Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Ευρώπη: Επίκαιρη Ξηρασία που προχωρά προς τον Νότο

Ιστορία των Πηγών του Αγροκτήματος Κυργίων, της Κοινότητας Κυργίων και ο δίκαιος διαμοιρασμός του πόσιμου ύδατος

Eπίκαιρη ξηρασία που βαδίζει επίσης προς το Νότο, ενώ στη Βόρεια Ιταλία ζήτησαν να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και η παροχή νερού πρέπει να διακόπτεται εντελώς τη νύχτσ λόγω της ξηρασίας. Επέρχεται περαιτέρω ζημίας στη γεωργία, καλλιέργεια τομάτας, φρούτων και καλαμποκιού καθώς επίσης και η παραγωγή αγελάδων...
Είναι γνωστό ότι και οι γείτονές μας εξ ανατολών υποφέρουν από ξηρασία. Ποιά προληπτικά μέτρα πρόκειται να πάρει η Τ.Α. με τους πολίτες για την προώθηση πόσιμου νερού και όχι μόνο από τις ΠΗΓΕΣ του Αγροκτήματος Κυργίων της Κοινότητας Κυργίων, πρώην Πηγές Πουνάρπασι, λόγω το ότι ακόμα η πόλη του διπλανού Νομού έχει δικαίωμα άντλησης ύδατος ακόμα έξι δεκαετίες, έτσι ώστε ως τότε θα πραγματοποιήσει τη αφυδάτωση του θαλάσσιου ύδατος, όπως πράττουν προληπτικά τα νησιά και οι παραλιακές πόλεις της Μεσογείου.

Καθώς οι συγκρούσεις για το νερό θα ενταθούν στο μέλλον ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των δικαιωμάτων των μειονεκτούντων ομάδων στις αποφάσεις σχετικά με την παροχή νερού και τη χρήση του νερού.

Πρέπει να τους επιτρέπεται να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και τα συχνά άτυπα δικαιώματα γης και ύδατος πρέπει να προστατεύονται και να αναγνωρίζονται επίσημα. Οι οργανώσεις-εταίροι του Bread for the World κάνουν σημαντική δουλειά εδώ. Εκπαιδεύουν τους ανθρώπους για τα δικαιώματά τους και τους βοηθούν να τα υπερασπιστούν ακόμη και ενάντια σε ισχυρά και καλύτερα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.

Γιατί η λειψυδρία δεν είναι μοίρα, αλλά αποτέλεσμα διακρίσεων και πολιτικής αποτυχίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιόδους κλιματικής αλλαγής.(Bearbeitet)Original wiederherstellen
Der Norden Italiens trocknet aus
Kein Regen, keine Schneeschmelze/ Wasserverbrauch wrid rationiert/Ernteausfälle

Η Βόρεια Ιταλία στερεύει

Καμία βροχή, καμία τήξη χιονιού/η κατανάλωση νερού δεν είναι περιορισμένη/αστοχίες των καλλιεργειών. Ρώμη. Η ξηρασία στη βόρεια Ιταλία επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και εξαπλώνεται νότια.

Οι περιφερειακοί πρόεδροι και άλλοι αξιωματούχοι ζήτησαν τώρα να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα μπορούσε να εισρεύσει οικονομική βοήθεια από τη Ρώμη. ένα κεντρικό γραφείο θα αναλάμβανε τη διανομή του σπάνιου νερού σε νοικοκυριά, αγρότες, δεξαμενές και προμηθευτές ενέργειας. «Μόνο μια αρχή με κυβερνητική εντολή έχει τη δύναμη να διεκδικήσει τον εαυτό της και να τερματίσει τον επαρχιακό εγωισμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ένωσης νερού Anbi, Massimo Gargano.
Δεν έχει βρέξει σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ιταλίας για περισσότερο από τρεις μήνες. Επιπλέον, λόγω του ήπιου χειμώνα, δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου νερό που έλιωνε στις κοιλάδες και τις πεδιάδες. Ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας, ο Πάδος, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια
--Στη Valenza, στην επαρχία Alessandria βόρεια της Γένοβας, ο ρυθμός ροής μειώθηκε σε λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτού που ήταν πριν από δύο χρόνια. Οι μεγάλες λίμνες της βόρειας Ιταλίας επηρεάζονται επίσης, κυρίως η Lago Maggiote.

Μέσα σε ένα χρόνο, το επίπεδο πλήρωσής του μειώθηκε από 95 τοις εκατό σε λιγότερο από 24 τοις εκατό, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1946. Στη λίμνη Κόμο, είναι μόνο περίπου το 35 τοις εκατό της μέγιστης στάθμης. Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της περιφέρειας του Πιεμόντε, Alberto Cirio, διέταξε ότι το νερό σε 170 πόλεις και δήμους θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για βασικούς σκοπούς, όπως η πόση και η προετοιμασία φαγητού.
Σε δέκα πόλεις, οι περισσότερες από αυτές στην επαρχία NOVARA δυτικά του Μιλάνου, η παροχή νερού πρέπει να διακόπτεται εντελώς τη νύχτα λόγω της ξηρασίας. Οι δεξαμενές έχουν στεγνώσει, ορισμένες κοινότητες μπορούν να τροφοδοτηθούν με νερό μόνο από φορτηγά.
«Έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη γεωργία, δήλωσε ο περιφερειακός πρόεδρος Cirio.
Ιδιαίτερα επηρεάζεται η συγκομιδή του ρυζιού στην περιοχή ΠΟ. Ένα πρόβλημα είναι ότι λόγω της χαμηλής πίεσης του νερού στο Δέλτα του ΠΟ, το αλμυρό νερό από τη θάλασσα ωθείται προς τα ανάντη, καθιστώντας αδύνατη την άρδευση των ορυζώνων. Σημαντική ζημιά υφίσταται και η καλλιέργεια τομάτας, φρούτων και καλαμποκιού.

Η προσφορά χορτονομής για κοπάδια αγελάδων στην πεδιάδα της ΠΟ μειώνεται και ως εκ τούτου η παραγωγή αγελάδων μειώνεται ήδη, αναφέρουν οι αγρότες. Σύμφωνα με την αγροτική ένωση CIA, η έλλειψη νερού απειλεί περίπου το ήμισυ της αγροτικής παραγωγής της βόρειας Ιταλίας. Η οργάνωση Confagricoltura εκτιμά ότι η ζημιά θα κοστίσει στους αγρότες τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Ακόμη και η ανάπτυξη ψαριών και θαλασσινών κινδυνεύει, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού και η λιγότερη βροχή αυξάνουν την αλατότητα, αναφέρει ο συνασπισμός Fedeagripesca-Confcooperative.
Η ξηρασία κινείται επίσης όλο και πιο νότια: ποτάμια όπως ο Άρνο, ο Ανιέν και ο Τίβερης μεταφέρουν πολύ λιγότερο νερό από ό,τι συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου.
Ο δήμαρχος της πόλης Bracciano, βόρεια της Ρώμης, Marco Grocicchi, λέει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μειωθεί το νερό αυτό το καλοκαίρι. Από την αρχή του έτους, μόνο το ένα τρίτο του μέσου όρου βροχοπτώσεων των τελευταίων 16 ετών έχει πέσει στην πρωτεύουσα. Προκειμένου να τεθούν γρήγορα υπό έλεγχο οι προκλήσεις, η κυβέρνηση της Ρώμης καλείται πλέον να μεσολαβήσει, απαιτεί η ένωση υδάτων Anbi.

«Αυτό ρώτησε ο κόσμος για τις δύο ξηρασίες που γνώρισε η Ιταλία τα τελευταία είκοσι χρόνια και λειτούργησε», θυμάται το αφεντικό της ένωσης Gargano. Η αλληλεγγύη πρέπει να ανοίξει χώρο για την ενοριακή σκέψη.
Στην περιοχή της κοιλάδας της Αόστα, για παράδειγμα, οι άνθρωποι διστάζουν να βοηθήσουν το γειτονικό Πιεμόντε.

Ακόμη και οι δήμοι στη λίμνη Γκάρντα, η οποία είναι ακόμα σχετικά γεμάτη, δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το νερό για να ποτίσουν την ΠΟ νότιας ροής μέσω παραποτάμων. "Αυτό δεν θα έκανε καλό. Εκτός από την άρρωστη PO, θα είχαμε και μια άρρωστη λίμνη Garda", λέει ένας υπεύθυνος για τον δήμο Garda. Λέγεται ότι κάποιος έχει προϋπολογίσει καλά και προσπαθεί εδώ και χρόνια να σταθεροποιήσει την κατάσταση με τα αποθέματα νερού.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι στο παρελθόν επενδύθηκαν ελάχιστα σε δεξαμενές νερού και έξυπνα συστήματα άρδευσης στη βόρεια Ιταλία - σε αντίθεση με τη νότια Ιταλία, η οποία έχει μάθει να αντιμετωπίζει καλύτερα την έλλειψη νερού. Επεκτάθηκε η γεωργία, αλλά όχι τα αντίστοιχα αρδευτικά συστήματα. Η Ένωση Νερού και Αγροτών παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο για την κατασκευή μικρών δεξαμενών για την αποθήκευση του βρόχινου νερού. Το εκτιμώμενο κόστος των 4 δισ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θα εξοικονομηθεί από όλα τα ευρωπαϊκά χρήματα. Όμως η αίτηση απορρίφθηκε. Ορισμένοι Ιταλοί αξιωματούχοι απαιτούν τώρα να χαλαρώσει το σχέδιο ανάκαμψης. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσει για μέτρα για την καταπολέμηση της ξηρασίας. Ο υπουργός Γεωργίας Στέφανο Πατουαμπέλι έχει ήδη περιγράψει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ως «αναπόφευκτη».
Frankfurter Allgemeine Zeitung, Οικονομικά, σελ. 17. 22/06/2022- FAZ 22.06.2022---

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο