Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Aktuell: Varosia-Βαρώσια: Der Geist der geteilten und besetzte Ammochostos-Famagusta -Zypern - Κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος-

AKTUELL: Varosia-Βαρώσια: Der Geist der geteillten und besetzten Ammochostos- Famagusta -Zypern


"Ανιχνευτική" περιήγηση στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο

Konstantin S. Nalbantis, Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη

Βαρώσια η πόλη φάντασμα, είναι μια βουβή, νεκρή, σκλαβωμένη, διαιρεμένη πόλη της Αμμοχώστου κάτω από τα στρατεύματα εισβολής και κατοχής, το εγκαταλελειμμένο θέρετρο και το 40ετές στοιχειό της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπως είναι σήμερα.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, οι 39 000 κάτοικοι της περιοχής Βαρώσια, Varohsia το στοιχειό της διαιρεμένης και κατεχόμενης Αμμοχώστου έφυγαν από τα σπίτια τους για να σωθούν.

Οι Tούρκοι εισβολείς κατέλαβαν την περιοχή, την περιέφραξαν και απαγόρευσαν την είσοδο στους πολίτες. Κρατάται εγκλωβισμένη και φυλακισμένη σε ένα κλουβί, φρουρούμενη από τα στρατεύματα της εισβολής και κατοχής και επιβλέπουν τα Ηνωμένα έθνη.

Τα πάντα Λεηλατημένα και ακατοίκητα εδώ και 40 χρόνια, τα Βαρώσια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, προβάλλουν, ακόμη και την ημέρα σαν φάντασμα.

Σπίτια ετοιμόρροπα, ξενοδοχεία , που καταστρέφονται από καιρικές συνθήκες, εκκλησίες βουβές, δρόμοι έρημοι και χορταριασμένοι, που πετούν πουλιά και περπατούν φίδια, σκυλιά και γάτες.
Αυτή είναι η εικόνα από τα Βαρώσια, την κλειστή φυλακισμένη σε κλουβί από τον τουρκικό στρατό και ακατοίκητη εδώ και 40 χρόνια περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, που στοιχειώνει.

Η αχάριστη πολιτική των εισβολέων και κατοχικών δυνάμεων, 40 ολόκληρα χρόνια δεν δείχνουν ούτε συμπόνια για συνεπή λύση της επανένωσης και πρακτικών βημάτων ενσωμάτωσης, ειρηνικής συνύπαρξης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δεν δείχνουν αποδοχή και ούτε σεβασμό σε αποφάσεις διεθνών και κοινοτικών ψηφισμάτων.

Οι μόνοι που μπορούσαν να εισέλθουν στα Βαρώσια ήταν Τούρκοι στρατιώτες και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών. Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι θα επέστρεφαν σύντομα στα σπίτια τους μετά τις εχθροπραξίες, γεγονός όμως που δεν συνέβη, καθώς οι στρατιώτες είχαν εντολή να πυροβολούν οποιονδήποτε προσπαθούσε να μπει στην περιοχή.


Στις 11 Μαΐου του 1984, τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφισμά τους ζήτησαν από τους Τούρκους να παραδώσουν τα Βαρώσια σε αυτούς, με σκοπό να την επιστρέψουν στους κατοίκους της. Το τουρκικό κράτος, όμως, αποφάσισε να κρατήσει την περιοχή ως «ατού διαπραγμάτευσης», περιμένοντας την στιγμή που οι Κύπριοι θα συζητούσαν μαζί τους για τα κατεχόμενα....

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ταχθεί προεκλογικά υπέρ της πρότασης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους της περίκλειστης πόλης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, προαναγγέλλοντας ενέργειες για επίλυση του Κυπριακού.

«Η Τουρκία οφείλει να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν επιστρέφει την πόλη της Αμμοχώστου, που σημαίνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, όπως αυτές προκύπτουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Διεθνές και το Κοινοτικό Δίκαιο καθώς και από σχετική με το θέμα έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
τέλος


Η κ. Θεοχάρους τονίζει στην επιστολή της ότι η ευθύνη για το θέμα της Αμμοχώστου βαρύνει τον τουρκικό στρατό και την Κυβέρνηση της Άγκυρας, γεγονός που προκύπτει και από τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Καταλήγοντας, παρατηρεί ότι, προτού γίνουν παραπέρα ενέργειας από την Επιτροπή Αναφορών, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την Τουρκία. –
---------------------------
Βλέπε στις αναφερόμενες ιστοσελίδες φωτογραφίες των Βαρωσίων:
See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/186151/eurovouli-zitei-eksigiseis-apo-tin-tourkia-gia-tin ammoxosto#sthash.3E2GeGIa.dpuf http://www.onalert.gr/stories/i-ammoxostos-poli-fantasma-photo/27320

http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.de/2014/06/blog-post_5327.html

Βλέπε και σχετικά άρθρα περί Κύπρου: www.kn-megalexandros.gr

Για την αντιγραφή: Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Konstantin S. Nalbantis
konstantin.nalbantis@t-online.de, www.kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο