Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

IRLAND: Ökonomische Einblicke ΕΕ Ιρλανδία: Τα οικονομικά των Ευρωπαίων Εταίρων μας

Irland- Rundreise- Περιήγηση στην Ιρλανδία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΜΑΣ
– Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΤΟΥ 2014

Oikonomische Einblicke Irlands 2014


Πρώτο Μέρος: Εισαγωγή και προβληματισμός

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, - Konstantin S. Nalbantis, Koeln
www.kn-megalexandros.gr, www.panoramio.com/user/7620537

Προλεγόμενα

Για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία ισχύει ως πρότυπο η Ιρλανδία, και παρακολουθούνται με προσοχή και διορατικότητα οι δραστηριότητες της Ιρλανδίας.
Η Ιρλανδία έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα σωτηρίας του Ευρώ. Οι εμπειρογνώμονες βλέπουν ήδη δείγματα επιστροφής στην ομαλότητα.
Και όμως πολλοί Ιρλανδοί θα χρειαστούν ακόμα πολλά χρόνια έως ότου μπορέσουν να υπογραμμίσουν την τελεία κάτω από την κρίση.
Το 2014 θέλει η Ιρλανδία να αντεπεξέλθει μόνη της, χωρίς την αναγκαιότητα πιστώσεων.
Στην Ιρλανδία αυτή τη στιγμή υποφέρει καθένας από την κρίση, αν και όλοι οι άνθρωποι δεν υποφέρουν σκληρά στον ίδιο βαθμό.
Οι περισσότεροι υποφέρουν από οφειλές υποθηκών και βλέπουμε παντού στην περιήγησή μας κενά σπίτια και διαμερίσματα που ξεπερνούν τους 141.520 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και υποφέρει μάλιστα και επίσης η νέα γενιά.
Η αποδημία υπήρξε πάντα η τελευταία ιρλανδική διέξοδος, όπως και στην πατροπαράδοτη ελληνική αποδημία από τον 8ο π.Χ. αιώνα και επίσης την τελευταία εκατονταετηρίδα.

Και όμως τώρα είναι αλλιώς, από ότι τις προηγούμενες εποχές, διότι τώρα οι άνθρωποι κατέχουν πανεπιστημιακή μόρφωση και ετοιμάζουν τις βαλίτσες της φυγής, όπου 62 τοις εκατό των ανθρώπων της μετανάστευσηs κατέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση και φεύγουν για την Αγγλία, την Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.


Το ανάθεμα του «κελτικού Τίγρη «


Η Ιρλανδία συμβολίζει ένα περίεργο μίγμα από οπισθοδρομικότητα και πρόοδο, όσον αφορά τους ίδιους τους Ιρλανδούς καθώς επίσης και την κρατική δομή. Η γοητεία της χώρας βασίζεται σίγουρα και επίσης στον επαρχιωτισμό, μιας φιλικής αθωότητας και την υπερηφάνεια για τα δικά τους επιτεύγματα από την εποχή της ανεξαρτησίας της.
Και όμως γοητεία και μόνο δεν φροντίζει για μια σταθερή οικονομική και κοινωνική Πολιτεία.

Μια φορά υψώνεται ως « Τίγρης και την άλλη φορά πέφτει πάλι πίσω: Η Ιρλανδία ανέβηκε, ψηλά από μια χώρα, που ήτανε και από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξελίχτηκε σε μια από τις πλουσιότερες χώρες, σπατάλησε, σκόρπισε όμως τον ασυνήθιστο πλούτο, σαν να μην υπάρχει ένα Αύριο και για τις επόμενες γενιές, και κάθεται τώρα, πιθανόν για τις επόμενες δεκαετίες, σε μι ασφυκτική και οικονομική στριμωγμένη περίοδο.
Οι ξένες φίρμες αναχώρησαν στην συνέχεια μετά την διεύρυνση της ΕΕ σε άλλες φθηνότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ολόκληρα εργοστάσια έκλεισαν και μαζί με αυτά οι προμηθευτικές επιχειρήσεις προϊόντων και εξαρτημάτων καθώς επίσης και άλλοι οικονομικοί τομείς, όπου από την άνθισή τους προφήτευαν οι καλοπληρωμένοι εργάτες. Τα ποσοστά της ανεργίας ανέβηκαν το 2010 σε 14%.
Όμως η μεγαλύτερη πτώση έλαβε χώρα στον οικοδομικό τομέα, μια οικονομική καταστροφή. Από το 2014 η Ιρλανδία, χωρίς τώρα πλέον τις πιστώσεις σωτηρίας. Η ανάπτυξη των εξαγωγών παραμένει σε σταθερό βαθμό, η στασιμότητα τελείωσε, το 2013 δημιουργήθηκαν 60.000 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον τουρισμό και τη γεωργία.

Η Ιρλανδία ισχύει ως πρότυπο για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, που παρόμοια, έπρεπε να σωθούν από την χρεοκοπία με πολλά δισεκατομμύρια. Επί πλέον έλαβε η Ισπανία πολλά χρήματα, για να εξυγιάνει τις εξαντλημένες τράπεζές της. Από αυτά τα αναφερόμενα κράτη βρίσκεται σήμερα η Ιρλανδία σε καλύτερη θέση.

Το μέλος της ΕΕ είχε μπροστά από τρία χρόνια με 85 δις. Ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ και είχε ξεπηδήσει από την κρατική χρεοκοπία. Από τότε έχει ψηφίσει η Ιρλανδία σκληρά οικονομικά μέτρα, για να εξυγιάνει και πάλι τα οικονομικά της. Το 2015 οφείλει να κινείται το κρατικό έλλειμμα και πάλι στα επιτρεπτά πλαίσια με 3% σύμφωνα με τα προγνωστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βλέπε ολοκληρωμένο άρθρο και προσεχώς:
www.kn-megalexandros.gr, για φωτογραφίες:
www.panoramio.com/user/7620537 klik all photos


Irland- Ιρλανδία Περιήγηση στο πράσινο Νησί , Απρίλιος 2014

Foto A: Kylemore Abbey-

Connemara, Ireland Kylemore Abbey ist ein malerisch am Ufer des Lough Poolacappul gelegenes Schloss. Das historische Bauwerk ist die Heimat der ältesten irischen Abtei des Benediktinernordens.

Foto B: Anlagen Muschel Fischen, unterwegs nach Connemara. Καθ΄ οδό προς την περιοχή Connemara βλέπουμε δεξιά το δένδρο της ευχής της επιθυμητής τύχης και το είδος ψαρέματος μυδιών.

Foto C: Fotomotiv des Burren .

Boireann der Poulnabrone Dolmen Οι Burren, στη βόρεια Caunty Clare και τα μέρη Galway South County καλύπτουν μια έκταση 160 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η περιοχή είναι μια μοναδική στην Ιρλανδία, γιατί εδώ δεν υπάρχουν τύρφεις και υπάρχουν μόνο πολύ λίγα βοσκοτόπια. Αντί αυτού όμως υπάρχουν τεράστια μέρη ασβεστόλιθου και με κάθετες σχισμές.
„ Die urtümlich graue Karstlandschaft Burren (Boireann, „steiniger Ort“) mit bizarren Wasserrinnen , Strudeln und seltener Flora wurde 2011 für sein ökotouristisches Angebot mit den Cliffs of Moher ins Netzwerke der UNESCO- Geoparks aufgenommen. Biologen untersuchen in dieser „Bio-Arche“ nun u.a. den Wirkmechanismus von rund 60 Pilzgeflechtarten“ Baedecker 2013



Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο