Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΠΑΛΙΟΣΠΙΤΑ ΝΕΟΚΤΙΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ Νο.226

ΠΑΛΙΟΣΠΙΤΑ, ΝΕΟΚΤΙΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία

Κλιματική αλλαγή

Προλεγόμενα

Κάτω από το όνομα του κλίματος - σε παγκόσμια κλίμακα κατηγορούν ενεργοί πολίτες τις εθνικές τους κυβερνήσεις και τις περιφερειακές και δημοτικές Αυτοδοικήσεις με στόχο: Για μία καλύτερη περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική. Και διερωτάμε τι γίνεται παγκόσμια, εθνικά και περιφερειακά ή κάνουμε μόνο παράσταση σόου;
Μετά την αλλαγή του κλίματος, τα έργα αναδάσωσης στη χώρα μας αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία.Και μπορεί καθένας μας να βοηθήσει για να φυτέψουμε δέντρα, να αναδασώσουμε , κήπους, πεζοδρόμια, αμφιθεατρικές πλαγιές και τα δάση και να προστατέψουμε τον αέρα και το κλίμα μας.

Γιατί πρέπει να δωρίσουμε δέντρα;

Τα δέντρα δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, παράγουν οξυγόνο και βελτιώνουν τις ιδιότητες του εδάφους, όπως η αποθήκευση νερού ή η προστασία από τη διάβρωση. Επιπλέον, τα δάση προσφέρουν πολλά διαφορετικά είδη ζώων και φυτών ως βέλτιστο βιότοπο. Βοηθήστε τώρα και στο χωριό μας με τη δωρεά δέντρων!

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑς ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ

Όπου βλέπουμε να κλείνουν παιδικοί σταθμοί, σχολεία, περίπτερα και καταστήματα, αποδημει η Νέα γενιά και τα χωριά, τα οικήματα και τα παλιά και καινούργια σπίτια χάνουν την αξία τους, π.χ. από τη εκαετία του 1960 στην Ανατολική Μακεδονία και ιδιαίτερα στα χωριά μας, έχτισαν οι μετανάστες μας της Γερμανίας σπίτια και σπιτάκια για τους ίδιους για τα γηρατιά και για τα παιδιά τους, χωρίς ποτέ να υπάρχουν προοπτικές παλιννόστησης, χωρίς την προώθηση της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Βέβαια πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι οι προοπτικές βελτίωσης και προώθησης εξειδικευμένων προσφορών για την εγκατάσταση νέων ανθρώπων

ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ περνούν, έρχονται και παρέρχονται χωρίς πειθώ παραγωγικότερων προοπτικών και αυτοεξέλιξης για τον τόπο μας, τοιουτοτρόπως παραμένει η ανεργία, η ανέχεια και η φτώχεια και η αστυφιλία ώς μόνη διέξοδο σωτηρίας, όσο είναι νωρίς.
Παρόλα που τα πανέμορφα χωριά μας, θα μπορούσαν να είναι τόπος έλξης για να φιλοξενήσουν ετεροδημότες από γειτονικές πόλεις και κωμοπόλεις, αλλά και ευρωπαίους εταίρους μας, Και ενώ παδικοί σταθμοί, σχολεία, και ενδεχομένως γυμνάσια εξαφανίζονται επίσης μαζί με αυτά εξαφανίζεται και η φήμη των όμορφων χωριών μας που υποβαθμίζεται.
Και οι Παλιννοστούντες, απόμαχοι των ζωής που διαμένουν στα χωριά μας, που από αυτούς άλλοι θέλουν να μείνουν, άλλοι θέλουν να φύγουν, όπως οι ετεροδημότες δεν μετακινούνται και τα σπίτια δεν πωλούνται, αλλά και στα κλειστά σπίτια πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρο, έτσι ή τα εγκαταλείπουν, όπως στη Νότια Ιταλία ή και άρχισαν μερικοί να τα κατεδαφίζουν. Γνωρίζουμε την κατάσταση στη Νότια Ιταλία και Σικελία, μπορεί κάποιος να αγοράσει σπίτι με ένα Ευρώ, και ορισμένες προϋποθέσεις.

Η ΒΡΑΔΥΚΙΝΗΤΗ πολιτική των εκλεγμένων μας

Είναι καιρός η Πολιτεία, η περιφέρεια και η Τ.Α. να επεξεργαστούν ένα νέο μοντέλο ελκυστικής στρατηγικής, προσέλκυσης ετεροδημοτών και επίσης ευρωπαίων εταίρων μας, με ισχυρά βήματα της αποκ΄νετρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης. Συνήθως τέτοιες πρωτοβουλίες στηρίζονται στους ενεργούς ποιλίτες του τόπου. Σχολεία εγκαταλείπονται και δημόσια σχολεία και δημόσιοι παιδικοί σταθμοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες, δημόσιες, υπερκομματικές θέσεις συναντήσεων με διαλογικούς διαλόγους και ενεργή συμμετοχή των πολιτών.
Ασφαλώς, κατακρίνουν συνεχώς οι πολίτες, δεν μπορέσαμε στον τόπο μας σχεδόν τριάντα χρόνια να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο, δημόσιο Οίκημα για τους απόμαχους της ζωής, που είναι η κινητήριος δύναμης της αγοράς του τόπου, αλλά ούτε και για άλλες πολιτιστικές, ιστορικές,περιβαλλοντικές, φυσιολατρικές και οικονομικές δραστηριότητες ή και ακόμα διαβίου Παιδεία.

Οι τοπικοί εκλεγμένοι, Άρχοντες, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, περνούν, έρχονται και περέρχονται -"ηλθον , είδον και απήλθον", αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Ένα νέο, γοητευτικό Μοντέλο για τις τρεις γενιές είναι έργο των τοπικών αρχόντων και απαιτείται σχηματισμός συνείδης, διαλεκτικού διαλόγου και επικοινωνίας και είναι από τα βασικότερα στοιχεία του μελλοντικού προγράμματος. Και αν ακόμα υπάρχουν μικρές οικονομικές, προσωπικές και παραγωγικές ικανότητες στη διάθεσή μας, μπορούν π.χ. να ανγεννηθούν ενέργεια και ενεργητικότητα. Κατ΄αυτόν τον τρόπο μπορεί να υλοποιηθούν και σταθεροποιηθούν υπάρχουσες δομές, κατοικήσιμων χώρων, ανανέωση οικιών, καλυτέρευσης υποδομής και επίσης το περιβάλλον και δη δενδρογήτευση των πεζοδρομίων και κήπων για την καλυτέρευση του κατοικήσιμου Συνοικισμού.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Αν κάποιος επιθυμεί την μελέτη και εμβάθυνση δημοσιευμένων πολλαπλών θεμάτων, μπορεί να ρίξει μια ματιά:
www.kn-megalexandros.gr - * 400 άρθρα.
www.asxetos.gr/author/konstantinos-nalbantis - 87 άρθρα

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο