Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΘΙΚΗ ; > Hans Küng

Τι είναι η παγκόσμια ηθική
Το "Global Ethic Project" του Hans Küng

Για να είναι δυνατή μια καλή και εποικοδομητική συνύπαρξη, όλες οι ανθρώπινες κοινότητες χρειάζονται μια βάση βασικών αξιών που μοιράζονται. Αυτό ισχύει για την οικογένεια, το σχολείο ή την επιχείρηση καθώς και για την κοινωνία γενικότερα. Σήμερα, στην εποχή του Διαδικτύου, της παγκόσμιας πολιτικής και της οικονομίας και των ολοένα και πιο πολυπολιτισμικών κοινωνιών, απαιτείται μια βασική συναίνεση για τις αξίες και τους κανόνες που ισχύει ανεξάρτητα από τον πολιτισμό, τη θρησκεία ή την εθνικότητα.
Η ιδέα μιας παγκόσμιας ηθικής ανάγεται στον Καθολικό θεολόγο Hans Küng. Στην εμπειρική του έρευνα σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι όλες οι παγκόσμιες θρησκείες και οι φιλοσοφικές-ανθρωπιστικές προσεγγίσεις έχουν ήδη βασικές κοινές αξίες και ηθικά. Ο χρυσός κανόνας, για παράδειγμα, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς απέναντι στους συνανθρώπους του, όπως θα ήθελε να αντιμετωπιστεί, μπορεί να βρεθεί σε όλες τις παραδόσεις. Ομοίως, το αίτημα ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα και αξίες όπως η μη βία, η δικαιοσύνη, η αλήθεια, η ισότητα και η εταιρική σχέση, καθώς και η οικολογική ευθύνη. Ένα τέτοιο κοινό σύνολο αξιών δεν χρειάζεται να αναπτυχθεί για την παγκόσμια κοινωνία μας, επειδή υπάρχει ήδη: το ονομάζουμε «παγκόσμια ηθική». Ωστόσο, αυτός ο κανόνας αξιών πρέπει να συνειδητοποιήσει, να ζήσει και να μεταδοθεί ξανά και ξανά.
Στη συνέχεια, το βίντεο «Global Ethic Explained in 2 Minutes» περιγράφει την προέλευση και τις ανησυχίες της παγκόσμιας ηθικής ιδέας.
https://www.youtube.com/watch?v=E7O4NVGJZdgAnimationsfilm

Παγκόσμια βιβλιοθήκη ηθικής Kueng Το 1995, ο Hans Küng ίδρυσε το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ηθικής για την προώθηση του «Global Ethic Project». Αυτό το έργο έχει ηθική και διαθρησκευτική διάσταση. Αφενός, πρόκειται για τη συνειδητοποίηση των θεμελιωδών κοινών αξιών σε όλα τα μέρη της κοινωνίας, προκειμένου να επιτευχθεί ειρηνική και σεβαστή συνύπαρξη. Σήμερα, ωστόσο, αυτό είναι εφικτό μόνο σε πολιτισμούς και θρησκείες, γι 'αυτό η γνώση προσανατολισμού άλλων πολιτισμών και θρησκειών, καθώς και η διαπολιτισμική και διαθρησκευτική κατανόηση είναι εξίσου σημαντική.

Έχοντας αυτό κατά νου, το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ηθικής συμμετέχει σε μια ευρεία ποικιλία έργων σε όλους τους τομείς της ζωής για διαπολιτισμική και διαθρησκευτική έρευνα, εκπαίδευση και συναντήσεις.

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο