Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

>>>>Διεθνής οικονομική κρίση και διακινδύνευση νέων Δημοκρατιών

Προσγείωση της Διεθνούς Αγοράς και οι οικονομίες τρικλίζουν, που μπορούν να διακινδυνεύσουν και Δημοκρατίες

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
konstantin.nalbantis@t-online.de

Πρώτη-δημοσίευση : www.kn-megalexandros.gr

Προλεγόμενα

Το οικονομικό μπουμ έχει περάσει, στην ορατότητα φαίνεται η καταστροφή. Οι νέες χώρες της ΕΕ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης καθώς και οι ανατολικοί γείτονες αυτών μετά από δεκαετίες καταναλωτικής αποχής και οικονομικού κεντρικού σχεδιασμού ανακάλυψαν το δυτικό βιοτικό επίπεδο, τώρα όμως μπορούν μερικές οικονομίες να πέσουν ως θύματα της παγκόσμιας κρίσης.
Επίσης και στη Γερμανία αυξάνεται αλματωδώς η φτώχεια, όπου σε κάθε πέμπτο νοικοκυριό δεν έχει κανένας μία εργασία.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία διακατέχει τους έλληνες πολίτες αλλά και τους ξένους κεφαλαιούχους.
Ενώ ο ξένος τύπος ασχολείται εντατικά με κτηματαγορές των κληρικών με περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν από τους Οθωμανούς ως αμοιβή της αστυνόμευσή τους σε βάρους του υπόδουλου Ελληνισμού και που ανήκαν σε Έλληνες που δεν μπορούσαν να κληρονομήσουν τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους, έτσι που τώρα πολιτικοί και κυβέρνηση πέφτουν στο χώρο της υποψίας.

Ο OECD θέλει να δράσει με όλα τα μέσα εναντίον του τραπεζικού απορρήτου και να θέσει περαιτέρω φορολογικούς παραδείσους στη μαύρη λίστα και να επιβάλει κυρώσεις.
Οι χώρες που προσφέρουν μια όαση φορολογικών απαλλαγών είναι: Caymaninseln, Kanalinseln, Monaco, Andorra, Schweiz, Liechtenstein.

Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Το εξωτερικό χρέος απειλεί την οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης.
Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι χώρες της Βαλτικής απειλούνται από μια κρίση με υψηλές ελλείψεις στο ισολογισμό επίδοσης.

Την στιγμή αυτή οι απαισιόδοξοι ομιλούν ήδη από μια απειλητική κρατική πτώχευση της Ουκρανίας, που ζητά βοήθεια από το IWF ή της Ουγγαρίας που ισχύει τελικά να αποσοβηθεί. Τα προβλήματα διογκώθηκαν εδώ, όπως παντού, με το φθηνό χρήμα που διευκολύνθηκε με ελαττωματικό έλεγχο.
Πιστωτικά ιδρύματα είχαν αγοράσει στις ανατολικές χώρες αγορές τραπεζών, και τώρα θέλουν όσο το δυνατόν νωρίτερα να εγκαταλείψουν το βυθιζόμενο πλοίο και να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Δυτικοί επενδυτές χρηματοδότησαν τους υψηλούς αυξητικούς ρυθμούς - του μπουμ στις κτηματαγορές στη Βαλτική καθώς επίσης την ερεθισμένη κατανάλωση στις οικονομίες στις πρώην περιοχές της σοβιετικής επιρροής.

Μόνο η Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία ή η Σλοβενία έχουν μία ανθεκτική οικονομία και μια περιορισμένη έλλειψη ισολογισμού. Ενώ η Ουγγαρία λαβαίνει πέντε δισς από την Ευρωπαϊκή τράπεζα και 20 δισς. Ευρώ βοήθεια διεθνούς κεφαλαίου IWF, που ελπίζει να διασωθεί, ώστε IWF, ΕΕ και παγκόσμια τράπεζα θέλουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών, όπου το κρατικό νόμισμα το Forint αντιδρά θετικά.

IWF βοήθεια ζητά και η Λευκορωσία και Σερβία. Ακριβώς όμως τώρα σκάζει η φούσκα με δυνατό κρότο και αυτές είναι οι βαλκανικές χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία που ασχοληθήκαμε σε προηγούμενα άρθρα www.kn-megalexandros.gr

Προφητεύουν από την ανατολική επέκταση, αλλά συντρίβεται από άθλια εμπορικά ισοζύγια, διότι εισάγουν πολύ περισσότερα, απ΄ ότι παράγουν και εξάγουν.
Επίσης υποφέρουν και από νεποτισμό και διαφθορά, μαφιόζικο δίκτυο και αδύνατη εξειδικευμένη πολιτική δομή δεν προωθούν την εμπιστοσύνη του οικονομικού κόσμου, που προτιμά να αποσύρει τα χρήματα, απ΄ ότι να κλείνει τρύπες, που δεν ξέρει κανένας πόσο μεγάλες είναι.
Από την πτώση των τειχών του Βερολίνου και το άνοιγμα της ΕΕ προς ανατολάς ίσχυε η ανάπτυξη της κεντροανατολικής Ευρώπης ως εστία επιτυχίας.
Οι χαμηλοί τόκοι κεφαλαίων, υψηλές επενδυτικές ποσοστιαίες μονάδες και ένα αναπτυσσόμενο βιοτικό επίπεδο βοήθησαν την περιφέρεια στην ανάκαμψη, που λειτούργησε μόνη της.

Τώρα αποδεικνύεται, ότι αυτή η επιτυχία το λιγότερο σε μερικά κράτη χτίστηκαν πάνω στην άμμο και στα αφρισμένα κύματα – μια ζωή χτισμένη πάνω σε βερεσέδες με τη βοήθεια σάπιων πιστώσεων.
Απουσιάζουν μεταρρυθμίσεις, ισχυρές κεντρικές τράπεζες και αποτελεσματική γραφειοκρατία.
Οι εκλογείς σε πολλές νέες δημοκρατίες είναι χωρίς άλλο προσγειωμένοι και εδώ χρειάζεται συλλογισμός για παραγωγικές και εναλλακτικές λύσεις.

Επίλογος

Δύο Αμερικανοί ισχυρίζονται, ότι τα χειρότερα της διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι ακόμα μπροστά μας. Η κρίση της αμερικανικής οικονομίας θα είναι κατά τα φαινόμενα παρατεταμένη, βαθιά και πρόκειται να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, διότι μέχρι τώρα έχει αποτύχει η ρυθμιστική πολιτική και αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να δεχθούμε μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στον έλεγχο των αγορών (Ρουμπίνι).

Ασφαλώς αναζητούνται περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας και τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί καταπολεμούν μόνο μια πλευρά της πολιτιστικής δυσπιστίας, που οφείλουν να ξαναδώσουν εμπιστοσύνη, όπου δίνουν εγγυήσεις που στην συνέχεια θα πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος. Αυτή η στρατηγική χωρίς εναλλακτικές λύσεις δεν προωθεί παραγωγικότερες αναπτυσσόμενες λύσεις. .

Πρέπει να επιλεγούν κανόνες, που η παράβασή τους θα έχει κρατικές συνέπειες με κυρώσεις, ώστε να επανέλθουν εμπιστοσύνη και σταθερότητα, αντί της δημιουργίας δυσπιστίας και φόβου.

Στην πατρίδα μας, οχτώ στους δέκα Συνέλληνές μας πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν μεγάλη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι διχασμένοι σχετικά με την ορθότητα του κυβερνητικού έργου οικονομικής ενίσχυσής τους ενώ, ταυτόχρονα, οι οχτώ στους δέκα πιστεύουν ότι οι τράπεζες πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους από μόνες ή να κρατικοποιηθούν.

----------------------------
Κωνσταντίνος Σ, Ναλμπάντης
konstantin.nalbantis@t-online.de

Πηγή: όρα και προηγούμενα άρθρα: www.kn-megalexandros.gr
Sueddeutsche Zeitung, 22.10, 29.10, 08.
Frankfurter Allgemeine Zeitung, 30.10.08.
Καθημερινή, 02.11.08

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο