Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Kyrgia - Κύργια- ΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΥΠΕΔΟ ΚΥΡΓΙΩΝ - από τα όρια: Δοξάτου-Αδριανής


Κύργια- ΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΥΠΕΔΟ ΚΥΡΓΙΩΝ - από τα όρια: Δοξάτου-Αδριανής


Αναδημοσίευση λόγω επικαιρότητας

ΚΥΡΓΙΑ-Kyrgia-Kiria -Φωτο:Ευρύπεδο/Κυργίων- από τη Νέα οδική αρτηρία Δοξάτο-Αδριανή !

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis, Koeln

www.kn-megalexandros.gr , -Όρα Άρθρα με φωτογραφίες
konstantin.nalbantis@t-online.de

Προβληματισμός:

Έχουν περάσει εννιά δεκαετίες από την Μικρασιατική καταστροφή που ο τόπος της νέας εποίκησης στο μικτό χωριό μας ήτανε καθορισμένος με επιβαρύνσεις για την πολυπληθή κοινωνία μας, επακολούθησε αγώνας επιβίωσης, ήρθε ξένη κατοχή και ο εμφύλιος αλληλοσπαραγμός . Οι μονοκαλλιέργειες δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν τη βιωματική διαμονή και η ανέχεια και υποαπασχόληση οδήγησε του ανθρώπους στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, πουλώντας ό, τι έχουν για να σωθούν όσο είναι νωρίς.
Εκείνο το ταλαιπωρημένο μικτό προσφυγικό Κεφαλοχώρι τα Κύργια Αρχαία Κρίφλα και πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου με τους καλοκάγαθους ανθρώπους, που ακόμα παραμένει απομονωμένο, πολλαπλά «προδομένο», υποβαθμισμένο και συνεχές εγκλωβισμένο, όπου οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να ριζώσουν στη νέα τους πατρίδα, και εκεί που υπήρχε η δυνατότητα ξεριζώθηκαν οι νέες οικογένειες σε γειτονικές κοινότητες, όπως ξέρουμε από το παράδειγμα της εποχής των «τυράννων;»

Και όσοι θέλησαν να παλιννοστήσουν προδόθηκαν σκληρά, πέφτοντας θύματα και κυριολεκτικά έχασαν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κουράγιο και το θάρρος να αντιδράσουν, να διαμαρτυρηθούν να αναγεννηθούν για τον τόπο μας, αφού αισθάνονται ως θύματα, ξεπούλησαν αρχικά σε επιτήδειους τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών τους και μετέπειτα έπεσαν θύματα και πάλι με την ψεύτικη προσκόμιση ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση, και εμπλουτισμός άλλων, που τελικά ήτανε ο εξευτελισμός της Πατρίδας μας και ο αθέμιτος εμπλουτισμός των απατηλών συμβούλων, που σε κάθε άλλη χώρα θα είχε μεγάλες νομικές συνέπειες με απαγόρευση εξάσκησης επαγγέλματος.
Οι φτωχοί άνθρωποι έπεσαν θύματα μόνο και μόνο για να αποκτήσουν ένα σπιτάκι, που είναι η πατροπαράδοτη επιθυμία κάθε Έλληνα και μάλιστα σε ένα μικτό προσφυγικό Κεφαλοχώρι, ημιορεινό με θαυμάσιο ξερό κλίμα, απαλλαγμένο από την ομίχλη, από το νέφος, από την υγρασία και από το ύποπτο ραδόνιο και με τεράστιες προοπτικές στις αμφιθεατρικές, άγονες περιοχές.

Επίσης και το Δ. διαμέρισμα – Κοινότητα Κυργίων- Πηγές είναι «κατειλημμένο» με ένα αποικιακό συμβόλαιο 99 ετών που κλείστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, και τώρα πάλι είναι ολοφάνερη άνιση μεταχείριση κατάληψης του Δ. Διαμερίσματος-Πηγών από το Δοξάτο, όπου κατέλαβε το Δ.Δ. και τις Πηγές, χτίζει χτίρια και νοικιάζοντας σκιάχτρα, με αναφορά πέντε προκλητικών διαφορετικών αλλότριων ονομάτων μέσα στο Δ.Δ.- Κοινότητα Κυργίων, καθιερώνοντας ένα εσωτερικό προτεκτοράτο, με αυταρχική άρνηση του ονόματος του Δ.Δ. – Κοινότητα Κυργίων και Πηγών, με άρνηση και πυροβολισμό του συντάγματος. .

Όμως πάνω από εβδομήντα χρόνια η επιθυμία μιας οδικής αρτηρίας της συντόμευσης και αποσυμφόρησης Δοξάτο Κύργια δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, ενώ γεννιέται μια νέα σύνδεση Δοξάτου - Αδριανής, όπου εκεί και ακριβώς στα όρια Δοξάτου - Αδριανής σε αυτήν την αρτηρία, μπορεί να υλοποιηθεί μια σύντομη εναλλακτική αρτηρία τώρα, προς το Ευρύπεδο, που δεν ξεπερνά 1-2 χιλιόμετρα, ώστε να εξέλθουν τα Κύργια από τον αρνητικό εγκλωβισμό, παραμέληση και υποβάθμιση και της ολοφάνερης για δεκαετίες αρνητικής διάκρισης.

Σκοπός της νέας εναλλακτικής αρτηρίας της συντόμευσης και αποσυμφόρησης

Υποβλήθηκε με Συστημένη Αίτηση την 04.02.2013 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατεπείγουσα Αίτηση των κατοίκων για υλοποίηση της νέας εναλλακτικής αρτηρίας.

Όπως γνωρίζουμε για δεκαετίες ολόκληρες τροφοδοτείται το Γυμνάσιο Δοξάτου με τα πιο φτωχά παιδιά της περιοχής που τσαλαπατούν στο βούρκο της λάσπης, γιατί δεν υπάρχει ούτε δρόμος ποδηλάτου ούτε ασφαλτόστρωση. Πώς μπορούν όμως να μειωθούν οι προκαταλήψεις μεταξύ μας; Πώς θα επιδιώξουμε αλληλέγγυα και ενδιάμεσα σε ανθρώπους των δύο ανόμοιων χωριών, ανόμοιες ιδιοτροπίες, ανόμοιες φιλοσοφικές προσεγγίσεις , ανόμοια αισθήματα στις ενδιάμεσες ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ Δοξάτου και του προσφυγικού χωριού των Κυργίων;

Ασφαλώς όμως και όπως υπάρχουν πολλαπλές διασυνδέσεις μεταξύ άλλων διαμερισμάτων και πρέπει και σε εμάς να επιδιωχθεί ή άρση της απομόνωσης, του εγκλωβισμού, και του αποκλεισμού από τα πλησιέστερα χωριά μας, και με μια νέα εναλλακτική λύση 1-2 χιλιομέτρων ασφαλτόστρωτης νέας αρτηρίας του Συνοικισμού Ευρυπέδου/ Κυργίων και στα όρια Δοξάτου – Αδριανής θα συντομεύσει μία διαδρομή κατά δώδεκα χιλιόμετρα, και αυτό θα πει συνολικά 24 χιλιόμετρα συντόμευσης προς τη Δράμα, βλέπε και φωτογραφία.

Υποβλήθηκε ήδη Αίτηση της έναρξης των διαδικασιών αξιολόγησης και υλοποίησης σύμφωνα με την ισονομία και ισοτιμία, κατάθεση αρχικά 04.08.2011 ,στην Περιφέρεια, υποβλήθηκε τώρα και πάλι για χάρη των κατοίκων την 04.02.2013 την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αξιότιμο κ. Περιφερειάρχη Γιαννακίδη, στον αξιότιμο κ. Καλούδη, Συστημένη Αίτηση -RG301474306DE, 04.02.2013, και στον αξιότιμο κ. Μιχαηλίδη, όπου αναφέρουμε τρία βασικά προβλήματα προς λύση:

1. οριοθέτηση, ονομασία του Δ. Διαμερίσματος – Κοινότητας Κυργίων και Πηγών, όπως ισχύει σε όλα τα διαμερίσματα και σε όλη την Ελλάδα.

2. την κατεπείγουσα διευθέτηση των δύο μεγάλων ρυπάνσεων με ακατέργαστα λύματα υπονόμων στο Ευρύπεδο Κυργίων και επίσης την τελειωτική υλοποίηση του βιολογικού καθαρισμού στην Μακριά Γκιόλα, έργα που έλαβαν χώρα με κρατικές επιχορηγήσεις (;).
Έλεγχος της καταλληλότητας των υδάτων της γεώτρησης και των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων.

3. Η ασφαλτόστρωση μιας νέας οδικής αρτηρίας, της συντόμευσης και της αποσυμφόρησης, Δοξάτο - Κύργια, που καθυστερεί πάνω από εβδομήντα χρόνια και μετά την Μικρασιατική καταστροφή, αν φανταστεί κάποιος, ότι όλα τα φτωχά παιδιά των Κυργίων των επτά Συνοικισμών τροφοδοτούσαν το Δοξάτο, τσαλαπατώντας οι νέοι στο λασπόδρομο, για να επισκεφτούν το Γυμνάσιο Δοξάτου.
Το θέμα ήτανε πολλές φορές στην ημερήσια διάταξη, τώρα όπως κατέστη κατεπείγουσα επανεξέταση και διεκπεραίωση μετά τα εγκαίνια της νέας οδικής αρτηρίας Δοξάτου – Αδριανής, και ακριβώς τώρα υπάρχει μια καλύτερη εναλλακτική λύση, στα όρια μεταξύ Δοξάτου-Αδριανής στην νέα οδική αρτηρία, μπορεί να ενωθεί με μια πολύ σύντομη αρτηρία προς τα Κύργια.
Αυτή τη νέα αρτηρία που αξιώνουμε θα είναι συνολικού μήκους 1-2 χιλιομέτρων από εκεί και μετά το ξεροπόταμο βρίσκεται το Ευρύπεδο Κυργίων, που επειγόντως οι φορείς της Περιφέρειας πρέπει να προβληματιστούν, να προγραμματίσουν, να αξιολογήσουν και να υλοποιήσουν για να ξεφύγουν τα Κύργια από την «καραντίνα» του εγκλωβισμού, της απομόνωσης, της υποβάθμισης και της αρνητικής διάκρισης.
Ασφαλώς είμαστε διατεθειμένοι, αν μας ζητηθεί, να αιτιολογήσουμε, και να σχεδιάσουμε και να προβληματιστούμε με την Περιφέρεια σε μια επιτόπια επίσκεψη και ανταλλαγή παραγωγικότερων απόψεων.

Ασφαλώς και το δικό μας προσφυγικό Κεφαλοχώρι των Κυργίων θα αγωνίζεται τα επόμενα χρόνια για να επιδιώξει και να υπερπηδήσει πέντε προκλήσεις:
- την οικονομική πρόκληση
- τη δημογραφική πρόκληση
- την κοινωνική πρόκληση
- την πολιτιστική πρόκληση και στο τέλος
- την διεθνή πρόκληση.

Μην ξεχνάμε, όμως το υγιεινό ξερό κλίμα, το ημιορεινό, αμφιθεατρικό χωριό μας με τον καλοκάγαθο μικτό πληθυσμό μας, είναι απαλλαγμένο από την ομίχλη, το νέφος, την υγρασία και το ύποπτο ραδόνιο.
Οι αμφιθεατρικές, άγονες και πετρώδεις περιοχές μπορούν να προσκαλέσουν για εγκατάσταση νέους ανθρώπους μετά την συντόμευση της νέας εναλλακτικής οδικής αρτηρίας προς το Ευρύπεδο κατά 12 δώδεκα χιλιόμετρα.

( Αντί από εκεί να πηγαίνουμε κυκλικά Δοξάτο, Αδριανή, Αγορά, Πηγάδια, Βαθυχώρι και τελικά Κύργια ως 12 χιλιόμετρα. Επίσης αντίστροφα από εκεί το ίδιο προς Δοξάτο, Άγιο για Κύργια επίσης περίπου 12 χιλιόμετρα.) Αυτή η νέα εναλλακτική οδική αρτηρία όμως 1-2 χιλιομέτρων προς Ευρύπεδο, θα επέφερε κέρδος κατά 12 χιλιόμετρα αντί της κυκλικής αρτηρίας και ερχόμαστε πλέον σε άμεση επικοινωνία με άλλους ανθρώπους με διαφορετικές νοοτροπίες.

Θέλουμε να ελπίζουμε, πως με τις πολλαπλές εκκλήσεις μας θα συγκινηθούν οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας για μια εναλλακτική αρτηρία ισότιμης και ισόνομης πολιτικής απόφασης, που στην προκειμένη περίπτωση κανείς δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης θα δυνηθεί να επαναλάβει με πυροβολισμούς σε βάρος της συνταγματικής ισονομίας και ισοτιμίας.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

Συντάχτηκε μετά το αφούγκρασμα και επιθυμία των κατοίκων
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, konstantin.nalbantis@t-online.de,
Πηγή: www.kn-megalexandros.gr , δημοσιεύτηκε: 13.02.2013

Επιτρέπεται η διάδοση και αναδημοσίευση με κάθε τρόπο, αρκεί να αναφέρεται συγγραφέας και Πηγή

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο