Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

375:ΚΑΜΠΟΤΖΗ: Οι αμφιλεγόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές οδηγούν στην μονοκομματική οπισθοδρόμηση -Κριτική από όλο τον κόσμο

375:ΚΑΜΠΟΤΖΗ : Οι αμφιλεγόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές οδηγούν στην μονοκομματική οπισθοδρόμηση – Κριτική από όλο τον κόσμο
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία - Konstantin S. Nalbantis

Προλεγόμενα:

Καμπότζη με 17 εκατομμύρια κατοίκους από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Ένας λαός χωρίς φωνή- αποφασίστηκαν ήδη τα αποτελέσματα των εκλογών με απαγορεύσεις κομμάτων, δολοφονικές απειλές και υποδούλωση των ΜΜΕ. Αντιπολίτευση και ανεξάρτητα ΜΜΕ απενεργοποιήθηκαν. Ένας νέος , παλιός, 33 χρόνια πρωθυπουργός ο Hu Sen οδηγεί τη χώρα του στη «δικτατορία» με τη βοήθεια της Κίνας.

Όπου κάτω από την Αιγίδα του ΣΕΝ έχει αναπτυχθεί η Καμπότζη σε ένα μοντέρνο δορυφορικό κράτος της Κίνας. Ενώ ο λευκός οίκος ανακοίνωσε, ότι οι εκλογές δεν ήτανε ούτε «ελεύθερες ούτε δίκαιες». Μια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών είναι τα χρέη της Καμπότζης στους Αμερικάνους από την εποχή του Λον Νολ, όπου το πραξικόπημά του υποστηρίχτηκε από τις ΗΠΑ, αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα και έλαβε σημαντική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.. Ο στρατηγός Λον Νολ δανείστηκε 500 εκατομμύρια δολάρια από τους τότε συμμάχους των ΗΠΑ.
Ο Χουν Σεν, ΔΕΝ θέλει να πληρώσει τα χρέη. Ο Donald Trump επιμένει πάλι για την επιστροφή.
O πρωθυπουργός Σεν, Hu Sen που ήτανε στρατιωτικός Διοικητής στην εγκληματική κίνηση της ερυθράς Κμερ, κομμουνιστικής δικτατορίας που δολοφόνησε ως 2.2 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτός αυτομόλησε το 1977 στους εχθρούς του, στους Βιετναμέζους και το 1985, τον τοποθέτησαν ως πρωθυπουργό της Καμπότζης. Αυτός βρίσκεται στην εξουσία 33 χρόνια με απαγορεύσεις, φυλακίσεις, δολοφονίες των αντιπάλων του και των πολιτικών, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι κάθε Αντιπολίτευση και κάθε κριτική φωνή και επίσης τα ΜΜΕ μετατρεπόμενα σε μοναδική φωνή του Νεκροταφείου.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ βλέπουν τις εκλογές ως μη νόμιμες και ένεκα τούτου δεν έστειλαν παρατηρητές, σε μια τέτοια εκλογή φάρσας. Ο σπουδαιότερος υποστηριχτής είναι η Κίνα που χρηματοδοτεί μεγάλα έργα με δισς, και δεν της ενδιαφέρει για το Μονοκομματικό κράτος. Και όμως η Καμπότζη θα χρειαστεί τη Δύση, για να μην είναι τελείως εξαρτώμενη από την Κίνα.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ιστορική ανασκόπηση

Στην Καμπότζη έλαβαν χώρα εκλογές – και όμως ο νικητής ήτανε ήδη γνωστός, προ των εκλογών. Με την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης έχει τσιμεντάρει τον πρωθυπουργό Hun Sen στη δική του εξουσία. Στον εκλογικό αγώνα μοίραζε φάκελους με χρήματα τοις μετρητής στους εργάτες.
Πέντε δολάρια για τον καθένα, έγκυες γυναίκες τα διπλά. Αυτός οδηγεί τη χώρα de facto σε ένα Μονοκομματικό κράτος. Βρίσκεται στην εξουσία 33 χρόνια και με βάναυσες επιθέσεις στην Αντιπολίτευση, με δολοφονίες, φυλακίσεις, αβάστακτες οικονομικές τιμωρίες, και φυγή των πολιτικών στην εξορία.

Τοιουτοτρόπως μισεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι Αντιπολίτευση και ανεξάρτητα ΜΜΕ απενεργοποιημένα.
Η Καμπότζη υποφέρει μέχρι σήμερα από τα επακόλουθα του εμφυλίου πολέμου και την κυριαρχία βίας του Πωλ Ποτ την εβδομηκονταετία, όπου δολοφονήθηκαν ως 2.2 εκατομμύρια άνθρωποι. 2,5 εκατομμύρια τόνοι βομβών έπεσαν στην Καμπότζη, περισσότεροι από την Ιαπωνία τον συνολικό Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, περίπου 200.000 νεκρούς.
Είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η διαφθορά βρίσκεται στη θέση 161 από τους 180, και επιβαρύνει το εμπόριο, την ανταγωνιστικότητα και με όλα αυτά την οικονομική ανάπτυξη. Αν και οι ΗΠΑ το 1973 έχασαν τον Βιετναμέζικο πόλεμο, υποστήριζαν όμως, όπως και η Κίνα την εγκληματική ερυθρά Κμερ- Rote Khmer με όπλα και υλικά για να αποδυναμώσουν το Βιετνάμ.

Η Ουάσιγκτον θεωρούσαν τον Λον Νολ ως αξιόλογο σύμμαχο εναντίον του Βιετνάμ. Ως το 1997 μπλοκάρισαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ πολλές προσπάθειες να φέρουν στο δικαστήριο τον Πωλ Ποτ και τους συνεργάτες του. Η ερυθρά Κμερ ακόμα και μετά την πτώση της από τη εξουσία διαμέσου της Βιετναμέζικης κατοχής ήτανε από τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρισμένη ως επίσημη πολιτική αντιπρόσωπος της Καμπότζης, επειδή μερικές δυτικές χώρες, ιδιαίτερα ΗΠΑ δεν αποδέχθηκαν μια νομιμότητα της βιετναμέζικης κατοχής. Όρα: Peter scholl Latour.

Exkurs – Παρέκβαση: Rote Khmer- Ερυθρά Κμερ –
Στόχοι, οργάνωση, ιδεολογία, Γενοκτονίες -
Ποια ήτανε η Ερυθρά Κμερ – Rote Khmer και τι πρόγραμμα είχε. Από το 1975 ως το 1979 κράτησε η εγκληματική οργάνωση, τετραετή κυριαρχία του τρόμου, στην εξουσία και σχημάτιζαν ένα βάρος εναντίον του Βιετνάμ. Με πρόγραμμα μιας μαζικής εκκαθάρισης, απέλαση του πληθυσμού από την πρωτεύουσα Phnom Penh και άλλες μεγαλουπόλεις, για να δημιουργήσουν έναν Αγροτικό Κομμουνισμό, τον λεγόμενο: Steinzeitkommunismus, Agrarstaatsutopie –Bauergesellschaft – Gleichheit der Menschen, και άρχισαν όμως με τη γενοκτονία του ίδιου του λαού τους, μορφωμένους, επιστήμονες, καθηγητές και δασκάλους , την πνευματική ελίτ και κυρίως σε βάρος των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, βιετναμέζικης μειονότητας, μόσλεμ, κινεζικής μειονότητας, και τον πληθυσμό βουνοχωριών , συνολικά ως 2.2 εκατομμύρια νεκρούς.

Επίσης αξίωναν την περιοχή: Mekongdelta για την Καμπότζη και την λεγόμενη ως Cochinchina με πρωτεύουσα τη Σαιγκόν, που ήταν εκεί το Βασίλειο των Κμερ και που δόθηκαν από τους αποικιοκράτες Γάλλους στους Βιετναμέζους.

Τέλος της Παρέκβασης- Exkurs.

ΠOLITIKH και οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του HU SEN
O Hun Sen, είναι στην εξουσία ήδη 33 χρόνια και θέλει να μείνει στην εξουσία τα επόμενα δέκα χρόνια και κυβερνά με βάρβαρους μεθόδους εναντίον της Αντιπολίτευσης.
Πολλοί πολιτικοί από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν δολοφονηθεί, άλλοι είναι στη φυλακή και άλλοι κατάφυγαν στο εξωτερικό.
Το μεγαλύτερο κόμμα της Καμπότζης, το εθνικό σωτήριο κόμμα CNRP με δικαστική απόφαση έχει διαλυθεί. 118 μέλη απαγορεύεται να δράσουν πολιτικά τα επόμενα πέντε χρόνια. Ένας από αυτούς είναι ο Chea Chiv. Αυτός διαμαρτύρεται για την ελλιπή ανεξαρτησία των δικαστών της χώρας.
Οι σημερινοί νέοι άνθρωποι κριτικάρουν κυρίως τη διαφθορά και την οικογενειοκρατία, νεποτισμό, όπου ο πρωθυπουργός Σεν διαμέσου πολιτικών και οικογενειακών συμμαχιών τραβάει προς τα εμπρός.
Και οι Νόμοι αξιολογούνται, ό, τι ωφελούν το κυβερνών κόμμα. Στις περασμένες εκλογές διαμέσου των κριτικών ψήφων των νέων κέρδισε το κόμμα CNPN σχεδόν 45 % των ψήφων.
Ενώ τον περασμένο χρόνο απαγόρευσε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να μην υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός. Το κόμμα CNRP κατηγορείται για σχεδιασμό πτώσης και ένα μέρος της συνωμοσίας μαζί με τις ΗΠΑ και διεθνείς οργανώσεις. Τώρα κατηγορούν τον πρώην αρχηγό της Αντιπολίτευσης για εσχάτη προδοσία, αυτός βρίσκεται από το περασμένο φθινόπωρο στη φυλακή.
Πέντε μέλη του διαλυθέντος κόμματος αξίωσαν μποϋκότ προ ημερών και ένα δικαστήριο τους καταδίκασε σε πρόστιμο 2500 US-Dollar, περίπου τα διπλά από μία κατά μέσον όρο αμοιβή το χρόνο στην Καμπότζη, αν και υπάρχει στο σύνταγμα κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ελεύθερης άποψης.
Ο Σεν τη δεκαετία του εβδομήντα αγωνιζότανε στην πλευρά της μαοιστικής εγκληματικής κίνησης Rote Κμερ εναντίον του ηγέτη Λον Νολ που υποστηριζότανε από τις ΗΠΑ.
Ο Σεν ήτανε στρατιωτικός Διοικητής στους Ερυθρούς Κμερ και το 1977 αυτομόλησε στους εχθρούς του στους Βιετναμέζους.
Το 1975 ήρθε η Ερυθρά ΚμερRote Khmer στην εξουσία, 1977 μεταπήδησε ο ΣΕΝ στο εχθρό, στο Βιετνάμ. Όταν βιετναμέζικες μονάδες το Δεκέμβριο του 1978 έριξαν την κυριαρχία της βίας της ερυθράς Κμερ, τοποθετήθηκε ο Hun Sen το 1985 από το Ανόι ως 32χρονος ως πρωθυπουργός. Οι σημερινοί νέοι κριτικάρουν κυρίως την διαφθορά και την οικογενειοκρατία, Νεποτισμό, που προκαθορίζουν το κράτος.

Διαμέσου των ψήφων των κριτικών νέων δημιουργήθηκε η Αντιπολίτευση CNRP και στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2013 κέρδισε σχεδόν 45% και στις τοπικές εκλογές ένα χρόνο αργότερα τα ίδια αποτελέσματα.
Ο πρώην αρχηγός της Αντιπολίτευσης Kem Sokha βρίσκεται στη φυλακή και κατηγορείται για εσχάτη προδοσία. Τον περασμένο χρόνο είχε απαγορεύσει ο Σεν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, έτσι σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση δεν υπήρχε καμία σοβαρή Αντιπολίτευση. 118 μέλη της Αντιπολίτευσης δεν επιτρέπεται να πολιτευτούν και αμφιβάλλουν για την ανεξαρτησία των δικαστών και οι νόμοι διασταυρώνονται , ό,τι ωφελούν το κυβερνών κόμμα, ενώ από την Αντιπολίτευση δεν μπορούν να πολιτευτούν για πέντε χρόνια, ένας από αυτούς είναι ο Chea Chiv .
Η αντιπολίτευση κατηγορείται ότι προγραμμάτισε την ρήξη με συνωμοσία μαζί με τις ΗΠΑ και μαζί με διεθνείς οργανώσεις.
-----------------------------------------------------
Για κυκλική ενημέρωση διαβάστε:

Indokína: Αρχή του τέλους της Γαλλικής αποικιοκρατίας στην Ινδοκίνα, πατήστε:
http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=229

Καμπότζη: Ένα τραυματισμένο παρελθόν πατήστε:
http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=235

Ιστορία και εξέλιξη της Καμπότζης - Ακμή και παρακμή πατήστε:
weiter http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=236
-----------------------------------------------------

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο