Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

363-367:ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

Προσδιορισμός
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε μια Δημοκρατία έχουν παράλληλα με τη διασκέδαση και μόρφωση τις τρεις σπουδαίες λειτουργίες:
Πληροφόρηση των πολιτών, Συμμετοχή στο σχηματισμό γνώμης και έλεγχο και κριτική.

Οι εφημερίδες έχουν το καθήκον και την αποστολή: Την αντικειμενική και αληθή πληροφόρηση.
Κριτική σε αποφάσεις, οικονομικές και πολιτικές. Δημοσιεύσεις από ατασθαλίες, παρουσίαση διαφορετικών απόψεων και προσφορά βοήθειας για το σχηματισμό άποψης.,
Οι στόχοι μιας εφημερίδας είναι: μεγαλύτερη έκδοση, περισσότερη διαφήμιση, υψηλό κέρδος και ενδεχομένως πολιτικούς στόχους.

http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=367

Προβληματισμός

Ο δημοσιογράφος αλλάζει την κατάσταση του συγκροτήματος, αλλά δεν το διαλύει. Δεν πρέπει να φοβάται κάποιος τον ηλεκτρονικό κόσμο, αντίθετα η καλή δημοσιογραφία πηγαίνει πάντα στο βάθος. Μια καλή ηλεκτρονική εφημερίδα κάνει ό, τι επίσης μια καλή κλασσική εφημερίδα.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται δημοσιογράφοι ή δολοφονούνται. Είναι καιρός να διαπραγματευθούμε. Πώς θα αντιδρούν ευρωπαϊκές χώρες σε αυτές τις δολοφονίες δεν θα καθορίζει μελλοντικά μόνο τη δημοσιογραφία, ΠΑΡΆ επίσης το μέλλον των Δημοκρατιών μας. Μόνο τους περασμένους μήνες δολοφονήθηκαν 6 δημοσιογράφοι, οι μισοί απ΄ αυτούς ήτανε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από το 1992 δολοφονήθηκαν περισσότεροι από εκατόν πενήντα 150 δημοσιογράφοι στην Ήπειρό μας, δηλαδή κάθε δύο μήνες και μια δολοφονία.
Μερικά θύματα ενημέρωναν για πολέμους, αλλά οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν, όταν προσπάθησαν να αποκαλύψουν σκοτεινές γωνιές, όπου ήτανε συνδεδεμένες μεταξύ τους με διαφθορά, εγκλήματα και πολιτική. Πολλοί απ΄ αυτούς παρακάλεσαν για προστασία της Αστυνομίας, αλλά οι κρατικές υπηρεσίες αγνόησαν τις παρακλήσεις.

Δολοφονίες είναι η υπερβολικότερη και ορατότερη μέθοδο να φέρει κάποιος δημοσιογράφους στη σιωπή και βουβαμάρα. Το 2017 συνολικά 220 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί και υπήρχαν πάνω από χίλιες περιπτώσεις, όπου η ελευθερία του τύπου έχει περιοριστεί , συχνά από κρατικές επεμβάσεις.
Από το 2015 εισήλθαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περισσότερες από 160 επιθετικές υποδείξεις, καψόνια, εκφοβισμοί σε βάρος δημοσιογράφων.
Αυτή η ατμόσφαιρα δηλητηριάζει τη Δημοκρατία. Αν δεν είναι οι δημοσιογράφοι ελεύθεροι και προστατευμένοι να μπορούν να εργαστούν, τότε είναι δυσκολότερο να αποκαλύψουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορές, παραβίαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.
Μια καλή αρχή είναι η συμβολή και η υπογραφείσα συμφωνία το 2016 από όλα τα 47 μέλη κράτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ανήκουν επίσης στην Ευρωπαϊκή ένωση. Η Αστυνομία και οι διωκτικές υπηρεσίες δεν επιτρέπεται να δέχονται απειλές εναντίον των δημοσιογράφων και να απορρίπτουν παρακλήσεις για προστασία.

Η Αστυνομία και η δικαιοσύνη πρέπει να είναι σε θέση, να ερευνούν όλες τις περιπτώσεις που είναι εναντίον των δημοσιογράφων. Πρέπει η Νομοθεσία ν΄ αλλάξει. Τα Κοινοβούλια πρέπει να ψηφίσουν Νομοθεσίες, που προστατεύουν τους δημοσιογράφους και πρέπει να προφυλάξουν από ανεπίτρεπτη βία.
--------------------------
Προσβολές και συκοφαντίες πρέπει ως γεγονότα τιμωρίας να καταργηθούν.
Και το δικαίωμα που όφειλαν τιμωρίες που να έχουν προβλεφθεί, να κάνουν με προσβλητικές αγωγές κατάχρησης, για να φέρουν Δημοσιογράφους στη βουβαμάρα και σιωπή .
----------------------------------
Τα προτεινόμενα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν, αν υπάρχει η πολιτική θέληση. Τοιουτοτρόπως ερχόμαστε στο κέντρο του προβλήματος. Η καλύτερη περίπτωση είναι που πολλοί πολιτικοί είναι αδιάφοροι σε περιπτώσεις απειλών έναντι των δημοσιογράφων. Στην χειρότερη περίπτωση κεντρίζουν τη βία και ξυπνούν δυσπιστία εναντίον του τύπου. Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει: Οι πολιτικοί πρέπει να προφυλάξουν την ελευθερία του τύπου, δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να την θάψουν.
Τα τελευταία γνωστά θύματα και πολλά άλλα δημοσιογράφων Δεν ήτανε μοιραίο. Αυτά τα θύματα οφείλονται και προήλθαν από τις δομικές ελλείψεις στις κρατικές υπηρεσίες, που έπρεπε να τους προφυλάξουν. Αυτές οι καταστάσεις θέτουν σε κίνδυνο δημοσιογράφους και τη Δημοκρατία. Είναι επείγον ο χρόνος, οι Πολιτείες να το παραδεχθούν και ανταποκριθούν στην ασφάλεια των δημοσιογράφων και άλλους που ασχολούνται με τη δημοσιογραφία.

Πηγή:
Wozu noch Journalismus-Süddeutsche Zeitung, 19.Juli 2010
Pressefreiheit unter Druck-Süddeutsche Zeitung, 25.April 2018 –Dunja Mijetovic
http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=82-
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η Δημοκρατία

http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=83 –
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – εκπαίδευση και οι ανταποκριτές

www.asxetos.gr/author/konstantinos-nalbantis -

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο