Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

386:ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ:ΟΙ ΒΥΘIΣΜΕΝΟΙ θησαυροί στο Κέντρο του πολιτισμού και της Φιλοσοφίας και η τύχη του Ελληνισμού

386:ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: ΟΙ ΒΥΘIΣΜΕΝΟΙ ΘΗΡΑΥΡΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

Ελαφρά τροποποιημένο παλαιότερου άρθρου μου, www.kn-megalexandros.gr-22.10.2018

Η Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο τον Μέγα και παράλληλα με τη Ρώμη ήτανε η μεγαλύτερη πόλη της αρχαιότητας. Ως πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας του Πτολεμαίου αναπτύχθηκε ραγδαίως και ως την σημαντικότερη οικονομική και επιστημονική Μητρόπολη.

Κάτω από την κυριαρχία των Ρωμαίων ήτανε για μακρινό χρονικό διάστημα η Δεύτερη πόλη της Αυτοκρατορίας και περαιτέρω επίσης οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Μετέπειτα έπαιξε η Αλεξάνδρεια ένα ρόλο σε θρησκευτικά ερωτήματα.

ΥΠΑΤΙΑ – Η ΤΡΟΜΕΡΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Τον 4ο αιώνα χειροτέρευσαν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις Εθνικών και Χριστιανών , όπου έζησε και δίδασκε η Μαθηματικός και Φιλόσοφος Υπατία, ως Νεοπλατωνική Φιλόσοφος , εκατό χρόνια μετά τον Πλωτήν, όπου δολοφονήθηκε η Υπατία, η Αιγύπτια Ελληνίδα Νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρολόγος, γυναίκα σύμβολο της ισότητας που λάτρευε την επιστήμη και ήτανε φημισμένη για την ομορφιά της.

Όπου την 8 Μαρτίου 415 πεθαίνει με μαρτυρικό τρόπο από έναν φανατικό όχλο χριστιανών, που σύμφωνα με τις περιγραφές, παρακίνησε ο πατριάρχης Κύριλλος για να την επιτεθούν, όπου επιστρέφοντας στο σπίτι της, την κατέβασαν με τη βία από την άμαξα της, και την έφεραν σέρνοντας στην εκκλησία που ονομαζόταν Caesarium , την λιθοβόλησαν, την γύμνωσαν εντελώς, και με το ζωντανό σώμα της, την ακρωτηρίασαν, της έσκισαν το δέρμα και έκοψαν τις σάρκες του σώματός της με κοφτερά κοχύλια μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα της και ξεψύχησε. Διαμέλισαν το σώμα της, και έφεραν τα μέλη της σε ένα μέρος που ονομαζόταν Κίναρον και τα έκαψαν ως μάγισσα/στρίγγλα.
Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που ισοδυναμεί προς φόνο του πνεύματος και της επιστήμης. Βλέπε και: Horst Poller: Die Philosophie und ihre Grundgedanken, München 2014, S. 153. Επειδή η αυτοκρατορική εξουσία βρίσκεται πίσω από τους Χριστιανούς, δυσκολεύτηκαν όλο και περισσότερο οι σχέσεις συμβίωσης. Ο κτηνώδης τρόπος δολοφονίας της φιλοσόφου Υπατίας απόκτησε μια εντυπωσιακή θλιβερή φήμη και όχι μόνο στους εκκλησιαστικούς ιστορικούς βαθύτατα που θρηνούν το γεγονός, παρά άφησε επίσης στη νεότερη εποχή βαθιά τραύματα στο σχεδιασμό θρύλων γύρω από τις σχέσεις μεταξύ της Επιστήμης της Αρχαιότητας και της Θρησκείας.

Το 529 ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός εκτός των άλλων απαγόρευσε τη διδασκαλία της φιλοσοφικής, όπου αναγκάστηκαν πολλοί φιλόσοφοι να αποδημήσουν στο παλάτι του βασιλιά Chosrau I στην Περσία ή και στην πόλη Karrhai.
**********************************
Αρχική / Άρθρα / Εγκυκλοπαίδεια / Οι βυθισμένοι θησαυροί στην Αλεξάνδρεια και η τύχη του Ελληνισμού

Οι βυθισμένοι θησαυροί στην Αλεξάνδρεια και η τύχη του Ελληνισμού

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης - Κολωνία Απρίλιος 28, 2007 Εγκυκλοπαίδεια

Facebook
Twitter
Google +
LinkedIn
Pinterest

Δεύτερο Μέρος

Προλεγόμενα

H έκθεση ευρημάτων αποσυρθέντων από τον βυθό της αλεξανδρινής ακτής, λαβαίνει χώρα στη Βόννη συμπεριλαμβάνει την εποχή από το 700 προ Χριστού ως το 800 μετά Χριστόν.Η Αίγυπτος ήταν επίσης η σκηνή των τελευταίων φημισμένων Ρωμαίων ένα τεκμήριο για την μεγάλη σημασία αυτής της χώρας. Ο Πομπήιος δολοφονήθηκε εδώ, Ο Καίσαρ καταπίεσε μια επικίνδυνη εξέγερση στην Αλεξάνδρεια.

Επίσης η μορφή της Κλεοπάτρας ανήκει μέσα σε αυτήν την συνάφεια. Το έτος 30 π. Χ. έγινε η Αίγυπτος Ρωμαϊκή επαρχία. Στην Ανατολή και τη Δύση τελείωσε η ελληνική κυριαρχία διαμέσου των ρωμαϊκών κατακτήσεων. Το τέλος των ελληνιστικών χρόνων που διήρκεσε από το 323-146 π. Χ. , Nack Walter, S.. 271. Και αν και Ρωμαίοι κατέκτησαν τον ελληνικό κόσμο, αλλά το σπαθί μπόρεσε μόνο να νικήσει την πολιτική κυριαρχία, ανίκητο παρέμεινε όμως το ελληνικό πνεύμα. Αυτό που έλαβε χώρα πολλές φορές ήτανε ο υπερνικητής και το ελληνικό πνεύμα επί της Ρώμης.

1ο π.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια SPHINX από μαύρο γρανίτη, δείχνει το πρόσωπο το οποίο υποθέτουν είναι ο Πτολεμαίος ΧΙΙ, πατέρας της φημισμένης Κλεοπάτρας και ανακαλύφτηκε στις έρευνες στο Μεγάλο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Η σκηνή είναι η Αλεξάνδρεια, Ηράκλειο και Κάνοπους, τρεις πόλεις, που ανήκαν στην αρχαιότητα στα πιο γνωστά κέντρα του εμπορίου, της Επιστήμης, της Κουλτούρας και της Θρησκείας. Κάτω από τους κατακλυσμούς της Μεσογείου βρίσκονται κατά μήκος της αλεξανδρινής ακτής ακόμα αναπάντεχοι ιστορικοί θησαυροί για ανάσερση.
Η υποθαλάσσια αρχαιολογία με αυτήν την έρευνα θα γίνει σήμερα ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ της κουλτούρας της αρχαίας Αιγύπτου και του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Ένα βιβλίο, κατάλογος 463 σελίδων περιγράφει λεπτομερέστατα με σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα, με πολλαπλές απόψεις εκείνες τις εποχές και αναλύει τα ανασερθέντα Αριστουργήματα.
https://www.asxetos.gr/articles/wiki/oi-vythismenoi-thisayroi-stin-alexandreia-kai-i-tyxi-toy-ellinismoy.html

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο