Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Άννα Χαρίκλεια Ναλμπάντη, 2.Μέρος: ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ


ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΚΟ
Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΜΕΡΟΣ 2ο
Μετάφραση από τα Γερμανικά και αναδημοσίευση: Massenmedien - Auslandskorrespondenten

Γράφει η Dipl. Kauffrau : ANNA CHARIKLIA NALBANTIS – Άννα Χαρίκλεια Ναλμπάντη -, Κολωνία
www.kn-megalexandros.gr


Τ0 Μ Ε Λ Λ Ο Ν Τ Η Σ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η Σ

0 τομέας των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Κολωνία και χαρακτηρίζεται ως σημαντικός οικονομικός παράγοντας. Αυτό είχε ως συνέπεια την ζήτηση για ποιοτικούς εμπειρογνώμονες, επίσης το ίδιο αυτή η ζήτηση οδήγησε και στην εξέλιξη του WDR.

Ένα αποφασιστικό βήμα έγινε με την εισαγωγή δύο νέων πεδίων επαγγελματικής εκπαίδευσης „Mediengestalter- in „ in Bild und Ton και „Kaufmann / Kauffrau für audiοvisuelle Medien“, όπου σημαντικά έχει συμβάλλει και ο WDR. Medienberufe mit Zukunft – επαγγέλματα μαζικής ενημέρωσης με μέλλον
Mediengestalter /-in für Digital- und Printmedien
Fachkraft für Veranstaltungstechniker
Kaufmann / -frau für AV – Medien
Verlagskaufmann / -frau
Mediengestalter / -in Bild und Ton
Film und Videoeditor / -in
Αρμόδια για την παραπάνω εκπαίδευση είναι η 2η επαγγελματική Σχολή οικονομικής κατευθύνσεως της Κολωνίας, Berufskolleg 2 Köln.

Κ Ω Δ Ι Κ Α Σ Τ Ο Υ Τ Υ Π Ο Υ

Η εγγυημένη από το βασικό σύνταγμα της ΟΔΓ ελευθερία του Τύπου περικλείει την ανεξαρτησία και ελευθερία της πληροφόρησης, την ελεύθερη έκφραση γνώμης και την κριτική.
Η έκφραση της ελεύθερης γνώμης είναι από τα πιο ευγενικά ανθρώπινα δικαιώματα, που μας διευκολύνει κατ΄ αρχάς στη συνεχή πνευματική αναζήτηση, στον αγώνα διακίνησης των ελεύθερων γνωμών, που είναι το στοιχείο βίου του δικαιώματος της ελεύθερης γνώμης.
Εκδότες εφημερίδων, περιοδικών και δημοσιογράφοι (ανταποκριτές από το εξωτερικό) έχουν θέσει συνειδητά ως στόχο στην εργασία τους, την ευθύνη απέναντι στο δημόσιο κοινό και την υποχρέωσή τους για το βασικό σύνταγμα και την υπόληψη του τύπου και την διατήρηση της επαγγελματικής ηθικής, αυτό θα πει ανεπηρέαστοι από προσωπικά συμφέροντα και αντικειμενικά ξένα αίτια.
Στην συνέχεια παρουσιάζονται 16 άρθρα της δημοσιολογίας, που δεν θα μεταφράσουμε στα ελληνικά.

Η Ε Ι Δ Η Σ Η Σ Τ Η Ν Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α ( Ε π ι λ ο γ ή ε ι δ ή σ ε ω ν)

΄0λα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας προμηθεύονται τις πληροφορίες τους, που μεταβιβάζουν στους αναγνώστες, ακροατές και θεατές από την ειδησεογραφία των ανταποκριτών, ρεπόρτερ, δημοσιογράφων, που εκθέτουν τα επίκαιρα θέματα από τον τόπο του συμβάντος, π.χ. ο ανταποκριτής των εφημερίδων της ημερήσιας μεγάλης Κολωνέζικης εφημερίδας Kölner Stadt-Anzeiger και της Φρανκφούρτης Frankfurter Rundschau καθώς επίσης και του ραδιοφωνικού σταθμού WDR 5 με έδρα την Αθήνα εκθέτει και μεταδίδει στα αναφερόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα συμβάντα περιστατικά από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία καθώς επίσης και από άλλες βαλκανικές χώρες.

Αλλά πολλές φορές εφημερίδες δεν είναι σε θέση οικονομικής ευημερίας να έχουν διαπιστευμένο ανταποκριτή στο εξωτερικό στα κεντρικά σημεία των παγκόσμιων γεγονότων ή να αποστέλλουν κάθε φορά ανταποκριτή ή να είναι απασχολημένος για να μεταδίδει από τα κέντρα των συμβάντων περιστατικών της ΟΔΓ και από όλον τον κόσμο τα σπουδαιότερα πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά γεγονότα.

Γι΄ αυτό το λόγο οι εφημερίδες χρησιμοποιούν και εξαρτώνται από τα πρακτορεία ειδήσεων , που έχουν ως στόχο, να συγκεντρώνουν με μεταδίδουν και να πωλούν τις επίκαιρες ειδήσεις σε όλες τις εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά ιδρύματα.
Τα πρακτορεία είναι επιχειρήσεις και πωλούν τις ειδήσεις, όπου κατ΄ αυτόν τον τρόπο μειώνονται αισθητά τα έξοδα των εφημερίδων και ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Πάνω σε όλη τη γη είναι διασκορπισμένα και υπάρχουν πολλά πρακτορεία σε πάνω από 100 χώρες.

Μόνο στα δύο αμερικάνικα πρακτορεία AP και UPI εργάζονται σχεδόν 6.000 έξι μόνιμα τοποθετημένοι υπάλληλοι δημοσιογράφοι και σε 60 εξήντα χώρες του κόσμου. Δεν παρουσιάζονται όμως όλες οι ειδήσεις στις εφημερίδες. Η σύνταξη κάθε εφημερίδας λαβαίνει την απόφαση για την επιλογή των φωτογραφιών, των τίτλων, σύμπτυξης των κειμένων , θέση του άρθρου μέσα στις σελίδες της εφημερίδας κλπ.

Εδώ αποφασίζει η πολιτική κατεύθυνση του εκδότη, της σύνταξης μίας εφημερίδας καθώς επίσης και οι προσωπικές τοποθετήσεις του μεμονωμένου συντάκτη.

Εδώ μπορούν να λάβουν και να διατηρούν μεγάλη επιρροή μεγάλοι πελάτες αγγελιών, οικονομική ενίσχυση της εφημερίδας διαμέσου συλλόγων, συνδέσμους των κομμάτων καθώς επίσης και απόψεις, επίσης συχνά παρουσιάζεται και ο περιορισμός της ελευθερίας του τύπου διαμέσου δικτατοριών μίας χώρας, η απαγόρευση του ελεύθερου τύπου π.χ. γύρω από τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους, γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και έκφραση για αυτονομία και αυτοδιάθεση…

Με το είδος της παρουσίασης των ειδήσεων και την επιλογή ορισμένων ειδήσεων μπορεί όμως να είναι συνδεδεμένος ένας επηρεασμός του αναγνώστη.
Οι γερμανικές εφημερίδες στο έδαφος της ΟΔΓ εξυπηρετούνται ιδιαίτερα από τα τρία ειδησεογραφικά πρακτορεία AP., ddp και dpa.

Τα σπουδαιότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι:
Die wichtigsten Presseagenturen sind:
Dpa = Deutsche Presseagentur Γερμανία
Ddp = Deutscher Depeschendienst Γερμανία
AP = Associated Press (USA) ΗΠΑ
UPI = United Press international (USA) ΗΠΑ
Reuter´s Limited Μεγάλη Βρετανία
AFP = Agence Franc Presse (Frankreich) Γαλλία
ADN = Allgemeiner Deutscher Nachrichtendienst Ανατολική Γερμανία
TASS = Rußland, UdSSR Ρωσία

Διαχωρισμός μεταξύ είδησης και σχόλιο (γνώμη,άποψη)
Μία είδηση σε μία εφημερίδα οφείλει να περιέχει αληθή και αντικειμενική πληροφόρηση του αναγνώστη καθώς επίσης ως στόχο την πλήρη και αδέσμευτη ειδησεογραφία.

Αυτονόητο είναι ότι μπορεί ο αναγνώστης να επηρεαστεί από τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος ή και συνειδητή πλάνη του αναγνώστη διαμέσου παραλλαγής φωτογραφιών και ειδήσεων, ενδεχομένως παράλειψη σπουδαίων πληροφοριών.

Ως γνώμη, σχόλιο οφείλει να φαίνεται ως τέτοια ευδιάκριτα στην εφημερίδα.

Στην προκειμένη περίπτωση προσπαθεί εδώ ο συντάκτης από τη δική του όψη να λογομαχήσει με ένα επίκαιρο συμβάν, γεγονός, συνήθως με λόγο και αντίλογο.. Διαμέσου αυτού προσπαθεί να δημιουργήσει ερεθίσματα στον αναγνώστη, ώστε να μπορέσει να τον επηρεάσει... Ασφαλώς μπορούμε να προφυλαχθούμε διαμέσου ξένων επιρροών αν συγκρίνουμε διαφορετικές εφημερίδες στο πραγματικό και ίδιο περιστατικό, τότε κατορθώνουμε να προφυλαχθούμε…

Επίσης μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη γνώμη, σχόλιο του συντάκτη, αφού λάβουμε υπόψη την πολιτική τοποθέτηση του συγγραφέα ή την εξάρτηση της εφημερίδας και διαμέσου αυτής της διαπίστωσης να διαβάζουμε με προσοχή και κριτικό μάτι την είδηση για να προφυλαχθούμε από τις ξένες επιρροές.

Άρθρα, ανταποκρίσεις , σχόλια των ανταποκριτών στο πρόγραμμα σχολίων στην τηλεόραση ARD, ZDF είναι συνήθως επεξηγηματικές παρουσιάσεις, μικτές μορφές ανάμεσα στις ειδήσεις και το σχόλιο. Αυτό έχει βέβαια ευνόητες αιτίες.

Για να διευκολύνει κανείς στον ακροατή μία γνωμάτευση μίας εξωτερικής πολιτικής κατάστασης, πρέπει ο ανταποκριτής μέσα στον συχνά σύντομο χρονικό σχόλιο τριών ως τεσσάρων λεπτών να παραθέσει ασύγκριτα περισσότερα γεγονότα απ΄ ότι ο σχολιαστής ενός πολιτικού συμβάντος του εσωτερικού, όπου την εξέλιξή του μπορούν να παρακολουθήσουν οι περισσότεροι πολίτες προσωπικά.

Σε αυτό συμβάλλει και η θέση του ανταποκριτή στην περιοχή, απ΄ όπου αποστέλλει την είδηση και την σχολιάζει και συχνά έχει και μία σχετική μονοπωλιακή θέση…

Στην προκειμένη περίπτωση παρουσιάσεις από συμπτύξεις και αναλύσεις ζητούνται περισσότερο, απ΄ ότι υποκειμενικότητα και πρωτοτυπία.

Μία είδηση περιέχει τα 5 W s στη γερμανική γλώσσα Ουσιώδη συστατικά ( 5 W s ) μίας είδησης.
5 W´s Εφημερίδα Α Εφημερίδα Β Εφημερίδα Γ Τι συνέβη; Ποιος είχε συμμετοχή; Πού συνέβη; Πώς ή γιατί συνέβη;
Προφύλαξη από έντεχνο χειρισμό παραποίησης, χειραγώγησης

Για να προφυλαχθούμε από τον έντεχνο χειρισμό μανούβρας, μπορούμε με το παραπάνω παράδειγμα να διαβάσουμε περισσότερες θέσεις, αξιολογήσεις από περισσότερες εφημερίδες. Μπορούμε επίσης να διαβάζουμε με κριτικό μάτι και επίσης και μετά να συγκρίνουμε την ειδησεογραφία μεταξύ πληροφοριών στις εφημερίδες, στην τηλεόραση και τον ραδιοφωνικό σταθμό.

Βασικότερο από όλα είναι επίσης να γράφουμε επιστολές αναγνωστών και να τοποθετούμε σωστά την έντεχνη παραποίηση της ειδησεογραφίας, ή και ασφαλώς αν θιγόμαστε προσωπικά να ασκούμε την επίδρασή μας σε μία αντιπαράθεση.

Επίσης, για να δικαιωθούμε από μία άδικη και προσβλητική ειδησεογραφία, έχουμε δικαίωμα να απευθυνθούμε και στο γερμανικό Συμβούλιο Τύπου και εκεί να διαμαρτυρηθούμε. Μία καλά οργανωμένη εφημερίδα έχει πάντα λόγο και καλά οργανωμένο και ταξινομημένο αντίλογο.

Δηλαδή προσκομίζει τις πολλαπλές αντιμαχόμενες θέσεις και λαμβάνει χώρα θέση, αντίθεση και σύνθεση και με αυτό ενεργεί ως κατευθυντήρια δύναμη στη δημόσια συζήτηση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες που θέλουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε…

Περαιτέρω το Γερμανικό Συμβούλιο Τύπου μπορεί επίσης και αυτόνομα να ξεκινήσει μία διαδικασία σε δημοσιεύσεις και πολλές φορές έχει δώσει μομφή σε βάρος δημοσιογράφων, αλλά και έχει προφυλάξει και δημοσιογράφους.

«Διαπιστευμένος» ή «Ταξιδιωτικός Ανταποκριτής»
Κατά κανόνα οι ανταποκρίσεις (τηλεόραση, ραδιόφωνο και τύπο) που διαρκώς μας στέλνουν την ειδησεογραφία από μία χώρα, που εκεί έχουν εγκατασταθεί, μπορούν να είναι απασχολημένοι και ως ελεύθεροι συνεργάτες ( όπως π.χ. είναι ο ανταποκριτής των δύο γερμανικών εφημερίδων της Κολωνίας της Φρανκφούρτης και ραδιοφώνων που διαμένει στην Αθήνα και ανάλυσα τις ανταποκρίσεις από την Αθήνα, ΄Αγκυρα και Κύπρο)

Μεγάλες εφημερίδες και ραδιοφωνικά ιδρύματα έχουν στα σπουδαιότερα σημεία του κόσμου δικούς τους ανταποκριτές, που προμηθεύουν υλικό από τα αίτια των επίκαιρων συμβάντων και κατευθείαν από τον τόπο.
Αυτοί ενημερώνουν αποκλειστικά την εφημερίδα, ενδεχομένως και το ραδιοφωνικό ίδρυμα ή αλλά προμηθεύουν περισσότερες – όχι μεταξύ τους αντιμαχόμενες εφημερίδες ή ραδιοφωνικά ιδρύματα.
Στα δημόσια ραδιοφωνικά ιδρύματα υπάρχουν τρεις τύποι ανταποκριτών.

Αυτός ο πρώτος τύπος είναι ο ARD – ανταποκριτής που εργάζεται για όλα τα ARD- ραδιοφωνικά ιδρύματα ARD ανταποκριτές βρίσκονται σε θέσεις, όπου ο αριθμός των επιτρεπόμενων ανταποκριτών είναι περιορισμένος και / ή για την διατήρηση μίας θέσης ανταποκριτού είναι πάρα πολύ ακριβή ή αλλά προσφέρουν τόσο πολλά αντικείμενα μετάδοσης πληροφοριών, όπου δεν αξίζει ο κόπος για την αποστολή περισσότερων ανταποκριτών, όπως π.χ. Μόσχα, Τόκιο ή Βόρεια Αφρική.

Περαιτέρω υπάρχει η ομάδα των ανταποκριτών που είναι απασχολημένοι για μερικά ιδρύματα ραδιοφώνου. Το ίδιο, όπως ο «παρουσιαστής / α » ανήκει ο ανταποκριτής σε επαγγέλματα ονείρων των ραδιοφώνων. Συγχρόνως το να είσαι ανταποκριτής ο ίδιος δεν είναι επάγγελμα, παρά ασχολία, που εξασκεί ένας δημοσιογράφος ραδιοφώνου κατά κανόνα για μία χρονική περίοδο. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει μία εκπαίδευση για ανταποκριτής.

Συνήθως έρχεται ένας ανταποκριτής, που στέλνεται στο εξωτερικό ή σε μία σπουδαία θέση στο εσωτερικό, αυτό θα πει στέλνεται στην πρωτεύουσα από μία σύνταξη ενός ραδιοφωνικού ιδρύματος. Η ασχολία του ανταποκριτή συνεχίζεται μετά την αποπεράτωση των σπουδών και την δημοσιογραφική εκπαίδευση, συνήθως με μία προηγούμενη μακροχρόνια απασχόληση σε μία πολιτική σύνταξη, μία σύνταξη ενός περιοδικού ή μίας ειδησεογραφικής σύνταξης, συχνά μάλιστα σε μία εργασία σε πολλές επίκαιρες συντάξεις

Μετά από μερικά χρόνια ως ανταποκριτής επιστρέφει ο συνεργάτης πίσω σε μία αυτών των συντάξεων, και σπάνια αποστέλλεται σε μία άλλη θέση ανταποκριτού.
Προϋπόθεση για μια παροδική απασχόληση ανταποκριτού ( το ανώτερο είναι κατά κανόνα πέντε χρόνια) είναι οι γνώσεις ξένων γλωσσών, που πρέπει οι γνώσεις να ξεπερνούν το κανονικό μέτρο.

Παρουσιαστές στο ραδιόφωνο μπορούν να είναι κατοχυρωμένοι υπάλληλοι ή να εργάζονται ως ελεύθεροι συνεργάτες ως παραγγελιοδόχοι

Ανταποκριτές στο εξωτερικό με μία καθορισμένη θέση σε μία χώρα πρέπει να είναι διαπιστευμένοι κάθε φορά στις κυβερνήσεις, ακριβώς έτσι όπως ο πρεσβευτές και οι απεσταλμένοι διαπιστευμένοι με όλους τους κανόνες στις κυβερνήσεις. Μπορούν όμως να είναι διαπιστευμένοι σε περισσότερες γειτονικές χώρες.
Ένας ανταποκριτής στο εξωτερικό, χωρίς διαπίστευση, μάλιστα να εργάζεται ινκόγκνιτο- ανεπίσημα έχει την εντιμότητα του παράνομου και απαγορευμένου, μάλιστα πολλές φορές του υπονομευτικού.

0 Rupert περιγράφει τα μεγάλα προβλήματα, που έζησε ο ίδιος, όταν κατά τη διάρκεια των δικτατοριών στο μπλοκ των Ανατολικών χωρών. Αυτός ταξίδεψε στην Τσεχοσλοβακία επίσημα ως τουρίστας, και όμως ανεπίσημα ήθελε να γυρίσει μία συνομιλία ή συνέντευξη με γνωστούς συγγραφείς, ώστε να μπορέσει να διασαφηνίσει στο κοινό της ΟΔΓ όλα αυτά, όσα ήθελε να ξέρει

Για τη λαϊκή κίνηση χάρτης 77 στην Τσεχοσλοβακία και σε άλλες αυταρχικές χώρες…
Ένας ταξιδιωτικός ανταποκριτής παίρνει από μία ή περισσότερες χώρες μία άδεια διαμονής για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για ένα ορισμένο γεγονός, π.χ. για εκλογές, εμφύλιο πόλεμο, πόλεμο, φυσικές καταστροφές κλπ.
Διαμέσου συλλογής φωτογραφιών, συνεντεύξεων και πληροφοριών στις περιοχές, όπου δεν μπορούν να έλθουν ανταποκριτές τηλεόρασης είναι από καιρό σε καιρό πολύ σπουδαίο, ότι μπορεί κανείς να πάρει προσωπικά το μίσος της τυπικής παρανομίας, διότι αυτό ανήκει στα υψηλότερα ενδιαφέροντα της ελεύθερης ανταπόκρισης και ενημέρωσης του κοινού.
Αυτό το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βέβαια δεν ανήκει μόνο στην εσωτερική πολιτική ανταπόκριση, αλλά αυτό ισχύει επίσης και για την εξωτερική ανταπόκριση.
Ένας ταξιδιωτικός ανταποκριτής για τον Τρίτο κόσμο με άδεια διαμονής για ορισμένο χρόνο και για σκοπό την ανταπόκριση πηγαίνει κατ΄ αρχάς στη πρεσβεία. Εκεί διεξαγάγει αρχικά έρευνες για την ίδια τη χώρα, κυβερνητικές δηλώσεις, εντόπιο τύπο, αντιπολιτευόμενους κλπ.
Καθώς επίσης και έρευνα στις γειτονικές χώρες κατ΄ αρχάς και πάντα στην αντίστοιχη πρεσβεία.. Ασφαλώς η διεξαγωγή ερευνών στις αυταρχικές χώρες περιέχει μεγάλους κινδύνους για τον ταξιδιωτικό ανταποκριτή. Στην εφημερίδα της Κολωνίας , της Φρανκφούρτης και στο ραδιοφωνικό σταθμό του WDR μεταδίδει συχνά ο ανταποκριτής από την Αθήνα γύρω από τα προβλήματα σε κουρδικές περιοχές, προβλήματα στην ίδια την Τουρκία, που δεν μπορούν εκεί να συζητηθούν, π. χ. αξίωση και χρησιμοποίηση των Νόμων του Δικαίου, εναντίον των βασανιστηρίων και την ισχυροποίηση της ελευθερίας του λόγου, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γλώσσα, πολιτισμός, αξίωση Αυτονομίας κλπ.

Αυτονόητο είναι και τακτική αναφορά για την Κύπρο, τα κατεχόμενα και τις επιδιωκόμενες λύσεις των Ηνωμένων Εθνών, για το Αιγαίο, το σκοπιανό και όλες τις αναλύσεις για τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ένεκα τούτου ένας ανταποκριτής του εξωτερικού και ένας πολιτικός ταξιδιωτικός ανταποκριτής πρέπει να έχει απασχοληθεί με πολλά και αντιμαχόμενα προβλήματα, π.χ.:

Κίνδυνοι, δυσμενή ενδεχόμενα, και νευρικοί κλονισμοί,
Υποδαυλίσεις, παροξύνσεις και σκοτούρες,
Ρεπόρτερ, που αναζητούν την αλήθεια,
Η διάθεση για ελευθερία,
Η διάθεση για την συμμετοχή,
Η αναβρασμένη περαιτέρω περιέργεια,
Η έρευνα για ιστορικές θέσεις και τομείς πηγών,
Η προώθηση της ελεύθερης γνώμης, ελεύθερης αξιολόγησης της δημοσιογραφίας…
Πώς λαβαίνει η σύνταξη τις πληροφορίες της;
0 τομέας αρμοδιότητας λαμβάνουν τις πληροφορίες τους κατά το μεγαλύτερο μέρος διαμέσου:
πρακτορείων ειδήσεων,
πρακτορείων φωτογραφιών,
υπηρεσιών τύπου, ειδικών υπηρεσιών φωτογραφιών,
πληροφοριών τύπου ( Συλλόγων, δημόσιων υπηρεσιών, εταιριών, πολιτικών κομμάτων κλπ.
Συνεδριάσεων τύπου, πηγαίνουν οι συντάκτες και συνεργάτες εκεί,
Άλλων ημερομηνιών / συνεδρίων, συνεδριάσεων, ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, κοινοβούλιο κρατιδίων,
Αστυνομία – εκεί υπάρχει υποχρέωση πληροφόρησης και τελευταία διαμέσου επιστολών των αναγνωστών και ως ερεθίσματα των αναγνωστών.

Τ ο δ η μ ο σ ι ο γ ρ α φ ι κ ό ε π ά γ γ ε λ μ α
Η ονομασία του επαγγέλματος δεν είναι προφυλαγμένη. Διότι υπάρχει και η θετική πλευρά.
Καθένας μπορεί σε αυτήν την χώρα που ζούμε και εργαζόμαστε να ασχοληθεί δημοσιογραφικά. Καθένας μπορεί να ιδρύσει μία εφημερίδα, να εκδώσει ένα περιοδικό και να εκφραστεί με κάθε μορφή. Αυτό γεννιέται από το άρθρο 5 του βασικού Συντάγματος. Στην πράξη βέβαια προστίθεται, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, που επιδιώκουν αυτό το επάγγελμα, επίσης εξαρτώνται από τους αναγνώστες και σκέπτονται να κερδίσουν σε αυτό το επάγγελμα τα αναγκαία προς το ζην. Αυτοί θέλουν να εξασκήσουν την δημοσιογραφική δεξιοτεχνία και είναι μία τέχνη, που μπορούν να την εξασκήσουν και ως επάγγελμα. Στην πρακτική φαίνεται ως εξής:
0 δημοσιογράφος πληροφορείται γεγονότα, αναγνωρίζει περιστάσεις, αξιολογεί αυτές τις περιστάσεις και παρουσιάζει αυτά τα γεγονότα και τις περιστάσεις. ΄0λα αυτά όμως εξαρτώνται σε τι φορέα είναι απασχολημένος.

Κάθε χρόνο η ημέρα της ελευθεροτυπίας μας ενθυμίζει τους θαρραλέους δημοσιογράφους και εκδότες, που υποφέρουν πολλά για την αναζήτηση της αλήθειας και όλα τα διακινδυνεύουν, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Η ημέρα ανάμνησης θεωρείται ως υποχρέωση, για να κρατήσουμε όρθια τη σημαία της ελεύθερης έκφρασης, γι΄ αυτήν να συζητούν και να αγωνίζονται. Ακόμα και σήμερα ζει το ένα τρίτον του παγκόσμιου πληθυσμού σε χώρες χωρίς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας – και ελεύθερης έκφρασης άποψης…

΄0μως τα ελεύθερα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι προϋπόθεση και κινητήριος δύναμη της Δημοκρατίας, και αποτελούν ένα υψηλό αγαθό και γι΄ αυτό χαρακτηρίζονται η τέταρτη δύναμη που ελέγχει τους δυνατούς στην οικονομία και Πολιτεία.
Είναι ένα βασικό δικαίωμα, που πρέπει να υπάρχει, για μπορούν οι πολίτες, οι εκλογείς να πληροφορούνται ελεύθερα.
Για να δεσμεύει την χρονική δανεισμένη κυβερνητική δύναμη και να την εγγυάται στον κυρίαρχο λαό. Για να μπορούν να είναι με πλήρης διαφάνεια οι πολιτικές διαδικασίες και να διευκολύνει την πολιτική συμμετοχή. Δημοσιογραφία σημαίνει, την αναζήτηση της αλήθειας. Η αναζήτηση της αλήθειας είναι σε περισσότερες χώρες μία εξάσκηση με σοβαρότατες συνέπειες για τη ζωή…. Frankfurter Rundschau, 03.05.2002....
Επεξήγηση:

Η μετάφραση αυτής της εργασίας από τη γερμανική γλώσσα συμπεριέλαβε μόνο ένα μέρος της συλλογικής αναλυτικής παρουσίασης της εργασίας και τελειώνοντας ήθελα να επισημάνω συμπληρωματικά, ότι η Κολωνία με ένα εκατομμύριο κατοίκους είναι αδελφοποιημένη με την Θεσσαλονίκη. Εδώ σε αυτήν την πόλη μπροστά από χίλια χρόνια είχαν εγκατασταθεί οι πρώτοι Έλληνες με την Ελληνίδα Θεοφανώ από την Ανατολική Ρώμη,το Βυζάντιο, αυτοκράτειρα της Γερμανίας, όπου βρίσκεται ο τάφος της στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.

΄0πως είναι γνωστό η Θεοφανώ ήτανε μία μεγάλη γυναικεία ιστορική προσωπικότητα , που η μνήμη της γιορτάζεται κάθε χρόνο μία ολόκληρη εβδομάδα με πολλές εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις, συζητήσεις , χορό και τραγούδι. Εφημερίδες και εκδοτικοί οίκοι, έχουν ασχοληθεί με την αυτοκράτειρα Θεοφανώ, μια και η Κολωνία είναι το κέντρο του εμπορίου της τέχνης και έδρα για τυπογραφεία και ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν εδώ στην Κολωνία κατά ένα μέρος εκατονταετηρίδες την έδρα τους.

Αυτές οι επιχειρήσεις είναι οι θρεπτικές ουσίες ενός εξαιρετικά πολύπλευρου τοπίου ενημέρωσης, που έχει επεκταθεί και στο τομέα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης υποδειγματικά τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα με τους εκδοτικούς οίκους στολίζουν την εικόνα της πόλης το μεγαλύτερο δημόσιο ίδρυμα της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας WDR, ο πομπός τηλεόρασης RTL, περισσότερα κανάλια της τηλεόρασης VIVA και VOX, η Ντόϊτσε - Βέλλε,, ο γνωστότερος ραδιοφωνικός σταθμός ενημέρωσης στην Ελλάδα κατά την εφτάχρονη δικτατορία DW και Deutschlandfunk.

΄0πως είναι γνωστό στην Κολωνία πρόκειται να ιδρυθεί η πρώτη Σχολή Δημοσιογραφίας της Γερμανίας και θα ήτανε μεγάλο προτέρημα και αξιοπρόσεχτο παραγωγικό παράδειγμα να μπορέσουν να φοιτήσουν, να προωθηθούν να δραστηριοποιηθούν και να υποστηριχθούν με κάθε υλική και ηθική, ενημερωτική βοήθεια και συμπαράσταση παιδιά του γνήσιου ελληνικού μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, ακόμα και στη δημοσιογραφία.

΄0πως είναι γνωστό έχουμε πολύ ανάγκη από προβληματισμένους, δραστήριους, και ανεξάρτητους δημοσιογράφους και εδώ στις ευρωπαϊκές χώρες που ζούμε και εργαζόμαστε για το λόμπι της Ελλάδας, αλλά και για την Πατρίδα μας και τα εκεί Μέσα Μαζικής ενημέρωσης σε περίπτωση
Και όμως η Κολωνία ως κέντρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για το λόμπι της Ελλάδος στο εξωτερικό, που τόσο επιδιώκουμε και είναι

΄0πως είναι γνωστό σε πολλές επαγγελματικές σχολές τριετούς φοίτησης οικονομικής και τεχνικής κατάρτισης Berufskolleg της Κολωνίας είναι δυνατόν να κατορθωθεί η επιδίωξη των διπλών ικανοτήτων, δηλαδή της επαγγελματικής κατάρτισης του γερμανικού διπολικού συστήματος και του απολυτηρίου της 12ης τάξης για τις ανώτατες και πολυδύναμες ανώτατες σχολές. Συγχρόνως όμως μπορούν να κατορθωθούν και επαγγέλματα διπλών ικανοτήτων για περισσότερες χώρες και με πρακτική εξάσκηση στην Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία.

Τα Μουσεία και οι γκαλερί της Κολωνίας προσφέρουν ένα μοναδικό πανόραμα της παγκόσμιας τέχνης, με έργα από τον αρχαίο ασιατικό πολιτισμό μέχρι την εποχή μας. Το επίκεντρο αποτελεί το νεόδμητο Μουσείο Βάλλραφ -Ρίχαρτς και το Μουσείο Λούττβιγκ κλπ. Εδώ και στα Μουσεία της Κολωνίας και άλλων πόλεων παρουσιάζονται τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από την Μεγάλη Ελλάδα.

Βλέπε: : Literaturangaben – Πηγές - Quellen: Rupert Neudeck (Hrsg.) IMMER AUF ACHSE; Auslandskorrespondenten berichten, Bergisch Gladbach 1985 Gerd Mauer :Westafrika. Oder: Der Kamp mit der Trägheit des Deutschen Fernsehens, in: :R.Neudeck,S.203ff. Andreas Kohlschütter: Das Prinzip “Denoch”. Selbstbekenntnisse eines Kriegs- und Krisenberichterstatters, in: R. Neudeck, S. 279 ff. Ausbildung im WDR, Köln, 11. Auflage, Mai 1999 Auslandskorrespondenten der ARD, Informationsblätter, 1.8.1997. Frankfurter Rundschau, 03.05.2002 Kölner Stadt-Anzeiger: Informationen über Journalismus vom 27.04.2000 DW Deutsche Welle: Service und Information, Wir über uns, Journalistische Ausbildung, 01.April 2000. www.europa.eu.int, , www.tibs.at/Massenmedien, www.faz.de, .

Η Άννα Χαρίκλεια Ναλμπάντη είναι: (πτυχιούχος οικονομικών)

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο info@kn-megalexandros.gr
www.kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο