Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

>>>>ΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΛΟΓΩ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

>>>>ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΑΞΙΩΝΕΙ ΑΠΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 1,2 ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΥΡΩ

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

Πρώτη Δημοσίευση: www.kn-megalexandros.gr,
info@kn-megalexandros.gr

Προλεγόμενα

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ευθύνεται ένας δικηγόρος αν χαθεί μια δικαστική απόφαση;

Στην προκειμένη περίπτωση θα ήθελα να περιγράψω έναν συχνά υποτιμημένο τομέα και ασφαλώς και στη δική μας Πατρίδα και αφορά το δίκαιο γύρω από την ευθύνη του δικηγόρου σε παραλείψεις που αποβαίνουν σε βάρος του πελάτη. Στη Γερμανία κάθε χρόνο υπολογίζονται 27.500 περιπτώσεις από παραλείψεις των δικηγόρων.

Όχι πάντα, αν χαθεί μια δίκη, είναι αιτία γι΄ αυτό το Δικαστήριο ή οι λανθασμένες καταθέσεις των μαρτύρων, που αναζητούμε να αιτιολογήσουμε. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας ορισμένων δικών χάνει επίσης μια φορά ο δικηγόρος του δικού του πελάτη την γενική εικόνα.
Ένα μικρό λάθος στο διαδικαστικό δίκαιο μπορεί να αποφασίσει μόνο γύρω από τη Νίκη και Ήττα.

Στη Γερμανία όλοι οι δικηγόροι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι έναντι αστικής ευθύνης, δηλαδή στη λεγόμενη ασφάλιση αστικής ευθύνης. Ο δικηγόρος έχει την εκτενή υποχρέωση ενημέρωσης του πελάτη.

Αν παραβεί ο δικηγόρος την αναφερόμενη ενημέρωση ή μια άλλη υποχρέωση από την σχέση εντολής με δικό του φταίξιμο, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις ζημίες που προκύπτουν από αυτήν τη διαδικασία ( § 280 Παράγραφος 1, BGB, Αστικός Κώδικας)

Μερικές νομικές διαμάχες χάνονται εξαιτίας των δικηγόρων. Τότε αυτόματα τίθεται το ερώτημα για την ευθύνη του δικηγόρου. Επειδή όμως δεν υπάρχουν υποχρεωτικές καταχωρήσεις υποθέσεων ευθυνών δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Η Peggy Fiebig, αναφέρει, ότι από τα επίκαιρα στοιχεία των καταχωρημένων δικηγόρων της Γερμανίας, συνολικά 138.000, από αυτούς αντιπροσωπεύουν το χρόνο 27.500 περιπτώσεις, όπου οι ελλειμματικές επιδόσεις των δικηγόρων οδηγούν σε μία διαμάχη με το δικό τους πελάτη.

Ενώ συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων εσφαλμένες υποσχέσεις του δικηγόρου, ακόμα επίσης και συγκάλυψη, κουκούλωμα λαθών των δικηγόρων, οι συχνότερες όμως που αναγνωρίζονται είναι παραλείψεις, παραμελήσεις προθεσμιών, όπου αιτία είναι συνήθως το λάθος του προσωπικού, που πρέπει να υπολογιστεί σε βάρος του δικηγόρου.

Μόνο και μόνο το γεγονός της παράλειψης μιας προθεσμίας, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια μιας δίκης.
Κατά 40% των υποθέσεων ευθύνης αποδίδονται στις χαμένες ημερομηνίες, τεκμηριώνονται σε μια στατιστική της Ασφαλιστικής εταιρείας Allianz Versicherung, στην οποία είναι ασφαλισμένοι περίπου οι μισοί των Γερμανών δικηγόρων.

Παράλληλα με την χαμένη τεθείσα προθεσμία έρχονται επίσης στην επιφάνεια και άλλες συμπεριφορές, που μπορούν να οδηγήσουν στην ευθύνη τον αντιπρόσωπο του δικαίου- όπως π.χ. μια δισταχτική, αναποφάσιστη αγωγή ή αποδοχή ενός δικαστικού συμβιβασμού, αν και ενδείκνυται συνέχιση της δίκης. Στην προκειμένη περίπτωση ή ο ίδιος δικηγόρος παραχωρεί το λάθος του, όπου στην παράλειψη της προθεσμίας συνήθως είναι αναπόφευκτη ή όφειλε να αφήσει να εξετάσει κάποιος την υποψία ενός λάθους από έναν άλλο εξειδικευμένο δικηγόρο....,

Αν ανατεθεί σ΄ έναν δικηγόρο η διαδικασία της δίκης στην αστική δίκη των κομμάτων της δίκης που αντιπροσωπεύει, τότε το δικό του φταίξιμο των κομμάτων της δίκης υπολογίζεται σε αυτόν (§ 85 Absatz 2 der Zivilprozessordnung -ZPO- Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας).

Σε αυτήν την περίπτωση ευθύνεται ο δικηγόρος απέναντι στους πελάτες του για την χαμένη αντιδικία, αν η νομική δίωξη ή η νομική υποστήριξη και στη διαφύλαξη της προθεσμίας είχε ακολουθήσει η ενημέρωση.

Χωρίς να έχει κλείσει μια επαγγελματική ασφάλιση αστικής ευθύνης δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί ένας δικηγόρος να εξασκήσει το επάγγελμά του. Διαμέσου αυτής είναι ο πελάτης σε υπόθεση αποζημίωσης έναντι μιας δυνατής χρεοκοπίας του δικηγόρου κατά εκτενή τρόπο προφυλαγμένος.

Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα για το σκοπό της ρύθμισης επίσης να απευθυνθεί άμεσα στην ασφάλιση αστικής ευθύνης του δικηγόρου.
Αν αρνηθεί αυτή όμως την εκπλήρωση ολότελα ή ένα μέρος της απόδοσης, μπορεί η αξίωση να απαιτηθεί με τον τρόπο της αγωγής μόνο εναντίον του δικηγόρου.

ΠΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΕΙ ΜΙΑ 70ετή ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΗΣ 1,2 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Το έγκυρο εβδομαδιαίο περιοδικό του Αμβούργου, DER SPIEGEL, das deutsche Nachrichten-Magazin, Nr. 3/12.01.2009, σελίς 140 περιγράφει την επιχειρηματολογία
μιας 70ας μηνύτριας που με τη βοήθεια εμπειρογνώμονα αξιώνει δικαστικά από τον χριστιανοδημοκράτη Ομοσπονδιακό Υπουργό αμύνης 1,2 εκατομμύρια Ευρώ αποζημίωση, διότι ως δικηγόρος κατά την δικαστική διαδικασία έκανε πολλά λάθη στην στρατηγική της δικαστικής διαδικασίας και τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης..

Ο Franz Josef Jung, 59 ετών, Ομοσπονδιακός Υπουργός Αμύνης, απειλείται με θυμούς στο μέτωπο της ιδιαίτερης Πατρίδας του. Μια πελάτισσα, που το 2001 την είχε αντιπροσωπεύσει στο πολιτικό του επάγγελμα ως δικηγόρος, τον μηνύει εξαιτίας „anwaltliche Falschberatung“, δικηγορική λανθασμένη συμβουλή για απαίτηση αποζημίωσης 1,2 εκατομμυρίων Ευρώ.

Η μηνύτρια, σήμερα 70 ετών, είχε αναθέσει στον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό να της επιτύχει την διεκπεραίωση και εκτέλεση και επιστροφή στον πωλητή της αγοράς μιας μονοκατοικίας.

Η μηνύτρια είχε αγοράσει είχε αγοράσει με 1,7 εκατομμύρια μάρκα μια μονοκατοικία πλησιέστερα στην πόλη Wiesbaden, όπου αλλά μετέπειτα παρουσιάστηκαν ελλείψεις, ατέλειες , που είχαν αποκρυφτεί, αποσιωπηθεί κατά τη διάρκεια της αγοράς.

Ο δικηγόρος της μήνυσε γι΄ αυτό, ένεκα δόλιας πλάνης „arglistige Taeuschung“ και πράξη αντίθετη με τα χρηστά ήθη υπερβολικά ακριβή.
Η αγωγή αποτυχαίνει τελικά τον Απρίλιο στον τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας στο Ανώτατο Δικαστήριο πολιτικής και ποινικής δικαιοδοσίας της Φρανκφούρτης.

Μετά από αυτήν την απόφαση, ανέθεσε η ιδιοκτήτρια της μονοκατοικίας στον εμπειρογνώμονα της Χαϊδεμβέργης, και Roland Spiragath, για υποθέσεις δικηγορικής ευθύνης, που ανεγνώρισε πολλά λάθη του δικηγόρου Junk και τώρα Ομοσπονδιακού Υπουργού Αμύνης, κυρίως στην στρατηγική της δίκης και στη διαδικασία διεξαγωγής.
«Ο Junk εκτός των άλλων έχει χάσει μια προθεσμία, και παραμέλησε να απορρίψει έγκαιρα τον αποφασιστικό πραγματογνώμονα εξαιτίας κωλύματος μεροληψίας και έχασε στην δικαστική διαδικασία, διότι έπρεπε να επιμείνει να συμπεριληφθούν θετικά για την μηνύτρια δύο γνωμοδοτήσεις.

Την συζήτηση στο Πρωτοδικείο του Wiesbaden βλέπει ο Jung ψύχραιμα. « Έχω εκπληρώσει τη δικηγορική συμφωνία κανονικά και απορρίπτει τις κατηγορίες σύμφωνα με τον συνυπολογισμό εκείνης της χρονικής περιόδου και τις ευρισκόμενες πληροφορίες.

Και όπως καταλήγει το έγκυρο περιοδικό Ντε Σπήγκελ, ο εμπειρογνώμονας δικηγόρος της Χαϊδεμβέργης για την ευθύνη των δικηγόρων και ο κύριος υπουργός έχουν κατά τα φαινόμενα διαφορετική νομική γνώμη, όπου τώρα πρέπει να εκτιμηθεί από το δικαστήριο.

Όπως αναφέραμε στη Γερμανία, χωρίς να έχει κλείσει μια επαγγελματική ασφάλιση αστικής ευθύνης δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί ένας δικηγόρος να εξασκήσει το επάγγελμά του. Διαμέσου αυτής είναι ο πελάτης σε υπόθεση αποζημίωσης έναντι μιας δυνατής χρεοκοπίας του δικηγόρου κατά εκτενή τρόπο προφυλαγμένος.

Θα ήτανε ένα σωστό βήμα, αν αυτός ο νεωτερισμός μπορούσε να εισαχθεί και στην Πατρίδα μας και ασφαλώς να γνωστοποιηθεί και στους δικούς μας πολίτες.

Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα για το σκοπό της ρύθμισης αποζημίωσης να μειώσει τις προκαταλήψεις του σε βάρος της φήμης και της εργασίας των δικηγόρων και επίσης να απευθυνθεί άμεσα στην ασφάλιση αστικής ευθύνης του δικηγόρου για αποζημίωση σε περίπτωση άδικης αντιπροσώπευσης στην διαδικασία της δίκης και των πολλαπλών άλλων παραλείψεων των δικηγόρων, ( § 280 Παράγραφος 1, BGB, Αστικός Κώδικας), (§ 85 Absatz 2 der Zivilprozessordnung -ZPO- Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας).

Αν ο πελάτης για παραλείψεις του δικηγόρου απευθυνθεί στην ασφάλειά του, αρνηθεί αυτή όμως την εκπλήρωση αποζημίωσης ολότελα ή ένα μέρος της απόδοσης, μπορεί η αξίωση να απαιτηθεί με τον τρόπο της αγωγής μόνο εναντίον του δικηγόρου με έναν άλλον εξειδικευμένο δικηγόρο.

Konstantinos S. Nalbantis, Koeln
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
info@kn-megalexandros.gr, www.kn-megalexandros.gr

Δεν επιτρέπεται αναδημοσίευση, χωρίς την συγκατάθεση του αρθρογράφου

ΠΗΓΗ:
www2.mcadvo.com/DE/de/115_alles-ueber –anwaelte_view_34_im-zweifel-fuer-…
www.wams.de/data/2006/04/23/877411.html
www.anwaltshaftung-aktuell.de/anwaltsfehler-erkennen/
www.ra-gerdfriedrich.de/4903.html
www.grin.com/e-book/22843/anwaltshaftung-und-anwaltliche-berufshaftpflichtv...
DER SPIEGEL, das Deutsche Nachrichten-Magazin, Nr. 3/12.01.2009
www.kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο