Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Αντιμετώπιση και κίνδυνοι πυρκαγιών - προοπτικές

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
www.kn-megalexandros.gr



Προλεγόμενα

Όσο καιρό οι πολίτες της χώρας μας συμφωνούν με τη διαφθορά, τον καταστροφικό νεποτισμό, άγνοια, αμάθεια, αδιαφορία, δολοφονική ανικανότητα και αμέλεια, όπου οι μεν όλο και περισσότερο απελπίζονται, οι δε άλλοι επειδή οι ίδιοι διαπράττουν μαζί κομπίνες, και δεν αντιδρούμε για την εξαφάνισή τους, θα υπάρχουν δυστυχώς καταστροφές και ίσως αυτή η τωρινή κόλαση επέλθη ως φωνή αφύπνισης ξυπνήματος και διότι εδώ είναι ολοφάνερη η πλήρης αποτυχία της πολιτικής τάξης.



Ιστορική ανασκόπιση και προοπτικές

Ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση είναι βέβαια απαραίτητη η άρδευση ή πυρόσβεση των δασών πλησιέστερων σε κατοικήσιμες περιοχές με το σύστημα δημιουργίας μεγάλων υδατοδεξαμενών και ασφαλώς και ειδικών φραγμάτων για να εξασφαλιστεί επάρκεια για τα πυροσβεστικά μέσα, αλλά και για την επιβίωση των υπαρχόντων βιοτόπων..

Ήδη κατ΄ εξακολούθηση πρότεινα στις αρμόδιες αρχές για το μεγάλο αναπνευστικό ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ Κυργίων, Νομού Δράμας αναναίωση δένδρων και Υδοτοδεξαμενές και φράγματα, καθώς επίσης και όλες τις χτιριακές κλπ. εγκαταστάσεις έξω και παράλληλα από το Πευκοδάσος, μέχρι σήμερα όμως δεν έχουμε παραγωγικά αποτελέσματα.

Χρειαζόμαστε όμως εδώ και τώρα μακρείς και φαρδείς διαχωριστικούς διαδρόμους – ζώνες πυρασφάλειας, μέσα στα δάση μας για εμπόδιο επέκτασης κάθε μικρής ή μεγάλης φωτιάς.

Μια μικρή φωτιά όμως πρέπει να έχει σβηστεί μέσα στα δέκα πρώτα λεπτά, όπως αναφέρουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες, διότι τουρίστες, χωρικοί και ιδιοκτήτες θερινών καταλυμάτων, αρπάζουν, -όταν γυαλίζει η φωτιά, -προτιμότερο το κινητό απ΄ ότι να χτυπούν με τις παλάμες ή και χωρίς νερό και εξειδικευμένη καταπολέμηση τη φωτιά, ώσπου να καταφθάσει η πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά ήδη είναι τότε αργά και έχει επεκταθεί η φωτιά.

Μια μικρή φωτιά σε ξηρό γρασίδι και χορτάρι είναι ευκολότερα να καταπολεμηθεί.

Αν όμως μεταπηδήσει στο αποκορύφωμα των κωνοφόρων δένδρων και κουκουνάρια, που στη μεγάλη ζέστη εκτινάζονται εκρηκτικά, τότε εξελίσσεται μια μεγάλη πυρκαγιά που δεν είναι εύκολα να σβηστεί.

Εδώ είναι απαραίτητη η αναναίωση δασών η πρόληψη με ποικιλία δένδρων και φυλλοβόλων δένδρων με βελανιδιές και ποικίλων άλλων δένδρων, φελλοδένδρων και θάμνων, που ισχύουν ως λιγότερα επικίνδυνα και που αποφασίζουν οι κατά τόπους ειδικοί εμπειρογνώμονες και μελετητές εδαφών, όπως συνηθίζεται σε πολλές άλλες χώρες.

Εκεί όπου σήμερα ελαιόδενδρα, πεύκα και θάμνοι,κατά το μεγαλύτερο μέρος σχηματίζουν την εικόνα της περιοχής βρισκότανε μπροστά από πολλά, πολλά χρόνια βελανιδιές, που έπεσαν θύματα από την αναγκαιότητα καυσόξυλων.
Το σχετικό υψηλό μέρος του πεύκου στους πευκώνες και στα παυκοδασύλλια στους δημοτικούς μας κήπους ευνοεί τις πυρκαγιές. Οι πευκοβελόνες δίνουν στις φλόγες τροφή.

Αντίθετα στα φύλλα διαλύονται πολύ δύσκολα. Πολύνεκρη βιομάζα επιφέρει έναν υψηλό όγκο καύσιμης ύλης συναντάμε στα απεριποίητα δάση μας. άλλα επίσης και η μονοκουλτούρα του ευκαλύπτου στην Ιβηρία της Ισπανίας ευνοεί τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Μαζί με τις σκέψεις των ΜΜΕ των ευρωπαίων εταίρων μας, αν δεν κατορθωθεί μια αλλαγή γνώμης, δηλαδή να ξυπνήσουμε στον πληθυσμό ένα μίνιμουμ αίσθημα ικανότητας αυτοβοήθειας, αν δεν επιδιωχθεί τότε θα υπάρχουν, όπως μέχρι τώρα τέτοιες καταστροφές.
Και μια τέτοια αλλαγή πρέπει να έρθει από τη βάση από τα χωριά, από τις κοινότητες.

Εδώ χρειάζεται να καθήσουν και να προβληματιστούν για το δάσος της περιοχής και του δημοτικού δασυλλίου, Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο και να πει: Θα προμηθευτούμε αρχικά ένα πυροσβεστικό όχημα και θα εκπαιδεύσουμε ανθρώπους να το χειρίζονται.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι το πρώτο δεκάλεπτο κατάσβεσης στο έδαφος. Αυτό που δεν κατορθώνεται με αεροπλάνα, γι΄αυτήν τη διαδικασία χρειάζονται ομάδες δράσης στο έδαφος, δηλαδή μια λειτουργική πυροσβεστική.

Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στους πευκώνες να βρίσκονται πύργοι με κάμερες, που μπορούν να ξεχωρίζουν τα σύννεφα από τους καπνούς.
Η Ελλάδα με 11 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 19 000 πυροσβέστες, 9000 επαγγελματίες, 4000 εθελοντές και 5000 υποαπασχολούμενους.

Στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο πυροσβέστες, και οι περισσότεροι εθελοντές, που είναι οργανωμένοι στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, καλά εξοπλισμένοιδύναμη κρούσεως στο τόπο και στη θέση τους.
Όταν όμως από τα 60 ελληνικά πυροσβεστικά τα 40 δεν μπορούν να δράσουν, γιατί χρειάζονται επισκευή, τότε είναι δικαιολογημένη μια κριτική ανάλυση των τραγικών γεγονότων.

Παράλληλα σε κάθε προσπάθειά μας πρέπει να συνδυάζεται όμως με ένα ισχυρό υδραυλικό σύστημα τοφοδότησης μεγάλου και διαρκούς ποσού ύδατος, άμεσης δράσης και απλής αστραπιαίας χρήσης και εξυπηρέτησης.

Επίσης βασική και αναγκαία είναι η προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης στην οικογένεια, παιδικούς σταθμούς και σχολεία και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής.

Αν σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε ως προτεραιότητα την προφύλαξη του δάσους από πυρκαγιές και την καταπολέμηση μικρών και μεγάλων πυρκαγιών πρέπει να είμαστε εφοδιασμένοι με όλο το ειδικό και κατάλληλο εξοπλισμό, επιμόρφωση και εξειδικευμένη πυρόσβεση.
Όλα τα ξηρά κλαδιά και η καύσιμη ύλη από τα κωνοφόρα δένδρα πρέπει να απομακρύνονται από το έδαφος.

Στις φοβερές πυρκαγιές που προκαλούν αθεράπευτα και μακροχρόνια ανθρώπινα τραύματα βρίσκονται στο κέντρο βάρους μακροχρόνιες παραλείψεις ευθυνών και υποχρεώσεων πολιτικών και υπηρεσιών, όπου δεν φρόντισαν επαρκώς να λάβουν τις συνέπειες από τις τόσο
πολλές προηγούμενες καλοκαιρινές φωτιές, αυτό θα πει ελλιπή τεχνική και υλική βοήθεια και
μηχανισμό, ανειδίκευτο και και όχι επαρκές προσωπικό.

Οι εμπειρογνώμονες είναι σύμφωνοι, ότι πάνω από 95% των υποθέσεων προκαλούνται από εμπρηστές, οικοπεδοφάγους ή εξ αμελείας.
Περαιτέρω παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στο ξερό γρασίδι με θερμό εξαεριστήρα, ημερήσιες εκδρομές, πεταμένα αποτσίγγαρα, παράνομες χωματερές, παλιά γυαλιά που μεταβάλλονται σε φακό, όπου το φάσμα των αιτίων για εμπρησμό είναι ποικίλο.

Ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δυνηθεί να σχηματίσει μιά ομάδα αεροπλάνων κατάσβεσης πυρκαγιών στα δάση, χωρίς όμως τη δραστήρια, πολυπληθή και εθελοντική συμμετοχή των νομαρχιακών και τοπικών Αυτοδιοικήσεων και των εντόπιων κοινωνιών είναι τα αλληλέγγυα αποτελέσματα περιορισμένα, διότι αν εκκραγεί φωτιά πρέπει να σβηστεί και μάλιστα σε δέκα λεπτά και όχι σε τρεις μέρες.

Όσο καιρό οι πολίτες της χώρας μας συμφωνούν με τη διαφθορά, τον καταστροφικό νεποτισμό- ( είναι η εύνοια δημόσιων λειτουργών προς συγγενείς και φίλους που εκδηλώνεται με παραχωρήσεις θέσεων και αξιωμάτων), άγνοια, αμάθεια, αδιαφορία, δολοφονική ανικανότητα και αμέλεια, όπου οι μεν όλο και περισσότερο απελπίζονται, οι δε άλλοι επειδή οι ίδιοι διαπράττουν μαζί κομπίνες, και δεν αντιδρούμε για την εξαφάνισή τους, θα υπάρχουν δυστυχώς καταστροφές και ίσως αυτή η τωρινή κόλαση επέλθη ως φωνή αφύπνισης ξυπνήματος και διότι εδώ είναι ολοφάνερη η πλήρης αποτυχία της πολιτικής τάξης.

Πηγές: www.kn-megalexandros.gr, όρα και άλλα επίκαιρα άρθρα μου
Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ, 28.08,07, 29.08.07.
Sueddeutsche Zeitung, 27.08.07,28.08.07.
DIE ZEIT, 30.08.07
Koelner Stadt Anzeiger, 30.08.07

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με κάθε τρόπο, αρκεί να αναφέρεται Πηγή και LINK
Κωνσταντίνος Ναλμπάντης,
www.kn-megalexandros.gr,
konstantin.nalbantis@t-online.de

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο