Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

>>>>>ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ, πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου και η ιστοσελίδα μας: www.kn-megalexandros.gr

ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ, πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου και η ιστοσελίδα μας για τον απανταχού Ελληνισμό από τον Κωνσταντίνο Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
όρα και φωτογραφίες: www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?=image=30

ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ -Φώτο: ΚΥΡΓΙΑ πρώην Δήμος ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ - Φωτο: ΚΥΡΓΙΑ - πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το σύστημα «Καποδίστριας» με την ανεπιθύμητη διευρυμένη συνένωση δύο Δήμων Μεγάλου Αλεξάνδρου και Δοξάτου και δύο κοινοτήτων Αγίου Αθανασίου και Κεφαλαρίου, σε Δήμο Δοξάτου με έδρα Βαθύσπηλον Κυργίων υποπτευόμαστε είναι νεκρό, λόγω έλλειψης δημοκρατικής Αρετής και κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής ανταπόκρισης και των προβληματικών των ενδιάμεσων ανθρώπινων σχέσεων με την άρνηση συμμετοχής και συναίνεσης των κατοίκων.

Διάλυση απαιτούν οι πάντες και όσο νωρίτερα πραγματοποιηθεί τόσο καλύτερα για την απελευθέρωση, χαρά, ευημερία και ανακούφιση των πληθυσμών μας!!!

Ο ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, εκ Κυργίων

Ο ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΔΟΞΑΤΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΔΟΞΑΤΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΟΞΑΤΟ.

- Είθε να μπορούσε η διευρυμένη συνένωση με έδρα τα Κύργια να προωθήσει την πολυπόθητη αλληλεγγύη, αλληλεπίδραση και δημοκρατική και κοινωνική συνεργασία για το καλό και ευημερία της περιοχής μας.
- Είθε να μπορούσαν να αρχίσουν επιτέλους μετά από οχτώ χρόνια με τις δημοτικές εγκαταστάσεις ή την επέκταση του Δημαρχείου και την μεταφορά του προσωπικού στην έδρα του δήμου, σύμφωνα με τον Νόμο.

- Είθε μετά από ογδόντα ολόκληρα χρόνια αναμονής να άρχιζε επιτέλους η οδική αρτηρία της αποσυμφόρησης και της συντομίας Κύργια-Χωριστή ή και Κύργια – Δοξάτο για την πρωτεύουσα του Νομού μας.

- Είθε οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να μπορούσαν να εφαρμόζουν τις συνταγματικές εντολές περί ισονομίας και ισοτιμίας και διαφάνειας και να μην εφαρμόζουν την επιβολή του ενός επί του άλλου.

Έχουν γραφεί πάρα πολλά για το διευρυμένο Δήμο Δοξάτου, που έχει την έδρα του στο Βαθύσπηλο Κυργίων, βλέπε και Καθημερινή, 13.08.05, σελίς 10 τις θέσεις ενός Δοξατιανού με θέμα: Σύστημα «Καποδίστριας» - Αφανισμός Δοξάτου, και ο οποίος παραπέμπει σε ιστορικούς λόγους και υποψιάζεται τον αφανισμό του στη νέα έδρα, αλλά και παρακαλεί, πιστεύει και περιμένει ο πολυπαθής λαός του ιστορικού Δοξάτου από τη κυβέρνηση της χώρας να ξαναβρεί τη θέση που του αρμόζει, αποχωρώντας από τη συνένωση «Καποδίστριας» και να μην εξαφανιστεί..

Ο διευρυμένος Δήμος, συμπληρώνουμε, έχει προγραμματιστεί σε έναν Συνοικισμό από τους δώδεκα του πρώην Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, με την γραφικότερη και αμφιθεατρική θέση του Νομού μας και επίσης την απέραντη αμφιθεατρική έκταση,και δυνατότητες επέκτασης του Δήμου και των Δημοτών με παραδοσιακά σπίτια, που παρόμοιες θέσεις για Δήμους και χωριά επιλέγουν στις χώρες της ΕΕ.

Η συνένωση του Δήμου Δοξάτου με τον Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου έλαβε χώρα βίαια και χωρίς την συμμετοχή, συγκατάθεση, συναίνεση, επερώτηση και ικανοποίηση των κατοίκων, και είχε σκοπό όπως λένε οι κάτοικοι καιροσκοπικούς στόχους από εγωκεντρικούς ανθρώπους, που έδρασαν αυθαίρετα σε βάρος των πληθυσμών μας, αφού κατόρθωσαν να εισχωρήσουν στο νου των πληθυσμών, όσο ποτέ άλλοτε τις προκαταλήψεις, το μίσος, την απογοήτευση, την άρνηση, τον μαρασμό, την απραξία και την πνευματική και κοινωνική στασιμότητα…

Όμως ο τόπος μας έχει ανάγκη από τον αλληλοσεβασμό, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, πολιτική αλληλεγγύη και αλληλεπίδραση για το κοινό καλό και την ευημερία του τόπου μας.

Ποιος φταίει, που δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τα χωριά μας σε έναν κοινό στόχο δημοκρατικής και κοινωνικής ανταπόκρισης;

Πάνω από όλα φταίει η ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΕΤΗΣ και κοινωνικής ανταπόκρισης, που είναι προϋπόθεση για να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά αλληλέγγυα και αγαπημένα.

Ο διευρυμένος Δήμος Δοξάτου με έδρα τα Κύργια,είναι άρρωστος και χρειάζεται να περιγράψουμε τα συμπτώματα προ της ιατρικής διάγνωσης, ώστε να κάνουμε τη διάγνωση και να δώσουμε και τα κατάλληλα ιατρικά φάρμακα, που μπορεί να είναι μόνο για έναν εθελούσιο αποχωρισμό του Δοξάτου από τους κοινούς στόχους μας με την συνταγματική εντολή και έδρα τα Κύργια Δράμας.

Ασφαλώς είμαστε όλοι της άποψης, ότι όταν ένας γάμος που βασίζεται στη βία, στον εγωκεντρισμό και την άρνηση είναι καχύποπτος και καταντάει μαρτύριο και είναι ανυπόφορος και για τον έναν και για τον άλλον, το τελικό αποτέλεσμα είναι όμως, μόνο ο χωρισμός που μπορεί να σημάνει την απελευθέρωση και για τους δυο.

Έτσι λοιπόν η διευρυμένη συνένωση Δήμου λόγω μία αποδοχής των κατοίκων, θα αποσυιάζει η ευημερία, η πρόοδο και η δημοκρατική και κοινωνική ανταπόκριση στα χωριά μας...
Αφήστε επιτέλους το Δήμο Δοξάτου μόνο του, αφού το επιθυμεί, και αφού μέχρι τώρα δεν έχει αντικαταστήσει τις παλιές του πινακίδες, και το ίδιο όμως να αφεθεί αυτόνομα και ο πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου,ώστε να επιστρέψει η ευημερία, η πρόοδο και η δημοκρατική και κοινωνική ανταπόκριση στα χωριά μας..

Αφήστε επιτέλους το Δήμο Δοξάτου μόνο του, αφού το επιθυμεί, και αφού μέχρι τώρα δεν έχει αντικαταστήσει τις παλιές του πινακίδες, και το ίδιο όμως να αφεθεί αυτόνομος και ο Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου των Κυργίων, τα αρχαία Κρίφλα, το μεγαλύτερο προσφυγικό Κεφαλοχώρι της Δράμας με χιλιοβασανισμένους, και διωγμένους πληθυσμούς, από της εποχής της Μικρασιατικής καταστροφής, όπου μάλιστα οι σύμβουλοι του διαμερίσματος ζήτησαν ήδη με έγγραφό τους από το Υπουργείο Εσωτερικών τον εκούσιο χωρισμό τους προ της μεγάλης διαμάχης και ίσως «ακατανόητης» αλληλο-σύγκρουσης και έρχεται ως συμπλήρωμα της απαίτησης του χωρισμού από τον πληθυσμό του Μ. Αλεξάνδρου από την αρχή κιόλας της διευρυμένης συνένωσης.

Φανταστείτε μόνο τα χρόνια την υπομονής, και της αδράνειας, ότι τα Κύργια με την έδρα του διευρυμένου Δήμου, αναμένει χρόνια τώρα χωρίς προοπτικές πραγματοποίησης και ελπίδας για τις νέες εγκαταστάσεις Δημαρχείου ή απαραίτητες επεκτάσεις του Δημαρχιακού χτιρίου, έτσι κωμικό - τραγικά όπως αναμένουν οι Κυργιώτες πάνω από ογδόντα χρόνια τον απαραίτητο. σύντομο δρόμο της αποσυμφόρησης: Κύργια – Ευρύπεδο -Χωριστή ή και Κύργια –Ευρύπεδο – Δοξάτου προς την πρωτεύουσα του Νομού και στην κεντρική αρτηρία Καβάλας Δράμας.

Η νοοτροπία, η δράση, ο τρόπος σκέψεων, η καταγωγή των πληθυσμών, η ιστορική τους περιγραφή, η οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική τους ζωή και η φιλοσοφική τους τοποθέτηση είναι μεταξύ του πρώην Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου και Δοξάτου με την ιδιαιτερότητά του, τόσο διαφορετικές, αντίθετες και αντιμαχόμενες που κατά την άποψη των κατοίκων δεν μπορεί να υπάρξει, ίσως ποτέ, μα ποτέ υποπτεύονται, αλληλεγγύη, αλληλεπίδραση, αλληλοσεβασμός και δημοκρατική και κοινωνική ανταπόκριση και όλα αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα είναι γνωστά από τη σπουδή της Μεγάλης Ελλάδας.

Με κανένα τρόπο όμως δεν πρέπει με όλες αυτές τις αρνητικές διαγνώσεις και διαπιστώσεις να επιβαρύνουμε και να επηρεάσουμε εδώ και τώρα με μονόπλευρες πράξεις ακόμα περισσότερο τις επόμενες γενιές των χωριών μας.

Ενώ ο Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου Κυργίων έγινε από ηθελημένη συναίνεση με τη θέληση των κατοίκων, ο διευρυμένος Δήμος Δοξάτου με έδρα το Βαθύσπηλο Κυργίων, έλαβε χώρα χωρίς συναίνεση, συγκατάθεση και θέληση των κατοίκων, και χωρίς ώριμη περίσκεψη και την οποία συνένωση, καταδικάσαμε και καταδικάζουμε απερίφραστα τόσο οι Κυργιώτες από την αρχή, όσο και οι Δοξατιανοί, και η οποία συνένωση κατάντησε τώρα ένα πραγματικό Νεκροταφείο σιωπής, άρνησης, απραξίας, απογοήτευσης και πίκρας, «προδόθηκε» λένε οι κάτοικοι όλου του διευρυμένου Δήμου από ιδιοτελείς σκοπούς, εγωκεντρικών ανθρώπων, που όλος ο πληθυσμός και του Δοξάτου και του πρώην Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου απορρίπτει το διευρυμένο Δήμο από την αρχή κιόλας.

Δεν φταίει όμως η έδρα του διευρυμένου Δήμου, που έτσι και αλλιώς το Δοξάτο ακόμα διατηρεί κατά ένα μέρος τις παλιές του πινακίδες, και στη νέα έδρα που χρόνια σαμποτάρεται δεν έχουν λάβει ούτε εργασίες για την ανέγερση ή επέκταση των απαραίτητων χτιρίων, αλλά ούτε και έλαβε μεταφορά υπηρεσιών στα Κύργια που προβλέπονται από τον Νόμο.
Αν καλοσκεφτούμε ότι ακόμα ούτε και άρχισε εδώ και ογδόντα χρόνια η κατασκευή της σύντομης οδικής σύνδεσης Κυργίων-Ευρυπέδου Χωριστής ή Δοξάτου, αλλά τονίζουμε, ότι ακόμα περισσότερο προβληματική είναι η δημοκρατική συμμετοχή και συνεργασία και απουσιάζει παντελώς, μα παντελώς ο υπέρτατος στόχος της δημοκρατικής Αρετής.

Προβληματικές είναι οι αμοιβαίες προκαταλήψεις μας.
Προβληματική είναι επίσης η κατανομή έργων με κέντρο βάρους.
Βαριά προβληματικός παρουσιάζεται ο νέος διευρυμένος Δήμος Δοξάτου που είναι ανεπιθύμητος από τους κατοίκους.
Προβληματικές ανέκυψαν τώρα και οι ενδιάμεσες ανθρώπινες σχέσεις.
Προβληματική η άρνηση συμμετοχής και αξιολόγηση προοπτικών με μπλοκαρίσματα.
Προβληματική είναι επίσης η άνιση ανοικοδόμηση εργατικών κατοικιών και η προκλητική μεταφορά κατοίκων από τα Κύργια για αλλού, που έρχεται και σε αντίθεση με την φιλοσοφία της ΕΕ.
Προβληματική είναι η ιδιοτροπία του κατοχικού και εγωκεντρικού πνεύματος, της αναξιοπιστίας και της ύποπτης και αυθαίρετης μετονομασίας ιστορικών τοπικών τοπωνυμιών των Κυργίων, που αντιβαίνουν κατάφορα το άρθρο 12 και 12 παράγραφος 4 της Νομοθεσίας, αλλά και τις πρακτικές άλλων χωριών του ίδιου Δήμου και του Νομού Δράμας, που κανείς δεν είναι σε θέση να σταματήσει την αυθαιρεσία…

Ναι, συγκεκριμένα θέλουμε να αναφέρουμε τις Πηγές Πουνάρπασι ΚΥΡΓΙΩΝ , που σχεδόν όλα τα χουντικά συμβόλαια στην Ελλάδα ακυρώθηκαν, εκτός από το συμβόλαιο με την Καβάλα και την υπογραφή της Κοινότητας Κυργίων και όπου η Καβάλα με το «απαίσιο» συμβόλαιο την εποχή που επικρατούσε στην Ελλάδα ένα απέραντο Νεκροταφείο του φόβου και της σιωπής, παραχωρήθηκαν και πήρε τα νερά των Πηγών Κυργίων, χωρίς να πληρώνει ούτε δραχμή, ενώ η Καβάλα η ίδια πουλά το νερό και κερδοσκοπεί…!!

Και ενώ στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 35 αυθαίρετες πινακίδες δεν αναφέρονται εκεί πουθενά, ότι είναι πηγές Κυργίων, ότι ανήκουν οι ΠΗΓΕΣ ΚΥΡΓΙΩΝ στα Κύργια, και ούτε το Δημοτικό διαμέρισμα αναφέρεται εκεί που ανήκουν οι Πηγές, ως περιοχή των Κυργίων, παρουσιάζονται ως Πηγές Βοϊράνης, λίμνη Βοϊράνης του Δήμου Δοξάτου ή Πηγές Μεγάλου Αλεξάνδρου Δοξάτου ή Πηγές του Δήμου Δοξάτου ή απλώς ΠΗΓΕΣ Δοξάτου.
Χαρακτηριστική είναι η νοοτροπία της αυταρχικότητας και «αρπαγής» σε βάρος συνδημοτών και με απερίγραπτη οργή του εντόπιου πληθυσμού.

Μια πρόκληση που προκαλεί οργή και οδύνη στους κατοίκους των Κυργίων και πρώην Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου και ετούτη η αυθαιρεσία είναι αντίθετη με τους Νόμους της Πολιτείας.
Υπάρχει πλέον διάπλατα και δυστυχώς επαληθεύεται η έλλειψη δημοκρατικής Αρετής.
Και μια και δεν υπάρχει πνεύμα εθελούσιας ισονομίας και ισοτιμίας, συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και δημοκρατικής και κοινωνικής ανταπόκρισης για την ευημερία του τόπου μας και αφού αφουγκραστήκαμε τους πολίτες, εκφράζω την εικασία των πολιτών ότι ποτέ, μα ποτέ το Δοξάτο δεν θα θελήσει να συνεργαστεί με πνεύμα της δημοκρατικής αρετής, ισονομίας και ισοτιμίας απέναντι στα «προδομένα» προσφυγικά χωριά μας.
Οπωσδήποτε πρέπει να δοθεί το διαζύγιο της σωτηρίας εδώ και τώρα για ανεξάρτητο Δήμο Δοξάτου αλλά και ανεξάρτητο Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Κύργια, όπως πραγματοποιήθηκε αρχικά με ηθελημένη συνένωση Κυργίων, Πηγαδίων, Αγοράς σε Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου με τους δώδεκα συνοικισμούς και στην πιο γραφικότερη περιοχή του Νομού, που με τους αξιαγάπητους μικτούς προσφυγικούς πληθυσμούς, να έχουν τη θέληση και το πάθος να αντλήσουν ξανά τη δύναμη για την αναγέννηση, την ελπίδα, τη χαρά, την ευημερία , την ζωή και το κουράγιο στο Δήμο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Δεν βοηθούν όμως οι προβοκάτσιες, οι προκαταλήψεις, το μίσος, η άρνηση συμμετοχής και ευθύνης, ο πληθυσμός των Κυργίων ήτανε και είναι αντίθετος με τη συνένωση και ακόμα πρόσφατα οι σύμβουλοι πρότειναν στην Αθήνα τη διάλυση.
Ο πληθυσμός του Δοξάτου είναι αντίθετος με τη συνένωση και πρακτικά μέχρι τώρα η συμμετοχή και δράση του είναι αντιπαραγωγική.

Για να προφυλάξουμε όμως τις επόμενες γενιές από προκαταλήψεις, μίση, αντιπάθειες και καχυποψίες, αφού επιθυμούμε τη διάλυση, θα πρέπει οι δύο πληθυσμοί σε ομάδες πρωτοβουλίας και επιτροπές να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν και να αναλογιστούν και τις ευθύνες για τη δημοκρατική, κοινωνική, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό για τις επόμενες γενιές, ώστε παρόλα της τωρινής συλλογικής απόφασης διάλυσης, μελλοντικά να ζήσουν με αλληλοκατανόηση, δημοκρατικά, ειρηνικά, γειτονικά και αλληλέγγυα, χωρίς μίση και προκαταλήψεις και χωρίς να ανήκουν σε ένα κοινό Δήμο.

Ετούτη η σκέψη της κοινής δημοκρατικής συμφωνίας διάλυσης και το μετέπειτα πνεύμα ειρηνικής, γειτονικής και παραγωγικής συμβίωσης να λάβει χώρα συλλογικά στους αρμόδιους της Αθήνας για την αξίωση των πληθυσμών μας για τη διάλυση της συνένωσης «Καποδίστριας».

Οι υπεύθυνοι των Αθηνών ας αναλογιστούν κατεπειγόντως ρεαλιστικά και ορθολογιστικά τις ευθύνες τους για την επείγουσα αναγέννηση του τόπου μας, πριν είναι αργά !

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε εκτός των άλλων:
1. Ημερήσια Εφημερίδα της Καβάλας, ΕΒΔΟΜΗ, 17.08.2005 και
2. ΞΥΡΑΦΙ, Ανεξάρτητη Εφημερίδα της Ανατ. Μακεδονίας, 25.08.2005.
Στο ιντερνέτ και συγκεκριμένα στις ιστοσελίεδες:
www.prosotsani.com
www.asxetos.gr
www.grportal.com/gr
www.evdomi.gr
www.energy966.com/emag
www.kn-megalexandros.gr

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή, μετάδοση, αναδημοσίευση, αρκεί να αναφέρεται η πηγή. Τα άρθρα για την ιδιαίτερη Πατρίδα μας θα συνεχιστούν.

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης εκ Κυργίων Δράμας
Κολωνία. Ο Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, κατάγεται από τα Κύργια, ζει στην Κολωνία και αρθρογραφεί για πολλά χρόνια στα Ελληνόφωνα ΜΜΕ των τριών Ηπείρων.
Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο
k-nalbantis@hotmail.de, konstantin.nalbantis@t-online.de,
www.kn-megalexandros.gr


Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο