Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ

Ενώ από τη μια μεριά η Κίνα και ο Paul Wolfowitz αξιώνουν το άνοιγμα των αγορών, από την άλλη μεριά μέσα στην ΕΕ ξέσπασε κρίση , διότι η Γαλλία μπλοκάρει το άνοιγμα των αγορών. Με την πίεση της ανεργίας και την έξοδο των βιομηχανιών σε φθηνές χώρες, οι εργάτες αποδέχονται το πάγωμα των ημερομισθίων, στην Ελλάδα οι βιομήχανοι ναι και καλά θέλουν βαλκανικούς μισθούς και ζώνες μειωμένου εργατικού κόστους, ακόμα όμως συνεχίζεται και στις υπανάπτυκτες χώρες 852 εκατομμύρια άνθρωποι να είναι υποσιτιζόμενοι και 100 εκατομμύρια παιδιά χωρίς βοήθεια και ενώ έχουμε φέτος 6,2 εκατομμύρια νεκρούς από πείνα. Η Δυτική Αφρική απειλείται από τον επόμενο μαζικό θάνατο. Οι εμπειρογνώμονες παρουσιάζουν στην παγκόσμια ημέρα διατροφής επίσης λύσεις για την υπερπήδηση της καταστροφικής πείνας.


ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ
k-nalbantis@hotmail.de , www.kn-megalexandros.gr

Ενώ από τη μια μεριά η Κίνα και ο Paul Wolfowitz αξιώνουν το άνοιγμα των αγορών, από την άλλη μεριά μέσα στην ΕΕ ξέσπασε κρίση , διότι η Γαλλία μπλοκάρει το άνοιγμα των αγορών. Με την πίεση της ανεργίας και την έξοδο των βιομηχανιών σε φθηνές χώρες, οι εργάτες αποδέχονται το πάγωμα των ημερομισθίων, στην Ελλάδα οι βιομήχανοι ναι και καλά θέλουν βαλκανικούς μισθούς και ζώνες μειωμένου εργατικού κόστους, ακόμα όμως συνεχίζεται στις υπανάπτυκτες χώρες 852 εκατομμύρια άνθρωποι να είναι υποσιτιζόμενοι και 100 εκατομμύρια παιδιά χωρίς βοήθεια και ενώ έχουμε φέτος 6,2 εκατομμύρια νεκρούς από πείνα. Η Δυτική Αφρική απειλείται από τον επόμενο μαζικό θάνατο. Οι εμπειρογνώμονες παρουσιάζουν στην παγκόσμια ημέρα διατροφής επίσης λύσεις για την υπερπήδηση της καταστροφικής πείνας.


Π Ρ Ο Λ Ε Γ Ο Μ Ε Ν Α

Εδώ και μήνες χύνεται ένα προστατευτικό κύμα πάνω στη γηραιά ΄Ηπειρο για τα εισαγόμενα είδη ρουχισμού χαμηλότερης ποιότητας στην ΕΕ...
Σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες κάτω από την ισχυρή πίεση του χάσιμο εργασίας από τις μεταφορές των βιομηχανιών και βιοτεχνιών σε γειτονικές χώρες με φθηνά εργατικά χέρια, συμφωνούν οι εργαζόμενοι κάτω από τη βαριά κρίση στο πάγωμα των ημερομισθίων και των προνομίων. Σε ένα πρόγραμμα κρίσης προσπαθούν να μειώσουν όσο μπορούν την ανεργία με την ισχυροποίηση της εσωτερικής αγοράς και το ανέβασμα του εισοδήματος με περισσότερο κρατικές επενδύσεις και εξόδων και παρόλα που χρειάζονται ισχυρές διορθώσεις από τον αυξανόμενο φόβο και αναγκών των εργαζομένων πολιτών για να περιορίσουν τα αρνητικά επακόλουθα με όλο και περισσότερη μόρφωση, κατάρτιση και επιμόρφωση, ημερήσια σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ



Η ομάδα G-20 κρατών αξιώνει την κατάργηση των εμπορικών περιορισμών και απαιτεί την σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου και την προμήθεια της ενέργειας. Απαιτούν λίγες βδομάδες προ των συζητήσεων της παγκόσμιας οργάνωσης εμπορίου έναν συμβιβασμό στην φιλονικία των εμπορικών φραγμών όπως επιδοτήσεις και δασμούς. Ο πρόεδρος της Κίνας HU JINTAO κάλεσε στην κατάργηση των εμπορικών περιορισμών. Το διεθνές σύστημα του προστατευτισμού και επιδοτήσεων ανέφερε, οδηγεί όλο και περισσότερο σε βαθύτερο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών. Δύο ολόκληρες μέρες οφείλουν οι αντιπρόσωποι της ομάδας G20 GRUPPE, να ασχοληθούν με το ρίσκο του παγκόσμιου εμπορίου, τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τις τάσεις του προστατευτισμού και της φιλελευθεροποίησης του παγκόσμιου εμπορίου. Στη συνέχεια θέματα όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις της παγκόσμιας τράπεζας και το διεθνές νομισματικό ταμείο. Η ομάδα G20 κρατών αντιπροσωπεύει 90% της επίδοσης της παγκόσμιας οικονομίας και 80 % του παγκόσμιου εμπορίου.
Ο Paul Wolfowitz αναφέρει, ότι όσο καιρό δεν γίνονται συμβιβασμοί και οι ανεπτυγμένες χώρες δεν ανοίγουν τις αγορές τους, ιδιαίτερα για γεωργικά προϊόντα, θα αποτυχαίνουν οι διεθνείς εμπορικές συνομιλίες, αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, αλλά επίσης και οι μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, οι Ινδίες και Βραζιλία πρέπει επίσης να περιορίσουν τους εμπορικούς περιορισμούς για κατασκευαστές, γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να επιτύχει με την άρνησή της να εμποδίσει μια ευδιάκριτη μείωση για τους αγρότες της Ευρώπης και εναντίον του Πέτερ Μαντελζόν, κομισάριου εμπορίου της ΕΕ, όπου την περασμένη βδομάδα προσέφερε παραχωρήσεις στο γύρο συζήτησης του WTO. Αλλά απέτυχε η γαλλική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελέγξει τον Γύρο του παγκόσμιου εμπορίου στο DOHA.

Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο κάτω από τη ν πίεση της Γαλλίας αποφάσισαν μόνο να εξετάσουν τις προσφορές της Κομισιόν στις μεμονωμένες υποθέσεις για τα επακόλουθα.
Η ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να περικόψουν τις επιδοτήσεις για την εντόπια γεωργία και άλλα εμπορικά εμπόδια με σκοπό για να προωθήσουν το Γύρο του Παγκόσμιου Εμπορίου στο DOHA. FAZ.

Αλλά στην ΕΕ ξέσπασε ανοιχτή διαμάχη για τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, που θέτει σε κίνδυνο το Γύρο του παγκόσμιου εμπορίου. Κάτω από την καθοδήγηση της Γαλλίας αρνούνται μερικές χώρες να επιτρέψουν τον ανταγωνισμό για τους αγρότες του. Μια ομάδα, όπως η Γερμανία αξιώνουν μείωση των αγροτικών βοηθειών, όπως απαιτούν και οι άλλες χώρες μια συμφωνία του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου WTO. Σύμφωνα με τη ν παγκόσμια τράπεζα μπορούν να απελευθερωθούν από την φτώχεια 150 εκατομμύρια άνθρωποι και κάθε χρόνο να φέρουν 500 δισς. Δολλάρια κέρδος.
Στην ΕΕ η Γαλλία δεν μπόρεσε να επικρατήσει με την πειλή του Βέτο. Οι επίμαχοι περιορισμοί δασμών στον αγροτικό τομέα οφείλουν ευδιάκριτα να μειωθούν. Το μέγεθος με την παγκοσμιοποίηση θέτει την ΕΕ μπροστά από μια κρίσιμη δοκιμασία.
Η ΕΕ παρόλα της απειλής βέτο της Γαλλίας κάνει μία νέα πρόταση για να ξεπεραστεί η φιλονικία γύρω από την φιλελευθεροποίηση του παγκόσμιου εμπορίου. Προβλέπονται, όπως ανέφερα χαμηλότεροι δασμοί Αξιώνουν όμως από τις ΗΠΑ και τις νότιες χώρες , όπως τη Βραζιλία για περισσότερη ευκινησία…FR,29.10.05.
Τίθεται όμως το ερώτημα, αν ο φιλελευθερισμός με κάθε τίμημα είναι προς το συμφέρον των υπανάπτυκτων χωρών;.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΝΑΠΤΥΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ;

Τα WTO κράτη-μέλη διαπραγματεύονται από το 1999 γύρω από μια παγκόσμια εμπορική συμφωνία. Στόχος της συμφωνίας είναι να διευκολύνουν το εμπόριο με βιομηχανικά προϊόντα, υπηρεσίες και γεωργικά προϊόντα. Πολλές χώρες προφυλάσσουν τους βιομηχάνους τους και μέχρι τώρα με επιδοτήσεις και δασμούς και κατά ένα μέρος περισσότερο από 100% ποσοστό, που μπλοκάρεται κάθε αλλοδαπός ανταγωνιστής. Οι παγκόσμιες εμπορικές συνομιλίες καθυστερούσαν, διότι πλούσια έθνη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για την κατάργηση των εμπορικών εμποδίων. Η συνάντηση κορυφής τον Δεκέμβριο ισχύει ως αποφασιστική ημερομηνία. Ιδιαίτερα οι υπανάπτυκτες χώρες αξιώνουν από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν την προστασία για τους αγρότες τους. Ο κομισάριος Μάντελζόν υποσχέθηκε μείωση των επιδοτήσεων εξαγωγών γύρω στο 70% και τους δασμούς κατά 50%.
Οι νέες συμβιβαστικές προτάσεις της ΕΕ είναι τώρα 47% μείωση των εισαγόμενων γεωργικών προϊόντων.
Το Διαιτητικό δικαστήριο απεφάνθη εναντίον της πρότασης δασμών των Ευρωπαίων γύρω από τη φιλονικία των δασμών εισαγωγών για μπανάνες μεταξύ της ΕΕ και τις λατινοαμερικανικές χώρες παραγωγών, όπου η ΕΕ υπέστη μία ήττα. FR 29.10.05
852 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα υποσιτισμένοι, 100 εκατομμύρια παιδιά χωρίς βοήθεια. Φέτος έχουμε ήδη 6,2 εκατομμύρια νεκρούς από πείνα. Στην παγκόσμια ημέρα διατροφής εξαιτίας της απαίτησης ανοίγματος των αγορών ξέσπασε διαμάχη μέσα στην ΕΕ γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο.
Ενώ η Γαλλία αγωνίζεται να μπορέσει να υποστηρίξει σταθερά τους γεωργούς, βρίσκονται όμως και η ΕΕ και η Αμερική κάτω από την πίεση των υπανάπτυκτων χωρών για να ανοίξουν επιτέλους περισσότερο οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ενώ πάλι οι εξαγωγές από την ΕΕ προς τις υπανάπτυκτες χώρες θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη Δυτικο-αφρικανικών γεωργών, όπως κατηγορούν οι κριτές της παγκοσμιοποίησης.
Το Παρίσι αντιδρά επίσης και εναντίον της άποψης της Κομισσιόν να περικόψουν τις αγροτικές βοήθειες και στη συνέχεια ν΄ ανοίξουν την αγορά της ΕΕ. Κατά τον ίδιο τρόπο με το Παρίσι αντιδρούν και η Πολωνία, Αυστρία και Ουγγαρία. ΄Όπως είναι γνωστό η γαλλική γεωργία προφητεύει κάθε χρόνο περίπου δέκα δισσ. Ευρώ ΕΕ επιδοτήσεις.
Ενώ η Δυτική Αφρική υποφέρει από την εξαγωγή κοτόπουλων από την ΕΕ, οι κριτικοί της παγκοσμιοποίησης, αναφέρουν ότι σύμφωνα με μία έρευνα του Studie des Institut Pasteur in Yaounde, αποκαλύφτηκε, ότι 83,5% των ελεγχομένων κατεψυγμένων πουλερικών είναι ακατάλληλα για την ανθρώπινη διατροφή. FR, 15.10.2005.


Ετούτη η κρίση εξαπλώνεται σαν μια εγκληματική παγκόσμια τάξη και οι συγκλονιστικές εικόνες στις ακτές του Μαρόκου πρέπει να έχει επιτέλους ξυπνήσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να κινηθούν με μια νέα πολιτική απέναντι στις χώρες του Νότου.
Σήμερα περίπου 18 εκατομμύρια Αφρικανών σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται καθ΄ οδό προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των παράνομων φυγάδων από τα κράτη της Σαχάρας προς την Ευρώπη αυξάνει. Όποιος κατορθώνει να φτάσει στο Μαρόκο, βρισκότανε μήνες ολόκληρες καθ΄ οδό, και υπέστη πείνα, δίψα και ζέστη και δεν μπορεί πλέον να τον σταματήσουν συρματοπλέγματα.
Οι παράνομοι μετανάστες πέφτουν συχνά ως θύματα των οργανωμένων εγκληματιών. Βασικά πρέπει να προβληματιστούμε δρόμους, να βοηθήσουμε τους απεγνωσμένους ανθρώπους , που ξεκινούν για τον μακρινό και αβέβαιο δρόμο για την Ευρώπη,
να τους δημιουργήσουμε τη δυνατότητα να βρουν εργασία στην ίδια τους Πατρίδα.
Στον πλανήτη μας πεθαίνουν κάθε μέρα 100.000 άνθρωποι από πείνα και τα επακόλουθα. Απάνθρωπα πλούτη στοιβάζονται μόνο σε λίγα χέρια εντελώς ολίγων κοσμοκρατών., Συγκροτήματα επιχειρήσεων κατέχουν μία δύναμη, όσο ποτέ δεν κατείχαν πρωτύτερα ένας βασιλιά, ένας πάπας, ένας αυτοκράτορας. Βλέπε: Tageszeitung, 21.10.05.

Πηγή: ARD, Die Welt, FAZ, FR, TAZ, SD, Koelner Stadt-Anzeiger

Επιτρέπεται η αναμετάδοση, αναδημοσίευση, αρκεί να αναφέρεται η πηγή.
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
konstantin@hotmail.de, www.kn-megalexandros.gr


Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο