Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2007-Kulturhauptstadt Europas 2007


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2007 ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Kulturhauptstadt LUXEMBURG und Grossregion 2007

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
www.kn-megalexandros.gr , konstantin.nalbantis@t-online.de

„ Europa wird weder urploetzlich, noch als Gesamtkonstruktion entstehen. Europa ensteht durch konkrete Umsetzungen, indem erst einmal eine tatsaechliche Solidaritaetsgemeinschaft, gebildet
wird „ (R. Schuman).

Για να περάσουμε γιορταστικά το γεγονός Ευρώπη, καθιερώθηκε η 9. Μαίου γιορταστική ημέρα της Ευρώπης.

Και επίσης εδώ στο Λουξεμβούργο καθιερώθηκε και το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για πολιτιστικές διαδρομές, που στηρίζονται στις σκέψεις και την ιδέα, ότι διαμέσου των ταξιδιών να ανακαλύψουμε και πάλι την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να αναβιβάσουμε την Κοινότητα των πολιτισμών.

KULTURHAUPTSTADT Europa 2007, Luxemburg und Grossregion

2007 gewinnt das Konzept Kulturhauptstadt Europas eine neue Dimention. Erstmals steht
nicht nur eine Stadt, sondern eine Grossregion im Blickpunkt. Gemeinsam mit Luxemburg praesentieren die benachbarten Gebiete Lothringen, Rheinland-Pfalz, Saarland und Wallonien ihre kulturelle Vielfalt und ihr kreatives Potenzial.
Die Konstantin-Ausstellung ist der offizielle Beitrag des Landes Rheinland-Pfalz zur Europaeischen Kultustadt 2007.

Als ein Hauptprojekt der Kulturhauptstadt Europas 2007, Luxemburg und Grossregion zeigt das Land Rheinland-Pfalz gemeinsam mit dem Bistum Trier und der Stadt Trier in drei Museen die grosse Landesausstellung Konstantin der Grosse.

Zum ersten Mal widmet sich eine Ausstellung in diesem Umfang dem bedeutenden roemischen Kaiser, der Konstantinopel als neue Hauptstadt des Roemischen Reiches gruendete und die Geschichte Europas durch die Foerderung des Christentums bis heute gepraegt hat.

Προλεγόμενα

Το 2007 προσφέρει το Μεγάλο Δουκάτο και η Μεγάλη Περιοχή στα πλαίσιά της ένα γιορταστικό ευρωπαϊκό πολιτιστικό έτος..

Εδώ βρίσκονται πολλαπλές ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Ανώτατο Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και περισσότερα διοικητικά τμήματα της Ευρωπαϊκής Κομισιόν.
Εδώ βρίσκεται το Κέντρο Μηχανοργάνωσης και το μεταφραστικό Κέντρο, και εδώ λαμβάνονται βαρυσήμαντες ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Μια μικρή πανέμορφη χώρα με γραφικές περιοχές, κάστρα και δάση και ανθόκηπους με πολλαπλές γλώσσες των κατοίκων στην καθημερινή πράξη.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Μια Αυγουστιάτικη ολιγοήμερη επίσκεψη το 2007 στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και στην Μεγάλη Περιφέρεια που λαμβάνει χώρα η Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα μου έδωσε το ερέθισμα να παρουσιάσω αυτό το σύντομο περιγραφικό κείμενο.

Η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2007, Λουξεμβούργο και Μεγάλη Περιοχή, κερδίζει ήδη από το 2007 έδαφος το μοντέλο της πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μια νέα διάσταση.

Για πρώτη φορά δεν βρίσκεται στο επίκεντρο μόνο μια πόλη, αλλά μια ολόκληρη μεγάλη περιοχή .

Σε κοινή συνεργασία μαζί σε όλους τους τομείς, ακόμα και συγκοινωνιακούς με το Λουξεμβούργο παρουσιάζουν οι γειτονικές διασυνοριακές περιοχές Lothringen, Rheinland-Pfalz, Saarland und Wallonien τις δικές τους πολιτιστικές ποικιλίες και τις δικές τους δημιουργικές ικανότητες.

Επίσης στην πόλη Τροία, TRIER, συνοριακή πόλη ττης Γερμανίας, του κρατιδίου Rheinland-Pfalz και η πρώτη έδρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, προτού μεταφερθεί το 330 στην Κωνσταντινούπολη, εκτίθενται και είναι η επίσημη συμβολή του κρατιδίου για την Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα 2007, σε τρεις αίθουσες εκθέσεις του Κωνσταντίνου του Μεγάλου, που η Ανατολική εκκλησία τον τιμά ως Άγιο και στη Σαρδηνία οργανώνουν κάθε χρόνο μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν του .

Αναφέρεται η Παράδοση και ο Μύθος και η ιστορία δράσης του, του κυρίαρχου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αυτοκράτορα των χριστιανών του Μεσαίωνα και ως την νεώτερη εποχή επίκαιρος.

Κάθε μια έκθεση είναι ενδιαφέρουσα, πολυδιάστατη, πολύπλευρη επίσης με ( κριτική ανάλυση και εξέταση και με αντιπαραθέσεις, όπου επίσης εκτός άλλων αναφέρεται, ότι κατά την πορεία της απολυταρχίας του και για να στερεωθεί η προσωπική του κυριαρχία ως Αυτοκράτορας εξόντωσε, έπρεπε να πεθάνουν εφτά „ ενοχλητικά“ οικογενειακά άτομα από το οικογενιακό του περιβάλλον, και εκτός άλλων δολοφωνήθηκε πρώτα ο μεγάλος γιος του Crispus και μετά η γυναίκα του Fausta, που ήτανε κόρη του Αυτοκράτορα Maximian.. ).

(Για την περιγραφή των εκθέσεων θα επανέλθω προσεχώς).

Το Λουξεμβούργο ιδρύθηκε το 963 και είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Στην κορυφή του βρίσκεται ο Μεγάλος Δούκας Χένρι. Η χώρα έχει έκταση 2.587 κμ2, όπου ένα τρίτον είναι σκεπασμένη από όμορφα δάση, πολυποίκιλα φυτά και οπωροφόρα δένδρα και πανέμορφους κήπους, αμφιθεατρικά χωριά με αυτόνομο χαρακτήρα, μαγευτικά δρομάκια περιπατητών διαμέσου πρασίνων και Τεμπών και επίσης πολλαπλά παλάτια και κάστρα.

Ο πληθυσμός του Λουξεμβούργου αποτελείται από 460.000 κατοίκους. Οι κάτοικοι ομιλούν τουλάχιστον τρεις γλώσσες, την Λουξεμβουργιανή (εθνική Γλώσσα), τη Γαλλική ( Νομοθετική και διοικητική Γλώσσα) και τη Γερμανική ( διοικητική Γλώσσα). Πολλοί κάτοικοι ομιλούν επίσης την Αγγλική.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ δομή του Λουξεμβούργου στηρίζεται με κέντρο βάρους κυρίως στις τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, την τηλεφωνική επικοινωνία, τη βιομηχανία μετάλλου, την μεσοαστική τάξη, τον τουρισμό, τη γεωργία και την αμπελουργία.

Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και ήτανε πάντα το κέντρο της Ευρώπης.
Ο Robert Schuman, ιδρυτικός πατέρας της σημερινής Ευρώπης γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο, όπου είναι η έδρα περισσότερων ευρωπαϊκών υπηρεσιών και επίσης πρόσφερε μέχρι τώρα δύο προέδρους της Ευρωπαϊκής Κομισιόν,όπως ο Gaston Thorn και Jacques Santer.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ τουριστικές περιφέρειες με τα διαφορετικά τοπικά χρώματα και αξιοθαύμαστες θεαματικές θέσεις , μας παροτρύνουν για να ερευνήσουμε περαιτέρω τη χώρα των ευρωπαίων εταίρων μας και να την αγαπήσουμε με την χιλιετή ιστορία της πρωτεύουσας, τα θαυμάσια υψίπεδα Άρντεννεν, τα μυστικιστικά βράχια του Μύλλενρθαλ, το βασίλειο του Ρέμβεν, αμπελώνες στον ποταμό Μόζελ, το πανέμορφο πράσινο και τη βιομηχανική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της κόκκινης γης.

ΤΑ ΜΕΣΑ μαζικής Ενημέρωσης στο Λουξεμβούργο

Μια χώρα διεπαφή μεταξύ του ρομανικού και γερμανικού κόσμου, μια μικρή αγορά 460 000 κατοίκων, μια χώρα με πολλαπλές ομιλούμενες γλώσσες και με ένα τρίτο, περισσότερο ή λιγότερο νέων ξένων κατοίκων, μια ανοιχτή οικονομία, όπου κάθε μέρα προσελκύουν τα παραμεθόρια σύνορα όπου εισέρχονται περισσότεροι από 120.000 χιλ., και όλα συνδεδεμένα με ανοδική τάση, τόσο για τα προϊόντα ΜΜΕ όσο επίσης και ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς των γειτονικών χωρών, και όπου το Λουξεμβούργο χαρακτηρίζεται περισσότερο από εξαιρετικό και ασυνήθιστο και με πλουσιώτατη τοπική προσφορά ΜΜΕ.

Οι Λουξεμβουργιανοί είναι πραγματικοί βιβλιοφάγοι. Περισσότεροι από 80% διαβάζουν μια ή περισσότερες εφημερίδες και όπου 60% κάθε μέρα διαβάζουν μια εφημερίδα. Στα περιοδικά βρίσκονται σύμφωνα με τους αριθμούς λιγότεροι. Οι περισσότεροι από 75% και 60% διαβάζουν και αφιερώνονται εβδομαδιαία σε αναγνώσεις περιοδικών.
Μόνο 7% δεν διαβάζουν ούτε εφημερίδα ούτε περιοδικό.

Η επιλογή είναι μεγάλη και διαμέσου διακίνησης ΜΜΕ προσφέρονται 4 600 εφημερίδες, περιοδικά και προϊόντα ΜΜΕ όλων των ειδών από 35 χώρες.
Στο μεγάλο Δουκάτο διαβάζονται πάνω από 120 ημερήσιες εφημερίδες. Υπάρχει μεγάλος αριθμός τηλεοπτικών σταθμών με 40 ως 50 καλοδιακά προγράμματα και πρόκειται να ανεβούν σε 80.
Συνήθως μεταδίδουν προγράμματα σε εντόπιες γλώσσες, γαλλικά, γερμανικά .

Εκείνο το οποίο παρατήρησα και ενθουσιάστηκα είναι ότι σε κάθε Καφετέρια , Εστιατόριο κλπ., εκτός από τις απαραίτητες εντόπιες και τοπικές εφημερίδες, υπάρχουν και 2-3 ξενόγλωσσες εφημερίδες.

Το χαρακτηριστικότερο όμως που παρατήρησα στο Ξενοδοχείο που διέμεινα προσφέρουν καθημερινά, - φαίνεται εκδίδεται κάπου κεντρικά για όλην την Ευρώπη, - ένα ξενόγλωσσο ενημερωτικό επίκαιρο φύλλο μιας σελίδας για κάθε μεγάλη ξένη γλώσσα και αυτό θα πει συνολικά κάθε πρωί στο πρωϊνό βρίσκεται η μονοσέλιδα ενημέρωση σε οχτώ γλώσσες..

Τελικά ήθελα να αναφέρω ορισμένες χιλιομετρικές αποστάσεις, όπου το Λουξεμβούργο απέχει από:
την Κολωνία 161, από το Παρίσι 369, από τις Βρυξέλλες 196 χιλιόμετρα. Μην ξεχάσουμε, ότι το Λουεμβούργο έχει μια πλούσια πολιτιστική ζωή σε όλους τους τομείς, παλλαπλά όμορφα τοπία και πολλαπλά μουσεία και κάστρα.
Όρα επίσης και: www.visitluxembourg.lu,
www.konstantin-ausstellung.de, www.luxembourg2007.org , www.Icto.lu,

Θα συνεχιστεί...

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με κάθε τρόπο, αρκεί να αναφέρεται Πηγή και LINK

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
konstantin.nalbantis@t-online.de, www.kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο