Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΙΝΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ (Καρτέλ)

Οικονομία κεντρικού σχεδιασμού σε σούπερ – Μάρκετ και ο έλεγχος και η βαριά τιμωρία από τους ελεγκτές .

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

Πρόλογος

Ένα επίκαιρο παράδειγμα μίμησης και εφαρμογής και στη δική μας Πατρίδα.
--------
Σύντομη εξέλιξη της διαδικασίας της Αρχής για τον έλεγχο της ομαλής ανταγωνιστικότητας
-------
Όμως τώρα για σύμπραξη στον καθαρισμό τιμών Καρτέλ τιμωρούνται Aldi, Rewe, Edeka, Haribo, Μετρό κλπ. συνολικά 15 επιχειρήσεις.

Σε αυτή τη διαδικασία αφορά τις λεγόμενες με την κάθετη –συμφωνία υποθέσεις μεταξύ παραγωγών και διάφορων εμπορικών καταστημάτων αλυσίδας, που ακριβώς συμφωνία τιμών απαγορεύεται καθώς επίσης και συμφωνίες από εμπορικά καταστήματα αλυσίδας ή συμφωνίες κατασκευαστών μεταξύ τους-

Όλα τα ΜΜΕ, 19.06.2015 ασχολούνται με το θέμα της υποβολής 152 εκατομμυρίων Ευρώ προστίμων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία ελέγχου της ανταγωνιστικότητας σε βάρος πολλών εμπορικών συγκροτημάτων και κατασκευαστών επώνυμων ειδών μάρκας.

Ένεκα παράβασης των απαγορευμένων συνεννοήσεων καθορισμένων τιμών σε βάρος των καταναλωτών πάνω της λιανικής πώλησης και πρέπει αρκετά Σούπερ- Μάρκετ και κατασκευαστές προϊόντων μάρκας να πληρώσουν υψηλά χρηματικά ποσά ποινής, συνολικά 152 εκατομμύρια Ευρώ.

Αφορά απαγορευμένες συνεννοήσεις καθορισμού τιμών σε 15 επιχειρήσεις για πολλά χρόνια παραβάσεις σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής , καφέ , καλλυντικών ειδών και ζωοτροφών.
Υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαδικασίες σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, καφέ και μπύρας.

Στο εμπόριο διατροφής ισχύει όπως και σε κάθε άλλο κλάδο επίσης, ότι έμποροι και κατασκευαστές βασικά δεν επιτρέπεται σε βάρος του καταναλωτού να λαβαίνουν χώρα συμφωνίες καθορισμού τιμών.
Η αναφερόμενη διαδικασία έλαβε χώρα σε μια εκτενή έρευνα αναζήτησης τις αρχές του 2010 σε 15 διαφορετικές θέσεις.
Η Αρχή εποπτείας καρτέλ είχε την υποψία το 2010 από συνεννοήσεις τιμών εμπορικών συγκροτημάτων και κατασκευαστών επώνυμων ειδών μάρκας και τις έβαλαν από τότε στο στόχαστρο.
Όπως είναι γνωστό από τις συνεννοήσεις καρτέλ προφητεύον και οι δυο πλευρές – οι κατασκευαστές επώνυμης μάρκας και το εμπόριο και λαβαίνουν χώρα παράνομα σε πολλές περιπτώσεις.
Η επιβολή της χρηματικής διαδικασίας ρίχνει στο φως και τις σχέσεις στο κλάδο. Τα τέσσερα πρώτα εμπορικά διατροφής Edeka, Rewe, Schwarz (Lidl, Kaufland) und Aldi ελέγχουν ήδη τα ποσοστά 85 τοις εκατό της γερμανικής αγοράς.

Επίλογος

Πόσο μεγάλη είναι η ζημία για τους καταναλωτές εξαιτίας των υψηλών τιμών, δεν μπορεί ετούτη τη στιγμή να διαπιστώσει κάποιος κατατοπιστικά και εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της έκτασης των συμφωνιών και μόνο χοντρικά να διαβάσει από προηγούμενες διαδικασίες.
Το παράδειγμα του καρτέλ καφέ που τιμωρήθηκε με ένα υψηλό πρόστιμο, πλήρωσαν οι καταναλωτές κατά τις εκτιμήσεις 860 εκατομμύρια Ευρώ παραπάνω. Διότι στα προϊόντα μάρκας είναι οι πελάτες συχνά και εκπληκτικά πιστοί- και δεν παίζει ρόλο πόσο υψηλή είναι η τιμή του προϊόντος.
-------
Είθε και στην πατρίδα μας με τη συνεχή κρίση, και εν μέρει με τις υπερβολικές τιμές, να μπορέσουμε κάποτε να προσανατολισθούμε και να αναγνωρίσουμε, ότι χρειαζόμαστε τρεις παραγωγικούς παράγοντες, 1. έναν κριτικό καταναλωτή, 2. μια καλά οργανωμένη Αρχή προφύλαξης του καταναλωτή και 3. μια υπερκομματική Αρχή κριτικών ελέγχων συμφωνίας Καρτέλ και διευθέτηση μιας ομαλής ανταγωνιστικότητας

Πηγές: www.kn-megalexandros.gr, MME: 19.06.2015:
Die Zeit, Sueddeusche Zeitung , Handelsblatt, FAZ, Koelner Stadt-Anzeiger

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης
E-mail: info@kn-megalexandros.gr

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση να αναφέρεται συγγραφέας και Πηγή.

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο