθηκαν ούτε ένα χρόνο. Πώς όμως η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεφύγει από την συνεχή μείωση της τουριστικής κίνησης και την κρίση είναι αβέβαιο.

Προϋπόθεση όμως είναι μία νηφάλια, αυτοκριτική καταγραφής συγκεκριμένων γεγονότων και λήψη δραστικών μέτρων. Τα προγνωστικά για το 1996 δεν φάνηκαν αισιόδοξα και αν ακόμα πολλοί ξενοδόχοι κατέβαζαν εγκαίρως τις τιμές τους, όμως πράττουν τώρα για τους Έλληνες μεταξύ 2Ο-50%.  Πέρυσι ο Υπουργός τουρισμού επιθυμούσε μεγαλύτερη διαφήμιση, 6Ο εκ. μάρκα συμπληρωματικά και είχε μάλιστα και τη λύση της εξεύρεσης των χρημάτων, παίρνοντας από τους τουρίστες περισσότερο φόρο. Αν όμως με αυτόν τον τρόπο ανεβούν οι τουρίστες είναι ένα άλλο σοβαρότερο πρόβλημα.

΄Οπως παρακολούθησα κατά την διαμονή μου τεσσάρων  εβδομάδων στην Κρήτη, αυτή η μονόπλευρη και ευαίσθητη τουριστική απασχόληση με αυθόρμητες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις σε κρίσεις, έχει κάνει όλους τους ανθρώπους να επιδιώκουν το εύκολο κέρδος, όσο λίγοι τουρίστες και να είναι, ώστε να ισοσκελίσουν τη ζημία τους,  υπερφουσκομένοι λογαριασμοί σχεδόν παντού (και με κάθε κόλπο), ακόμα και οι πόλεις, αντί να λάβουν όλα τα μέτρα και τις εναλλακτικές λύσεις, ρίχνουν εντελώς ακατανόητα πρόστιμα σε ξένους οδηγούς. Ούτε για το 1997 φαίνονται οι προοπτικές της τουριστικής μας πολιτικής αισιόδοξες.

Αν και ο ΕΟΤ είναι της γνώμης, ότι η ακύρωση συμβολαίων, οφείλονται στην οικονομική κρίση της φετινής τουριστικής σεζόν και η παρέμβαση της Πολιτείας θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, πρέπει να τονίσουμε, ότι σε άλλες χώρες το τουριστικό ρεύμα εμφανίζεται αυξημένο

σε σχέση με το παρελθόν έτος. Η πτώση τσάρτερ της φετινής τουριστικής σεζόν με προορισμό το Ηράκλειο, καθυστέρησε μιάμιση ώρα, ώστε οι τουρίστες να χάσουν την ψυχραιμία τους και να δηλώσουν ότι " η Ελλάδα μας υποδέχεται με το χειρότερο τρόπο που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Οι ελλείψεις στον τουριστικό τομέα επισημάνθηκαν από τους ξένους έγκαιρα.

Τον Νοέμβριο του 2000 μία διαδρομή από την Καβάλα ως την Κολωνία με την εταιρεία Galaxy  διήρκησε 11 ένδεκα ώρες.

Καθυστέρηση, ενημέρωση, υπάρχει σχετικό άρθρο μου " Η υποδομή της χώρας σας απέχει πολύ από το να είναι η επιθυμητή, όπως διαπιστώνουμε εμείς οι Έλληνες και οργιζόμαστε όταν μας τα λένε οι ξένοι". Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια είναι σε αξιοθρήνητη κατάσταση και το περιβάλλον εξακολουθεί να επιβαρύνεται και  μολύνεται.  Οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι σχεδόν ανύπαρκτη και το σύστημα αποκομιδής σκουπιδιών σε πολλά σημεία της χώρας είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα της Δυτικής Ευρώπης.  Η αδιαφορία και η επιπολαιότητα μιας ανύπαρκτης ενεργητικότερης δράσης έχει διαλύσει πολλά στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής κληρονομιάς και φιλοξενίας, βλέπε και Ρεθεμνιώτικα Νέα,2.4.96.

Με άλλα λόγια στου κωφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα, στην πατρίδα μας ανεκτικότητα των αλλιώς σκεπτόμενων δεν φαίνεται να υπάρχει και συνεχίζουμε την επανάληψη των χειρότερων  υπηρεσιών εξυπηρέτησης και αθέμιτης  εκμετάλλευσης, έτσι που οι τουρίστες αποφεύγουν τη χώρα μας, προτού όμως φύγουν επισημαίνουν συνεχώς τις ελλείψεις μας και όταν επιστρέφουν καταφεύγουν  για τις αδιόρθωτες ελλείψεις στα δικαστήρια εναντίον των ταξιδιωτικών γραφείων, σύμφωνα με το άρθρο 651 ΒGB.

Και σύμφωνα με την Λίστα της Φρανκφούρτης του 24. Πολιτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου, μπορεί κανείς να απαιτήσει για επιστροφή, μέχρι 83% για διαμονή, μέχρι 17% για διατροφή, για λοιπά ως 3Ο% και για μεταφορά 2Ο% καθώς επίσης και συμπληρωματική αποζημίωση για την μη εκπλήρωση των υποσχεθέντων στο συμβόλαιο και αποζημίωση για τον χαμένο χρόνο. Αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής καταδίκης, είναι ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία αρνούνται την αποστολή τουριστών στην Ελλάδα, διότι δε διασφαλίζεται η ομαλή και έγκαιρη διακίνηση των πελατών τους και ότι υπάρχουν ακόμα ελλείψεις στις προαναφερθέντες προσφορές και λόγω αυτής της αναξιοπιστίας να εκτίθενται απέναντι στους πελάτες τους και με δικαστικές περιπέτειες.

Τελευταία παρατηρείται μία μεγάλη κίνηση τουριστριών από τις Ανατολικές χώρες σε ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως των νησιών μας και στην ολιγοήμερη απασχόληση με την πορνεία. Αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης είναι, ότι ευρωπαίοι οικογενειάρχες τουρίστες διαμαρτύρονται στα ταξιδιωτικά τους γραφεία και συμβάλλουν στην εγγραφή ξενοδοχειακών μονάδων στην μαύρη λίστα.

΄Οπως αναφέρει η Εφημερίς, Τα Χανιώτικα Νέα,5.4.96., πάνω από 25.ΟΟΟ εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα της Κρήτης, αγωνιά και προβληματίζεται, ενώ αρχίζει ένα έργο οδοποιίας και δεν τελειώνει ποτέ, αλλά υφίστανται οι ανυποψίαστοι λάτρεις της Ελλάδας, τη σκόνη, ταλαιπωρία και το χάλι μας..., καμιά προοπτική, καμιά διαφήμιση και προβολή, καμιά υποστήριξη, παρουσίαση και συμπαράσταση είτε από κρατικές υπηρεσίες, είτε από την κάθε βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Περιβαλλοντικά προβλήματα διαμέσου του τουρισμού

Πολλά μέτρα του τουρισμού στην ανοικοδόμηση και πολλοί απρογραμμάτιστοι οικισμοί οδηγούν την ενσφράγιση πλησιέστερων φυσικών εκτάσεων καθώς επίσης και στην προχωρημένη διάλυση του συγκεντρωτικού τοπίου.

n    Ο θόρυβος και οι ρυπαντικές ουσίες (π.χ. από την κυκλοφορία και τις οικοδομικές εργασίες διακινδυνεύουν το περιβάλλον και την υγεία των εντοπίων.

n    ορισμένες ρυπαίνουσες ουσίες από τουριστικές ενεργητικότητες ανεβάζουν την συνεχή αλλαγή του κλίματος και συντείνουν στην προβληματική του όζοντος.

n    ταξίδια καταβροχθίζουν πρώτες ύλες. Η αυξανόμενη διάθεση ταξιδιού προωθεί μία κινητοποίηση ύλης και ενέργειας.

n    βουνά σκουπιδιών στους δρόμους και ρεματιές και μία υπερβολική χρησιμοποίηση ύδατος παροξύνουν τα προβλήματα απομάκρυνσης των σκουπιδιών στις τουριστικές περιοχές.

n    οι τουριστικές εγκαταστάσεις έργων και δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου επηρεάζουν και καταστρέφουν κατά ένα μέρος τη βιολογική ποικιλία των ζώων και της χλωρίδας.

Ανάγκη  καθιέρωσης  βραβείου  ΑΤΤΙΛΑ  και  Επίλογος

Οι τουρίστες μας εγκαταλείπουν από  έλλειψη άνετης διαμονής υψηλών τιμών, και εξυπηρέτησης σε όλους τους τομείς, φεύγουν και για την αναξιοπιστία μας, για την μη εκπλήρωση υποσχεθέντων στα γραφεία ταξιδιωτικών δραστηριοτήτων. Με άλλα λόγια, αφού δεν μας ακούτε στις απανωτές εκκλήσεις μας για καλυτέρευση, τότε "βγάλτε τα μάτια σας μόνοι σας" ή εγκαταλείπουμε την Ελλάδα, γιατί δεν έχει νόημα ν΄ ασχολείται κανείς μ΄ αυτήν και με τις επαναληπτικές μας διαμαρτυρίες.

Επίσης ένα εκατομμύριο Μετανάστες επέστρεψαν στην Πατρίδα και επιθυμούν να ξαναφύγουν έξω. Για τη βραδυκίνητη εκκίνησή μας και για το φρενάρισμα κάθε προόδου, θα έπρεπε κατεπειγόντως να καθιερωθεί  ΒΡΑΒΕΙΟ  ΑΤΤΙΛΑ, για όλα τα πρόσωπα, που με τις πράξεις τους, απειλούν ή παραβιάζουν ή και καταστρέφουν το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, παραβιάζουν με τις αλόγιστες πράξεις τους την ελεύθερη έκφραση λόγου και κωλυσιεργούν σε βάρος της κοινωνίας.

 Η απραξία πολλών υπευθύνων έχει ξεπεράσει τα όρια της ανεκτικότητας και αναφέρω ενδεικτικά ένα ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Από το 1987 μέχρι το 1996 Μετανάστης για χάρη των κατοίκων έκανε απανωτές αιτήσεις, για ν΄ αποκτήσουν 8-1Ο οικογένειες πόσιμο νερό σε μόνιμη βάση, αιτήσεις για την απαραίτητη δενδροφύτευση, αιτήσεις για την Προφύλαξη του περιβάλλοντος και παραδοσιακού δρόμου ( αντί αυτού καταστροφή με ασφαλτόστρωση, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση), αίτηση για κοινή δράση καταπολέμησης του πνευματικού και πολιτιστικού μαρασμού. ΄Οταν όμως σε Αίτηση του Μετανάστη για προφύλαξη του περιβάλλοντος  από υπερβάσεις σε ευαίσθητες περιοχές ,έλαβε την απάντηση του Δημάρχου," ότι εμείς με χαρά  και ικανοποίηση υποδεχόμαστε κάθε νέο κτίσμα στην περιοχή μας, διότι προϋποθέτει και αύξηση του πληθυσμού μας¨", τότε αμέσως ως πολίτης έκανε χρήση του Νόμου 1599/86 και του άρθρου 138 της συνθήκης του Μάαστριχ, στη Διεύθυνση:ΣΧΕΣΕΩΝ  ΠΟΛΙΤΗ - ΚΡΑΤΟΥΣ, Βασ. Σοφίας 15, Αθήνα. Ενώ ακόμα η υπηρεσιακή έρευνα βρισκότανε σε κίνηση, ο αξιότιμος κ. Δήμαρχος, έκανε αγωγή στον μετανάστη για δήθεν: Συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση και ζητά χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ποσού 1.ΟΟΟ.ΟΟΟ δρχμ., το οποίο αφού το επιδικάσει το Δικαστήριο, θα δωρίσει στον πολιτιστικό Σύλλογο. 
Ενώ ο κ. Δήμαρχος δημιούργησε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να πάρει επιτέλους το ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΤΤΙΛΑ ΄Έλληνα Δημάρχου για την χειρουργική του επέμβαση κατακρεούργησης άρθρων του Ελληνικού Συντάγματος, συνέχισε τις αντιδράσεις του, υποκινώντας (ακόμα και γραπτώς) όλες τις ρουσφετολογικές αλληλοσυνδέσεις του με τις δημόσιες υπηρεσίες εναντίον του Μετανάστη με υπερβολική ζημία του Μετανάστη, γιατί απαίτησε δικαιώματα για χάρη των κατοίκων, ενώ το Δικαστήριο καταδίκασε τον Μετανάστη ερήμην σε εννιά μήνες φυλάκιση . (!!!).

( Επειδή οι προτάσεις για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΤΤΙΛΑ ετοιμάζονται θα μας γνωστοποιηθούν αργότερα). Και επειδή εμείς δεν μπορούμε να πούμε στους συμπατριώτες μας δεν έχει κανένα νόημα να ασχολείται κανείς..., ούτε αλλά, τότε βγάλτε τα μάτια σας μόνοι σας, γι΄ αυτό πρέπει επιτέλους να αρχίζουμε να υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας, γιατί και αυτοί οι τοπικοί άρχοντες βρίσκονται σε σύγχυση και πρέπει να αφυπνίσουμε τις ναρκωμένες σκέψεις, ώστε ν΄ αποκτήσουμε το χαμένο κουράγιο, την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, και μετά το σοκ από το Δήμαρχο, θα μπορέσουμε όλοι εμείς οι Μετανάστες, που αγαπούμε την Πατρίδα, να ξαναβρούμε την πίστη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο....

Και όταν οι ξένοι διαπιστώνουν, ότι δεν έχει κανένα νόημα να ασχολείται κανείς με την Ελλάδα, και όταν ο ξένος τύπος άρχισε να μιλάει για "τη χαμένη φιλοξενία" στην Ελλάδα, για τις απεργίες κάθε τόσο, καθυστερήσεις (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ.),για την κακή ποιότητα της ελληνικής κουζίνας και υποβαθμισμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, για την υπερβολική ακρίβεια και το άθλιο σέρβις και την αναξιοπιστία, είχαμε πάντα το επιχείρημα μας ζηλεύουν, μας εχθρεύονται, μας καταπολεμούν.

Ποιος συμπατριώτης μας θα τολμήσει να κριτικάρει την καταστροφική κατάσταση υγιεινής πολλών εστιατορίων και τόπων κοινής αναμονής, αφού έχουμε όλοι μας την υποψία, ότι δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν άψογα οι υγειονομικές μας υπηρεσίες, αλλιώς δεν θα βλέπαμε και σήμερα αυτήν την ανεπίτρεπτη ελεεινή κατάσταση και ας τα γράφουν καθημερινά όλες οι εφημερίδες….

Πρέπει όμως και εμείς επιτέλους ως καλοί πολίτες  και καλοί καταναλωτές να υψώνουμε έγκαιρα φωνή διαμαρτυρίας (και παρόλα που στην Πατρίδα μας δεν υπάρχει ανεκτικότητα και συχνά κάνουμε διάλογο με κωφούς) και τότε θα είμαστε σίγουροι, πως πρέπει ορισμένα πράγματα και στην Δική μας Πατρίδα αρκετά να βελτιωθούν και να καλυτερεύσουν και για μία ανθρωπινότερη και ανεκτικότερη ποιότητα ζωής. Και με την ειλικρινή διάγνωση της τουριστικής μείωσης και τις ακρίβειες,  θα μπορέσουμε τότε  να συνέλθουμε επιτέλους, να ανασκουμπωθούμε και αναλογιστούμε τις ευθύνες όλοι μας, ως πολίτες και καταναλωτές για να ανακαλύψουμε έναν ανθρωπινότερο τουρισμό με τις καλύτερες ενδιάμεσες ανθρώπινες σχέσεις με συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων και της Ελληνικής Κοινωνίας.

Πηγές:

ΓΡΑΜΜΑ, Frankfurt, 1995 - 1996

Εφημερίς, ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,19.3.,22.3.,3ο/31.3., 2.4.1996

Εφημερίς,ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 7.4.96

Εφημερίς,ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου, 1Ο.4.,11.4.96

Εφημερίς,ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 5.4.96

Εφημερίς,ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ,19.3.96

Κωνστ.  Ναλμπάντη: ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 9.4.1996.

Constantinos Nalbantis:Die Entwicklung und räumliche Entfaltung des griechischen Fremdenverkehrs in Griechenland nach dem 2.Weltkrieg,Koeln 1975.

Umweltbundesamt: Umwelt und Freizeit, Perspektiven für unseren Traumurlaub, Berlin 1997

Επίκαιρη ενημέρωση από τα ΜΜΕ

28/9/2003


Aπαγορεύεται η χρησιμοποίηση ή αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο του περιεχομένου των άρθρων χωρίς τη γραπτή άδεια του συντάκτη.

 

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο info@kn-megalexandros.gr

www.kn-megalexandros.gr

- AΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ SITE  - ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ TOY FRAMEΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ - Ο ΟΡΚΟΣ ΤΟΥ Μ.Α

 Την ενημέρωση της ιστοσελίδας  μου έχει αναλάβει αφιλοκερδώς ο φίλος και συνεργάτης  μου  "asxetos" από το asxetos.gr . Τον ευχαριστώ Κωνσταντίνος  Σ. Ναλμπάντης