Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΟΙ ΒΙΑΙΕΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



ΟΙ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη,
www.kn-megalexandros.gr

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Η συναναστροφή της Τουρκίας με την μειονότητα ισχύει ως Λυδία λίθος για την ωρίμανση εισδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτω από την πίεση της ΕΕ υποσχέθηκε η τουρκική κυβέρνηση με το τέλος του αγώνα περισσότερη Αυτονομία και μία καλύτερη προώθηση των κουρδικών περιοχών.

Τα αίτια για το ξέσπασμα των βίαιων και αιματηρών εξεγέρσεων των τελευταίων ημερών στην Νοτιοανατολική Τουρκία βρίσκονται πολύ πίσω. Από την τελευταία κρίση του 2001 η Άγκυρα έχει αφήσει τις κουρδικές περιοχές στο έλεος του θεού.

Εκεί, όπου κάθε δεύτερος είναι χωρίς εργασία και οι κουρδικές περιοχές υποφέρουν πάντα από την επίδραση του κουρδικού πολέμου, ο πρωθυπουργός Ερντογάν – θέτει τώρα ξανά το διωγμό και τα αντίποινα.
Την νέα κλιμάκωση της βίας στην Νοτιοανατολική Τουρκία υποθάλπουν κουρδιστές εξτρεμιστές και εθνικιστικές δεξιές ομάδες.
Οι εξτρεμιστές και εθνικιστικές δεξιές ομάδες δεν επιθυμούν κανέναν πολιτικό συμβιβασμό.

Από τις κουρδικές περιοχές μεταφέρθηκαν τώρα οι καθημερινές διαμαρτυρίες και ταραχές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζουν χιλιάδες κούρδοι.

ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ

Το τουρκικό κράτος δεν αναγνωρίζει τα περίπου 12 εκατομμύρια κούρδων ως εθνική μειονότητα και τους αρνείται βασικά πολιτιστικά δικαιώματα.
Αν και από τον Μάρτιο λειτουργούν δύο κουρδικές εκπομπές κάτω από αυστηρούς όρους σε ιδιωτικές τηλεοπτικές εκπομπές και επιτρέπεται το ραδιόφωνο, αλλά όμως στις κρατικές σχολές απαγορεύεται η κουρδική γλώσσα και όποιος είναι 18 ετών επιτρέπεται ατιμώρητα να μάθει κουρδικά.

Ακόμα πιο προβληματικές είναι οι οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις. Οι κουρδικές περιοχές έχουν παραμεληθεί σκόπιμα για πολλά χρόνια και είναι οι φτωχότερες, υπανάπτυκτες της Ανατολίας, αν φανταστεί κανείς, ότι δεν μπορούν να προωθηθούν επενδύσεις και επιχορηγήσεις της ΕΕ χωρίς την τουρκική υποστήριξη και συμμετοχή.
Εδώ και τώρα χρειάζονται επενδύσεις, που να σκοπεύουν να δοθούν οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές για την καλυτέρευση των κατοίκων. Αλλά ποιος θέλει να επενδύσει σε μία περιοχή, που απειλείται από τη βία και αναρχία και συγχρόνως κάθε ανάπτυξη εμποδίζεται από την κυβέρνηση;

Το χαμηλό εισόδημα, η υψηλή ανεργία, ελλιπή σχολεία και Νοσοκομεία, η κοινωνική αθλιότητα και απελπισία των νέων, οι ελλιπείς ευκαιρίες και η φτώχεια προσφέρουν πρόσφορο έδαφος της βίας, που ξέσπασε σε διαμαρτυρίες, ταραχές και αυτοάμυνες.
Παρόλες τις ταραχές στις κουρδικές περιοχές της χώρας, αρνείται όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν έναν διάλογο με τους μετριοπαθείς κούρδους πολιτικούς και ζητά δημόσια να αποκηρύξουν το ΠΚΚ ως μία οργάνωση τρομοκρατών, τότε λέει μπορούμε να μιλούμε μαζί, ανάφερε ο Ερντογάν στην συνεδρίαση του κυβερνητικού κόμματος απευθυνόμενος προς το προ-κουρδικό κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP). Frankfurter Rundschau,05.04.06.

Ο πρόεδρός της Ahmet Tuerk είχε προσκαλέσει την κυβέρνηση για συνομιλίες μετά τις αιματηρές κουρδικές διαμαρτυρίες των περασμένων ημερών και παρόλα που είχαν κατά τις ταραχές αντιδράσει με σύνεση και διαφοροποίησαν μεταξύ τρομοκρατών και λαού ο Ερντογόν γύρισε το δόρυ και ενοχοποίησε τους ΠΚΚ επαναστάτες, που καταχρώνται τα παιδιά για δικούς τους σκοπού, Neue Zuercher Zeitung, 05.04.06.

Από την άλλη μεριά προσπαθούν δεξιές ομάδες να πάρουν τον αγώνα για την Τουρκία στα χέρια τους και αυτοί λυντσάρουν πάνω στους δρόμους κατά τα φαινόμενα συμπαθούντες του ΠΚΚ, όπως τελευταία στην κεντρική Πλατεία της Κωνσταντινούπολης Τακσίμ.

Και ενώ η κατάσταση είναι σοβαρή η κυβέρνηση είναι της άποψης, ότι νέες πρωτοβουλίες δεν είναι αναγκαίες για τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που κατοικούν κυρίως κούρδοι.

Στις ταραχές που μεταδόθηκαν από τις κουρδικές περιοχές στην Κωνσταντινούπολη έπεσαν 15 άτομα θύματα και πάνω από 300 τραυματίστηκαν. Στην Άγκυρα ασχολήθηκε το Κοινοβούλιο σε μια έκτακτη συνεδρίαση γύρω από την κατάσταση.

Συγχρόνως υπογράμμισε η κυβέρνηση την πορεία της αδιαλλαξίας της απέναντι στο κουρδικό εργατικό κόμμα ΠΚΚ, που υποψιάζονται, ότι βρίσκεται πίσω από τις ταραχές και πολλές άλλες ενέργειες.

Το ΠΚΚ στην Τουρκία, αλλά όμως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις ΗΠΑ κατατάσσεται ως τρομοκρατική οργάνωση.

Κυβερνητικοί και αντιπολιτευτικοί πολιτικοί ρίχνουν και στο προ-κουρδικό κόμμα για Δημοκρατική Κοινωνία DTP, να έχει ανάψει τα επεισόδια, που λόγω του εμποδίου του 10% δεν αντιπροσωπεύεται στο Κοινοβούλιο.

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

Τώρα επιδιώκει η Τουρκία με μια συμπληρωματική παράγραφο στον ποινικό κώδικα να προσαρμόσει την έννοια της Τρομοκρατίας στην Τουρκία με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αυτήν την πράξη καλυτερεύουν οι πιθανότητες να κλείσουν στη Δανία τον κουρδικό δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό Roj-TV εξαιτίας της πλησιέστερης θέσης του στο ΠΚΚ.
Επίσης και στην έκδοση υποτιθέμενων οπαδών του ΠΚΚ θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο. Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν στην Τουρκία και όσοι άλλοι συμπαθούν με το ΠΚΚ.
Ο υπουργός εσωτερικών της Τουρκίας έχει διατάξει μια έρευνα εναντίον του Δημάρχου του Osman Baydemir, του Diyarbakir, εξαιτίας φιλικών ΠΚΚ εκφράσεων. Συγχρόνως όμως έδειξε ο Μπαυντεμίρ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών πολύ σύνεση και αυτοσυγκράτηση.

Κουρδικοί πολιτικοί εγείρουν κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του DTP Aysel Tugluk ανέφερε, ότι το κόμμα του καταδικάζει κατ΄ αρχάς διαμαρτυρίες, που ξεπερνούν τα όρια του δημοκρατικού δικαιώματος διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.
«Αλλά σε ένα κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν όπλα εναντίον άοπλων διαδηλωτών» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι για όλα υπεύθυνοι, ό,τι συνέβη και αξιώνει την απομάκρυνση της πολιτικής της βίας .

Έτσι λοιπόν κατά την Neue Zuercher Zeitung, 05.04.06 δρα ο παλιός διαβολικός κύκλος. Επειδή οι πολιτικοί αντιπρόσωποι των κούρδων κρατούν πάρα πολύ λίγη απόσταση από το ΠΚΚ ή διότι τους καταλογίζουν ως ΠΚΚ τους γυρίζουν τις πλάτες, αλλά και από τα άλλα κόμματα αποκλείονται και δυσφημούνται...

Αυτό όμως τελικά οδηγεί στην κουρδική ριζοσπαστικοποίηση και κινητικότητα. Με αυτόν τον τρόπο παραμένει το ΠΚΚ ως μοναδική δύναμη, που αναλαμβάνει κουρδικές αξιώσεις. Αυτή όμως δεν είναι εκλεκτική.

Αυτό όμως έρχεται βολικά επίσης στους επίσημους αντιπροσώπους του κράτους, διότι έτσι δεν πρέπει να εξετάσουν ποτέ κανένα συμβιβασμό.

Η Τουρκία όμως υποσχέθηκε στην ΕΕ περισσότερη Αυτονομία και καλύτερη προώθηση στις κουρδικές περιοχές. Οι διαδηλωτές ρίχνουν στην κυβέρνηση τώρα, ότι δεν κράτησε τις υποσχέσεις της. Η ΕΕ εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας έδειξε πολύ ανησυχητική. Ο κομισάριος Ολλι Ρεν, δήλωσε, ότι ελπίζει ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα θέσουν μια υπερβολική βία…

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
www.kn-megalexandros.gr, k-nalbantis@hotmail.de
Πηγή:
Neue Zuercher Zeitung, 05.04.06
Frankfurter Rundschau, FR, 05.04.06
Tageszeitung, TAZ, 05.04.06
Koelner Stadt-Anzeiger,05.04.06
ARD

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο