Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

335:ΚΥΡΓΙΑ: ΜΙΚΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ

335: ΚΥΡΓΙΑ: ΜΙΚΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Κύργια, Σε αυτό το θαυμάσιο, περιβαλλοντικό, ξερό και υγιεινό κλίμα, στολισμένο με το βαθυπράσινο τοπίο κατάλληλο , για αεροθεραπεία, επιθυμεί τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης με διαπολιτιστική συμμετοχή ενός πιλοτικού μοντέλου κατοίκησης.

Το μαρτυρικό χωριό τα Κύργια με ξερό κλίμα, είναι απαλλαγμένο από το Νέφος, την υγρασία, τα κουνούπια και το ύποπτο ραδόνιο και είναι μια πρόκληση που πρέπει να προωθηθεί ως πιλοτικό, αυτόνομο, συλλογικό, διαπολιτισμικό, παραγωγικότερο μοντέλο και κάτι καλύτερο πρέπει να γίνει.

Στα Κύργια (Αρχία Κρίφλα) και πρώην Ορεινός και Ημιορεινός Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε αυτό το υγιεινό περιβαλλοντικό περιβόλι των 12 Συνοικισμών, μπορεί με την συμμετοχή και σύμπραξη νέων και ενεργών ανθρώπων να δημιουργηθεί με την αλληλεγγύη όλων μας, και της τοπικής κοινωνίας, με ένα δύο, τρία- Πιλοτικά Μοντέλα, Βιώσιμης ανάπτυξης, από Νέους, ηλικιωμένους, συμπολίτες και αλλότριους ανθρώπους των ευρωπαίων εταίρων μας:
ένα Πολλαπλάσιο , διαπολιτιστικό χωριό γενεών με τρεις γενιές.
Αναγκαία είναι μια επιτόπια Επιτροπή Δράσης

Μικτός διαπολιστικός οικισμός με έργα δράσης, περιβάλλον, πολιτισμός, πρόνοια, επιχειρηματικότητα και συγκοινωνίες, δρόμους, σπίτια, πολιτιστικά κέντρα ,εργαστήρια.

Προς τούτου πρέπει να συνδεθεί με την υπάρχουσα γεώτρηση με πόσιμο νερό άνωθεν της Αγάπης, ή με νέα γεώτρηση και σύνδεση με τους νέους οικισμούς.

Το τωρινό νερό γεώτρησης περιέχει, λένε οι κάτοικοι χώμα στις σωλήνες και τροφοδοτείται με αμιαντοσωλήνες.

Αυτά τα έργα μπορούν να συνδεθούν με το ΕΣΠΑ και με έργα από ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, και θα σηματοδοτήσουν την αντίστροφη κοινωνική, περιβαλλοντική και εγκλωβισμένη και παραμελημένη υποβάθμιση.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΜΑΣ ΠΟΛΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ;

Στις αραβικές χώρες οι κάτοικοι τροφοδοτούνται βενζίνη για τα οχήματά τους δωρεά και πουθενά σε ολόκληρο τον στον κόσμο οι πολίτες δεν πληρώνουν το νερό φθηνότερα από την Σαουδική Αραβία.
Νερό για την έρημο. Το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Daschaba Ali in Dubai κερδίζει κάθε μέρα δύο δισεκατομμύρια λίτρα φρέσκο νερό από τη θάλασσα. Και αυτό θα πει 800 ολυμπιακά στάδια κολύμβησης.

Η τεχνική αφυδάτωσης του θαλάσσιου ύδατος είναι ευχή για στεγνές και ξηρές περιοχές των παγκόσμιων περιοχών και δοκιμάζουν περισσότερους μεθόδους, εναλλακτικών λύσεων, και στην Μεσόγειο, εκτός από την Καβάλα.

Το νερό είναι φυσικό και αγαθό, απαραίτητο συστατικό μεγάλης σημασίας για τη ζωή μετά το οξυγόνο και βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη.
Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97% του νερού αυτού βρίσκεται στος ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό και μόνο ένα ελάχιστο μέρος από αυτό το νερό είναι διαθέσιμο για τις ανάγκες των ανθρώπων, για πόση, πότισμα, πλύσιμο κ.α.
Αποτελεί έναν σπάνιο φυσικό πόρο, ο οποίος βρίσκεται σε περιορισμένη ποσότητα.

Μειώθηκε η αξία, του Αγροκτήματος και Πηγών Κυργίων, της Κοινότητας Κυργίων, λόγω επέμβασης αλλότριων συμφερόντων- της περιβαλλοντολογικής, φυσικής, πολιτιστικής και οικονομικής μας Κληρονομιάς, και της ταυτότητάς μας, στο Αγρόκτημα Κυργίων και των Πηγών Κυργίων, και μειώθηκε ο υγροτόπος , αντί μιας πανέμορφης περιβαλλοντικής λίμνης, που αναγνωρίζεται διεθνώς και ως «Μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Επίσης, τα μεγάλα έργα για εξασφάλιση νερού για ύδρευση, άρδευση με φράγματα, εκτροπές, καταστρέφουν φυσικά οικοσυστήματα με δραματικές συχνά επιπτώσεις στους ανθρώπους μου μένουν εκεί.
Η ποιότητα και η διαχείριση των υδάτων της Ευρώπης και επίσης σε εμάς δεν είναι ικανοποιητική και απειλείται σοβαρά από τη ρύπανση. (Γεωργία, βιομηχανία, κτηνοτροφία, νοικοκυριά) και με υπερεκμετάλλευση των πόρων των υπόγειων υδάτων.

Αν το νερό είναι κοινωνικό προϊόν και είναι υπόθεση όλων, όμως πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τις Πηγές υδάτων.
Εδώ και πολλά χρόνια οι κερδισμένοι από την τροφοδότηση του κοινωνικού προϊόντος, έχουν κατά κύριο λόγο τον νουν της κατάληψης και του προτεκτοράτου, παραδείγματα που γνωρίζαμε από την αποικία των Γάλλων στην Ινδοκίνα, από την καταστροφική αδελφική διαμάχη Σέλινους- Αίγεστα, το 415 π.Χ. και τις απειλές των Τουρκαλάδων στο Αιγαίο, όπως και την αρπαγή των Πηγών Κυργίων από τους γείτονες και με αλλότρια ονόματα.
Ενώ τα πάντα εξαρτώνται από το νερό και δεν είναι εμπορικό προϊόν το τιμολογούν υπερβολικά το νερό εδώ και χρόνια και κερδοσκοπούν, αλλά όμως θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο ως πολιτιστική, περιβαλλοντική και φυσική κληρονομιά και η ταυτότητά μας και ο Ρυπαίνων πληρώνει, διότι σε τελευταία ανάλυση κάποιος πρέπει πάντοτε να πληρώνει το τίμημα της ρύπανσης.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑ

Σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, μάλιστα υπάρχουν αξιόλογες Πηγές και χρήσιμα λουτρά, που αναβλύζουν ιαματικό νερό, το οποίο αποτελούσε την κύρια μέθοδο θεραπείας πολλών ασθενειών.
Εξέχουσες προσωπικότητες της αρχαιότητας όπως ο Αριστοφάνης, ο Ιπποκράτης και ο Πλάτωνας μίλησαν με ιδιαίτερο ζήλο για τις θεραπευτικές ιδιότητες και συνιστούσαν στους ανθρώπους να τα επισκέπτονται για να θεραπευτούν.
Σε μια σημερινή μακροχρόνια εποχή της κρίσης, της ανέχειας, της ανεργίας και της απόγνωσης, παρατηρούμε, ότι πολλές επιθυμητές, ιαματικές πηγές βρίσκονται ακόμα σε αθλία και προσβλητική κατάσταση, που ενδυναμώνουν τις τάσεις κριτικής από όλους μας, και δυσφημίζουν την Πατρίδα και για την ανικανότητά μας για επείγουσες βελτιώσεις ιαματικών Πηγών του πλούτου και μάλιστα και σε πολλούς άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς.

Επίλογος
Στον επίλογο ήθελα να αναφέρω, ότι: «Ουδείς προφήτης δεκτός εν τη ιδία Πατρίδα αυτού»

Και παρόλα που σύντομα θα ξεπεταχθούν ορισμένοι να κακοποιήσουν, χωρίς κριτική με εναλλακτικές λύσεις, αυτές τις προσφερόμενες συζητήσιμες προτάσεις και πάλι η κακόβουλη κριτική είναι η αφύπνιση των πολιτών.

« Δεν πρέπει όλως διόλου να υποχωρούμε στους κακούς, αλλά ν΄ αντιδρούμε» Μένανδρος, 4ος π.Χ.αιώνα
Ο Αριστοτέλης έλεγε: « Η κακία είναι μια ανοησία για εκείνους που δεν έχουν καταλάβει ότι δεν ζούμε για πάντα».
Δημιουργικότητα χρειάζεται θάρρος, ανταλλαγή σκέψεων και γέννηση ιδεών και προσαρμογή στη δική μας τωρινή κουλτούρα.
« Όσοι δεν έχουν δικά τους προνόμια, καταφεύγουν στους ενδόξους προγόνους και παππούδες τους, με άλλα λόγια, σε τάφους και μνήματα» Μένανδρος, 4ος π.Χ. αιώνα, ποιητής
Και αν ακόμα « Η ωραιότερη υπόθεση στον κόσμο είναι η ελευθερία του λόγου»Διογένης
«Το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία. Και το μυστικό της ελευθερίας αλλά είναι το θάρρος». Περικλής

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο