Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ - ΚΑΙ συνέχεια ΠΟΛΛΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ άρθρο Νο.505

Μια ημερήσια εκδρομή στην περιοχή REMAGEN επισκέφθηκα στο Μυσείο Rolandseck -Μουσείο RODIN / ARP-arp Rolandseck
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη
Τα πρωτοποριακά έργα των Auguste Rodin (1840-1917) και Hans Arp (1886-1966) μπαίνουν για πρώτη φορά σε έναν συναρπαστικό διάλογο σε ένα μεγάλο μουσείο. Πάνω από 100 γλυπτά, ανάγλυφα και σχέδια από σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές δείχνουν τη μοναδική καλλιτεχνική καινοτόμο δύναμη αυτών των πρωτοπόρων της σύγχρονης γλυπτικής.
Επειδή όμως διάβασα την ημερήσια εφημερίδα της Βόννης General-Anzeiger, 04. November 2021 για την αδιάκοπη φυγή των πιστών από τα δεσμά της εκκλησίας, ασχολούμαι πιο κάτω με αυτό το θέμα. Αν κάποιος επιθυμεί να διαβάσει δύο άρθρα για τη Φιλοσοφία των Θρησκειών και δογμάτων, μπορεί πιο κάτω: www.kn-megalexandros.gr, άρθρο Νο. 481-82 και άρθρο 483.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ εγκατέλειψαν την εκκλησία από ποτέ στη Βόννη και στο Rhein-Sie-Kreis, περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εκκλησίες μέχρι το φθινόπωρο του 2021 από ό,τι σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος ρεκόρ 2019 General-Anzeiger, 04. November 2021
Ο αντίθετος άνεμος για τις μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες δυναμώνει. Στη Βόννη και στο Rhein-Sie-Kreis, το 2021 θα μείνει στην ιστορία ως το έτος ρεκόρ για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την εκκλησία. Μετά από μόλις τρία τέταρτα, περισσότεροι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Καθολική και την Προτεσταντική Εκκλησία από ό,τι σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος ρεκόρ του 2019. Αυτό φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία που τα περιφερειακά δικαστήρια της Βόννης, του Siegburg, του Rheinbach και του Königswinter υπέβαλαν στο GA κατόπιν αιτήματος.
Οι άνθρωποι δεν διαφοροποιούνται πλέον όταν ενοχλούνται με την εκκλησία. Η έλλειψη διαφάνειας και συνέπειας, καθώς και η κακή επικοινωνία που σημειώθηκε στο σκάνδαλο κατάχρησης στην Αρχιεπισκοπή της Κολωνίας, επηρέασαν καθοριστικά τα στοιχεία εξόδου και στη Βόννη. Ο Αρχιεπίσκοπος Rainer Maria Cardinal Woelki ανακοίνωσε στα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους ότι δεν θα δημοσιευθεί μια πρώτη αναφορά κατάχρησης και ότι θα συνταχθεί νέα. Αυτό παρουσιάστηκε τον Μάρτιο. Επικρατούσε σιωπή στο ραδιόφωνο για μήνες μεταξύ των ανώτατων λαϊκών επιτροπών και του Woelki. Αυτό είναι σε διάλειμμα μέχρι την Τετάρτη της τέφρας. Μετά θέλει να επιστρέψει στο γραφείο.
Ο Τύπος της Βόννης και ο ιερέας της ενορίας Jachim Gerhard εξηγεί ότι η ευαγγελική εκκλησία επηρεάζεται επίσης από τις παραιτήσεις λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν διαφέρουν πλέον όταν ενοχλούνται με την εκκλησία. Επιπλέον, πολλοί εξαντλήθηκαν από τους συνεχείς χρόνους καταχρήσεων, τα χρήματα και την εκκλησία, τον ρόλο των γυναικών στην Καθολική Εκκλησία και τη συζήτηση για το προσωπικό.
Ποιους λόγους βλέπει η Προτεσταντική Εκκλησία;
Ο πάστορας του Τύπου μιλά για ένα μείγμα διαφορετικών παραγόντων: οι άνθρωποι έχουν χάσει την εκκλησιαστική εκπαίδευση στην εποχή της κορώνας. Ρίχνουν μια πιο κριτική ματιά σε ό,τι είναι σημαντικό για αυτούς - το οποίο, ωστόσο, το βρίσκω ρητά καλό. Οι Προτεστάντες πρέπει να αναρωτηθούν κριτικά γιατί η εκκλησία μας είναι τόσο κακή στο να χτίζει έναν διαρκή δεσμό. Η εκκλησία μας ζει από κάτω προς τα πάνω σε βάση από τη βάση της κοινότητας, είναι πολύ διαφορετική από μια πλούσια παράδοση πριν από 2000 χρόνια, που είναι δύναμη, οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε όλα τα γραφεία. Η πρόσκληση του Χριστού στο Δείπνο του Κυρίου ισχύει για όλους μας. Πραγματικά καλές συνθήκες για μια ελκυστική εκκλησία ...
ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ η εκκλησία τον ρόλο της άγκυρας στην κοινωνία; O Πρόεδρος του Συμβουλίου του EKD Badford-Strohm απαντά: _ Βλέπουμε την εξατομίκευση και τον πλουραλισμό ως κοινωνική εξέλιξη εδώ και αρκετές δεκαετίες. Δεν θρηνώ τα παλιά. Κανείς σήμερα δεν χρειάζεται να γίνει μέλος μιας οργάνωσης ή μιας κοινωνίας εκτός σύμβασης ή εκτός κοινωνικού ελέγχου. Σήμερα οι άνθρωποι είναι μέλη της εκκλησίας από ελευθερία, η οποία υποστηρίζει κοινωνικές δομές και στέκεται δίπλα στους ανθρώπους. Αλλά φυσικά είναι ένα πρόβλημα ότι τα παιδιά και οι νέοι δύσκολα γνωρίζουν τις βιβλικές ιστορίες και δεν έχουν πρόσβαση σε χριστιανικές παραδόσεις . Kölner Stadt-Anzeiger, 05.November 2021
Επίσης το 2020 η Προτεσταντική και η Καθολική Εκκλησία κατέγραψαν χιλιάδες αποσύρσεις. (Φωτογραφία: Johannes Simon)
440.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Καθολική και την Προτεσταντική Εκκλησία πέρυσι. Όμως τα μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν παραμορφώσει τους αριθμούς.
Οι μεγάλες εκκλησίες συνεχίζουν να χάνουν μέλη: Πέρυσι έφυγαν περίπου 440.000 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη η Καθολική και η Προτεσταντική Εκκλησία. Σε σύγκριση με το έτος ρεκόρ των απωλειών το 2019, ο αριθμός των ατόμων που έφευγαν μειώθηκε: μεταξύ των Καθολικών, 221.390 άνθρωποι γύρισαν την πλάτη τους στην εκκλησία, σχεδόν 19 τοις εκατό λιγότεροι. Μεταξύ των Προτεσταντών υπήρχαν 220.000 άνθρωποι, 18 τοις εκατό λιγότεροι. Αν προσθέσετε τον αριθμό των θανάτων, η Καθολική Εκκλησία έχασε 417.000 μέλη πέρυσι, η Προτεσταντική 477.000.
----------- Ωστόσο, η πανδημία διαστρεβλώνει σοβαρά τα στατιστικά στοιχεία. Λόγω των περιορισμών εξόδου, τα ληξιαρχεία και τα τοπικά δικαστήρια έκλεισαν προσωρινά σε πολλές ομοσπονδιακές πολιτείες - ωστόσο, η έξοδος από την εκκλησία συνήθως πρέπει να δηλωθεί ως παρών.
Εργασία και επάγγελμα "Θέλω να δουλέψω για αυτήν την εκκλησία;" Εκκλησία των εργοδοτών
«Θέλω να δουλέψω για αυτήν την εκκλησία;»
Παραιτήσεις, περιπτώσεις καταχρήσεων, κρίση αξιοπιστίας: Πώς τα πάνε οι κληρικοί στο επάγγελμά τους αυτή τη στιγμή; Τρεις πάστορες και ένας εφημέριος μιλούν για το ταξίδι τους στο γραφείο της ενορίας - και για τον καβγά τους. Του Matthias Kreienbrink
Η κορώνα αποτυπώθηκε και στις βαπτίσεις. Πολλοί γονείς έχουν αναβάλει την τελετή. στην Καθολική Εκκλησία βαφτίστηκαν σχεδόν 55.000 λιγότερα παιδιά από ό,τι το 2019 (159.043 βαπτίσεις) και ο αριθμός των προτεσταντικών βαπτίσεων σχεδόν στο ήμισυ σε μόλις 81.000. δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του EKD, Heinrich Bedford-Strohm. Παράλληλα τόνισε: «Κάθε έξοδος από την εκκλησία με ανησυχεί». Ο συνάδελφός του από την Καθολική πλευρά, ο πρόεδρος της Διάσκεψης των Επισκόπων, Georg Bätzing, μίλησε για ένα «βαθύ σοκ» για την εκκλησία: «Πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και θέλουν να δώσουν το παράδειγμα φεύγοντας από την εκκλησία. Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη και πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτήν την κατάσταση ειλικρινά». Αυτό περιλαμβάνει, πρώτα και κύρια, την ενδελεχή επεξεργασία των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης. Η κρίση εμπιστοσύνης γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας, καρδινάλιο Rainer Maria Woelki, η οποία οδήγησε πρόσφατα σε κύμα αποχωρήσεων, είναι απίθανο να αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία μέχρι το 2021.
Οι προτεσταντικές περιφερειακές εκκλησίες για τη Βυρτεμβέργη και τη Βεστφαλία παρουσίασαν μια πιλοτική μελέτη για την έξοδο από την εκκλησία την Τετάρτη. Αντίστοιχα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναφέρουν συγκεκριμένο λόγο για την απόφασή τους. Η πλειοψηφία είναι εδώ και καιρό μακριά από την Εκκλησία. Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ οι νεότεροι γενικά αισθάνονται μικρή σχέση και αναφέρουν τον φόρο της εκκλησίας ως λόγο για να φύγουν, τα άτομα άνω των 40 τείνουν να τα παρατάνε από θυμό για την εκκλησία, για παράδειγμα λόγω των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης ή της δέσμευσης του EKD η διάσωση προσφύγων στη Μεσόγειο ή προσωπικά αρνητικά Εμπειρίες με εκκλησιαστικούς υπαλλήλους.
ΓΙΑΤΙ οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την εκκλησία;
Σύμφωνα με τον Riegel, ένα κεντρικό δίλημμα είναι ότι η εκκλησία δεν δημιουργεί δεσμούς με πολλούς ανθρώπους. «Πρέπει να προσπαθήσει να κερδίσει τα μέλη της εκκλησίας της στη ζωή της εκκλησίας. Γιατί εκεί μπορεί να βιωθεί η πίστη», λέει ο ειδικός. Επίσης, πολλοί πιστεύουν ότι η Εκκλησία είναι ντεμοντέ. «Η Καθολική Εκκλησία συνδέεται πολύ έντονα με τον πατερναλισμό», λέει ο Ρίγκελ στο RND και απαιτεί από την Εκκλησία να μεταφέρει το μήνυμά της διαφορετικά.
Ο ειδικός εξηγεί επίσης ότι η συμπεριφορά της Εκκλησίας διώχνει πολλά πιστά μέλη από την Εκκλησία. «Οι ηλικιωμένοι τα παρατάνε πιο συχνά επειδή υποφέρουν από την εκκλησία.» Οι νεότεροι είναι πιο πιθανό να τα παρατήσουν επειδή αδιαφορούν για την εκκλησία.
Στην Προτεσταντική Εκκλησία υπάρχουν δύο βασικά κίνητρα για την έξοδο από την εκκλησία: «Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να κάνουν τίποτα με την πίστη τους και θεωρούν την εκκλησία ως θεσμό», εξηγεί ο κοινωνιολόγος της θρησκείας, Pollack. Είναι λίγο διαφορετικά με τους Καθολικούς, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία: «Αν η Καθολική Εκκλησία επικριθεί σε ένα χρόνο για περιπτώσεις κατάχρησης, θα υπάρξουν πολλές αποσύρσεις», εξηγεί ο Pollack. Η απογοήτευση από την έλλειψη επανεκτίμησης και η αυταρχική εξουσία των επισκόπων επικρίνονται ιδιαίτερα συχνά.
ΕΚΘΕΣΗ Έκθεση για την κακοποίηση παιδιών στην Καθολική Εκκλησία, Γαλλία
Γαλλία: Έκθεση υποδηλώνει συσχέτιση μεταξύ κακοποίησης και ομοφυλοφιλίας
παπαδοκρατία
Όχι η αγαμία, αλλά ο κληρικισμός είναι το πρόβλημα, οπότε Sauvé. Η θεολογία του ιερέα ως «Γέρος Χριστός» είχε διαστρεβλωθεί από δράστες. Η έκθεση έρευνας για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. Μια παρέκταση που βασίζεται σε έρευνα 28.000 Γάλλων ενηλίκων που ανατέθηκε από την CIASE εκτιμά ότι 216.000 ενήλικες Γάλλοι υπέστησαν κακοποίηση από κληρικό στην παιδική τους ηλικία. Ο αριθμός αυξάνεται σε 330.000 αν συμπεριληφθεί η κακοποίηση από λαϊκούς στην εκκλησία.
Συμπλήρωμα ήθους
Όσον αφορά την εκκλησιαστική σεξουαλική ηθική, σύμφωνα με τον Sauvés, η επιτροπή δεν ζητά μια «tabula rasa», αλλά να συμπληρωθεί και να εμπλουτιστεί. Ο πρώην δικαστής και αντιπρόεδρος για το αν συναινετικές, εξωσυζυγικές σεξουαλικές σχέσεις αφενός και βιασμό αφετέρου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κατάταξη στις παραβιάσεις της σεξουαλικής ηθικής. Η σεξουαλική ηθική επικεντρώνεται περισσότερο στον αμαρτωλό παρά στο πιθανό θύμα».
Σε αντίθεση με τη μελέτη MHG από τους Γερμανούς επισκόπους, η γαλλική μελέτη περιλαμβάνει επίσης καταχρήσεις από λαϊκούς. Η αντικατάσταση ιερέων με λαϊκούς δεν είναι αποτελεσματική απάντηση, καταλήγει ο Sauvé. Γίνονται σεξουαλικές επιθέσεις σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, στα σχολεία, στον αθλητισμό, στις οικογένειες, στις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση άγαμης. DT / reg, Tagespost, 3.11.2021
ΠΗΓΗ: SDZ. RND, KSTA,FAZ, Tagespost

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο