Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΤΟ ΘΑΡΡΑΛΕΟ ΦΙΛΕΤΤΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Ένα θαρραλέο ιταλικό χωριό με 598 κατοίκους που ανακηρύχτηκε σε πριγκιπάτο


ΠΟΙΑ είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των Κυργίων και του Φιλεττίνου της Ιταλίας

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη,

Πρώτο Μέρος

Προλεγόμενα

ΚΥΡΓΙΑ, Αρχαία Κρίφλα και πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Καλλικράτης της Ιταλίας απαιτεί μόλις 1500 άτομα για να κρατήσουν το αυτοδιοικητικό τους, απόσχιση, ανεξαρτησία; αυτοδιοίκηση σε μια μικρή Κοινότητα, Δήμος.
Ενώ το μικτό προσφυγικό χωριό τα Κύργια, Αρχαία Κρίφλα και πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου με επτά ή και 11 Συνοικισμούς, ένα και από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια του Νομού μας, αναζητώντας έλεος όμως έχει τα κοινά χαρακτηριστικά με το Φιλεττίνο της Ιταλίας, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά περιβαλλοντικά σε απεγνωσμένη κατάσταση, εγκλωβισμένο, απομονωμένο, παραμελημένο, υποβαθμισμένο και αδικημένο.

Και ενώ υπήρξε 12 χρόνια η καθιερωμένη έδρα του διευρυμένου Δήμου Δοξάτου, όμως Δήμαρχος, φορείς και προσωπικό είχαν το στρατηγείο τους αλλού στον Άγιο; και αλλού;, όχι στην έδρα.

Και μας ειρωνεύονται, λέγοντας ότι από σπόντα πήγε η έδρα στον πρώην Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Κύργια και όχι στην Κοινότητα Αγίου; Ετούτη η ύπουλη νοοτροπία που άρχισε από χρόνια συνεχίζεται και με την κατάληψη των Πηγών και την αυταρχική μετονομασία, ενώ τα χωριά μας χρειάζονται ανθρωπινότερες ενδιάμεσες σχέσεις, ισοτιμία, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό.

12 χρόνια άνιση μεταχείριση, υποβάθμιση και εγκλωβισμός

Περαιτέρω οι Κυργιώτες είναι δωρητές στο Δήμο Δοξάτου, Καλαμπακίου και Καβάλας του πολυτιμότερου αγαθού του πόσιμου νερού, για ύδρευση και άρδευση από τις πηγές που βρίσκονται εντός του διαμερίσματος Κυργίων, που καταλήφθηκαν και αναφέρουν πέντε προκλητικά ονόματα αντί του ονόματος Κυργίων και Δ. Δ-Κοινότητας Κυργίων.

Ενώ εγκατέλειψαν στα Κύργια ατέλειωτο το βιολογικό καθαρισμό με ακατέργαστα λύματα υπονόμων και θύμα ενός ανθρώπου;, που ετούτη η πράξη παραβιάζει το σύνταγμα, την ισονομία, ισοτιμία και το άρθρο περιβάλλοντος της ΕΕ με υπερβολικά πρόστιμα.

Και λένε οι κάτοικοι σε καμιά περίπτωση λαθών, παραλείψεων, ελλείψεων, παράβασης καθήκοντος των φορέων του Δήμου, από τη μη έγκυρο έλεγχο, διόρθωση των κακών κειμένων, παρ΄ όλες τις εκκλήσεις μας
δεν πρέπει να επιβαρύνει τους αθώους και αμέτοχους πολίτες του τόπου.

Υπεύθυνοι και υπαίτιοι των παραβάσεων και παραλείψεων είναι οι φορείς, οι επίορκοι και οι εκλεγμένοι που υποχρέωσή τους είναι να φυλάσσουν, υποστηρίζουν και υπηρετούν το σύνταγμα και τους πολίτες.

Τρία προβλήματα εκκρεμούν:

1. Η ονομασία των Πηγών, ο γεωγραφικός προσδιορισμός και το Δ.Δ - Κοινότητα Κυργίων-Πηγών και συμμετοχή στα κέρδη από την πώλησης του νερού.

2. Επείγει η αποπεράτωση του βιολογικού καθαρισμού στην Μακριά Γκιόλα, σύμφωνα με το άρθρο περιβάλλοντος της Ε.Ε και για ελλείψεις και παραλείψεις ευθύνη φέρουν οι αρμόδιοι φορείς και όχι οι πολίτες.

3. Προγραμματισμός και εκτέλεσης της Νέας αρτηρίας αποσυμφόρησης, συντομίας και απεγκλωβισμού.

Οι πολίτες επιδιώκουν εντός πενήντα ημερών να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα , ώστε ακόμα να μην απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ

Χαρακτηριστικά από το ΦΙΛΕΤΤΙΝΟ της επαρχίας Φροσινόνε της Ιταλίας

Και εκεί, όπως και σε εμάς οι άνθρωποι αγωνίζονται και λόγω απραξίας των υπευθύνων δοκιμάζουν την εξέγερση, απόσχιση, το πρώτο, όπως και εμείς για ισόνομη και ισότιμη πολιτική σε όλους τους τομείς και έναντι των τοπικών αυτοδιοικήσεών τους και επίσης και για το κοινωνικό προϊόν και του πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου του πόσιμου νερού και
- ενώ εμείς προμηθεύουμε το Δοξάτο, το Καλαμπάκι και την Καβαλα με δωρεά νερό, αυτοί αναπτύσσουν τον τουρισμό τους και αρδεύουν τα χωράφια τους και πωλούν ακριβά τα προϊόντα τους και ευημερούν,
-εμείς υποφέρουμε, πίνουμε νερό γεώτρησης ή μικτού νερού - ενώ πλησίον υπάρχει ρύπανση υπονόμων,-
και ενώ εισέβαλαν στο Δ.Δ. αρνούνται ακόμα και το όνομα του Διαμερίσματός μας και των Πηγών μας και όχι μόνο αυτό και στην περιοχή υπάρχει ρύπανση υπονόμων, χωρίς έμπρακτη ενέργεια αποπεράτωσης εκεί και για εκεί που δόθηκαν τα χρήματα και προγραμματίστηκε το έργο.

- Το δε δεύτερο χωριουδάκι το ΦΙΛΕΤΤΙΝΟ με 554 - 598 θαρραλέους κατοίκους στην κεντρική Ιταλία προμηθεύει με νερό τη Ρώμη, χωρίς να παίρνει φράγκο, που τώρα αγωνίζεται εναντίον της Ρώμης και για να σώσει το χωριουδάκι από τα προγράμματα οικονομίας της ιταλικής κυβέρνησης, μια χούφτα ανθρωπάκων φέρει το πρωτότυπο έργο: το δρόμο για την ανεξαρτησία για να αντιδράσει στην επιβολή της Ρώμης.

Για να το διατυπώσουμε καλύτερα, το Φιλεττίνο τροφοδοτεί με εκατομμύρια κυβικά νερού τη Ρώμη, εξυπηρετώντας περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας. Και δεν είναι μόνο τα υδάτινα αποθέματα. Υπάρχουν δυνατότητες που παρέχει στο Φιλεττίνο η αξιοποίηση των δασών, τα οποία αφήνονται να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν, ενώ θα μπορούσαν να είναι πηγή πλούτου.

Αλλά το μεγάλο θέμα είναι το νερό. Και σε εμάς οι τοπικές αυτοδιοικήσεις αν δεν επέμβουν για τα τρία σημεία, ονομασία και ΔΔ πηγών, η ρύπανση και ο δρόμος συντόμευσης, τότε θα πρέπει τα Κύργια να κάνουν χρήση της γεώτρησης στο βουνό άνωθεν της Αγάπης Κυργίων.

Θαυμάζουμε το άκαμπτο χωριουδάκι Φιλεττίνο, πάνω στους λόφους του Λάτιουμ, με 554 - 598 αποφασισμένους, θαρραλέους και αποφασιστικότερους από άλλους κατοίκους που οραματίζεται για ένα μέλλον ως πριγκιπάτο και δοκιμάζει την εξέγερση, απόσχιση ανεξαρτοποίησή τους από τα πλοκάμια της Ρώμης.

Και ο αντιδήμαρχος αναφέρει σε αγωνιστικό ύφος, είμαστε σε 7.500 εκτάρια δάσους και ο αναπνευστικός πνεύμονας της Ρώμης,
- όπως το Πευκοδάσος Κυργίων και πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ευρύτερη περιοχή, - και λεει προμηθεύουμε την πρωτεύουσα της Ιταλίας με νερό και όλα αυτά δωρεά, όπως και εμείς .
- Εμείς πεινάμε, και η κυβέρνηση δεν μας βοηθάει ένεκα τούτου ο Δήμαρχος είναι πανέτοιμος για όλα και απειλεί τη Ρώμη να κλείσει το πόσιμο νερό.

Ο Καλλικράτης της Ιταλίας προβλέπει 1500 άτομα για να διατηρήσουν το αυτοδιοίκητό τους, ενώ έχουν 554 -598 χρειάζονται ακόμα 1000 άτομα, γεγονός που αν ήτανε τα Κύργια στην Ιταλία, ήτανε αρκετά εύκολο.

Τώρα σκοπεύει το Φιλεττίνο να συνενωθεί με το γειτονικό Δήμο Φοντάνα ντι Λάτσιο, ενώ οι Κυργιώτες ζητούν ισονομία, ισοτιμία, απεγκλωβισμό, και όχι περαιτέρω άνιση μεταχείριση.

Όταν ορισμένες δεσπόζουσες ομάδες κυριαρχούν πάνω σε άλλες, τότε η δεσπόζουσα ομάδα διαχωρίζεται από τις ανάγκες των άλλων ομάδων που ο διαχωρισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος εντός των δημοτικών διαμερισμάτων.

Μια τέτοια γενναιόδωρη πράξη απεγκλωβισμού μπορεί να διεκπεραιωθεί με θαρραλέους ανθρώπους, που έχουν την τιμή, το αίσθημα και την υποχρέωση, ότι υπηρετούν το σύνταγμα και τους πολίτες.

Ποια συγκριτικά ερεθίσματα μπορούμε να συμπεράνουμε από τους Ιταλούς που θα τα παρουσιάσουμε προσεχώς.

Τέλους του πρώτου Μέρους
συνεχίζεται
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης,
Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, www.dramina.gr
konstantin.nalbantis@t-online.de
Επιτρέπεται η διάδοση και αναδημοσίευση με την προϋπόθεση να αναφέρεται Πηγή και συγγραφέας

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο