Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ η μητέρα όλων των μητροπόλεων και της κουλτούρας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ η μητέρα όλων των μητροπόλεων και της κουλτούρας
"Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης" Κολωνία
www.kn-megalexandros.gr

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ η μητέρα όλων των μητροπόλεων και της κουλτούρας .
Οι αιγυπτιακοί βυθισμένοι θησαυροί σε Μουσείο της Βόννης

Πρώτο Μέρος

Αλεξάνδρεια


Η Αλεξάνδρεια η μητέρα όλων των Μητροπόλεων, ο κόμβος της γης, όπως λεγότανε κάποτε. Μπροστά από 2100 χρόνια ζούσαν στο Δέλτα του Νείλου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Τα αφικνούμενα πλοία χαιρετιζόντανε από έναν φωτεινό φάρο ύψους 130 μέτρων, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου της αρχαιότητας.

Το μεγάλο λιμάνι μπορούσε να φιλοξενήσει συγχρόνως χίλια πλοία. Απ΄ εδώ ξεκινούσαν οι ουρές των καραβανιών στην μακρινή Αφρική, όπου οι εμπορικές διαδρομές έφταναν ως τις Ινδίες. Όμως πάνω από όλα με μεγάλο γράμματα ήτανε η Κουλτούρα.
Η δημιουργηθείσα βιβλιοθήκη των Πτολεμαίων Βασιλέων ήτανε „ένα πνευματικό θαύμα του κόσμου“. Σε 700.000 ρόλους ητανε γραμμένες οι γνώσεις της αρχαιότητας.

Στην μεγαλοπρεπή βασιλική πόλη, που κατά τις περιγραφές του Έλληνα ιστορικού Στράβων συμπεριελάμβανε το ένα τρίτον της περιοχής της πόλης, συναντιότανε ο Καίσαρας και η Κλεοπάτρα, στο Γυμνάσιο με την αίθουσα των 200 κιόνων πήγαιναν οι αθλητές για την άθλησή τους.

Όμως μια μέρα τελείωσαν όλα. Φυσικές καταστροφές άφησαν μπροστά από χίλια χρόνια όλο το μεγαλείο, ώστε ποτέ πια να μην το ξαναδούμε βυθισμένο στη λάσπη του Νείλου.
Και όμως χάρη στις νέες τεχνικές εξελίξεις έφτασαν στο φως της ημέρας τα αξιόλογα ευρήματα της μοναδικής Μητρόπολης.
Το Μουσείο Kunst- und Ausstelungshalle der BRD στη Βόννη παρουσιάζει την έκθεση “ Οι αιγυπτιακοί βυθισμένοι θησαυροί “ με περίπου 500 εκθέματα.

Η έκθεση παρουσιάστηκε προτύτερα στο Βερολίνο και το Παρίσι και προσέλκυσε συνολικά 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες.


Ο υποθαλάσσιος αρχαιολόγος Franck Goddio,ανακάλυψε τα τελευταία δέκα χρόνια μπροστά στην ακτή της σημερινής Αλεξάνδριας καθώς επίσης και στον κόλπο ABUKIR εξέχοντα ευρήματα της αιγυπτιακής ιστορίας από το 700 π.Χ. μέχρι το 800 μετά Χριστόν.

Αυτά είχαν βυθισθεί στη θάλασσα προ χιλίων ετών μετά από πολλές καταστροφές. Μεγαλειώδη αγάλματα, επίσης κέρματα, κοσμήματα και αντικείμενα λατρείας κατατοπίστηκαν και σε μακροχρόνια εργασία με νεότερες μεθόδους ανασύρθηκαν.

Παραμιθένια τοπία, όπως ο αρχαίος λιμένας της Αλεξάνδριας με επιμέρους το βασιλικό τετράγωνο, η χαμένη πόλη του Ηρακλείου, που πιστεύαμε μέχρι τώρα και μέρος του Κάνοπους ανακαλύφτηκαν ξανά και 500 ευρήματα παρουσιάζονται στο Μουσείο της Βόννης ως το τέλος Ιανουαρίου του 2008.

Τα ευρήματα εκπροσωπούν μια χρονική περίοδο από τους τελευταίους Φαραώ, τον ιδρυτή της πόλης Μεγαλέξανδρο και τους Έλληνες άρχοντες των Βασιλέων Πτολεμαίων στο Νείλο την ρωμαϊκή εποχή των Καίσαρων ως την εποχή των Αυτοκρατόρων της Ανατολικής Ρώμης.

Αυτά τα εξέχοντα ευρήματα αντικατροπτίζουν τα αξιώματα των τριών πόλεων που στην αρχαιότητα ανήκαν στα πιο φημισμένα κέντρα του εμπορίου, της επιστήμης, της κουλτούρας και της θρησκείας. Επιρροές από την Ελλάδα και την Ρώμη εναρμονίζονται με τον αρχαίο πολιτισμό των Φαραώ. Δημιουργήθηκαν νέες θρησκείες και πολιτιστικές μορφές ζωής, που η αρχαία Αίγυπτος διαμόρφωσε μόνιμα...



θα συνεχιστεί...www.kn-megalexandros.gr, www.asxetos.gr

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο .

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης.
k-nalbantis@hotmail.de
kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο