Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

382: ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ- ΘΑΝΑΤΩΝ

Τροποποίηση από τον/την megalos την 02-Oct-2018 14:11
Ως το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει μείωση 800.000 άτομα ή στη χειρότερη περίπτωση 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Aρθρα: www.kn-megalexandros.gr. No. 382
ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ- ΘΑΝΑΤΩΝ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία - www.kn-megalexandros.gr, άρθρο 382, 02.10.2018

Σύντομη ιστορική ανασκόπηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία (Καραϊτιανός) ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς ετησίως από το 2011 , όποτε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα υπολείπεται του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό.

Η υπογεννητικότητα αλλά και το αρνητικό ισοζύγιο μετανάστευσης αναμένεται να επιφέρει μείωση του πληθυσμού έως το 2050, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 800.000 άτομα και στη χειρότερη κατά 2, 5 εκατομμύρια άτομα .
Για το ίδιο έτος ο ένας στους τρεις πολίτες της χώρας θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα ο μέσος όρος γονιμότητας, δηλαδή παιδιών ζεύγος είναι 1,26 και συνολικά στις χώρες της ΕΕ 1,49, όταν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας πρέπει να υπάρχει γονιμότητα τουλάχιστον 2,1.

Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων στην ΕΕ μετά τη Γερμανία (8.4 τοις χιλίοις και την Πορτογαλία 8,5 τοις χιλίοις και το αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας υπολογίζεαι ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 800.000 ως 2,5 εκατομμύρια άτομα. βλέπε
www.kn-megalexandros.gr - άρθρο 382

Η δραματική αριθμητική ανατροπή φαίνεται πως πυροδότησε για τον πληθυσμό της Ελλάδας η οικονομική κρίση, που πλήττει από το 2010 τη χώρα μας. Η συρρίκνωση των γεννήσεων, η αύξηση των θανάτων, η μείωση της σύνταξης και η αρνητική μετανάστευση, αναδεικνύουν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλαδας σε μέγα εθνικό θέμα και "κραυγή αγωνίας" και ακολουθεί ο "κωδωνας του κινδύνου" . Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού βρίσκονται υπό "διωγμό",
υφίσταται, δηλαδή, συστηματική υποβολή σε ταλαιπωρίες, που έχουν οδηγήσει ή θα καταλήξουν στο μελλον στην απομάκρυνσή τους με πολύ χαμηλούς μισθούς και ενίοτε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και ως αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση της ανεργίας των νέων ανδρών και γυναικών και η απασχόληση σε δυσβάστακτο περιβάλλον που αποτελεί αιτία μείωσης της γαμηλιότητας και της γεννητικότητας και αύξηση της αποδημίας, γιατί όσοι υφίστανται, κυρίως όσοι έχασαν την εργασία τους, δεν αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά και όσοι έχουν προσόντα επιλέγουν την μετανάστευση, όπου δήποτε. Την ίδια στιγμή, ήδη η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό και σύμφωνα με την Eurostat,η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν ποσοστά ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών με 22%, 21,3% και 21,1% αντιστοίχως. Η Ιρλανδία με 13,2%, ενώ ο ,μέσος όρος της στην ΕΕ είναι 19,2%. Το 2050 άνω των 65 ετών θα είναι το ένα τρίτο του πληθυσμού. Βέβαια η αναφερόμενη δημογραφική γήρανση προκαλέι πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και όπως είναι καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια, η οστεοπόρωση και βέβαια η μάστιγα του καρκίνου. κ.ά. που εκτιμάται ότι θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις ωρολογιακής βόμβας τις προσεχείς δεκαετίες.

Επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής στην εργασία, ανεργία και συνταξιοδότηση

Η δημογραφική αλλαγή θέτει ένω σωρό ερωτήματα για την εξασφάλιση της εργασίας και επίσης τον κόσμο της εργασίας και την αγορά εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα είναι γηραιότεροι. Ετούτη η μη ανατρέψιμη δημογραφική, που επί 40 χρόνια υπήρξε χαμηλή γονιμότητα έχει δημιουργήσει μια μικρότερη αριθμητικά γενιά γυναικών. Ακόμα και αν οι γυναίκες αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, θα είναι δύσκολο ο αριθμός των γεννήσεων να ξεπεράσει των αριθμό των θανάτων. Θα πρέπει βέβαια να περάσουν 25-30 χρόνια, ώστε η αύξηση των γεννήσεων να δημιουργήσει τη γενιά, που θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας και με την απασχόληση και τις εισφορές στη συμφωνία των γενεών- στο ασφαλιστικό σύστημα να συμβάλει στη στήριξή του. Μέχρι να αρχίσει να εργάζεται αυτή η γενιά, θα χρειαστούν επιλέον δαπάνες ιδιωτικές και δημόσιες για την ανατροφή και την εκπαίδευσή της, ( Έμκε Παυλοπούλου).

Επίλογος

Θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η Πολιτεία μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία γενικότερα για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων των υπερηλίκων, ( Καραϊτιανός) και την επιμέρους δραστηριότητα σε όλους τους τομείς. Λιγότεροι απασχολημένοι δεν επιβαρύνουν μόνο το Κοινωνικό σύστημα, η ελάττωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και την ικανότητα καινοτόμων δραστηριοτήτων της κοινωνίας. Η οικονομική ανάπτυξη μιας κοινωνίας τροφοδοτείται από τρεις ουσιώδεις πηγές: Το κεφάλαιο παραγωγικότητας,τον αριθμό των απασχολημένων και την τεχνική πρόοδο. (Aachener Stiftung Kathy Beys). Ωστόσο για την Πατρίδα μας, σύμφωνα με την κ. Έμκε Πουλοπούλου, υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει η κατάρρευση και να επιβραβεφθεί ο ρυθμός γήρανσης, μόνο με την παροχή γενναίων προοπτικών θέσεων εργασίας και κινήτρων για την ενίσχυση της γονιμότητας και τον περιορισμό της αποδημίας, αλλά και δρακόντιες προσφορές και τεχνικές εξελίξεις παλιννόστησης των ομογενών μας.
Υπάρχει βέβαια άμεση ανάγκη για μια υπεύθυνη, συντονισμένη, σοβαρή δημογραφική πολιτική, που θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού και εργασιακού περιβάλλοντος, ευνοϊκού για τη δημιουργία οικογένειας, την απόκτηση παιδιών και την παραμονή των νεών στον τόπο μας, παράλληλα με την αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χρησιμοποίηση μεταναστών και προσφύγων για τη βελτίωση του δημογραφικού προβλήματος, μπορεί να οδηγήσει σε εθνική και δημογραφική αλλοίωση, ( Έμκε Παυλοπούλου) .
Εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα συντονίζει τη στρατηγική για το Δημογραφικό, π.χ. υπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής ή ένα Γραφείο Δημογραφικής Πολιτικής της Βουλής. Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια πολιτική είναι η ανάπτυξη με ρυθμό 2%, ώστε να μπορεί να βοηθήσει και στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, Έμκε Πουλοπούλου.
`ορα σχετικα `αρθρα ιντερνετ
---------------------------------------------------------
http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php…
341:Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ - Ο ρόλος της Γυναίκας και η οικονομική ανάπτυξη
https://www.asxetos.gr/…/metanasteysi-ftoxeia-kai-pagkosmio…
Μετανάστευση φτώχεια και παγκοσμιοποίηση


------------------------------------------------------------

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο