Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

398: Ραδόνιο- Η ΔΡΑΜΑ ΠΡΩΤΙΑ σε καρκίνους και σε ραδόνιο!!

398:Ραδόνιο:Η ΔΡΑΜΑ ΠΡΩΤΙΑ σε καρκίνους και σε ραδόνιο!!!

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη - Konstantin S. Nalbantis, Köln
www.kn-megalexandros.gr

Προβληματισμός

Πρώτη η Δράμα σε θνησιμότητα από καρκίνο και η Καβάλα σε ραδιενεργό ραδόνιο και οποσδήποτε είναι ανάγκη εκπόνησης επιδημιολογικής μελέτης προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση. Επίσης η Δράμα μαζί με το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά, καταλαμβάνουν τις τυέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο.

Τι είναι το ραδόνιο;

Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό αέριο, άοσμο, άγευστο και άχρωμο. Είναι ένα ευγενές αέριο που βρίσκεται σε όλον τον κόσμο σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Το ραδόνιο, απελευθερώνεται από την ραδιενεργό διάσπαση του ουρανίου, που βρίσκεται σε πετρώματα και στο έδαφος.

Αρχή Παρέκβασης για τα Κύργια των 12 Συνοικισμών:

Όπως υποθέτουμε πάνω από την Αγάπη Κυργίων ( Κύργια- Αρχαία Κρίφλα και πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου των 12 Συνοικισμών που καταργήθηκε, και προ ετών είχε διεξαχθεί άνω της Αγάπης Κυργίων γεώτρηση, πιθανότατα για εύρεση ουρανίου.
Αντί όμως του ουρανίου βρέθηκε νερό και ενώ η περιοχή των Κυργίων πίνει χρόνια μικτό νερό γεώτρησης, διότι το νερό του Αγροκτήματος Κυργίων το παίρνει η περιοχή του Δήμου Δοξάτου και η Καβάλα με ένα "αποικιακό" συμβόλαιο 99 ετών που κλείστηκε με την Κοινότητα Κυργίων, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Τώρα εύλογο είναι η Νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση να αφυπνιστεί να ξαναφέρει το πρόβλημα και να ενεργήσει παραγωγικότερα από πριν και να φέρει καθαρό πόσιμο νερό και να συνδέσει τη γεώτρηση άνωθεν της Αγάπης Κυργίων με φθηνή, φυσική ροή με το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης των Κυργίων.

Και όχι μόνο αυτό, αν πραγματικά η έρευνα δεν έδειξε στα πετρώματα ραδόνιο, τότε μπορεί κάποιος να υποθέσει, ώσπου να γίνουν εξειδικευμένες έρευνες, ότι η περιοχή των Κυργίων των 12 Συνοικισμών είναι απαλλαγμένη από το "καρκινογόνο ραδόνιο" και η πανέμορφη, αμφιθεατρική περιοχή με ξερό κλίμα, είναι κατάλληλη και προσιτή σε νέους κατοίκους του Νομού μας, αφού απέχει από τη Δράμα, μόλις 17 χιλιόμετρα, αρκεί η δημιουργία ως και 500-600 οικοπέδων των 400 τετρ. μέτρων σε πανέμορφες, αμφιθεατρικές, άγονες περιοχές.., Ετούτη η πρόταση μπορεί να μελετηθεί αν στις παρακείμενες πόλεις, η κατασκευή οικιών αποβεί ακριβότερη, λόγω ειδικών μέτρων και εξόδων από την υποψία ραδονίου, αλλά ευκαιρία και προφύλαξης πολύτιμης και εύφορης γης σε καλλιεργήσιμες περιοχές.
Τέλος της παρέκβασης

Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η μέτρηση του ραδονίου, πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας. 50.000 άτομα περίπου πεθαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη μας από καρκίνο εξαιτίας του ραδονίου.
Το ραδόνιο θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και επίσης οι καπνιστές και τα μικρά παθητικά παιδιά του καπνίσματος και ενήλικοι του καπνίσματος κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους από το ραδόνιο.

Το ραδόνιο μπορεί να βρίσκεται και διαλελυμένο στο νερό.
Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας καταγράφονται οι πιο υψηλές τιμές ραδονίου;

Έρευνες σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν εντοπίσει σημαντικό ποσοστό κατοικιών με ανεβασμένες τιμές ραδονίου.
Έρευνα σε χώρους εργασίας σε όλη την Ελλάδα [43] έχει καταγράψει ανεβασμένες τιμές ραδονίου (>200Bq/m3) σε περίπου 10% των χώρων (συνολικό δείγμα 561 χώροι εργασίας).

Τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πόρτσμουθ [44] πραγματοποιώντας δειγματοληπτικές μετρήσεις ραδονίου σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν καταγράψει ανεβασμένες τιμές ραδονίου (>150Bq/m3) περίπου στο 6% των κατοικιών (σε συνολικό δείγμα 797 κατοικιών) και τις παρακάτω μέγιστες συγκεντρώσεις ραδονίου:

Σε άλλες καταγραφές ραδονίου έχουν εντοπιστεί ανεβασμένες τιμές στις εξής περιοχές [45]:
Περιοχή Bq/m3
Νεράιδα Θεσπρωτίας 511
Μελιβοία Ξάνθης 460
Κέντρο Καβάλας 350
Σέλερο Ξάνθης 320
Πρασινάδα Δράμας 280
Μύκονος Κυκλάδων 280
Δεσκάτη Γρεβενών 279
Πεντάλοφο Κοζάνη 258
Νικίσιανη Καβάλας 237
Κέντρο Θεσ/νίκης 220
Δοξάτο Δράμας 211
Γενισέα Ξάνθης 200
Νέα έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην πόλη της Ξάνθης έδειξε υψηλές τιμές ραδονίου (>200Bq/m3) στο 40% των κατοικιών που μετρήθηκαν και πολύ υψηλές (>400Bq/m3) στο 11% [47].
Επιβεβαιώνονται δυστυχώς στοιχεία παλαιότερης έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης όπου μέσες τιμές >200Bq/m3 είχαν καταγραφεί σε 35 από τα 77 σχολεία της περιοχής [48].

Οι ανεβασμένες τιμές ραδονίου δεν οφείλονται στα δομικά υλικά αλλά στο υπέδαφος της περιοχής ή/και στην έλλειψη στερεών θεμελίων.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, ο οποίος συμμετείχε στην νέα έρευνα «παρόλο που η έρευνά μας περιορίστηκε στον οικισμό της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σημαντικές συγκεντρώσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της πόλης»[49].
Επίλογος
Με μια ματιά είδαμε τις περιοχές με συσσώρευση ραδονίου στην Ελλάδα, στο κέντρο Καβάλας ,Δράμας, Δοξάτου κλπ. Η Δράμα ,αζί με τις Σέρρες και το Κιλκίς είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη θνησιμότητα αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού (23% μαζί με τις Σέρρες 26%. Δεν γνωρίζω, αν η τάση του καρκίνου στη Δράμα, έχει τα αίτια παλιννόστησης ομογενών μας από τη Γερμανία, η παθολογικές συνέπειες από τα φυτοφάρμακα και το ραδόνιο που υπάρχει σε περιοχές της Δράμας σε υψηλότερα ποσοστά ή οφείλεται σε ρύπους απο τη γειτονική Βουλγαρία ή και τη διαροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντού. Παρόλα αυτά πρέπει να είναι σε εφαρμογή συνεχείς εξειδικευμένες έρευνες.,
-----------------------------------

Ένα παρόμοιο άρθρο για το ραδόνιο είχα γράψει προ ετών και ασχολούμαι με το ίδιο θέμα σήμερα, 30.10.2019 λόγω επικαιρότητας.
Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
info@kn-megalexandros.gr, www.kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο