Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Περιήγηση στη Σικελία - ΕΝΝΑ- Rundreise Sizilien

Περιήγηση στη Σικελία - ENNA – Piazza Armerina – Rundreise Sizilien

2ο Μέρος: Επαρχία ΕΝΝΑ 2. Teil: Provinz ENNA
H υπέροχη βλάστηση, τα ελαιόδεντρα και η φρουτοπαραγωγή
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis, Koeln

Προλεγόμενα βλέπε και άρθρα με φωτογραφίες

Η περιοχή ΕΝΝΑ είναι πλούσια στη βλάστηση, υψηλά δέντρα και φρουτόδεντρα, αλλά εκεί βρίσκονται και οι απέραντες φυτείες από σιτηρά, αμπελόκηπους,ελαιώνες, οπωροκηπευτικά και από τον 18ο αιώνα μετά το κρασί και τις ελιές την τρίτη θέση κατέχουν τα φραγκόσυκα..

Η Έννα υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της λατρείας της Δήμητρας και της Περσεφόνης και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κύρια γεωργική παραγωγή της επαρχίας είναι ακόμη και σήμερα τα δημητριακά.

Ένεκα τούτου ήτανε η επιλογή του εποικισμού για ολόκληρη την περιοχή από την προϊστορία περισσότερο από πολύ αιτιολογημένη. Τα πρώτα ίχνη μαρτυρούν την εποίκηση από την νεολιθική εποχή. Μετά τους Σικούλους, ήρθαν οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βάνδαλοι, οι Γότθοι, οι Βυζαντινοί και οι Άραβες. Η Πιάτσα Αρμερίνα, Piazza Armerina δημιουργήθηκε κατά την νορμανδική εποχή και είναι μια μικρή πόλη, από τις πιο ενδιαφέρουσες μικρές πόλεις, όσο αφορά τα μεσαιωνικά ευρήματα.

Ιστορική ανασκόπηση - Η επαρχία της ΕΝΝΑΣ

Η επαρχιακή πρωτεύουσα ΕΝΝΑ βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της Σικελίας, πάνω σε ένα βουνό σε ύψος 1098 πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει 28 838 κατοίκους, σε μια έκταση από 35 718 εκτάρια και σε μια πληθυσμιακή πυκνότητα από 80 κατοίκους το τετραγωνικό χιλιόμετρο. Η πρώτη εποίκηση της Σικελίας έλαβε χώρα το 700 προ Χριστού και ήτανε ελληνικής φύσης.
Οι Έλληνες κατοικούσαν το έτος 552 π. Χ., όταν το 403 π. Χ. την κατέλαβε ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος ο πρεσβύτερος. Το 309 την κατέλαβαν οι Ακραγάντιοι και κατά τον πρώτο καρχηδονιακό πόλεμο την πολιόρκησαν οι Καρχηδόνιοι το 260, (ήτανε τότε που η πόλη Έγεστα δέχθηκε ακόμη μια επίθεση από τους Καρχηδονίους.

( Ας θυμηθούμε, ότι την πρώτη φορά η Έγεστα κάλεσε στην Σικελία την Αθήνα το 415 π.Χ., και σε εκείνον τον ακατανόητο αδελφικό πόλεμο του 413 π. Χ. ηττήθηκε η Αθήνα, βλέπε ολοκληρωμένο άρθρο στα περιεχόμενα της ιστοσελίδας μου. Αυτή ήτανε βέβαια η απαρχή κατάρρευσης των ελληνικών πόλεων. Αυτή τη φορά ζήτησε τη βοήθεια μιας ανερχόμενης δύναμης, της Ρώμης, που ύστερα από τη νίκη της, χάρισε στους πολίτες της Έγεστας μια μακρά περίοδο ηρεμίας και γαλήνης. Αυτή η τελευταία συμμαχία, στηριζόταν πάνω στη θρυλική κοινή προέλευση των Ρωμαίων, και Ελύμων από τη μικρασιατική πόλη Ίλιον, τη γνωστή μας Τροία.)

Μετά δύο χρόνια αργότερα εξεδίωξαν οι Ρωμαίοι τους Καρχηδονίους και από την Έννα.
Και κατά το δεύτερο καρχηδονιακό πόλεμο, 214 π. Χ. κατέλαβαν την ΕΝΝΑ ρωμαίοι στρατιώτες για πάντα κάτω από την καθοδήγηση του Claudius Marcellus, όπου δολοφόνησαν τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα θέατρο.

Η πλούσια Έννα , μια σπουδαία αγορά σιτηρών δεν σταμάτησε ποτέ να προβοκάρει την απληστία των κατακτητών, όπως αναφέρω πιο κάτω. Σε μια περιήγηση μπορώ να τονίζω από προσωπική μου εμπειρία, ότι μια επίσκεψη σε μια ολοκάθαρη μέρα θα σας ενθουσιάσει και με τις άριστες φωτογραφικές απόψεις, στις τρεις γωνίες της Τρινακρίας, ότι η θέα από ψηλά της Έννας είναι μεγαλειώδης και μπορεί κάποιος να παρατηρήσει μακρινά μέρη της Σικελίας, όπως είναι την Αίτνα, τα νησιά, τις λίμνες και τα ποτάμια και την πόλη Calascibetta, και όχι χωρίς λόγο η πόλη χαρακτηρίζεται επίσης ως Belvedere ξάγναντο, Καλλιθέα.

Εξεγέρσεις των σκλάβων

Σχηματίστηκαν μεγάλα γεωργικά αγροκτήματα και καλλιεργούνταν τους αγρούς με την εκμετάλλευση των απελπισμένων σκλάβων, που έδωσαν την αφορμή στη γνωστή εξέγερση κάτω από τον Σύριο Eunus,που προετοίμασε στους Ρωμαίους πολλά προβλήματα. Ο Eunus αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς και ονομάστηκε Antiochοs . Άλλοι σκλάβοι κάτω από το κομάντο του Κλέων προσαρτήθηκαν στην πλευρά του Eunus. Αυτός ο πόλεμος διάρκεσε (κατά το Διόδωρο τον Σικελιώτη) από το 135 ως το 132 π. Χ, και τελείωσε με την αιματοχυσία των εξεγερθέντων στο Ταυρομένιον -Ταορμίνα και Έννα, που ήτανε τα τελευταία προπύργια, που κατόρθωσαν να κυριεύσουν οι Ρωμαίοι με προδοσία.

Από το 104 ως το 102 π. Χ. υπήρξε μια νέα εξέγερση κάτω από τον Sher Salvius, που τελείωσε με τη δολοφονία των εξεγερθέντων. Επίσης και η τρίτη προσπάθεια κάτω από τον Oktavianus Augustus, τελείωσε τραγικά. Η Ρώμη δεν μπορούσε να ανεχθεί εξεγέρσεις στην πιο αγαπημένη της αποθήκη σιτηρών. Το 73 π. Χ ο Verres λεηλάτησε την Έννα και τους κατοίκους της, επίσης δεν άφησε να γλιτώσουν ούτε και τα αξιόλογα αριστουργήματα τέχνης. Το 29 π. Χ. έλαβε η πόλη από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το δικαίωμα Κοινότητας. Η πόλη έμεινε στη συνέχεια επίσης κάτω από τους Βυζαντινούς και Άραβες μία ανθισμένη εμπορική θέση.

«Παρατήρηση –σύμπτυξη : Τους ακολούθησαν οι Καρχηδόνιοι το 300 προ Χριστού και οι Ρωμαίοι κυρίευσαν την πόλη το 258 προ Χριστού. Οι Βυζαντινοί έχτισαν την πόλη σε στρατιωτικό φρούριο εναντίον των μωαμεθανών. Οι Νορμανδοί κυρίευσαν την πόλη το 1087 μετά Χριστού και το 1300 μετά Χριστού κατέλαβαν την πόλη οι Αραγόνες από την Ισπανία και πήρε τον τίτλο II Re di Trinacria.» τέλος της παρατήρησης

Η επαρχία της Έννας είναι μια από τις εννιά επαρχίες της Αυτόνομης περιφέρειας της Σικελίας της Δημοκρατίας της Ιταλίας. Η επαρχία βρίσκεται στο κέντρο της Σικελίας στο Monti Erei και είναι η μοναδική επαρχία της Σικελίας χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα. Είναι ενσωματωμένη σε 20 κοινότητες και αραιά κατοικημένη. Σε μία έκταση από 2.562 τετραγωνικά χιλιόμετρα ζουν 172.485 κάτοικοι. Και στην πλησιέστερη δεύτερη μεγάλη πόλη της επαρχίας βρίσκεται η κοινότητα Piazza Armerina με την Villa Romana del Casale από την ρωμαϊκή εποχή και ανακηρύχτηκε από το 1997 στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Υπολογίζεται γενικά από μεγαλοπρεπέστερες ρωμαϊκές επαύλεις.

Agriturismo Enna

Παρόλα που η περιοχή δεν έχει θάλασσα, όμως άριστες, και πολυάριθμες δυνατότητες διακοπών σε όλες τις πόλεις της επαρχίας, μέσα σε πράσινη φύση, πανέμορφες φυτείες, πορτοκαλεώνων, απέραντες φυτείες Opuntia ficus-indica, φραγκοσυκιάς, Agriturismo σε υψηλά τοπία με καταπληκτική θέα και επίσης όλα διαθέτουν κολυμβητήρια, δυνατότητες σπορ, ιππασίας, ποδηλάτων και τα θαυμάσια και γευστικά βιολογικά σπεσιαλιτέ, που θα σας παραμείνουν αξέχαστα, μαζί με μια σειρά ερεθισμάτων που θα πάρετε μαζί για πραγματοποίηση και στο δικό μας τόπο. Παρακάτω παραθέτω πάνω από είκοσι πόλεις της περιοχής ΈΝΝΑ, όπου μπορείτε στο ιντερνέτ να σπουδάσετε σε ξένες γλώσσες κάθε πόλη με την ιστορία της, με τα γεωργικά της προϊόντα και τις δραστηριότητες και κυρίως να προσκομίσετε ερεθίσματα προς μίμηση. Θα ενθουσιαστείτε με την Agriturismo και κυρίως να μελετήσετε τις αξιολογήσεις, τις ευχαριστίες, τις προτάσεις, τα κριτικά ερεθίσματα των επισκεπτών σε τουριστικές περιοχές της Έννας.

Εμείς, 37 άτομα της περιήγησης φάγαμε γευστικά βιολογικά σπεσιαλιτέ και δοκιμάσαμε τα ερυθρά και λευκά κρασιά τους στο εστιατόριο με άψογο και ευγενικό προσωπικό: www.ristoranteprimavera.com και όλοι μας μείναμε υπέρ και υπέρ ευχαριστημένοι, που δεν είναι δυνατό να περιγράψω με λόγια.

Η μικρή πόλη Piazza Armerina

Η Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου είναι ένας παράδεισος ένα μίγμα από ιστορία κλίμα και φύση. Υπάρχουν θαυμάσια πάρκα της φύσης, ηλιόλουστες και απέραντες ακτές, αρχαιολογικά μνημεία, γευστικές βιολογικές σπεσιαλιτέ 4000 ιστορία και χίλια χρόνια μετανάστευσης κάνουν την Σικελία σε ένα καταπληκτικό κολάζ Collage από τον ευρωπαϊκό και μεσογειακό πολιτισμό, φοινικική, ελληνική, αραβική, βυζαντινή και Νορμανδική εποχή που είναι όλες οι εποχές στο νησί διασκορπισμένες .

Ως απόδειξη βρίσκεται πάνω σε όλο το νησί η Αρχιτεκτονική, γλώσσα, κουζίνα, θρησκεία και ερείπια , που ολόκληρη η Σικελία είναι ένα ανοιχτό μουσείο
H κοινότητα Piazza Armerina της επαρχίας Έννα έχει 20.998 κατοίκους και απέχει 32 χιλιόμετρα από την Έννα. Οι κάτοικοι εργάζονται συνήθως με την γεωργία και την μικροβιομηχανία. Στη βιομηχανία παράγονται ιδιαίτερα είδη ρουχισμού, υλικά οικοδομών και εργαλεία. Τα κύρια αξιοθέατα είναι:Palazzo Trigona am Domplatz –Gemaeldegalerie
- Palazzo Senatoro an der Piazza Garibaldi
- Εκκλησία Sant´ Ignazio, μια εκκλησία σε στιλ μπαρόκ
- Καστέλο Spinelli από τον 14. αιώνα
-Θέατρο Garibaldi.

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και Νοτιοδυτικά από την Piazza Armerina βρίσκεται
η μοναδικότητα της βίλας Villa de Casale που συμπεριέλαβαν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Παρόλα που η τοποθεσία είχε λιγότερη στρατηγική σημασία του νησιού στην Μεσόγειο και παρόλα της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας , διατηρούσε μια κυριαρχία οικονομική, γεωργική και κοινωνική θέση. Αυτή έγινε τελικά επαρχία και παρέμεινε επίσης σε τεχνικό επίπεδο συνδεδεμένη με την Αφρική.
Η βίλα ντε Καζάλε είναι το πιο φημισμένο παράδειγμα αυτών των επαφών.
Κάτω από οίκημα βρίσκονται υπόλοιπα μια έπαυλης από τον 1ο – 2 αιώνα μ.Χ.. Ο Σικελιώτης μεγαλοκτηματίας, που στηριζόμενος κατά το πλείστον στους σκλάβους, βρισκότανε σε μια μεγάλη κρίση, που τα επακόλουθα είχαν επίδραση στην κεντρική εξουσία της Ρώμης. Η μεγάλη νέα βίλα κατασκευάστηκε την εποχή του Κωνσταντίνου. Υπολογίζει κάποιος μεταξύ το 330-360 μ.Χ., αλλά μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε κάποιος να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι συζητούν μέχρι σήμερα. Άγνωστη είναι και η ταυτότητα του ιδιοκτήτη, παρότι που υπάρχουν τρεις πιστευτές εκδοχές.
1. Proculus Populonius, 314 – 337, μ.Χ.
2. Sabucinius Pinianus,
3. Caeionus Rufus Volusianus.
Η περίφημη ρωμαϊκή έπαυλη Καζάλε με τα σαράντα τμήματα, που έχει έκταση 3.500 τ.μ. και περιέχει περίφημα και μοναδικές μωσαϊκές εργασίες, και με ευδιάκριτη αφρικανική επιρροή, που πετραδάκι σε πετραδάκι αυτής της υπέροχης cartoon που συναρμολογεί αυτή την τελευταία αυτοκρατορική αρχαιότητα.
Η έπαυλη είναι η απαραίτητη και οπωσδήποτε αξιοσύστατη για επίσκεψη των τουριστικών περιηγήσεων στο δρόμο για Barrafranca και τη διαδρομή Ακιρεάλε, Κατάνια, Πιάτσα Αρμερίνα προς τον Ακράγαντα ή αντιθέτως. Η έπαυλη Βίλα ντε Καζάλε χτίστηκε τον 3ο ή 4ο αι; μ.Χ. από άγνωστο κτήτορα, κατά μια εκδοχή από έναν έμπορο αγρίων ζώων που εισάγονταν στο νησί από την Αφρική, για να εμφανιστούν στις παραστάσεις των ρωμαϊκών αμφιθεάτρων. Η έπαυλη είναι χτισμένη σε τρία διαφορετικά επίπεδα καθώς φαίνεται πως ο αρχιτέκτονας εκμεταλλεύτηκε με τον πλέον πετυχημένο τρόπο τη διαμόρφωση του εδάφους. Σχεδόν όλα τα δωμάτια, οι υπαίθριοι χώροι, κάθε γωνιά της Βίλας ντελ Καζάλε είναι διακοσμημένα με υπέροχα ψηφιδωτά, που μαρτυρούν την αφρικανική επιρροή.

Η βασική χώροι αυτής της τεράστιας έπαυλης είναι οι θέρμες, ένα μεγάλο περιστύλιο με κήπο και κρήνη, ο περίφημος διάδρομος του μεγάλου Κυνηγιού, όπου μπορεί κάποιος να δει και να θαυμάσει ένα ψηφιδωρό που καταλαμβάνει 35ο τ.μ. και εικονίζει κυνήγι αγρίων ζώων σε αφρικανικό τοπίο, η Βασιλική, το τρικλίνιο, και το ελλειψοειδές περιστύλιο, στο οποίο βλέπουν αρκετά μικρότερα δωμάτια. Το ομορφότερο ψηφιδωτό της έπαυλης, το συναντά κάποιος στην αίθουσα των δέκα κοριτσιών, που αναπαριστά δέκα αιθέριες υπάρξεις οι οποίες παίζουν και χορεύουν, με αμφίεση που μας θυμίζει λουόμενες σε σύγχρονη πλαζ.

Επίλογος

Ήδη και μόνο η εξέλιξη του ονόματος της πόλης Έννα αντικατοπτρίζει την ιστορία της πόλης και της Σικελίας. Από την ελληνική Έννα μετονομάστηκε κάτω από τους Ρωμαίους HENNA ή Castrum Hennae, κάτω από τους Άραβες Kasr Janna , αργότερα στην ιταλική Castrogiovanni και κάτω από τον Μουσολίνι τελικά πάλι ΕΝΝΑ.

Η Έννα είχε ήδη στην αρχαιότητα κάτω από τους Σικούλους ανασκευαστεί σε ένα ισχυρό φρούριο, που ίσχυε ως απόρθητο και μετά από καιρούς εξελληνίστηκαν από τις συμμαχικές ελληνικές πόλεις ΓΕΛΑ και Συρακούσα. Αρχικά μόνο οι Ρωμαίοι μπόρεσαν το 258 π.Χ. διαμέσου προδοσίας να κατακτήσουν την πόλη. 136 π.Χ. διεξάχθηκε στην Έννα ο μεγαλύτερος πόλεμος των σκλάβων εναντίον της Ρώμης, όπου μπορεί κάποιος να δει μέσα στο Kastell και ένα άγαλμα του αρχηγού των σκλάβων Eunus

Η ΕΝΝΑ από την Μεσαίωνα ως σήμερα

Κάτω από την Ανατολική Ρώμη (Βυζάντιο) ξανάγινε η Έννα ένα σπουδαίο φρούριο και το 859 έπειτα από μακρινή πολιορκία μπόρεσε να κυριευτεί από τους Άραβες. Ο Νορμανδός Roger I. εποίκησε την πόλη μετά την νίκη του με Νορμαρδέζους συμπατριώτες και ισχυροποίησε τα κάστρα. Επίσης ο Γερμανός Αυτοκράτορας Friedrich II. Εξέτεινε περαιτέρω τα κάστρα και το 1314 ο Friedrich III. von Aragon εδώ στέφτηκε ως Βασιλιάς της Τρινακρίας.

Από την Νέα εποχή όμως υπέπεσε η Έννα όλο και περισσότερο σε ασήμαντη θέση. Σήμερα είναι η Έννα πρωτεύουσα και κέντρο της ομώνυμης επαρχίας.

Οι άλλες πόλεις της επαρχίας Έννα είναι: Agira, Aidone, Assoro, Barrafranca, Calascibetta, Catenanuova, Centuripe, Cerami, Enna, Gagliano Castelferrato, Leonforte, Nicosia, Nissoria, Piazza Armerina, Petraperzia, Regalbuto, Sperlinga, Troina, Valguarnera Caropepe, και Villarosa.

Είθε να μπορέσουμε με ένα ταξίδι μας στην Σικελία να αντλήσουμε θετικά ερεθίσματα μίμησης και για την πατρίδα μας, από τη γεωργία και την πληθώρα προϊόντων και οικογενειακές μικρο- επιχειρήσεις και κυρίως παραδείγματα από τις βιολογικές παραγωγές γεωργικών προϊόντων και από τον καλό οργανωμένο Αγροτουρισμό.

Αφορμή μου έδωσε το ταξίδι μου στη Σικελία και η ανακάλυψη των φυτειών της φραγκοσυκιάς και το ερέθισμα να γράψω για ένα φυτό που ταιριάζει στον τόπο μας, και
ευδοκιμεί εκεί, που ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα , και έχει συγκεκριμένη σημασία.

Γιατί άλλού και όχι σε εμάς, όταν στην Σικελία φθάνουν το 1000.000 στρέμματα, στην Τύνιδα 80.000 στρέμματα, στην Ισπανία παράγουν 4700 τόνους φραγκόσυκων τον χρόνο πάνω σε 8.000 εκτάρια , στη Βραζιλία οι εκτάσεις φραγκοσυκιάς για κτηνοτροφικές είναι περίπου 3.000.000 στρέμματα, στο Μεξικό παράγουν σε πάνω από 15.000 εκτάρια αυτό το φυτό, που θεωρείται ως εθνικός θησαυρός και κυρίως επεξεργάζονται επιχειρήσεις τα φρούτα σε μαρμελάδα, ζελέ, ξερά φρούτα, σιρόπι και ποτάκι με φρούτα και ερευνάται στην ιατρική.


Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, Για περαιτέρω διερευνητική έρευνα, διαβάστε: Θουκυδίδη, και Dionysius von Alykarnassus, Diodoros, ο Σικελιώτης, Archaeologisches Sizilien, M.I.Finley, Sizilien von Odysseus bis Garibaldi, B. Carnabuci, E.Gruendel – H.Tomek, Πελοποννησιακός πόλεμος, και καρχηδονιακός πόλεμος.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης
www.kn-megalexandros.gr, k-nalbantis@hotmail.de

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, μόνο με την αναφορά συγγραφέως και της ιστοσελίδας μου www.kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο