Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

BIETNAM - Ο ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΧΩΡΑΣ - άρθρο Νο. 507

Ο ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΧΩΡΑΣ

RUNDREISE VIETNAM - CU CHI TUNNEL -ΣΗΡΑΓΓΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ - CU CHI -ΣΗΡΑΓΓΕΣ
Cu Chi Σήραγγες-Αναδημοσίευση του 7ου ελαφρώς βελτιωμένου
άρθρου

Πρόλογος

Η σήραγγα και η μακροχρόνια απελευθερωτική ιστορία της, μας δείχνει ευδιάκριτα, ποια θέληση, ποια λαχτάρα, και ποια επιθυμία και επιδίωξη ενός ολόκληρου λαού βρίσκεται επί ποδός για την ελευθερία του, που κατάφερε με την αντίσταση των Βιετναμέζων και του εντόπιου πληθυσμού και επίσης των χωρικών μειονοτήτων, να ζει σήμερα υπερήφανο, στην Ειρήνη, ανεξαρτησία και Ευτυχία καλύτερων προοπτικών. kn-megalexandros.gr, άρθρο Νο. 507

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη

Πληθυσμός και όρια του Βιετνάμ

Το Βιετνάμ (βιετναμέζικα: Việt Nam, γαλλικά: Viêt Nam) επίσημη ονομασία Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, η 2η πολυπληθέστερη χώρα με κομμουνιστικό καθεστώς στον κόσμο.
Έχει συνολική έκταση 331.690 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνορεύει βόρεια με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, δυτικά με το Λάος και την Καμπότζη, ενώ ανατολικά, νότια και νοτιοδυτικά βρέχεται από τα νερά του Κόλπου του Τονκίνο, της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και του κόλπου της Ταϊλάνδης.
Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ανόι, που βρίσκεται στα βόρεια, αλλά μεγαλύτερο αστικό κέντρο είναι η Πόλη του Χο Τσι Μιν, στον Νότο, η οποία μέχρι το 1976 ονομαζόταν Σαϊγκόν. Σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2020 ο πληθυσμός του Βιετνάμ ανέρχεται σε 97.580.000 κατοίκους.[ όρα wikipedia
Προλεγόμενα
Η σήραγγα και η μακροχρόνια απελευθερωτική ιστορία της, μας δείχνει ευδιάκριτα, ποια θέληση, ποια λαχτάρα, και ποια επιθυμία και επιδίωξη ενός ολόκληρου λαού βρίσκεται επί ποδός για την ελευθερία του, που κατάφερε με την αντίστασή των Βιετναμέζων και του εντόπιου πληθυσμού και επίσης των χωρικών μειονοτήτων, να ζει σήμερα υπερήφανο, στην Ειρήνη, ανεξαρτησία και Ευτυχία καλύτερων προοπτικών.
Ξεκινώντας με τον ξεναγό μας από την πόλη Ho Chi Minh, πρώην Σαιγκόν, που με έξι εκατομμύρια κατοίκους είναι το παλιό και το νέο κέντρο οικονομικής δύναμης του Βιετνάμ, θέλαμε την 20.του Μάη του 2013 να επισκεφτούμε τις σήραγγες, Tunnel Cu Chi, 70 περίπου χιλιόμετρα βόρειο- ανατολικά της Σαϊγκόν. Στην πρώτη κιόλας ματιά μας έρχεται αμέσως νοερά στην σκέψη μας, ο τρομακτικός πόλεμος. Σε ετούτο το σύστημα σηράγγων περίπου 250 χιλιομέτρων μήκους κάτω από τη γη ήτανε από το 1960 ως το 1975 κρυμμένοι βιετναμέζοι , που αγωνιζότανε για την απελευθέρωση της χώρας τους από την ξένη και εντόπια κατοχή.

ΣΥΝΤΟΜΗ επανάληψη και ιστορική σύμπτυξη

Σε προηγούμενα σύντομα άρθρα παρουσίασα μια κυκλική ανασκόπηση της γαλλικής αποικιοκρατίας της Ινδοκίνας και της εντόπιας και ξένης κατοχής.
Όπως γνωρίζουμε η γαλλική ήττα στο πόλεμο του Βιετνάμ, την 7. του Μάη 1954 έπρεπε να δρομολογήσει την συνολική αποχώρηση της Γαλλίας από την Ινδοκίνα και την ελεύθερη έκφραση του λαού σε δύο χρόνια για την κυβέρνησή του και την επανένωση της χώρας. Δυστυχώς οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και ενώ είχαμε ήδη στο γαλλικό πόλεμο της Ινδοκίνας τον τραγικό απολογισμό από 93.000 νεκρούς και τραυματισμένους Γάλλους και 200.000 νεκρούς Βιετμίνχ – Viet Minh .
Ενώ οι Γάλλοι εκδιώκονται, οι ΗΠΑ έστειλαν στρατεύματα στο Βιετνάμ, το οποίο παρέμεινε στο Βιετνάμ μετά την ανεξαρτησία της χώρας για δύο χρόνια, που ίσχυε αρχικά για το Βόρειο Βιετνάμ, γιατί διχοτομήθηκε η χώρα προσωρινά το 1954
Οι Βιετναμέζοι νίκησαν τους Γάλλους το 1954 και μετά διχοτομήθηκε η χώρα προσωρινά

" Ο πόλεμος της Ινδοκίνας συνεχίστηκε μέχρι τις 20 Ιουλίου 1954, λήγοντας τελικώς μετά τη νίκη των Βιετναμέζων επί των Γάλλων στη μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου.
" Τον ίδιο χρόνο το Συνέδριο της Γενεύης αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Βιετνάμ, αλλά χώρισε προσωρινά τη χώρα στα δύο, κατά μήκος του 17ου Παράλληλου, ορίζοντας ότι η ενοποίηση θα έπρεπε να γίνει με γενικές εκλογές μέσα στο 1956. Εν τω μεταξύ όμως, το Νότιο Βιετνάμ, νωρίτερα αυτοκρατορικό, ανακηρύχθηκε ως δημοκρατία από τον Νγκο Ντιν Νιεμ, η οποία είχε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν ήθελαν την επικράτηση των κομμουνιστών του Χο Τσι Μιν σε όλη την χώρα.¨" wikipedia
" Για την καταπολέμηση του αστικού καθεστώτος του κράτους του Νοτίου Βιετνάμ, άρχισε το 1957 ο εμφύλιος αγώνας των Βιετκόνγκ, κομμουνιστών ανταρτών του Νοτίου Βιετνάμ και της Καμπότζης, ενισχυόμενων από εφόδια και τακτικό στρατό του κομμουνιστικού Βορείου Βιετνάμ. Για να προστατεύσουν το καθεστώς του Νοτίου Βιετνάμ, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να στέλνουν στρατεύματα στο Βιετνάμ, των οποίων ο αριθμός ξεπέρασε τις 500.000 άνδρες το 1965.
Το 1968, το Βόρειο Βιετνάμ έκανε την επίθεση του Τετ, η οποία είχε σκοπό να αιφνιδιάσει τους Αμερικανούς, με τα κομμουνιστικά στρατεύματα να φτάνουν μέχρι τη Σαϊγκόν. Αν και η επιχείρηση στρατιωτικά απέτυχε, η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ άλλαξε στάση και ο πόλεμος στο Βιετνάμ άρχισε να κατακρίνεται. Εξαιτίας του μεγάλου κόστους του πολέμου, της ολοένα και μικρότερης ανεκτικότητας των Αμερικανών πολιτών στο θέαμα των νεκρών στρατιωτών τους και της γενικότερης εσωτερικής αντιπολεμικής κατακραυγής, τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από το Βιετνάμ το 1973 και τελικώς το Βόρειο Βιετνάμ άρχισε μια πλήρους κλίμακας επίθεση το 1974, που έληξε στις 30 Απριλίου 1975 με την πτώση της Σαϊγκόν. Στις 2 Ιουλίου 1976, το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ ενώθηκαν και σχημάτισαν τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ. Ο πόλεμος ρήμαξε το ανθρώπινο και υλικό δυναμικό του Βιετνάμ, με το συνολικό αριθμό των νεκρών να κυμαίνεται από 1 έως 4 εκατομμύρια." wikipedia

Μετά τον πόλεμο

Επανέρχομαι στη αρχική περιγραφή, όπου περαιτέρω συνεχίστηκε ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, από την πρώτη επίθεση των Αμερικανών την 4. Αυγούστου 1964 ακολούθησαν οχτώ συνεχή χρόνια απεριόριστοι βομβαρδισμοί, όπου από τα αεροπλάνα τους έριξαν 7,5 εκατομμύρια τόνους βομβών στην Ινδοκίνα. Και αυτό θα πει τέσσερις φορές περισσότερες βόμβες, απ΄ ότι έριξαν κατά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη. Ο αριθμός των στρατευμάτων στο Νότιο Βιετνάμ ανήλθε το 1968 σε 543.000 αμερικανούς στρατιώτες. Ο πόλεμος επέφερε ανήκουστα θύματα. και αθεράπευτα τραύματα.

Τα συνολικά έξοδα των ΗΠΑ για τον πόλεμο ανήλθαν σε 137 δις. δολάρια. Ο πόλεμος κόστισε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα, κάτω από αυτούς σε 1,1 εκατομμύρια ζωές βόρειο-βιετναμέζων, 223.000 Νότιο-βιετναμέζους, 55.000 Αμερικανούς και 5200 σε μέλη από την Νότιο Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ταϊλάνδη, που είχαν αγωνιστεί στην πλευρά των Αμερικανών. Ένα μεγαλύτερο μέρος ανθρώπων τραυματίστηκε και χιλιάδες ανθρώπων μέχρι σήμερα υποφέρει από τα τραύματα του πολέμου και από μακροχρόνια επακόλουθα επιδράσεων από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.
Στα βόρεια είχανε καταστραφεί τα περισσότερα βιομηχανικά συγκροτήματα και τα συγκοινωνιακά δίκτυα καθώς επίσης και πολυάριθμες πόλεις . Στο Νότο μεγάλες επαρχιακές γεωργικές περιοχές εξαιτίας της εκστρατείας ψεκασμού δράσεων Φυλλόπτωσης και συνεχείς ενέργειες μαχών είχε γίνει η περιοχή σχεδόν ακατοίκητος. Το αργότερο μετά τη θεαματική επίθεση «Tet – Offensive“ , του βορείου Βιετνάμ και των στρατευμάτων FNL τον Ιανουάριο 1968 ήτανε σαφές, ότι καμία πλευρά δεν ήτανε σε θέση να νικήσει στρατιωτικά τον εχθρό. ( όπου 80.000 αγωνιστές του FNL εντελώς απροσδόκητα επιτέθηκαν πάνω σε 60 πόλεις και κατέστρεψαν την πίστη των ΗΠΑ και οδηγήθηκαν σε ένα σύντομο τέλος του πολέμου).

Επίσκεψη στις σήραγγες Cu Chi στο Νότιο Βιετνάμ

Φθάνοντας στις σήραγγες Cu Chi, κοντά στο χωριό Ben Dinh είδαμε αρκετά τουριστικά λεωφορεία. Στην είσοδο του συστήματος σήραγγας βλέπουμε ένα σκουριασμένο απειλητικό άρμα μάχης, παραπλεύρως ένα πολεμικό ελικόπτερο και κάτω από σκηνές με ντυμένους αγωνιστές παρόμοιων Βιετκόνγκ .Η όλη περιοχή είναι εντυπωσιακή και βρίσκεται 70 χιλιόμετρα Βόρειο- ανατολικά της πόλης Ho Chi Minh, πρώην Σαϊγκόν. Εδώ στο Cu Chi υπάρχει το περίφημο σύστημα σηράγγων, που επεκτείνεται περίπου σε 250 χιλιόμετρα και ήτανε κρυψώνας κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Γάλλων και Αμερικανών, που εδώ κάτω από τη γη βρήκαν καταφύγιο πολλά χρόνια αμέτρητοι αγωνιστές με τις οικογένειές τους.
Εδώ μπορούσαν αντιστασιακοί αγωνιστές και κατ΄ ευθείαν προ των Πυλών των νότιο-βιετναμέζικων και αμερικανικών στρατευμάτων να αγωνίζονται με την τακτική του ανταρτοπόλεμου και να εκτελούν σαμποτάζ και να κρύβονται κάτω από τη γη, γιατί ο Λαβύρινθος των στενών διαδρόμων μόνο σε αυτούς ήτανε γνωστός. Υπήρχαν τρία επίπεδα, πρώτο επίπεδο τρία μέτρα, μετά διακλάδωση και πάλι είσοδο για έξι μέτρα, διακλάδωση και πάλι μετά είσοδο για 8-10 μέτρα βάθους. Κάθε είσοδο και κάθε επίπεδο ήτανε κλειστό και αμπαρωμένο. Υπήρχαν κάτω: το κεντρικό κομάντο του αγώνα, Νοσοκομείο, εργαστήριο κατασκευής όπλων, εστιατόριο, κατοικήσιμοι χώροι, αποθήκες όπλων και εργοστάσια, κλπ. κλπ.
Από τους εκτιμώμενους 18.000 αντισιακούς, το ένα τρίτο χάθηκε σε επιχειρήσεις μάχη. . Οι κάτοικοι του τούνελ έπρεπε να υπομένουν συνεχείς επιτθέσεις από δηλητηριώδη φίδια, αρουραίους και άλλα παράσιτα. Η τεράστια ζέστη σε ολόκληρη τη σύραγγα ήταν επίσης μεγάλο πρόβλημα.

Αργά αντιλήφθηκαν οι Αμερικανοί, ότι κάθε νύχτα έβρισκαν νεκρούς στρατιώτες και τότε άρχισαν να φέρνουν γερμανικά σκυλιά για να αναγνωρίσουν με την οσμή τους Βιετκόνγκ κάτω από τη γη, αλλά για τα σκυλιά έβαζαν πιπέρι ή στις τρύπες τοποθετούσαν ρούχα φονευθέντων αμερικανών, που τα σκυλιά αναγνώρισαν τότε φιλικά πρόσωπα. Κάποτε έριχναν στις τρύπες σαύρες και φίδια, χωρίς να ξέρουν ότι όλα αυτά ήτανε η καλύτερη τροφή των Βιετναμέζων.
Και όταν οι αναπνευστικές τρύπες μέσα στα δάση έκλειναν από τη βροχή, έριχναν ζάχαρη για τα μυρμήγκια που άνοιγαν και πάλι τις τρύπες.. Τριγύρω από τις τρύπες και μέσα στο άβατο δάσος υπήρχαν αμέτρητες παγίδες θανάτου ή σοβαρών τραυματισμών και κάθε είσοδος ήτανε στενή μόνο για μικρόσωμους Βιετκόνγκ και ασφαλώς κάθε είσοδος ήτανε ναρκοθετημένη.
Όταν οι αμερικανοί προσπάθησαν με μεγάλες απώλειες και ανεπιτυχώς να καταστρέψουν τις σήραγγες , άρχισαν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις με ισχυρούς βομβαρδισμούς, με Ναπάλμ βόμβες, με δηλητήριο σε μια έκταση 420 κμ2 της περιοχής Cu Chi, που βομβαρδίστηκε ισχυρότερα από αλλού και άφησε χωρίς δάση και φύλλα ερειπωμένες,, τις ιστορικές πολεμικές περιοχές του Βιετνάμ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τα χωριά Cu Chi είναι τιμημένα με τιμητικές διακρίσεις, με τίτλους και παράσημα από την κυβέρνηση και ισχύουν ως ιστορικό πολεμικό μνημείο από τον 20. αιώνα και είναι η περιοχή με παγκόσμια φημισμένη. Οι επισκέπτες των σηράγγων που μπορούν κάτω από επιτήρηση να δοκιμάσουν με αργό ρυθμό 60 μέτρα της σήραγγας αισθάνονται το μοναδικό βίωμα και την εμπειρία , για τη ζωή, ενός λαού, αγωνιζόμενος για την απελευθέρωση και την ελευθερία, ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε και να αντιληφθούμε τον αμερικανικό-βιετναμέζικο πόλεμο. Η σήραγγα ευδιάκριτα μεγάλωσε για τους επισκέπτες για να μπορούν να γνωρίσουν και σε ένα μικρό μέρος να εισέλθουν μέσα.

Για να επισκεφτούμε τον χώρο περνάμε από μια διαπλάτυνση σήραγγας για τους τουρίστες και 50 μέτρων μήκους. Μέσα στη δασώδη περιοχή μας εξηγούν για τις πολλές παγίδες των Βιετκόνγκ και με ένα φιλμ μας ενημερώνουν το σύστημα σηράγγων 250 χιλιομέτρων μήκους ως τα σύνορα με την Καμπότζη και σε τρία επίπεδα, βάθους 4 μέτρων, βάθους 6 μέτρων και βάθους 8-10 μέτρων. Η έξοδος των Τούνελ κατέληγαν μέσα στα ποτάμια.

Η σήραγγα μας δείχνει ευδιάκριτα, ποια θέληση, ποια λαχτάρα, και ποια επιθυμία και επιδίωξη ενός ολόκληρου λαού για την ελευθερία του, κατάφερε με την αντίστασή των Βιετναμέζων και του εντόπιου και χωρικών μειονοτήτων, να ζει σήμερα υπερήφανο, στην Ειρήνη, ανεξαρτησία και Ευτυχία καλύτερων προοπτικών.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση και μετάδοση με κάθε τρόπο με την προϋπόθεση να ανφέρεται συγγραφέας και Πηγή
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης - Konstantin S. Nalbantis
>> kn-megalexandros.gr, άρθρο Νο. 507 E-mail: k-nalbantis@hotmail.de

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο