Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

O πρωθυπουργός στην Αμερική και ο λόγος του- Νο. 525

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ - Πνευματικά Δικαιώματα Evan Vucci/Associated Press
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


Με την φράση: «_Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους_», ξεκίνησε την ιστορική ομιλία του στα μέλη του Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σημείωσε και προσέθεσε: Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις.
Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας.


Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας: Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα. Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν χάνοντας τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που χάρισαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδος, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια.
Το πρώτο σχολείο δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1831 από τον αμερικανό Χιλ. Ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την χώρα μας να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφές του πολέμου και του εμφυλίου. Έλληνες που σώθηκαν από τον πόλεμο έγιναν συγγραφείς στις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών μετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της δουλείας.

«_Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας_» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας και σημείωσε: Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία.

Είπε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων. «Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν» τόνισε.


Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών προσέθεσε και υπογράμμισε:

Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα: Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας σημείωσε και προσέθεσε:

Μίλησα για τα μονοπάτια τα οποία έχουμε διανύσει μαζί. Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, είπε και σημείωσε:

Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη.


Θερμή υποδοχή από την Νάνσι Πελόζι
«Είναι τιμή να καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Καπιτώλιο», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα, τόνισε, είναι πηγή δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα, «πηγή έμπνευσής μας για τα θεμέλια της χώρας μας».

Η κυρία Πελόζι είπε ότι καλωσορίζει φιλικά στον κ. Μητσοτάκη όπως συνέβη και χθες στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο.

«Το ίδιο κάνουμε και σήμερα με ευγνωμοσύνη μέσα από τη φιλιά μας στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων, στη μάχη κόντρα στην covid και για το κλίμα», ανέφερε.

Και προσέθεσε: «Όπως πάντα μου αρέσει να λέω, μάθαμε από τους Έλληνες, οι Έλληνες έμαθαν από εμάς και τώρα είμαστε μαζί σαν δημοκρατικά έθνη».

«Αυτούς τους δυο αιώνες οι χώρες μας τραβούν παράλληλους δρόμους, στην ίδια πλευρά στους παγκόσμιους πολέμους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ.

«Είναι μεγάλο προνόμιο για μένα να μιλήσω στο Κογκρέσο και να εμβαθύνω περισσότερο σε αυτή την ιδιαίτερη σχέση. Αλλά να μιλήσω και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία μας. Και πάλι ευχαριστώ εκ μέρους του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η κυρία Πελόζι συμπλήρωσε πως «σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας» και «τι καλύτερο από το να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας».


«Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι»
Για απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ήτοι τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο,Τζο Μπάιντεν και την αποψινή ομιλία στο Κογκρέσο.

«Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές».

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν ότι « η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης. Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα».

Ν. Αναστασιάδης για ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη: Καθοριστική για τον αγώνα της χώρας μας η ισχυρή θέση αρχών για το Κυπριακό
Στην ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


''Ιστορική η ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Ανέδειξε τον ρόλο Ελλάδας αλλά και Κύπρου για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας. Καθοριστική για τον αγώνα της χώρας μας η ισχυρή θέση αρχών για το Κυπριακό'', αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνάντηση Δένδια - Μπλίνκεν
Με τον Αμερικανικό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. "Είχαμε μια γόνιμη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Aντ.Μπλίνκεν, στην οποία αναδείχθηκε η σημασία των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. Εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό και Δ. Βαλκάνια" έγραψε στο Twitter ο Ν.Δένδιας.
-----------------------------------
Αναδημοσίευση www.kn-megalexandros.gr, No. 525

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο