Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Rundreise Indokina

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ -1946-1976- Περιήγηση διαμέσου της Ινδοκίνας

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis

Προβλεπόμενα

6. Μέρος

Μετά από μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στην Ινδοκίνα 14.05.- 28.05.2013 μου έδωσε εκείνη η περιήγηση την αφορμή και το ερέθισμα να ασχοληθώ με το θέμα των πολλαπλών ενδιαφερόντων και αντιθέσεων.

Παρατήρηση: «Οι δημοσιεύσεις περί Ινδοκίνας δεν άπτονται καμιάς ιδεολογίας, που αντιβαίνει καθ΄ οιουδήποτε τρόπο τις αρχές του ανθρωπισμού και είναι γραμμένες ειδικά για τους ανήσυχους και πολιτικά σκεπτόμενους πολίτες και για την αφύπνιση των ανθρώπων»


Εισαγωγική περιγραφή

Ο πόλεμος του Βιετνάμ από το 1946-1976 αφορά την απελευθέρωση και ένωση Βορρά και Νότου και την κυριαρχία πάνω σε όλη τη χώρα. Ο πόλεμος έχει διατρέξει πολλές φάσεις, η πρώτη, η γαλλική φάση (1946-1954), χαρακτηρίζεται κάτω από τον όρο πόλεμος της Ινδοκίνας, βλέπε Wilhelm Ruehl.

Όπως περιέγραψα σε προηγούμενα άρθρα άρχισε ως Αγώνας του Βιετνάμ έναντι της γαλλικής αποικιακής κυριαρχίας και μεταδόθηκε στη δεύτερη φάση επίσης στο Λάος και την Καμπότζη και εξελίχθηκε σε μια ουσιώδη φιλονικία στα πλαίσια της φιλονικίας Ανατολής-Δύσης με διεθνή συμμετοχή.
Έχει κατά το παρελθόν συζητηθεί με σκληρές αντιμαχόμενες θέσεις, ενδιαφερομένων, όπου ξεπήδησε παγκόσμια μια αντι-ιμπεριαλιστική κίνηση διαμαρτυριών.

2. Η πρώτη φάση (1946-1954)

Όπως περιέγραψα σε προηγούμενα άρθρα, μετά την ήττα της Ιαπωνίας στο 2. παγκόσμιο πόλεμο και η αποχώρηση των γιαπωνέζικων στρατευμάτων από την Ινδοκίνα, δημιουργήθηκε την 2. Σεπτεμβρίου 1945 στο Ανόι στα Βόρεια του Βιετνάμ η ίδρυση της « σοσιαλιστικής, δημοκρατικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ». Αυτή αξίωνε κάτω από τον Πρόεδρό της Ho Chi Minh,τον ιδρυτή και αρχηγό της κομμουνιστικής προσανατολισμένης Λίγκας για την ανεξαρτησία του Βιετνάμ, του Vietminh, την απεριόριστη κυριαρχία για ολόκληρο το Βιετνάμ και ανακήρυξε με δράση, μια στρατιωτική φιλονικία με την Γαλλία, που αυτή ήθελε με την αποχώρηση των γιαπωνέζικων στρατευμάτων, την επανόρθωση της αποικιακής κυριαρχίας στην Ινδοκίνα.

Όπως ανάφερα σε προηγούμενο άρθρο, ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο 1946, όταν γαλλικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα βομβάρδισαν στην πόλη του λιμανιού Haiphong.
Όμως για κυκλική ενημέρωση μπορείτε να μελετήσετε τα προηγούμενα άρθρα: www.kn-megalexandros.gr , και επίσης άρθρα με φωτογραφίες. Όπως ανάφερα, η αποφασιστική ήττα των γαλλικών στρατευμάτων στο Dien Bien Phu στο Βόρειο Βιετνάμ, κατέληξε μετά και την 21.Ιουλίου του 1954 στο συνέδριο της Γενεύης, για την Ινδοκίνα, στην ανακωχή και επίσης στις 17. μοίρες πλάτους καθιερώθηκε ως προσωρινή διαχωριστική γραμμή, τοιουτοτρόπως, απεσυραν οι βιετμινχ τα στρατεύματά τους στα βόρεια, οι Γάλλοι κι οι σύμμαχοί τους στο Νότο. Και ενώ στο Βόρειο Βιετνάμ ζούσε η Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ, κάτω από τον Ho Chi Minh, στο Νότο η Δημοκρατία Βιετνάμ κάτω από τις ΗΠΑ υποστηριζόμενου Ngo Dinh Diem. Εκτός τούτου προέβλεπε η συμφωνία το 1956 γενικές εκλογές για την επανένωση της χώρας, που δεν έλαβαν ποτέ χώρα.

3. Η ΑΡΧΗ της Δεύτερης φάσης του πολέμου

Από το 1955 αντικατέστησαν οι ΗΠΑ τη Γαλλία ως προστατευτική δύναμη στο Νότιο Βιετνάμ. Στη συνέχεια ισχυροποίησαν οι ΗΠΑ, με συναίνεση της Δύσης, τη δράση τους στο Νότιο Βιετνάμ, για να εμποδίσουν την εξάπλωση του κομμουνιστικού κρατικού συστήματος στο Νότιο Βιετνάμ. Το Βόρειο Βιετνάμ υποστηριζότανε από την Λαϊκή Κίνα καθώς επίσης και από την Σοβιετική Ένωση και τις ευρωπαϊκές ανατολικές χώρες.

Με την αμερικανική υποστήριξη ανέγειρε ο καθολικός Ngo Dinh Diem ένα αυταρχικό σύστημα, καταπίεζε κάθε είδους αντιπολίτευσης, ανέγειρε ένα ισχυρό στρατό και έφερε πολυπληθείς αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους στη χώρα. Ο Ντιέμ αρνήθηκε τις γενικές εκλογές και στα δύο τεμαχισμένα μέρη της χώρας, φοβούμενος την επικράτηση των κομμουνισμών.

Οι γενικές βιετναμέζικες εκλογές που προγραμματίστηκαν το 1956 απέτυχαν στην αντίσταση του Ντιέμ . Κατάστειλε στρατιωτικά τις αιρέσεις (1954-55) του Gaodaismus κλπ. Και επίσης καθαίρεσε τον «βασιλιά» BAO DAI, 1955 και ανακήρυξε τη Δημοκρατία και έγινε ο ίδιος Πρόεδρος του κράτους της Σαιγκόν. Με ισχυρή τεχνολογία οπλισμού και προσωπική βοήθεια συμβούλων των ΗΠΑ προσπάθησε το 1957/58 να καταπνίξει την εξέγερση των Βιετκόνγκ . Η παράλειψη των γεωργικών μεταρρυθμίσεων, η αυξανόμενη δικτατορία του Ντιέμ, η διαφθορά και ο νεποτισμός, οδήγησαν τους Βιετκόνγκ και την πολιτική της οργάνωση, να ιδρύσουν το 1960 την εθνική απελευθερωτική δράση με σταθερή αναβίβαση των οπαδών της.

Οι Βιετμίνχ μπόρεσαν να στηριχθούν σε όλο το Βιετνάμ με την υποστήριξη της πλειοψηφίας , κυρίως του χωρικού πληθυσμού, αντίθετα με την κυβέρνηση του Ντιέμ, που διέθετε μόνο μια στενή βάση των καθολικών και όπου απέρριπτε τις εκλογές με το επιχείρημα, ότι στο Βόρειο Βιετνάμ δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου και δεν εγγυάται ελεύθερες εκλογές και με λογάριαζε με εκλογικές παρανομίες.

Η προπαγάνδα του Νοτίου Βιετνάμ εναντίον του Β. Βιετνάμ, και η δήθεν εμφάνιση της Παναγιάς !
Με τη βοήθεια των ενώσεων αμερικανικών καθολικών έδρασε μια οργανωμένη φυγή μερικών εκατοντάδων χιλιάδων καθολικών χωρικών από το Βορρά, τοιουτοτρόπως η κίνηση επέτρεπε την εξασφάλιση μιας πολιτικής βάσης για τον καθολικό Ντιέμ Diem και τον ξεσηκωμό της αμερικανικής κοινή γνώμης εναντίον του Βορείου Βιετνάμ.

Στους καθολικούς χωρικούς του Βορείου Βιετνάμ εξηγούσαν οι πνευματικοί, η Παρθένα Μαρία έχει μετακομίσει στο Νότιο Βιετνάμ και οι θρήσκοι όφειλαν να την ακολουθήσουν.

Οι πρόσφυγες ήτανε εκτεθειμένοι σε μια μαζική προπαγάνδα πρωτόγονου τύπου, με ψευδο-παρουσιάσεις της Παρθένας Μαρίας και απειλητικής αποκάλυψης στο Βόρειο Βιετνάμ.

Με την αμερικανική υποστήριξη άρχισε τώρα στο Βιετνάμ μια καμπάνια προσφύγων, όπου υποσχότανε να επωφεληθεί ο καθολικός Ngo Dinh Diem από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες.

Στους καθολικούς χωρικούς του Βορείου Βιετνάμ εξηγούσαν οι πνευματικοί, η Παρθένα Μαρία έχει μετακομίσει στο Νότιο Βιετνάμ και οι θρήσκοι όφειλαν να την ακολουθήσουν.

Ολόκληρα χωριά εγκαταστάθηκαν κάτω από την καθοδήγηση των ιερέων σε χωριά του Νοτίου Βιετνάμ, την μεταφορά των προσφύγων ανέλαβε το αμερικανικό ναυτικό. Επίσης και σε μη καθολικούς απευθύνθηκε ο Ντιέμ. Αυτός τους διαβεβαίωσε, ότι δεν έχουν να φοβηθούν για το μέλλον, αν επέλεγαν την ελευθερία. Αυτοί θα βρουν στο Νότιο Βιετνάμ όχι μόνο την ελεύθερη τάξη, παρά επίσης υλική και ηθική βοήθεια. Παρ΄ όλη την μαζική προπαγάνδα δεν μεταφέρθηκαν σύμφωνα με την ελπίδα του Ngo Dinh Diem τρία εκατομμύρια άνθρωποι, παρά μόνο 900.000, και από αυτούς περίπου 700.000 καθολικοί.

Από το 1957 άρχισαν τη δραστηριοποίηση οι Νότιο-βιετναμέζοι Βιετκόνγκ εναντίον του καθεστώτος του Ντιέμ, αλλά επίσης και εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων με δράσεις ανταρτοπόλεμου .
Μπορούσαν επίσης να υπολογίζουν στην υποστήριξη του Βορείου Βιετνάμ και του συστήματος του ανεφοδιασμού από τις εποχές του πολέμου της Ινδοκίνας, διαμέσου του μονοπατιού Ho-Chi-Minh-Pfad.

Το 1960 ανακοίνωσε το 3. κομματικό συνέδριο των εργαζομένων ως στρατηγικός κύριος στόχος η διοργάνωση του σοσιαλισμού στο Βορρά και την επανένωση της χώρας. Το κόμμα αποφάσισε την σοσιαλιστική διαμόρφωση της οικονομίας κατά το σοβιετικό πρότυπο διαμέσου της συνεταιριστικής αγροτικής, κρατικοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων και μια συγκέντρωση στην ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας και ανακοίνωση του αγώνα για την κατάρρευση της κυβέρνησης της Σαϊγκόν.

Από το 1960 οργανώθηκαν οι Vietcong «στο εθνικό απελευθερωτικό μέτωπο» στην "Nationalen Befreiungsfront von Süd-Vietnam" (Front National de Libération du Vietnam Sud, FNL) του Νοτίου Βιετνάμ, που ήτανε μια πολιτική οργάνωση εξαρτώμενη από το Βόρειο Βιετνάμ. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ επεδίωκαν, την ανοικοδόμηση του Νότιου Βιετνάμ σε öeνα στρατιωτικό προμαχώνα έναντι της προέλευσης του κομμουνισμού στην Νοτιοανατολική Ασία.

4. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ στο Νότιο -Βιετνάμ

Σύμφωνα με τη θεωρία του Ντόμινο ήτανε το Νότιο Βιετνάμ ένα unverzichtbarer ο γωνιαίος στύλος της άμυνας της Δυτικής ελευθερίας. Ο δεσποτικός οικογενειακός, νεποτισμός γύρω από τονNgo Dinh Diem ήτανε λίγο μόνο ειδικός, για να αναβιβάσει το γόητρο της Δημοκρατίας της Σαϊγκόν.
Ιδιαίτερα ο μη αγαπητός και μισητός ήθελε ναι και καλά τον εαυτό του, ακόμα χειρότερο διαμέσου της θρησκευτικής καταδίωξης των βουδιστών, που ανήκουν περισσότεροι από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού.
Με την δυσφήμηση όλων των αντιπολιτευομένων ως κομμουνιστές παρακίνησε πολλούς να καταφύγουν στο FNL πολλών οπαδών..

Οι φιλονικίες μεταξύ του καθολικού προέδρου και των βουδιστών στο Νότιο Βιετνάμ εξελίχθηκε το 1963 σε μια κρατική κρίση, όταν προσπάθησε ο Ντιέμ να καταπνίξει τις αξιώσεις των θρησκευτικών και πολιτικών των βουδιστών, όπου παρουσιάστηκαν αυτοπυρπολήσεις βουδιστών μοναχών.

Η δολοφονία του Ντιέμ και του αδελφού του Nhu διαμέσου των δικών στρατηγών (κάτω από τον στρατηγό Duong Van Minh, με ανοχή των ΗΠΑ, την 1. Νοεμβρίου 1963 με ένα αιματηρό πραξικόπημα αποσταθεροποίησε ο καθεστώς ακόμα περισσότερο.

Την 1. November 1963 διαμέσου ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον Diem έπεσε και δολοφονήθηκε .Το καλοκαίρι του 1971 πιστοποιήθηκε διαμέσου της δημοσίευσης των μυστικών του Πενταγώνου – Pentagon Papers στις ΗΠΑ, ότι, οι ΗΠΑ στο προ-στάδιο προ του πραξικοπήματος είχαν γνώση και ήδη είχαν προετοιμαστεί για τη συνεργασία με την επακόλουθη κυβέρνηση.
Με τα επακόλουθα στρατιωτικά πραξικοπήματα και δέκα διαφορετικές κυβερνήσεις εντός των 18 μηνών, που όλες απέτυχαν στην αντίσταση των Βιετκόνγκ, παρέλαβε ο Nguyen Van Thieu 1965 την κυβέρνηση και το 1967 έγινε πρόεδρος του κράτους.

Για την επόμενη Δεύτερη φάση, «αμερικανική» φάση του πολέμου, θα προσπαθήσω να τα περιγράψω σε επόμενα άρθρα καθώς σε άρθρα για την Καμπότζη για να συνεχίσω μια Νέα πλέον σειρά για την Περιήγηση στην Ιρλανδία τον Απρίλιο του 2014.
--------------------------------------------------------------------τα άρθρα----------συνεχίζονται
>
Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, προηγούμενα άρθρα, www.kn-megalexandros.gr, άρθρα με φωτογραφίες, www.panoramio.com/user/7620537 - klik all photos.-Vietnamesische Geschichte, Polyglott Vietnam 2009 usw.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο και επίσης σε νέα ερεθίσματα
Η σειρά των άρθρων μπορεί να αναδημοσιευτούν, να διαδοθούν με κάθε τρόπο και με την προϋπόθεση να αναφέρεται το όνομα του συγγραφέα και η αρχική ιστοσελίδα μου: – www.kn-megalexandros.gr

E-mail: konstantin.nalbantis@t-online.de
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης- Konstantin S. Nalbantis

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο