Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Νο. 283: SEGESTA -ΕΓΕΣΤΑ-Αίγεστα Σικελίας -Μεγάλη Ελλάδα

Σύντομη ιστορική ανασκόπηση

Κωνσταντινου Σ. Ναλμπάντη Konstantin S. Nalbantis

Η Έγεστα, Αίγεστα ή Segesta, ήτανε Αρχαία πόλη, στην βορειοδυτική πλευρά της Σικελίας, της επαρχίας Τράπανι . Οι πρώτοι κάτοικοι λέγεται ότι ήτανε γηγενείς της Σικελίας. Κατά τον μύθο, οι διάδοχοι των Τρώων ήτανε, που όταν μετά την καταστροφή της πατρίδας τους στην αναζήτηση για τη δυνατότητα μιας νέας εγκατάστασης έφτασαν στις ακτές της Σικελίας. Ο πληθυσμός των γηγενών Σικάνων πρόσφερε να παραμείνουν σε αυτούς. Ένα μέρος των προσφύγων αποδέχθηκε την πρόσκληση, ένα άλλο μέρος συνέχισε παραπέρα κάτω από την καθοδήγηση του Αινία και ίδρυσαν τελικά τη Ρώμη, κατά τον μύθο. Το ότι οι ρίζες των Ελύμων είχανε πραγματικά την Μικρά Ασία, αποδεικνύεται από τα ευρήματα
κεράμου. Οι σπουδαιότερες πόλεις των Ελύμων ήτανε η Έγεστα ή Σεγέστα, Έριξ και Εντέλλα .
Το 480 π.Χ. παρόλα που η ΙΜΕΡΑ, το ΡΗΓΙΟ και ο ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑΣ κάλεσαν τους Καρχηδονίους στην Σικελία εναντίον του Ακράγαντα, λέγεται ότι ο Σελινούντας αγωνιζότανε στην πλευρά του Ακράγαντα και των Συρακουσών εναντίον της συμμαχίας των Καρχηδονίων, Ιμέρας και Ρήγιου, που κάτω από την αρχηγία του τυράννου Γέλωνα νικήθηκαν στην ΙΜΕΡΑ., βλέπε ιστορικό άρθρο για τον Σελινούντα.www.kn-megalexandros.gr

Στα πλαίσια των ποικίλων φιλονικιών στην Σικελία προσπαθούσαν πάντα οι Ελύμοι για μια αυτόνομη πολιτική. Πολύ νωρίς είχαν φιλικές σχέσεις με τον ελληνικό πολιτισμό και ανάλαβαν π.χ. πολλές καλές τέχνες και μορφές ανοικοδόμησης. Πολιτικά όμως δεν μπορούσε κάποιος να τους προσδιορίσει. Ένεκα του γεγονότος, ότι τα καρχηδονιακά εμπορικά διαμετακομιστικά κέντρα βρισκότανε στο δικό τους χώρο, διατηρούσαν καλές σχέσεις με την Καρχηδόνα. Αρχικά και ο ελληνικός Σελινούντας είχε καλές σχέσεις με την Καρχηδόνα.

Όταν ο Σελινούντας άρχισε και ήθελε να εξασφαλίσει μια μεγάλη περιοχή, και με αυτό απειλούσε την ιδιοκτησία, κατοχή και τις ελευθερίες της Σεγέστα, άλλαξαν τα πράγματα.
Το έτος 416 βρισκότανε ο Σελινούντας με την Σεγέστα πάλι σε πόλεμο, υπήρχαν διενέξεις γύρω από συνοριακά και άλλα εδάφη, που δεν διευκρινίζονται οι διαφορές, που προήλθαν από μικτούς γάμους. Οι Συρακούσες υποστήριζαν τον Σελινούντα, και η Σεγέστα ζήτησε βοήθεια από την Καρχηδόνα.. Όταν παρέμεινε η αξίωση βοήθειας χωρίς αποτέλεσμα, απευθύνθηκε στην Αθήνα, όπου μια αποστολή υπενθύμισε την παλιά συγγένεια, και ανέφεραν ενδεικτικά και την τύχη των Λεοντίνων και υποσχέθηκαν στην Αθήνα μια μεγάλη αποζημίωση, χρηματοδότηση.
Εκεί στους Λεοντίνους, οι δωρικές Συρακούσες υποδούλωσαν τους Λεοντίνους, συμμάχους των Αθηνών και οριοθέτησαν την περιοχή της πόλης στο κράτος των Συρακουσών.
Η διάθεση ήτανε τώρα στην Αθήνα εντελώς διαφορετική , από ότι το έτος 422, Finley, s.92. Η αιτία της βοήθειας της Αθήνας, που στην πραγματικότητα είχε σκοπό να κυριεύσει το Νησί.
Οι Αθηναίοι έστειλαν στην Σεγέστα, που έπρεπε να λάβει μια εικόνα και να εξετάσει επί τόπου τη θέση. Εκεί οι απεσταλμένοι επιδέξια εξαπατήθηκαν, όπου ενθουσιασμένοι, αλλά με λανθασμένες εξιστορήσεις του πλούτου της Σεγέστα και της ελυμικής πόλης Έριξ , επέστρεψαν.
Σε μια τέτοια απάτη έφεραν οι εργασίες στον μεγαλοπρεπή ναό της Σεγέστα, που δεν τελείωσε ποτέ, αλλά χρησιμοποιήθηκε για την επιδέξια λανθασμένη περιγραφή. Στην μετέπειτα συζήτηση, στην Αθηναϊκή Συνέλευση, ήτανε ο Αλκιβιάδης ο πιο εύγλωττος υποστηρικτής μιας εισβολής και με αυτήν την ευκαιρία έκανε τις δικές του κοροϊδευτικές παρατηρήσεις γύρω από την αναξιοπιστία των μικτών πληθυσμών των Σικελιανών πόλεων.
Ο Αλκιβιάδης ήτανε με απόσταση ο ήρωας της ημέρας, και το καλοκαίρι του 415 π.Χ. έστειλε η Αθήνα 250 πλοία και 25.000 άντρες και παρατηρούμε, ότι:
Η σιγανή και συνεχή φιλονικία μεταξύ των δύο πόλεων/ κρατών ήτανε επίσης η αιτία και μιας συμμαχίας μεταξύ Σεγεστάνων με την Αθήνα, που τελικά το δεύτερο ήμισυ του 5ου π.Χ. αιώνα έδωσε την ευκαιρία για την συμφορά που πρόσφερε τελικά με την Σικελιανή αποστολή.

Η αποστολή κατέληξε σε ολοκληρωτική καταστροφή των Αθηνών, που μπορούσε να αποσοβηθεί στο αδικαιολόγητο, αδελφικό ελληνο-ελληνικό πόλεμο., βλέπε:M. I. Finley, Μόναχο 1993.
Αυτήν την εποχή που αναφέρομαι στη συνέχεια παρακάτω και είναι όμως αυτή η εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου 431/404 π.Χ. που η Ελυμική πόλη ΕΓΕΣΤΑ θα συμμαχήσει με την Αθήνα. Ο Σελινούντας όμως με τις Συρακούσες.

Το 409 π.Χ. η Έγεστα είχε συμμαχήσει με τους Καρχηδονίους, όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν τον Σελινούντα. Κατά των Πρώτο –Ρωμαϊκό-καρχηδονικό πόλεμο οι Εγεστάνοι πολέμησαν τώρα στο πλευρό των Ρωμαίων, γι΄ αυτό και ευνοήθηκαν κατά την Ρωμαϊκή περίοδο. Κατά το 2ο αιώνα μ.Χ. η πόλη της Εγέστα καταστράφηκε .

Πηγή:Sizilien, DUMONT, 1998, Sizilien Baedeker, 2002, Valerio M. Manfredi: Οι Έλληνες της Δύσης, 1997, Μ.Ι.Finley: Das antike Sizilien, München 1993., Hermann Bengtson, 1994.

ΕΓΕΣΤΑ-Segesta- Sizilien- Μεγάλη Ελλάδα
Φωτο: Konstantin S. Nalbantis, siehe: www.kn-megalexandros.gr

Από μια αρχική Περιήγηση στην Σικελία- Μεγάλη Ελλάδα.
Ο Δωρικός ναός της Έγεστα -Segesta. Όπως είναι γνωστό ο δωρικός ναός που χρονολογείται στο τέλος του 5ου αιώνα. Τα τελευταία εκατό χρόνια είχε η Έγεστα πάντα διαμάχες με τους γείτονες τους Σελινούντιους -Σέλινους, εξαιτίας κατάληψης εδαφών τους από τους Σελινούντιους.
Το 416 π.Χ. η Έγεστα ήρθε πάλι σε διαμάχη με τους γείτονές της από τον Σελινούντα, όπου το 415/416 π.Χ. κάλεσε σε βοήθεια την Αθήνα.
Από τον μεγαλοπρεπή ναό και τα πλούτη ενθουσιάστηκαν οι απεσταλμένοι των Αθηνών τόσο πολύ που στην επιστροφή τους συνηγόρησαν υπέρ του πολέμου κατά των Συρακουσών και μαζί με την ενθουσιώδη αγόρευση του Αλκιβιάδη.. , και το 413 π.Χ. επήλθε η αδελφική –ελληνο-ελληνική καταστροφή των Αθηναίων στο Porto Grande των Συρακουσών, βλέπε σχετικά άρθρα: www.kn-megalexandros.gr, Φωτο: Konstantin S. Nalbantis.

Το Αρχαίο Θέατρο της Σεγέστας βρίσκεται σε 431 μέτρα ύψους στο όρος Bárbaro. Εδώ κάθε δύο χρόνια τον Ιούλιο και Αύγουστο, σε εναλλακτική βάση με τις Συρακούσες λαμβάνουν χώρα θεατρικές παραστάσεις.

Το θέατρο, μαζί με το θέατρο των Συρακουσών και της Ταορμίνας χαρακτηρίζεται από τα ωραιότερα της εποχής εκείνης, που κατασκευάστηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα Όταν φθάσει κάποιος με το τρένο στον ναό της Σεγέστας, που βρίσκεται σε μοναχικό μέρος και περιέγραψε ο Γκαίτε την 20. Απριλίου 1787, αναζητώντας την Ελλάδα με την ψυχή του, και από εκεί έχει τις τουριστικές ώρες λεωφορείο που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Αρχαίο Θέατρο, που απολαμβάνει κανείς μια θαυμάσια θέα.
βλέπε άρθρα με φωτογραφίες www.kn-megalexandros.gr,
και φωτογραφίες με κείμενα:
Google: Konstantin S. Nalbantis

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο