Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

- Καθαίρεση Δημάρχου στη Γερμανία με προώθηση του Δημ. Συμβουλίου

ΚΑΘΑΙΡΕΙΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΤΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ;
Υπερκομματική πλειοψηφία προωθεί την καιθαίρση στη Γερμανία

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
konstantin.nalbantis@t-online.de,
www.kn-megalexandros.gr


Θα καθαιρεθεί άραγε η Δήμαρχος με την προώθηση του Δημοτικού Συμβουλίου σε Δήμο της Γερμανίας εξαιτίας κωλυσιεργιών και εγωκεντρικών παραλείψεων που αποβαίνουν σε βάρος της πόλης.

Πέντε παρατάξεις του Δήμου Mechenheim, Μεκενχάϊμ, συναίνεσαν αλληλέγγυα και υπερκομματικά και με πλειοψηφία για το συμφέρον, διαφάνεια και πρόοδο του τόπου τους κατέθεσαν Αίτηση διαδικασίας καθαίρεσης της Δημάρχου. Αιτιολογούν την Αίτησή τους ένεκα της κλονισμένης σχέση τους απέναντι στην προϊσταμένη της Διοίκησης και της επιρρίπτουν «απολυταρχικές» πρωτοβουλίες, όπου με αυτές βλάπτει την πόλη.

Διαμάχη. Οι υπογράφοντες της Αίτησης, θέλουν να καθαιρέσουν τη Δήμαρχο του Δήμου Meckenheim, NRW, (Μεκενχάϊμ, του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας) και διαδηλώνουν αποφασισμένοι και σύμφωνα με την παράγραφο 66 του κρατιδίου για να ξεκινήσουν τη διαδικασία καθαίρεσης την 8. Οκτωβρίου.

ΑΙΤΙΑ: είναι ότι η Δήμαρχος Υ.Κ. σε διαφορετικές περιπτώσεις δεν τηρεί τις διατάξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν ενημερώνει επαρκώς το Συμβούλιο και περιφρονεί τις αρμοδιότητές του. Επίσης θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα εργασίας της Διοίκησης και επίσης και επειδή μεταθέτει σε πολύ μικρό διάστημα το προσωπικό. Περαιτέρω προωθείται η καθαίρεση για την στασιμότητα στο Δήμο, απολυταρχικές πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να μην συμβαίνει τίποτε. Εντελώς απαράδεκτη είναι επίσης η προσπάθεια δημιουργίας πανικού και οι παραπληροφορήσεις της προϊσταμένης της Διοίκησης που παίζει με τους φόβους των πολιτών για να επιτύχει δικούς της πολιτικούς στόχους.


Για τους 34 από τους 40 συμβούλους θεωρείται τώρα το ποτήρι να είναι ξεχειλισμένο και επίσης επίκαιρη η Αίτησή τους για την έναρξη της καθαίρεσης είναι εξίσου αξιολογημένη με συνείδηση ευθύνης, όπως επίσης οι μακροχρόνιες μέχρι τώρα προσπάθειες εποικοδομητικής συνεργασίας που πρόσφεραν στη Δήμαρχο.
Διότι ενδιάμεσα πιστοποιούν πλέον μπειρογνώμονες της πόλης ήδη τη στασιμότητα και μάλιστα οπισθοδρόμηση σε σπουδαίους τομείς της δημόσιας ζωής.
Αυτή δεν ανέχεται την ανάμιξη διαμέσου του δημοτικού συμβουλίου. Με αυτήν την πράξη έχει χρησιμοποιηθεί το σήμα κινδύνου, διότι για την πόλη είναι ο ανώτατος στόχος, να απελευθερωθεί από τη φιλονικία της κολλημένης, παράλυτης σχέσης μεταξύ Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσης κριτικάρουν οι Αιτούντες μια αναπτυσσόμενη Δήμαρχο μακριά της πραγματικότητας.

Αυτή είναι προσκολλημένη στο ίδιο της το πρόσωπο και την αυτοπροβολή της , όπου δεν μπορεί να λάβει υπόψη εξειδικευμένη κριτική. Αυτή έχει αναπτυχθεί σε μια ισχυρογνώμων, όπου προσπαθεί να διαπεράσει το δικό της υποτιθέμενο δίκιο με όλα τα πιθανά μέσα, όπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μεκενχάϊμ και οι πρόεδροι των κομμάτων των Σοσιαλδημοκρατικών, Χριστιανοδημοκρατών, και το Μέλος του προεδρείου της Ανεξάρτητης Ένωσης Εκλογέων 34 από τα 40 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσαν Αίτηση έναρξης για την καθαίρεση της Δημάρχου Υ. Κ., και που ανήκει στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, όπου όλες οι κομματικές παρατάξεις (SPD, CDU, FDP,UWG, και οι Πράσινοι βεβαιώνουν τη θέλησή τους πάνω από τα όρια των κομμάτων να ξεκινήσουν αυτό το ασυνήθιστο βήμα.
Σε μια συλλογική ανακοίνωση οι υπογράφοντες από τις πέντε παρατάξεις στο Συμβούλιο, ότι είναι γι΄ αυτούς ουσιώδες να μεταδώσουν στους πολίτες, ότι κανείς δεν κατέληξε εύκολα σε αυτήν την απόφαση. Στόχος της ομόφωνης συμφωνίας της διαδικασίας καθαίρεσης, οφείλει να είναι η τελευταία απόφαση αποτροπής ζημιών από την πόλη του Μεκενχάϊμ.

Αναφέρουν παραδείγματα, όπου η Δήμαρχος δεν λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου , δεν πληροφορεί το Συμβούλιο γύρω από σπουδαία πράγματα, μετατρέπει τις πρωτοβουλίες αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου ως προσωπικές, δικές της αρμοδιότητες της Δημάρχου και δεν ακολουθεί ακόμα και ούτε τις διατάξεις της επιτήρησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο για πολύ χρόνο και κατ΄ επανάληψη προσπάθησε να διευκολύνει μια συνεργασία με τη δήμαρχο. Αλλά δυστυχώς. Μετά από αυτόν τον μακρύ χρόνο φιλονικιών έγινε πλέον ευδιάκριτα , ότι μια περαιτέρω συνεργασία είναι αδύνατον μεταξύ Δημάρχου και Συμβουλίου και γι΄ αυτό προωθήθηκε η διαδικασία της καθαίρεσης της Δημάρχου Υ.Κ.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η διαδικασία καθαίρεσης και τι ακριβώς προβλέπει κανονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι στο κρατίδιο γνωστά από άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
34 από τα 40 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Μεκενχάιμ έλαβαν την αξίωση του δικαιώματος, που αναφέρει ο κανονισμός της Τ.Α. του κρατιδίου NRW στην παράγραφο 66, όπου καταχωρείται: « Ο Δήμαρχος μπορεί να καθαιρεθεί από τους πολίτες της Κοινότητας, προτού τελειώσει η θητεία του, και αναφέρει επί λέξει: για την αίτηση της έναρξης της διαδικασίας είναι αναγκαία μια απλή πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού συμβουλίου.

Η Αίτηση δεν πρέπει να αιτιολογηθεί, διότι ο Νομοθέτης έχει ως αφετηρία, ότι αυτή η Αίτηση αφορά τη διευθυντική ικανότητα καθηκόντων του Δημάρχου. Η απόφαση γύρω από την έναρξη της καθαίρεσης πρέπει να συμπεριλάβει τα 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά δυο βδομάδες υποβολής της Αίτησης συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι ανοιχτή και περιλαμβάνει μόνο το θέμα της Αίτησης. Χωρίς συζήτηση γίνεται ψηφοφορία ονομαστικώς για τη διαδικασία καθαίρεσης. Η ίδια η Δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα σε αυτήν την ψηφοφορία. Μόνο αν τα 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίσουν για την καθαίρεση, τότε θα αρχίσει η διαδικασία. Σε άλλη περίπτωση έχει αποτύχει η προσπάθεια.

Αν διαπεράσει η καθαίρεση, μετά καλούνται να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι, όπου αρκεί να προσέλθουν ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και όπου με πλειοψηφία αποφασίζουν για το ναι ή το όχι.



ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το τελευταίο μέσον: Καλύτερα ένα τέλος με τρόμους, απ΄ ότι ένας τρόμος χωρίς τέλος.,
όπως λεει η λαϊκή παροιμία, αν κανείς σε μια αδιέξοδη κατάσταση τραβάει το σήμα κινδύνου για να αποτρέψει μια ζημία με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Τώρα δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο τα 34 από τα 40 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Μεκενχάιμ, όπου επέλεξαν τα ακραία μέσα, που επιτρέπει σε αυτούς ο Νομοθέτης σε τέτοιες περιπτώσεις . Αυτοί λοιπόν αξίωσαν την καθαίρεση της Δημάρχου και ενήργησαν με το βλέμμα μπροστά για την μεγάλη ευθύνη τους ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού και με το αίσθημα φροντίδας για τα επακόλουθα της πόλης τους, από τα αίτια της στασιμότητας, της απραξίας, του εγωκεντρισμού και τις παραβάσεις των νομοθετημάτων από εγωκεντρισμούς της Δημάρχου.

Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας υπάρχουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες και υποθέσεις προώθησης καθαίρεσης τοπικών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ μια τέτοια πρωτοβουλία συναίνεσης όλων των παρατάξεων, παρόμοιας προώθησης καθαίρεσης τοπικών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε εμάς ;

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ τέτοια πρωτοβουλία και στις δικές μας κατά την υποψία, υποτιθέμενες «κομματικοποιημένες...»,
«αυταρχικές» "βραδυκίνητες",«εγωκεντρικές»,
«οπισθοδρομικές» τοπικές αυτοδιοικήσεις δυνατόν;

Την 8. Οκτωβρίου 2007 αποφασίζουν στο Μεκενχάιμ για τη διαδικασία καθαίρεσης της Δημάρχου Υ. Κ. . Αν επιτύχει η διαδικασία μετά από αυτό πρέπει τουλάχιστον ένα τέταρτο του εκλογικού πληθυσμού να παρουσιαστεί και να ψηφίσει με απλή πλειοψηφία αν δέχεται την καθαίρεση ή όχι, όπου ελπίζω να επανέλθω και πάλι προσεχώς με τις αναφερόμενες διαδικασίες και τα αποτελέσματα.



Πηγή: General-Anzeiger, Bonn, 19.09.2007
Koelner Stadt-Anzeiger, Koeln, 19.09.2007
www.kn-megalexandros.gr,: σχετικά με την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ,βλέπε - Άρθρο: ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ – Η Απελευθέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα πλοκάμια των κομματικών, 11.09.2005.



Επιτρέπεται η μετάδοση, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή με κάθε τρόπο και μέσον, αρκεί να αναφέρεται: ΠΗΓΗ και LINK, www.kn-megalexandros.gr,
konstantin.nalbantis@t-online.de

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο