Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Die Türkei -Regionalmacht am Scheideweg? - Η Τουρκία- περιφερειακή Δύναμη -Βρίσκεται στο σταυροδρόμι;;

Θέμα: ΤΟΥΡΚΙΑ -Περιφερειακή Δύναμη - Βρίσκεται στο Σταυροδρόμι; ARTE: 29.10.2019 - DIE TÜRKEI - REGIONALMACHT AM SCHEIDEWEG ?

Στην προκειμένη περίπτωση σας παρουσιάζω σε σύμπτηξη τα τέσσερα ενδιαφέροντα και πολύωρα θέματα του τηλεοπτικού σταθμού ΑΡΤΕ -ARTE

Εδώ και χρόνια σκιάζουν εντάσεις και φιλονικίες την Τουρκία, ο Γαλλο-Γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός αναλύει τον πολιτικό διχασμένο έθνος και την ευμετάβλητη ιστορία με πολλαπλά δοκουμέντα σε βάθος χρόνου.

Πρώτο θέμα: Οι πατέρες της Τουρκίας,
Δεύτερο Θέμα: To AKP και ο Ερντογάν: Ένα κόμμα αλλάζει την Τουρκία,
Τρίτο Θέμα: Οι Φιλικοί ισλαμιστές; Στα ίχνη της κίνησης Γκουλέν,
Τέταρτο Θέμα: Εξορία Γερμανία -Αποχαιρετισμός από την Τουρκία.

Η εκπομπή των τεσσάρων θεμάτων διήρκησε ΑΡΤΕ- από 20.15 ως 0030 η ώρα, και παρόλα που είδα όλα τα θέματσα, όμως θα αναφερθώ μόνο στο κείμενο του προγράμματος του Οκτωβρίου 2019.
Ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Recep Tayyip Erdogan έχουν διαμορφώσει αποφασιστικά την νεότερη ιστορία της χώρας. Από την πρώτη ματιά φαίνεται οι "πατέρες της Τουρκίας" να έχουν διαχωρίσει τα πάντα: από τη μια πλευρά ο κοσμικός ρεπουβλικανός ιδρυτής Μουσταφά Κεμάλ (1881-1938), στατηγός και επαναστάτης και από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος Ρετσεπ Ερντογάν, που όλο και περισσότερο αναπτύχθηκε σε αντιδραστικό μονάρχη. Και όμως το φαινόμενο έχει φορτίο. Αμφότεροι επιδιώκουν και εννοούν την μονο-κυριαρχία. Ενώ ο Κεμάλ για την επιδίωξή του στηρίχθηκε στους στρατιωτικούς, έθεσε ο Ερντογάν στον ισλαμισμό.
O Nikolas Glimois εξετάζει στην τηλεοπτική του εκπομπή 90 λεπτών ΑΡΤΕ με βάση και των δύο πολιτικών την ιστορία της Δημοκρατίας στο Βόσπορο. >> ΕΑ ως 17.10.2021.
Το Δεύτερο θέμα, το κόμμα AKP και ο Ερντογάν. Το κόμμα αλλάζει την Τουρκία θα κατορθώσει ο πρόεδρος τον επιδιώκοντα μετασχηματισμό της χώρας; Από το 2016 προχωρεί κάτω από τον πρόεδρο Ερντογάν ο μετασχηματισμός της Τουρκίας προς τα εμπρός. Το 2023, για τα 100 χρόνια της τουρκικλής Δημοκρατίας οφείλει να δείξει μια νέα Τουρκία. Ποιόν ρόλο θα παίξει σε αυτήν την εξέλιξη το κόμμα ΑΚΠ του Ερντογάν; Στα 52 λεπτά της εκπομπής δίνεται μια ματιά στα βασικά γεγονότα και τις φιλονικίες της νεότερης ιστορίας της Τουρκίας και μιας κριτικής ανάλυσης των κινήτρων, των μέσων και των στόχων του κόμματος ΑΚΠ, όπου ο Ερντογάν θέλει να επεκτείνει τη δύναμη του κόμματός του.>> ΕΑ ως 26.1.2020
Τρίτο Θέμα: Οι φιλικοί ισλαμιστές ; στα ίχνη της κλίνησης Γκιουλέν . Ποιόν στόχο ακολουθούν οι οπαδοί του. Μία έρευνα στους αντιπροσώπους και κριτές. Η κίνηση Γκιουλέν ήτανε ως το 2016 ένα στήριγμα του καθεστώτος Ερντογάν, σήμερα είναι δημόσιος κίνδυνος Νο. 1. Εκατό χιλιάδες οπαδοί έχουν διωχθεί με επιδιωκόμενο πραξικόπημα. Χιλιάδες έχουν διαφύγειστο εξωτερικό. Ο κοινωνικός ερευνητής στα52 λεπτά της εκπομπής ερωτά: Είναι πραγματικά η ειρηνική κίνηση, όπως η ίδια παρουσιάζεται ή είναι μία ριζική αίρεση; >> ΕΑ ως 26.1.2020
Το τέταρτο θέμα των 52 λεπτών ασχολείται με την Εξορία στη Γερμανία και τον αποχαιρετισμό Τούρκων από την τουρκία.
Τα ενδιαφέροντα θέματα και οι κριτικές αναλύσεις του δίγλωσσου Γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού θα συνεχιστούν θα συνεχιστούς και το 2020 και 2021.
Η γνωστοποίηση των θεμάτων αυτών γίνεται από πφροσωπική μου και αυθόρμητη πρωτοβουλία για τους Συνέλληνες απανταχού του Ελληνισμού. www.kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο