Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

332: ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ - Φιλοξενούμενο άρθρο

332:Γιάννης Σπανός -
30. Mai um 09:25 ·

Οι αιτίες της πτώσης - Φιλοξενούμενο άρθρο 01.06.2017

Οι κύριες αιτίες της πτώσης της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας του Ελληνισμού των Μέσων Χρόνων, ήταν οι παρατεταμένες εσωτερικές έριδες, οι διαμάχες, ο εμφύλιος σπαραγμός, εν ενί λόγω η διχόνοια.

Η πανάρχαιη, δηλαδή, αδελφική έχθρα που κατάτρωγε τους Έλληνες από την αρχαιότητα.Πρωτοεμφανίστηκε στα ιστορικά χρόνια από τον τρωικό πόλεμο, την πρώτη εικοσαετία του 12ου αιώνα π.Χ. και περιγράφεται από τον Όμηρο στην "Ιλιάδα".
Εν συνεχεία κακούργησε με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ,) για να καταστρέψει μετά τη βυζαντινή χιλιετία (325-1454).
Η εμφύλια διαμάχη μόλυνε τους Έλληνες στην Επανάσταση του '21 και συνέχισε προκαλώντας τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, τον εμφύλιο από το 1945 κι επέφερε την Κυπριακή Καταστροφή του '74.

Είναι ιστορικά η κακοδαιμονία που το απαίσιο πρόσωπό της αναγνωρίζουν οι Έλληνες αλλά ουδέποτε απεφάσισαν να αποκεφαλίσουν αυτή τη Λερναία Ύδρα που τους αφανίζει στο χρόνο, διαλύοντας τα επιτεύγματα του πολιτισμού τους.
Στην ιστορική περίπτωση του βυζαντινού τέλους μέγιστη ευθύνη για την άλωση φέρει ο όχλος που κήρυξε τον πόλεμο στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον σημαντικότερο ηγέτη της ελληνικής αιωνιότητας.
Ο όχλος, με πρωτοστάτη τον ρασοφόρο Γεννάδιο Σχολάριο, υποδαυλιζόμενος από θρησκευτικό φανατισμό, αρνιόταν παροχή βοήθειας στο βασιλιά που μαχόταν να βρει τα μέσα για να εξασφαλίσει στρατό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των πολιορκητών και επί πλέον ανέκοπτε τις δυνατότητες αντίστασης του κόσμου της Πόλης στα φουσάτα του Μωάμεθ.

Ο Γεννάδιος και οι οπαδοί του αρνιόντουσαν τη διάθεση του τεράστιου εκκλησιαστικού και μοναστηριακού πλούτου για την άμυνα της Κωνσταντινούπολης. Οι 150 χιλιάδες πολιορκητών, κατ' άλλους 250 χιλιάδες, (Χαλκοκονδύλης, Φραντζής, Barbaro κ.ά) πολεμούσαν τις 7 χιλιάδες υπερασπιστών της βασιλεύουσας με ασυγκράτητες φονικές μανίες που φούντωναν οι εξαγγελίες τριήμερης λεηλασίας και ατιμίας, ενώ οι οπαδοί του Γενναδίου εκήρυσσαν ανυπακοή και δολιοφθορά του αυτοκράτορα.

Αρνούνταν την πολιτική συμφιλίωσης με τη Δυτική εκκλησία από την οποία αναμενόταν βοήθεια και υπέσκαπταν καταχθόνια και με κάθε τρόπο την αντίσταση με το σύνθημα "παρά παπική τιάρα, καλύτερα τούρκικο φέσι".
Η Πόλη έπεσε γιατί προδόθηκε. Κι ο θρυλικός βασιλιάς επέλεξε τον θάνατο πολεμώντας γιατί εγκαταλείφθηκε και στοχοποιήθηκε από τα φανατισμένα πλήθη του Γενναδίου που μετά την καταστροφή έγινε ...πατριάρχης με τη βοήθεια του πορθητή!
Η Πόλη παραδόθηκε στον Τούρκο από το διχασμό πριν πέσει στα αιμοσταγή χέρια του πολιορκητή.

Η αυτοκρατορία μαχαιρώθηκε πισώπλατα από τα εσωτερικά μίση και τα πάθη που έσπερνε ο φανατισμός κι η αδελφομαχία...

Φιλοξενούμενο άρθρο: 01.06.2017 -
www.kn-megalexandros.gr, No.332

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο