Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΚΥΡΓΙΑ - ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ -430-

ΚΥΡΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ -430-

ΜΙΑ ματιά σε ένα μέρος της αισθητικήε πλευράς των Κυργίων- Κλιματική Αλλαγή -Περιβάλλον-

Τα Δένδρα κόπτονται ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, χωρίς έναν πολίτη ή και εκλεγμένο να βάλλει φωνή διαμαρτυρίας. Όταν είναι υψηλά τρία τέσσερα μέτρα, καμιά υψηλή βελανιδιά δεν θα βρείτε τόσο εύκολα στις αμφιθεατρικές και όμορφες περιοχές του χωριού μας.
Στις ρεματιές όλες οι μεγάλες ακακίες και τα άλλα πλατύφυλλα δένδρα είναι κομμένα. Και μάλιστα τώρα χρειαζόμαστε πλατύφυλλα δέδρα και λόγω της τριακονταετούς “απαράδεκτης” ρύπανσης και λόγω των αιγοπροβάτων.
Πολλοί θυμούνται από τα περασμένα χρόνια τα πολλαπλά χαρούπια-χαρουπιές που υπήρχαν στην περιοχή της λεγόμενης Φλέβας και παραπλεύρως του Πευκοδάσους Κυργίων όλα έχουν εξαφανιστεί, δεν φαίνεται τίποτα σχετικά με την ύπαρξη πλατύφυλλων δένδρων και από την μανιώδη κοπή των πολιτών και από την κακή συμπεριφορά των ιδιοκτητών των αιγοπροβάτων
Τα πρώτα χρόνια, μας λένε υπήρχαν στο Πευκοδάσος ένα σωρό αχλαδιές και μέσα και στις άκρες και ρεματιές, και επίσης στις άκρες αγριαχλαδιές και ακακίες και έχουν κοπεί, επίσης και οι χαρουπιές.

Αμφιθεατρικά του Πευκοδάσους και στις όμορφες, αμφιθεατρικές βουνοπλαγιές , αλλά και στο Μοναστηράκι υπήρχαν και υπάρχουν ένα σωρό αγριαχλαδιές-κορτσιές, μάλιστα όσες δεν έχουν κοπεί από τους μανιώδεις καταστροφείς του περιβάλλοντος, μπορούν τώρα να κλαδευτούν ή και να εμβολιαστούν.
Τα μεγαλύτερα όμορφα πλατύφυλλα δένδρα και αγριόδενδρα στις γειτονιές μας κόπτονται από παράνομους και αυθάδεις πολίτες, γιατί δεν υπάρχει ενημερωτική κατατόπιση και δεν υπάρχει ελεγκτική Αρχή και εκλεγμένοι με ευθύνη για τον τόπο μας, ούτε για τους συνανθρώπους μας, ούτε για το Περιβάλλον, αλλά ούτε και τη διαλεκτική συζήτηση, αλλά ούτε και για την επίκαιρη προφύλαξη και σωτηρία από τις κλιματικές αλλαγές.
Όλα τα μεγάλα δένδρα κόπτονται από παραβάτες-συμπατριώτες, όλα τα χαμηλά πλατύφυλλα κλαδιά ταϊζονται στα κατσίκια ή κόπτονται από τους βοσκούς για να ταϊσουν τα κατσίκια τους.

Κάθε υπενθύμιση και παρατήρηση είναι περιττή γιατί δεν διακατέχονται από κατανόηση και σεβασμό απέναντι στους συμπολίτες μας και κάθε λόγος για το περιβάλλον και την υγεία, οδηγεί σε φιλονικία και προκλητική, επικίνδυνη και επιθετική στάση από μέρους των παράνομων καταχρηστών του περιβάλλοντος και τόσα άλλα που μας περιγράφουν οι συγχωριανοί μας με μεγάλη αγανάκτηση και πόνο.

Στην προκειμένη περίπτωση και στο καφενείο κάθονται 3,4,5 κλπ. πολίτες, αλλά φαίνεται δεν διέπονται από υψηλή φιλία, γιατί κάθε παρατήρηση ή και επέμβαση αναφοράς παράβασης για χάρη του τόπου, θα κόψουν κάθε περαιτέρω Καλημέρα από τους Φίλους. ΄Ωρες ολόκληρες κάθονται στα καφενεία με έναν καφέ και καθένας σερβίρει αυτά που έχει στο κεφάλι του ή είναι ήδη εξ αρχής τοποθετημένος , προκαταλημένος και επίσης από κάθε εκπομπή τηλεόρασης ή και απλά διαβάζουν την εφημερίδα, αλλά “το να διαβάζεις χωρίς να στοχάζεσαι είναι σαν να τρως χωρίς να χωνεύεις. Μπορεί ώρες ολόκληρες να κάθονται μαζί γνωστοί ή Φίλοι σε ένα τραπέζι με μεζέ και τσίπουρο, μιλούν για άλλους, σπάνια για τους εαυτούς τους, μαζί με έναν ή δύο μικροπαραβάτες σε βάρος της κοινωνίας, όπως δεν τολμά κανείς να τους πει διορθώστε τα λάθη σας, αλλά τις σωστές διαμαρτυρίες τις εκφράζει κάποιος σε τρίτους.

“ Θεέ μου προφύλαξέ με από τους φίλους μου, τους εχθρούς μου τους αναλαμβάνω εγώ”, έλεγε ο Βολταίρος 1694-1778.

Όμως η σιωπή είναι χειρότερη. Όλες οι αλήθειες που αποσιωπούνται γίνονται δηληριώδεις” Νίτσε.

Στην προεκειμένη περίπτωση λείπει από εμάς και τους συμπολίτες μας ο σεβασμός, η ευθύνη και η αγάπη για τον τόπο μας, και δεν υπάρχει η εντατική ενημέρωση, αλληλεπίδραση, καθοδήγηση και Παιδεία και αλληλέγγυα συμπεριφορά μεταξύ μας και ήδη από την προσχολική ηλικία.

Ό,τι και να κάνει κάποιος για να περισώσει την πανίδα και την χλωρίδα,και ότι και να πει, υπάρχει το πνεύμα της αντίδρασης και αντιλογίας και ουδέν θετικό για βελτίωση και διόρθωση των κακών κειμένων,προτού βρει τον μπελά του, ο παρατηρητής, λένε οι συμπατριώτες μας και σιωπούν, για να νην κοπεί η Καλημέρα και ότι οι περισσότεροι συνήθως με τη σιωπή τους δεν καταλαβαίνουν ότι υποστηρίζουν τον παράνομο και τις παράνομες πράξεις, μήπως αυτό είναι το αναπτυγμένο φιλότιμο;;

Αλλά με τη σιωπή μας και την αδιαφορία μας συμβάλλουμε στην ενθάρρυνση του παράνομου και γινόμαστε συνυπεύθυνοι του παράνομου και της καταστροφής!!

Αναμένεται τώρα από την νέα πολιτική Διοίκηση και την τοπική Κοινότητα των εκλεγμένων κατευθυντήριες γραμμές, συλλογική ευθύνη και κατατοπιστική ενημέρωση και καθοδήγηση, όσο ακόμα είναι νωρίς !!!

Η ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΓΙΩΝ
Ετούτη η κυκλική Πλατεία θα μπορούσε να αποβεί ένας ασθητικά παραδισένειος τόπος περιήγησης και ανάπαυσης δροσιάς και ίσκιου για τους εντόπιους και επισκέπτες, αν είχε επιδιωχθεί εδώ και χρόνια μια πρωτοβουλία των πολιτών για έναν πανέμορμο συνδυασμό φύτευσης πανέμορφων φυλλοβόλων και αειθαλή καλλωπιστικών δένδρων σε όλα τα πεζοδρόμια κυκλικά, και όχι μόνον.
Επαναλαμβάνω αυτά που έχουν γραφεί κατ΄επανάληψη και προ ετών. Η μεγάλη Πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων, καταστράφηκε για ανεξήγητους λόγους..., όμως τριγύρω ο πλακόστρωτος δρόμος αντικαταστάθηκε με δημόσιο μπετόν, αντίθετα με τις προτιμήσεις των άλλων πόλεων των ευρωπαίων εταίρων μας... Όλα τα χτίρια τριγύρω της Πλατείας είναι υψηλότερα και το καλοκαίρι οι κλιματικές, ασφυκτικές θερμοκρασίες στο κέντρο του χωριού με μπετόν είναι ανυπόφορες.
Ήδη είχε γραφεί προ πολλού, ότι μια κυκλική, όμορφη Πλατεία θα μπορούσε να αναπτυχθεί φιλικότερη, ομορφότερη για τους ταλαιπωρημένους κατοίκους, τους επισκέπτες με πράσινο φως ή και λίγο νερό, ώστε να βελτιωθεί ό τόπος μας και η πολύ πολύ αισχρή, αντιασθητική και τραυματισμένη εικόνα του κέντρου και κυρίως της ψυχολογίας του εντόπιου και ταλαιπωρημένου πληθυσμού.
Τα ανατολικά, βόρια και Νότια πεζοδρόμια ως το παλιό επιβλητικό χτίριο της Κοινότητας έχουν διαπλάτυνση ως τέσσερα – ή τεσσεράμισι μέτρα. Αν δεν μας διέπει η πολύχρονη αδιαφορία, το Laissez Faire, και η τεμπελιά, ραχατιλίκι θα μπορούσαμε εδώ και σαράντα χρόνια σε απόσταση κάθε 2,50- 3.οο μέτρα να φυτεύσουμε ένα πανέμορφο πλατύφυλλο φυλλοβόλο και αειθαλή δένδρο τριγύρω της Πλατείας, που έχει ανάγκη επείγουσας αισθητικής βελτίωσης, αντί της υπερβολικής Laissez Faire συμπεριφοράς της αδιαφορίας και της αθλιότητας σε όλους τους τομείς.
Μας λένε οι κάτοικοι, που συνεχώς διαμαρτύρονται χωρίς ανταπόκριση, ότι τα τυχών αυτοκίνητα, τα μοτοσακά, τα ποδήλατα, τα φορτηγά, τα υπερβολικά εμπορεύματα και οι μόνιμες καταλήψεις των πεζοδρομίων είναι απαράδεκτες.

Οι ανοιχτοί βρωμεροί κάδοι των πολλών απορριμάτων σε διάφορους χώρους και τόπους πρέπει να ανήκουν ξεχωριστά στους καταστημάρχες και εμπορικά καταστήματα και όχι σε κάδους πολιτών, όπως συνήθως είναι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Όσον αφορά το Δυτικό μέρος της αντιαισθητικής Πλατείας και την άθλια οσμή στη στάση άφιξης και αναχώρησης των πολιτών με λεωφορείο, που έχει βάρδος 1,60... μέτρων και απο εκεί περνάει και η ύδρευση, που τυχών ανακύπτει ζημία στο περιβάλλον και στα κτίρια, υπάρχουν ακόμα “τραγικοί” εκλεγμένοι, που αδιαφορούν με ένα αίσθημα ελλιπούς υπευθυνότητας, αφού κατάργησαν και την συνυπευνθυνότητα και την Αρχή της υπαιτιότητας, και προτιμούν την τροπή της φυγής ωσάν τους “Ρωμιούς -Βυζαντινούς”;

Τι κρίμα, που πρέπει να κρεμμόμαστε σε ανθρώπους Ρωμιούς που διακατέχονται από τυφλή αφοσίωση σε ........ ........ και βασιζόμενοι σε τοπικές προκαταλήψεις ή προσωπική αφοσίωση σε ένα πρόσωπο που λειτουργεί ως ξένο και σωτήριο.

Η διαρκή και μακρόχρονη διαμαρτυρία των πολιτών για τη Στάση και τους αντιασιθητικούς Κάδους , γράφτηκε κατ΄ επανάληψη και πρότεινα την εναλλακτική λύση για χάρη του τόπου, προ ετών στην Τ.Α. Τα εξής
Στην αντιαισθητική, απογοητευτική, απελπιστική, βρωμερή οσμή των κάδων της Δυτικής Πλατείας, κατά την άποψη των κατοίκων, να βρεθεί μια εναλλακτική λύση, όπως αναφέρω παραπάνω, περαιτέρω την καυστική περίοδο, χωρίς ίσκιο και με τη βρωμερή οσμή, κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει τη άφιξη και αφετηρία του λεωφορείου της στάσης.
Εύλογο είναι η Τ.Α. Επιτέλους μια φορά να αποφασίσει για τους κατοίκους, ώστε το πεζοδρόμιο και από τη Δυτική πλευρά να διαπλατυνθεί, ισότιμα όπως τα άλλα πεζοδρόμια, συνολικά ως 4.οο - 4.50 πλάτος. Στη διαπλάτυση του πεζοδρομίου να φυτευθούν ανά 2.50 ως 3.οο μέτρα σε ένα όμορφο συνδυασμό με πλατύφυλλα, φυλλοβόλα και αειθαλή καλλωπιστικά δένδρα, και περαιτέρω να τοποθετηθούν δύο παγκάλια στην Άφιξη και Αφετηρία του Λεωφορείου για τους ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας.
Βέβαια στις πολλαπλές διαμαρτυρίες των πολιτών δεν απομακρύνθηκαν οι βρωμεροί κάδοι από τους τοπικούς και ξένους εκλεγμένους και οι βρωμεροί κάδοι ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ, παρόλες τις διαμαρτυρίες των πολιτών και παρόλα που ειδοποιήθηκαν με εξώδικη Δήλωση, ο παλιός και νέος Δήμαρχος.

“ Δειλοί, μυραίοι και άβουλοι αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θαύμα” Κώστας Βάρναλης.

“ Η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς αλλαγή και εκείνοι που δεν μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά τους δεν μπορούν να αλλάξους τίποτα”Georg Bernardshaw

Δημοσιευμένα άρθρα: www.kn-megalexandros.gr,
https:www.asxetos.gr/author/konstantinos-nalbantis

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο