Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
k-nalbantis@hotmail.de ,
www.kn-megalexandros.gr

Τη Δευτέρα 3. Οκτωβρίου όφειλαν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις γύρω από μια εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, όπου στα 15 χρόνια η έκβαση θα είναι αβέβαιη.
Όμως η αρχή είναι προβληματική από άρνηση της Αυστρίας που το όχι έχει την συναίνεση όλης της Αυστρίας και της αντιπολίτευσης, και την Κυριακή οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να βρούνε συμβιβαστική λύση.
Αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν τα ερωτήματα: Κύπρος, ανεξιθρησκία, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ. Είθε όμως να επιλυθούν τα προβλήματα προ της διαπραγμάτευσης για την παντοτινή ειρήνευση της Ανατολικής Μεσογείου.
H προγραμματισμένη για σήμερα αφετηρία των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία κινδυνεύει μετά την αποτυχημένη συνάντησης κρίσης των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.
Η Αυστρία επιμένει να συμπεριληφθεί ο όρος « εισδοχή όχι ως στόχος διαπραγμάτευσης», όπου στηρίζεται στο άρθρο 49 της συμφωνίας της ΕΕ.

Προλεγόμενα

Από το 1964 , 40 χρόνια, προσπαθεί η Τουρκία να εισέλθει στη ΕΕ, και μέχρι τώρα οι εισδοχές των υποψηφίων σοβαρά ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν. Το 1978 η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στην Άγκυρα μια συλλογική εισδοχή με την Ελλάδα. Η Άγκυρα το απορρίπτει. Το 1997 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνείται στην Τουρκία ενός επιθυμητού υποψηφίου, η Άγκυρα αμέσως διακόπτει τον διάλογο με τις Βρυξέλλες. Το 1999 η ΕΕ δίνει στην Τουρκία τη θέση ενός υποψηφίου εισδοχής και προτρέπει για μεταρρυθμίσεις. Το 2002-2004 ψηφίζει η Τουρκία αρκετές μεταρρυθμίσεις, αλλά η πρακτική τους εφαρμογή εξελίσσεται δύσκολα. Το 2004 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκατατίθεται στην Τουρκία την έναρξη διαπραγματεύσεων εισδοχής. Αυτές οφείλουν να λάβουν χώρα την 3. Οκτωβρίου 2005, βέβαια με « ανοιχτό το τέλος» διαπραγμάτευσης. Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι εισδοχή της Τουρκίας, αλλά λόγω του ανεξήγητου οικονομικού προγραμματισμού της ΕΕ, μπορεί να ακολουθήσει το νωρίτερο το 2014. Με τις άλλες χώρες δεν παρουσιάστηκαν βασικά προβλήματα. Με την Τουρκία αντίθετα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιμένει να διαπραγματευθεί με «ανοιχτά αποτελέσματα». Οι περισσότεροι παρατηρητές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια, - αν κάποτε κατορθώσει να εισέλθει στην ΕΕ.
Οι διαπραγματεύσεις μπορούν κάθε στιγμή να διακοπούν, αν σταματήσει η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία ή αν επιστρέψουν προς τα πίσω. Ποτέ μέχρι τώρα δεν αντιμετώπισε μία υποψηφιότητα στους πληθυσμούς της ΕΕ τόσο μεγάλη σκέψη και αντιστάσεις. Ποτέ μέχρι τώρα μια χώρα με εθνικό εισόδημα πολύ χαμηλότερο από το μέσον όρο της ΕΕ έδωσε υποψηφιότητα για την εισδοχή. Εκτός των άλλων η Τουρκία είναι η πρώτη ισλαμική χώρα, που χτυπά την πόρτα της ΕΕ, και αν θα εισέλθει σε 10, 15 χρόνια η πλουσιότερη πληθυσμιακή χώρα της ΕΕ.
35 μεμονωμένοι τομείς θεμάτων, κεφαλαίων πρέπει να επεξεργαστούν με την Τουρκία. Η λίστα και τα θέματα είναι πολλά και με πολλά εμπόδια, που οι λάμπες κάθε στιγμή μπορούν να ανάψουν κόκκινες για την Άγκυρα.

Προϋποθέσεις ενεργών δράσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και της ΕΕ

Όποια και να είναι η θέση μας, για τις προοπτικές της Τουρκίας, την ειρηνική μας συμβίωση στην Ανατολική Μεσόγειο και την πλήρη λύση του Κυπριακού, πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, με αξίωση των Ευρωπαίων, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυτονομία και ελευθερία των μειονοτήτων, ανεξιθρησκία κλπ. άρχισαν το 1856, που αργότερα από τις υποσχέσεις τίποτε δεν κράτησαν και τίποτε δεν πραγματοποιήθηκε. Γνωρίζουμε τις γενοκτονίες την εκδίωξη και την αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων, Ελληνοποντίων, Αρμενίων και άλλων μειονοτήτων, που τίποτε δεν αναγνωρίζουν οι Τούρκοι.

Ακόμα μάλιστα δεν κράτησαν τις συμφωνίες της Λωζάνης για την αυτοδιοίκηση των Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, που τελικά εξεδίωξαν και κατέστρεψαν με τους βανδαλισμούς. Σύμφωνα με την άποψη των εμπειρογνωμόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να επιμένει η ΕΕ στην ανεξιθρησκία, διότι και αν ακόμα υπάρχει ατομική ανεξιθρησκία είναι πολύ δύσκολη μία αλλαγή θρησκείας ενός μωαμεθανού...
Βέβαια έχει εκεί μόνο το Ισλάμ νομικό καθεστώς, που τα σπουδαία βήματα υποχώρησής του φέρνουν μια προοδευτικότερη Τουρκία. Το νομικό καθεστώς όμως του Ισλάμ και η συνεχής αύξηση δύναμης μπορούν να βλάψουν το δυτικό προσανατολισμό της Τουρκίας..
Ένεκα τούτου είναι επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι με την κριτική τους για να μην αδυνατίσουν τις προ-ευρωπαϊκές θέσεις της Τουρκίας., αλλά δεν πρέπει παρατηρεί κάποιος να βλέπουμε την Τουρκία με τα αντιτρομοκρατικά γυαλιά, γι΄ αυτό ισχύει να επιμένουμε στις διαπραγματεύσεις για την ανεξιθρησκία.
Πρέπει όμως να βρεθούν τρόποι στη Δημοκρατία, που θα την σχηματίσουν τόσο αξιόπιστα επιχειρήματα χωρίς αντιπαραθέσεις και εχθρότητες, μια και στην Τουρκία ζουν περίπου 100.000 χριστιανοί.
Ας συλλογιστούμε όμως, μόνο για εμάς, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των ΜΜΕ, ποια είναι όμως και η δική μας θέση και άποψη στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και στο δικό μας ελληνικό χριστιανικό φονταμενταλισμό στην ΕΕ;
Το κύριο πρόβλημα στην Τουρκία είναι η ελλιπή νομική θέση των θρησκειών, που δεν επιτρέπεται να έχουν οικοδομήματα, παρά μόνο μεμονωμένα άτομα και ιδρύματα. Ο κλήρος δεν επιτρέπεται να μορφώσει κληρικούς. Με αυτό όμως η Τουρκία παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης του 1923 που εξασφάλιζε στις εκκλησίες νομικό καθεστώς.
Φαίνεται περαιτέρω ευδιάκριτα, η απραξία και αδυναμία μας, πως σε εκείνες τις κρίσιμες, βασικές και ιστορικές προϋποθέσεις της συμφωνίας της Ελβετίας, προ του κυπριακού δημοψηφίσματος, υποψιάζομαι δεν είχε η Κύπρος δραστήρια και σταθερή συμπαράσταση και συνεργό βοηθό την Ελλάδα και τους φίλους της ΕΕ για να διαπεράσουμε αρχές, αξιώσεις και στόχους για μία βιώσιμη και ειρηνική λύση στην Κύπρο..

Ο εποικισμός είναι διεθνής έγκλημα πολέμου σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης του 1949 καθώς και άλλες συμβάσεις. Ο εποικισμός είναι η ενσυνείδητη πολιτική απόφαση ξένου κράτους, που κατέχει παράνομα ξένο έδαφος, να αλλοιώσει τη δημογραφική σύνθεση του υπό κατοχή εδάφους, για επιβολή συγκεκριμένης στοχοθεσίας. Η Τουρκία εισέβαλε και κατέκτησε το 37% της Κύπρου.

Στις διαπραγματεύσεις για την ΕΕ επιλέγει ο 38ος υπουργός οικονομικών της Τουρκίας Ali Babacan , ο οποίος έχει εμπειρίες συνδιαλλαγών με διεθνείς οργανισμούς και ο οποίος είναι βαθιά ριζωμένος στο Ισλάμ.
Αντιφατικές εντυπώσεις έδωσε στην παρουσίασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ΕΕ Κομισιόν και παρέμεινε μόνο στα οικονομικά θέματα, ενώ σε πολιτικά θέματα αντέδρασε ανασφαλής, όπως κριτικάρανε ευρωβουλευτές. Με γενικές θέσεις απάντησε στις αντιθέσεις για το αρμενικό, το κυπριακό, την ανεξιθρησκία για μη μουσουλμάνους και τα ανθρώπινα δικαιώματα...

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Κατά την LIBERATION οι Τούρκοι είναι στο ζήτημα μίας εισδοχής στην ΕΕ ακριβώς έτσι διασπασμένοι, όπως οι Ευρωπαίοι. Οι Ευρώφιλοι βλέπουν σε αυτό το βήμα ένα άνοιγμα της χώρας στο μοντερνισμό και στη Δημοκρατία, δηλαδή προοπτικές για ευημερία. Οι εθνικιστές στην αριστερά όπως και στη δεξιά πλευρά
συντηρούν την Ευρωφοβία και είναι αγανακτισμένοι, στο ότι η ΕΕ απαιτεί από αυτούς αλλαγές.
Για την Τουρκία είναι ενδιαφέρον να γίνει μέλος της ΕΕ από οικονομικής άποψης. Για την ΕΕ πάλι από στρατηγικούς λόγους, μια και η Τουρκία δεν απειλεί πλέον, από την τελευταία πολιορκία της Βιέννης μπροστά από τετρακόσια χρόνια την Ήπειρο.

Σύμφωνα με την TAGES ANZEIGER της Ζυρίχης, επειδή η κυβέρνηση της Βιέννης σε τρεις μήνες θα παραλάβει την προεδρία της ΕΕ, δεν θα είναι της γνώμης να αποτύχουν οι αρχικές διαπραγματεύσεις. Για μια τακτή νέα ημερομηνία για την Κροατία θα μπορούσε να συγκατατεθεί στις συνομιλίες με την Τουρκία.

Η Frankfurter Rundschau, 1.10.05,S.2 αναφέρει, ότι το Δεκέμβριο του 2004 έπρεπε η Άγκυρα να υποχρεωθεί , να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση με την ΕΕ επίσης να επεκτείνει και στο μέλος Κύπρος. Η Τουρκία όμως δήλωσε αυτό δεν περιέχει διεθνή αναγνώριση . Απάντησε η ΕΕ, αυτή η έκφραση δεν περιέχει νομικό βάρος, όπου η Τουρκία και πάλι απάντησε, ότι δεν θα ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Αν συμφωνήσουν οι υπουργοί εξωτερικών να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μπορεί αμέσως κιόλας να διακοπούν. Έτσι πλανάται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα σχέδιο να θέσουν τα κυπριακά λιμάνια και τα αεροδρόμια κάτω από τη Διοίκηση της ΕΕ. Τα πλοία και τα αεροπλάνα θα έρχονται τότε τυπικά όχι πλέον από τα κυπριακά εδάφη και η Τουρκία θα μπορούσε να το αποδεχθεί.
Τέτοια σχέδια όμως τρεις μέρες προ των διαπραγματεύσεων, ενώ είχαν αρχικά απαιτήσει οι κοινοβουλευτικοί την αναγνώριση της Κύπρου και να αναλάβει η Τουρκία την ευθύνη για τη Γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων, όπου οι επιστήμονες που ισχυρίζονται και μιλούν για τη γενοκτονία κινδυνεύουν με φυλακή.

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις να μη ν λάβουν χώρα, αν η Αυστρία συνεχίσει την άρνησή της. Τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και Ολλανδία και η γενική κριτική για πλήρες μέλος της Τουρκίας έχει δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη μια νέα κατάσταση, δηλώνει η Αυστρία και αποφεύγει μια συλλογική απόφαση κορυφής...
Αυτονόητο είναι ότι η Τουρκία προτού εισέλθει σε διαπραγματεύσεις πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο, αυτό και μόνο αυτό απαιτεί η ΕΕ.
Η ΤΑΖ του Βερολίνου γράφει, όταν όμως η Άγκυρα μπλοκάριζε την λύση του κυπριακού κράτησαν θέση υπέρ της Τουρκίας από στρατηγικούς λόγους. Γι΄ αυτό είναι οι ευρωπαίοι κριτικοί της Τουρκίας στην πραγματικότητα εκείνοι, που έχουν για την Κύπρο το χαμηλότερο ενδιαφέρον – και πραγματικά ακολουθούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα.

Αρκετοί πολιτικοί του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, έφυγαν από τη γραμμή του κόμματος και αμφιβάλλουν αν η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, διότι λένε, μέλος μπορεί να γίνει μόνο αν είναι ικανή για εισδοχή και η ΕΕ ικανή για αποδοχή, όπου τα επόμενα χρόνια δεν είναι δυνατόν, Tagesschau ARD…

Όποια και αν είναι η βραδυφλεγή Ελληνο-κυπριακή πλευρά, και οι μελλοντικοί στόχοι, πώς όμως θα αντιδράσουμε, αν αποτύχει η αρχή διαπραγματεύσεων, η και η εισδοχή της Τουρκίας ως πλήρες μέλος της ΕΕ ή αλλά ως «προνομιούχος σύντροφος».
Τούρκοι σχολιαστές, ΤΑΖ, αναφέρουν, την τουρκική άποψη, ότι για την λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων δεν εκβιαζόμαστε, θα κρατήσουμε την Κύπρο, μπορούμε να διαπεράσουμε τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και με τους Κούρδους να συμπεριφερθούμε έτσι, όπως το θεωρούμε σωστό.
Και συμπληρωματικά υπάρχει και μια «προνομιούχα σχέση» !!.
50.000 εθνικιστές διαδηλωτές στην Άγκυρα διαδήλωσαν εναντίον των διαπραγματεύσεων εισδοχής, διότι αναφέρουν, η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να υποδεχθεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος.
.
Αν όμως αναγνωρίσει η Άγκυρα την κυπριακή Δημοκρατία, τότε σημαίνει αυτό μία Ομολογία, ότι η κατοχή της Βορείου Κύπρου δεν ήτανε πατριωτική πράξη, παρά μόνο μια απλή παράβαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή την αναγνώριση δεν θα την κάνει ίσως ποτέ η Τουρκία, χωρίς να ξεσηκωθούν εθνικιστικές τάσεις.

Από την άλλη μεριά Ελλάδα και Κύπρος με πολλαπλές εμπειρίες του παρελθόντος και πολλαπλά λάθη δεν αξιολογήσαμε παραγωγικότερα τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις διεθνείς συμβάσεις, και την συμμετοχή μας στην ΕΕ για μια δυναμικότερη πολιτική, προ της εισδοχής, ανεξάρτητα αν καταλήξει η Τουρκία ως πλήρες μέλος της ΕΕ ή ως »προνομιούχος σύντροφος», για τη λύση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο και τη βιώσιμη λύση του κυπριακού προτιμότερο να επιδιωχθεί πριν αρχίσει η Τουρκία τις διαπραγματεύσεις και πριν είναι αργά.

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αρκεί να αναφέρεται η πηγή

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται σε πολλαπλές ιστοσελίδες και ΜΜΕ.
Βλέπε και έναν αριθμό άρθρων μου για την Κύπρο και τα ελληνοτουρκικά στα περιεχόμενα της ιστοσελίδας μου: www.kn-megalexandros.gr
Κωνσταντίνος. Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
k-nalbantis@hotmail.de,

Πηγή: Koelner Stadt-Anzeiger, Frankfurter Rundschau, Tageszeitung, Der Spiegel, Fokus, ARD.

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο