Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;




Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι Βρυξέλλες φυσούν τον άνεμο για αναχώρηση στο ευρωπαϊκό εξωτερικό με θέσεις και εύρεση εργασίας μέσω ιντερνέτ.


www.kn-megalexandros.gr
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

Προλεγόμενα

Υπάρχουν ένα εκατομμύριο ελεύθερες θέσεις εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες και η Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει τις προσπάθειες για διευκόλυνση των πολιτών να μπορούν να ζήσουν και να εργάζονται σε γειτονική χώρα..
Οι Βρυξέλλες με δέκα εκατομμύρια Ευρώ αρχίζουν την καμπάνια για διαφώτιση, πληροφόρηση και συνέδρια..

Υπάρχουν όμως δυνατότητες κινητικότητας και εργασίας που από τα 75% των άνεργων νέων αλλοδαπών και Ελλήνων στην ΟΔΓ δεν κατέχουν καμία τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση ; Αλλά δεν ωφελεί και η ελληνική γλώσσα και η απολυτήρια επιτυχία στα αμιγή ελληνικά σχολεία της Γερμανίας.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η ευκινησία είναι υγιής – επίσης και στην αγορά εργασίας. Με αυτό το σλόγκαν μπορεί κανείς να περιγράψει το μήνυμα που θέλουν να διαπραγματευθούν και διαπεράσουν ο κοινωνικός κομισάριος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Vladimir Spidla μαζί με τους συναδέλφους του από την 20. Φεβρουαρίου 2006.

Στο ευρωπαϊκό έτος της κινητικότητας των εργαζομένων προσπαθούν οι υπηρεσίες, να απαλλάξουν τους πολίτες από φόβους και επιφυλάξεις απέναντι στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Βέβαια για τα αλλοδαπά παιδιά, που πάνω από 75% των άνεργων νέων αλλοδαπών και Ελλήνων μεταναστών μας της Γερμανίας, που δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις ή και δεν έχουν καμιά τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση και δεν απέκτησαν το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα παραμένει ακόμα το πρόβλημα της ανεργίας επίκαιρο.

Επίσης τα Ελληνόπουλα βρίσκονται σε δυσάρεστη θέση, γιατί με τη φοίτηση στις επαγγελματικές σχολές, όπου υπάρχουν γαλλικά και ισπανικά, υπάρχουν ανταλλαγές και πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις στη Γαλλία και την Ισπανία.

Δυστυχώς για τα Ελληνόπουλα δεν υπάρχουν ούτε παρόμοιες ανταλλαγές, αλλά και πρακτικές εξασκήσεις σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και περαιτέρω γνώσεις νεωτερισμών, τεχνογνωσίας και τομείς ξέλιξης και εφαρμογής της ελληνικής Γλώσσας.

Αυτήν την επίκαιρη χρονική περίοδο εργάζονται μόλις 1,5% Αυστριακών, Γάλλων, Πολωνών ή και Γερμανών σε μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγχρόνως όμως έχουν κάνει ένα πλήθος θαυμάσιων ευρωπαϊκών εμπειριών, απ΄ ότι έχουν κατά καιρούς και έχουν αποφασιστεί στην Πατρίδα τους.

Πολλοί εργαζόμενοι αναφέρουν, ότι στην ξένη χώρα δεν αποθύμησαν σωστά τίποτε – και περιγράφουν για καριέρα και μισθολογικά άλματα, από όμορφα σπίτια και κατοικίες. Αν ρωτήσει κανείς, γιατί όμως παραμένουν μόνο λίγοι για διαρκώς στο εξωτερικό. Τότε, κατά την εκτίμηση της Κομισιόν, ένα σπουδαίο ρόλο παίζει η πίστη στη θέση εργασίας.

Ο μέσος ευρωπαίος εργαζόμενος αλλάζει κάθε ένδεκα χρόνια την εργασία του, ενώ ο αντίστοιχος αμερικανός μετά από επτά χρόνια.

Επί πλέον αναφέρουν οι Βρυξέλλες τις ελλιπείς γλωσσικές γνώσεις ως ένα μεγάλο εμπόδιο για οδοιπορίες μετανάστευσης των εργαζομένων ή αναζητούμενων για εργασία ανέργων.

Εδώ θέλουμε να τονίσουμε, ότι επί πλέον την φροντίδα στην ξένη χώρα να μην μπορεί να βρει κάποιος μια θέση εργασίας. Ακριβώς στην προκειμένη περίπτωση τοποθετείται η καμπάνια, που άρχισε και διεξάγεται τώρα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Jose Manuel Barroso.

Δέκα εκατομμύρια Ευρώ βάζουν οι Βρυξέλλες για τον διαφωτισμό, πληροφόρηση και συνέδρια. Συγκεκριμένη βοήθεια για ενδιαφερομένους προσφέρει το αγγλόφωνο ηλεκτρονικό Αρχείο, που άρχισε μόλις τώρα διαμέσου Ιντερνέτ για ένα εκατομμύριο ελεύθερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη που μπορεί καθένας να καλέσει και να κατεβάσει από το Ιντερνέτ για προσωπική έρευνα, ευρέσεως εργασίας.

Οι πιο εξειδικευμένες πληροφορίες σε υποκατηγορίες θεματικά ενοτήτων και ορισμένα θέματα για κάθε χώρα θα εμφανίζονται μόνο στα Αγγλικά και στην χώρα της αντίστοιχης χώρας.

Βλέπε και: www.kn-megalexandros.gr, NEO PORTAL, LINK: Ευρωπαϊκά θέματα,
Frankfurter Rundschau, 18.02.2006

k-nalbantis@hotmail.de
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο