Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ -ΤΟ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΚΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ www.kn-megalexandros.gr

>>>>>ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΚΥΡΓΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ:www.kn-megalexandros.gr για τον απανταχού Ελληνισμό --------------------------------------------------------------------------------
όρα και φωτογραφίες:www.kn-megalexandros.gr/index.php?p=images

ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΚΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ:
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ ΚΥΡΓΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

konstantin.nalbantis@-online.de

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΛΑΟ ΜΑΣ
Το Πευκοδάσος Κυργίων Δράμας

Το Πευκοδάσος Κυργίων Δράμας - Προτάσεις στους Τοπικούς Άρχοντες - Από την Κολωνία - Ανοιχτή Επιστολή

Αγαπητοί Συνέλληνες,

Χαιρετίσματα από την Κολωνία, 30.04.2007

Ξεκινώντας από την γοητεία του θαυμάσιου πρασίνου τριγύρω της Κολωνίας, που τώρα με νέο προγραμματισμό επεκτείνεται ως 30-40 χιλιόμετρα ακόμα τριγύρω της πόλης με νερά και φράγματα, υδατοδεξαμές, μικρολιμνούλες, κλπ. αγωνιώ να συμβούν κάτι τέτοιες θετικές παραγωγικές διαδικασίες και στη δική μας γενέτειρα, για χάρη των κατοίκων μας και του βιοτόπου. Ένεκα τούτου για την επιβάρυνση του χρόνου σας για μελέτη των προβληματισμών μου σας ζητώ συγγνώμη και σας εύχομαι μια διασκεδαστική πρωτομαγιά 2007.

Πρωτομαγιά 2007

Από μια προσωπική σας επίσκεψη στο Πευκοδάσος Κυργίων ( Βαθυχώρι, Πηγάδια, Υψηλόν) θα διαπιστώσετε την δίψα του ταλαιπωρημένου μας γεωργικού πληθυσμού για μια σταγόνα χαράς, διασκέδασης και υγείας στο αναπνευστικό και περιβαλλοντικό πάρκο. Είθε μια επίσκεψή σας αύριο Πρωτομαγιά να προσφέρει πολλαπλά ερεθίσματα, διαπιστώσεις και προτάσεις, και να καταλήξει σε έναν μεγάλο αριθμό προτάσεων, που δεν μπόρεσαν και δεν κατόρθωσαν να υλοποιήσουν οι τοπικοί μας άρχοντες τα τελευταία τριάντα χρόνια, για χάρη της υγείας των ταλαιπωρημένων κατοίκων και για χάρη του βιοτόπου.

Επιτρέψτε μου, να σας γνωρίσω και να σας αποστείλω τις προτάσεις μου, ώστε να προβληματισθείτε περαιτέρω με νέες ιδέες και τις διαβιβάσετε στους αρμόδιους τοπικούς άρχοντες,

- Κατεπείγουσα ανάγκη διάνοιξης ενός μικρού φράγματος στο Πευκοδάσος και περισυλλογή ύδατος για τον βιότοπο,

- Ασφαλτόστρωτη πρόσβαση στο Πευκοδάσος από την πλευρά του Υψηλόν και Πηγάδια Κυργίων,

- Διάνοιξη τριών υδατοδεξαμενών, εκεί που προυπήρχαν στα (Καβάκια) Υψηλόν Κυργίων.

- Προβληματισμός ανέγερσης ενός Ξενώνα, πολλαπλών εκδηλώσεων, στο μικρό πευκοδάσος Βαθυχωρίου, ή στο Υψηλόν ή στα Πηγάδια.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

Aρθρα
Αξιοποίηση Πευκοδάσους ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ


ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ ΚΥΡΓΙΩΝ ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

Κων/νου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
www.kn-megalexandros.gr,
konstantin.nalbantis@t-online.de

Α. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ του Πευκοδάσους Κυργίων Δράμας

Β. ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗΝ
ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Α. ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ:

ΑΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΟΠΟΙΗΘΟΎΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ .



Πρώτος βασικός άξονας για την επίτευξη του στόχου είναι η επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης...

Δεύτερος βασικός άξονας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας παράλληλα με την αναβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας...

Τρίτος στόχος τίθεται η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς εκτιμάται ως ο κυριότερος αναπτυξιακός πόρος και η σημαντικότερη πηγή ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων...

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το πευκοδάσος των Κυργίων, χωρίς άλλο προσφέρει μία θαυμάσια κοντινή υπαίθρια αναψυχή, ανάπαυση και ανακούφιση, αλλά πάντα με τη σκέψη και σε συνδυασμό με την αντίληψη της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και με την εντατική σπουδή και γνώση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Συγκεκριμένα επισημάναμε το γεγονός μπροστά από 28 ολόκληρα χρόνια, ότι επείγει η βελτίωση και αξιοποίηση του απέραντου πευκοδάσους Κυργίων στο τρίγωνο Βαθυχωρίου, Πηγαδίων και Υψηλού του πρώην Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου με 11 γραφικούς Συνοικισμούς.

Ετούτη όμως η βραδυφλεγής νοοτροπία μας για βαρυσήμαντες αποφάσεις είναι καταστροφική και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον.

Απαραίτητη ανάγκη είναι η βελτίωση υποβαθμισμένων συστάδων (κλαδεύσεις, ασθενείς αραιώσεις, απομάκρυνση ανταγωνιστικής υπορόφου βλάστησης , ανάδειξη μεμονωμένων πλατύφυλλων και μικτού δάσους) στο Πευκοδάσος Κυργίων.

Απαραίτητη συμπλήρωση και ανάδειξη χώρου δασικής αναψυχής και θέσεις μπαρκαρίσματος έξω από το Πευκοδάσος.

Απαραίτητη ανάγκη συγκέντρωσης των μικρών πηγών από τα ευρισκόμενα πηγάδια σε ένα μικρό φράγμα, απαραίτητο για κάθε βιότοπο, αλλά και προώθηση του ερασιτεχνικού ψαρέματος με το σύστημα των Συλλόγων ή δημιουργία τουλάχιστον ενός χωμάτινου μικρού φράγματος για χάρη της ύπαρξης και διατήρησης του βιοτόπου.

Τα μονοπάτια στις πευκόφυτες υψηλές περιοχές των Κυργίων πρέπει να ανοίξουν διότι είναι ιδανικά για τους λάτρεις της πεζοπορίας, όπου θα μας ανταμείψουν με μια απερίγραπτη περιβαλλοντική θέα του Νομού Δράμας, Σερρών και Καβάλας με το Παγγαίο και Φαλακρό και επίσης και τις τριγύρω ορεινές περιοχές με το γραφικό τραίνο που περνάει για τη Θράκη και την Τουρκία.

Ασφαλώς εκεί στο Πευκοδάσος είναι δυνατές πολλαπλές πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες για ανύψωση του πολιτιστικού και κοινωνικού επιπέδου με τη σύμπραξη όλων μας και μίας δημοκρατικότερης αλληλεγγύης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης για την ευρύτερη περιοχή.

Αν επιδιώξουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ που αφορούν και εμάς το να καταστεί η Ευρώπη και η περιοχή μας ελκυστικότερος τόπος επενδύσεων και παραγωγικής εργασίας, για την απαιτούμενη ενεργητικότερη γνώση και την απαραίτητη καινοτομία στο ανθρώπινο ελληνικό δυναμικό για την ανάπτυξη και ευημερία, τότε βέβαια ανάγκη είναι η δημιουργία στην περιοχή μας περισσότερων, εναλλαγών και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Μας είναι γνωστή η αρνητική και παθητική τοποθέτησή μας στη φύση στο περιβάλλον και στο οικολογικό μας σύστημα, αλλά και την απάθειά μας, την προκλητική μας νοοτροπία να μεταβάλλουμε τις γραφικές περιοχές, τις περιφερειακές πόλεις και το πευκοδάσος σε ανεπίτρεπτους σκουπιδότοπους.

Πρέπει να λαβαίνουμε ασφαλώς συνεχώς όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και να έχουμε πάντα υπόψη, ότι είναι και βιότοπος και πρέπει να σωθεί, να περιποιηθεί και να επεκταθεί αυτό το σημαντικό αναπνευστικό περιβαλλοντικό πάρκο, που δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε αντιληφτεί, για χάρη της υγείας των ταλαιπωρημένων κατοίκων της περιοχής και των μελλοντικών γενιών.

Παρ΄ όλες τις πολυετείς επαναληπτικές εκκλήσεις από το 1978-1996 και μετέπειτα και την ειδική Εισήγηση από το 1987 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Νομάρχη δεν μπόρεσαν ακόμα οι αρμόδιοι να βρουν την ευκαιρία και με το πνεύμα της δημοκρατικής αλληλεγγύης, συν- απόφασης και συμμετοχής με την αντίληψη το συμφέρον και την υγεία του λαού μας, να μπορέσουν να αξιολογήσουν την αναπνευστική σημασία του Πευκοδάσους και δεν προέβησαν ακόμα στην αξιοποίηση για τον λαό, αλλά και την κατεπείγουσα μικτή αναδάσωση-δέντρο- φύτευση, εμβολιασμό άγριο- δένδρων της γύρω περιοχής, αφού είναι γνωστό ότι μέρος του Πευκοδάσους είναι άρρωστο και προκλητικά υποβαθμισμένο.

Μας χρειάζεται περισσότερη ανάπαυση, απόλαυση της φύσης μας, χαρά, περιήγηση και αναψυχή και συγχρόνως να βοηθήσουμε ενεργά την απειλούμενη φύση και το περιβάλλον της γενέτειράς μας.

Γι αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου, ότι για την εργασία με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα είναι απαραίτητη η σύσταση μίας περιφερειακής Επιτροπής με το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατά τη σύνταξη του Προγράμματος με χρήματα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, να συνεργαστούν έστω μία φορά, ώστε σε ένα κοινό στόχο όλων των δημοκρατών να επεξεργαστούν ένα σχέδιο και πραγματοποίηση ενός προγράμματος για την προώθηση της αναδάσωσης / δενδροφύτευσης, εμβολιασμού άγριο- χλαδιών, επαναλειτουργία με νερό εδώ και τώρα των απαραίτητων ομβρολιμνών, της ειδικής έρευνας περί της οικολογικής ανεκτικότητας του θερινού, βουνίσιου και Αγροτουρισμού μια και η γύρω περιοχή ακόμη διαθέτει αρκετά παραδοσιακά όμορφα μακεδονικά σπίτια για τη διαμονή επισκεπτών και συγχρόνως να βοηθήσουμε και τη σωτηρία του βιότοπου και του αναπνευστικού πνεύμονα.

Γι΄ αυτό η ένταξη στα περιφερειακά προγράμματα είναι και αναγκαία και επείγουσα και για την ξεκούραση και ανάπαυση των ταλαιπωρημένων ανθρώπων από το διευρυμένο νέο Δήμο και απ΄ όλες τις περιοχές και ασφαλώς θα μπορούσε να είναι σωτήριος στόχος για τη συνεργασία όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών.

Ασφαλώς πρέπει να αφήσουν ορισμένα οικόπεδα σε ανεκτικότερη περιοχή και να συνδυάσουν τα περιφερειακά προγράμματα με τη δημιουργία επιτέλους ενός Ξ Ε Ν Ω Ν Α πολλαπλών δυνατοτήτων..

Αυτή πρέπει να είναι μία νέα αρχή και κοινωνική και πνευματική προώθηση και αναγέννηση νέων ιδεών του τόπου μας, ανεξάρτητα αν μένουν εδώ, στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, μια και όλοι μας κατά το σύνταγμα είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα, όμως η υλοποίηση του οράματος, που θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο με συνεδριακές και αίθουσες διδασκαλίας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα «Νέοι για την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης καθώς και τους Συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, πολιτιστικών Συλλόγων για την μόνιμη διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων για νέους, σχολεία, ενήλικους, εκπαιδευτικούς, συνεδριακών σεμιναρίων και εκδρομών και ξεναγήσεων ακόμα και ως θέρετρο δίνει πολλαπλές προοπτικές αναβίβασης του κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου.

Μην ξεχνάμε ότι το Πευκοδάσος Κυργίων της περιοχής Βαθυχωρίου, Πηγαδίων και Υψηλού απέχει από την πρωτεύουσα της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τη Δράμα, μόλις 17 χιλιόμετρα, 8 χιλιόμετρα από το αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και 27 χιλιόμετρα από την Καβάλα.

Η πρόσβαση προς το Ψευκοδάσος είναι δυνατή διαμέσου της Αδριανής-Αγοράς Πηγαδίων, διαμέσου Δοξάτου Κυργίων Πευκοδάσους και διαμέσου Αγίου Αθανασίου Κυργίων Πευκοδάσους.
Ακόμα και η περιοχή των Κυργίων, πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποτελείται από 11 γραφικούς Συνοικισμούς με καλοκάγαθους ανθρώπους από απογόνους της Μικρασιατικής καταστροφής.

Μην ξεχνάμε, ότι η Παιδεία είναι ο μόνος νέος δρόμος για την Ευρώπη. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα πρόγραμμα και όχι για -εταιρείες-μαϊμούδες. Η εμπειρία των παιδιών ξένων και των μεταναστών μας απανταχού της γης θα είναι μία ιδανική συμβολή στην αλληλογνωριμία και εκτίμηση ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς και μία τόνωση της παγκόσμιας Ειρήνης.

Γι΄ αυτό να διπλασιάσουμε κατεπειγόντως(και εκτός από τις εργατικές κατοικίες), με κατατοπιστικό προγραμματισμό τα οικόπεδα για τους νέους εποίκους και παλιννοστούντες μετανάστες και με τον προσανατολισμό και ανταλλαγή στις αμφιθεατρικές περιοχές του Β Α Θ Υ Σ Π Η Λ Ο Υ, των Πηγαδίων, Υψηλού, Αγάπης και Τραχείας, Αγοράς και ασφαλώς οι ειδικοί με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και της ισοτιμίας και ισονομίας της περιοχής να αντλήσει όλες τις δυνατότητες προώθησης προγραμμάτων για χάρη και των επόμενων γενιών, έτσι να δραστηριοποιηθούν να έχουν πάντα τη δυνατότητα μιας εξονυχιστικής διάγνωσης των υπόλοιπων περιοχών, εδώ και τώρα.

Δε βοηθάει κανέναν η ύποπτη πεισματική εμμονή και άρνηση και η ρουσφετολογική αλληλοεξυπηρέτηση και ιδιοτέλεια αυτής της ανεπανόρθωτης καταστροφής με την απραξία και του πρώην Δήμου μας και του προβλήματος του Πευκοδάσους...και της γύρω γραφικής περιοχής.

Η περιοχή μας χρειάζεται χώρους ιππασίας, ανάπαυσης, περιπατητών, ποδηλασίας και χώρους αναψυχής, παραγωγικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων και συλλογή των μικρών πηγών σε μικρο- φράγματα.

ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Ο ανώτατος στόχος μας πρέπει να είναι η υγεία του λαού μας και η περιβαλλοντική προφύλαξη του περίγυρού μας, που πρέπει να υπάρχουν πάντα τα εντόπια φυτά και τα είδη των πουλιών.

Η καταστροφή άγριων δένδρων, θάμνων και πεύκων καταστρέφουν τους χώρους ζωής, που εμείς έχουμε υποχρέωση να προφυλάξουμε και να διατηρήσουμε το βιότοπο, τα φυτά, τα ζώα και την πληθώρα πουλιών της ομορφιάς της φύσης και του τοπίου.

Η ραγδαία υποβάθμιση του Φυσικού περιβάλλοντος κληροδοτεί στις επόμενες γενιές τη χειρότερη κατάσταση, που θα τις οδηγήσουν και συνοδεύσουν οι καταστροφές των φυσικών πόρων της χώρας μας. Φρεσκότερο αέρα με λιγότερο όζων δεν χρειάζονται μόνο τα δένδρα, παρά επίσης και οι άνθρωποι.

΄0που αφήνουμε ακούσια ή εκούσια να πεθαίνει το δάσος, αυξάνουν επίσης και οι αναπνευστικές ασθένειες.

Αντίθετα με τον άνθρωπο μπορεί κανείς να βοηθήσει τα δένδρα διαμέσου της αναδάσωσης και διαμέσου της αναγκαίας και αρμόζουσας ποικιλίας των δένδρων και τον σωστό προγραμματισμό προ της δενδροφύτευσης, ενδιάμεσα και μετά, ώστε και εκτός βέβαια από πευκόφυτες μονοκαλλιέργειες, που είναι εκτεθειμένες σε επιδημίες παρασίτων και τη θραύση-ξερίζωμα από τους ανέμους, να συμπεριληφθεί ποικιλία δένδρων και ποικίλων θάμνων, όπως συνηθίζεται σε αρκετές άλλες χώρες.

Θα θέλαμε να αναφέρουμε και την αναφορά στην μεταρρύθμιση του νέου συντάγματος του 2001. Ο κορμός της διάταξης όπως ψηφίστηκε αναφέρει: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός.

Για τη διαφύλαξή τους το κράτος έχει την υποχρέωση να πάρει τα κατάλληλα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Εκτός και αν προέχει για την Εθνική Οικονομία ή αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη χρήση που επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

Η Πατρίδα μας, η Ελλάδα δεν είναι και δεν χαρακτηρίζεται μόνο η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας.

Είναι επίσης και η χώρα της Μυθολογίας και των Φυσικών Επιστημών.
Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης ( 383-323 π.χ.) ως πρώτος είχε χαρτογραφήσει σε λεπτομερή σπουδή των φυσικών φαινομένων, όλα τα τότε γνωστά ζωικά πλάσματα και μας είχε γνωστοποιήσει για τις πρώτες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Εντυπωσιακά ήτανε τα θρηνώδη παράπονα που συνέγραψε μπροστά από 2.300 χρόνια για την μεγάλη έκταση Ꮔης αποψί όλοι μας, ότι τα δάση καθυστερούν το λιώσιμο των χιονιών και εμποδίζουν τις ανοιξιάτικες πλημμύρες.
Τα δένδρα κρατούν σφικτά τις θρεπτικές ουσίες και εμποδίζουν τον αέρα και τη βροχή να ισοπεδώσουν την ψίχα του εδάφους.
Τι μπορεί να συμβεί, χωρίς δάση, το γνωρίζει ο καθένας μας, αν ρίξει μία ματιά στα γύρω γυμνά βουνά ή αλλά γενικότερα στη Βαλκανική και την Ελλάδα που καθημερινά κινδυνεύουμε από νεροποντές ή την Νότια Ιταλία και τον τελευταίο καιρό και τη Γαλλία.

Κάποτε ήτανε εύφορα και γόνιμα και πυκνό-δασωμένα τοπία, που όμως από τη συνεχή από-δάσωση, τις πυρκαγιές και τη δράση των οικοπεδοφάγων, καταστράφηκαν ή χτυπήθηκαν από την φαλάκρα και απονεκρώθηκαν ως ένα σκελετό.

Ακόμα και οι οδηγοί οφείλουν στα δένδρα αρκετά: Χωρίς αναδασώσεις των βουνίσιων πλαγιών, θα συνέβαιναν συχνά στις αναφερόμενες περιοχές πάντα καθιζήσεις, ολισθήσεις εδαφών, πετρο-κυλίσματα και χιονοστιβάδες.

Σήμερα παρατηρούμε, ότι η παρακμή και η κατάρρευση των προ- φυλασσόμενων ων δασών στις ΄Αλπεις με τον υπερβολικό τουρισμό έχει οδηγήσει κιόλας σε μία ανησυχητική αύξηση των ζημιών από τις κατολισθήσεις του εδάφους, τις χιονοστιβάδες και τα ατυχήματα.

Από την περιήγησή μου την 19.Ιουλίου 2006 σε ολόκληρη ως τις κορυφές περιοχή του Πευκοδάσους Κυργίων ( Βαθυχωρίου, Υψηλού, Πηγαδίων) διαπίστωσα ότι καταστρέφεται και υποβαθμίζεται, αν δεν δραστηριοποιηθούμε κατεπειγόντως και η πρόσβαση είναι σε επικίνδυνο και προκλητικό βαθμό παραμελημένη και από ατύχημα οπλοχρησίας ή από καυτό γυαλί μπορεί να αποτεφρωθεί η πευκόφυτος περιοχή, και ασφαλώς καθυστερεί η απαραίτητη και επείγουσα μικτή αναδάσωση- δεντροφύτευση μικτού δάσους πάνω τριάντα χρόνια, αλλά ακόμα λείπουν και οι επείγουσες και απαραίτητες διαχωριστικές γραμμές πυρασφάλειας .

0ι απαραίτητες ομβρολιμνούλες των περιοχών μας έχουν ανεπανόρθωτα καταστραφεί και προκλητικά παραμεληθεί.

Μετά από την καταγραφή γεγονότων και στο παρελθόν, ασχολήθηκα σε πολυάριθμα άρθρα μου και ειδικές Εισηγήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναφέρθηκα λεπτομερέστατα και για τον απαραίτητο ΞΕΝΩΝΑ και για επέκταση αναδάσωσης της περιοχής στο Υψηλό και στην ανακήρυξη του Πευκοδάσους σε προφυλασσόμενο τοπίο και επέκταση της περιοχής απαγόρευσης του θηράματος, διότι συνήθως τα θηράματα και τα πουλιά καταφεύγουν για νερό έξω από το Πευκοδάσος και κρύβονται επίσης σε θάμνους έξω του πευκοδάσους…

Το 1993 απευθύνθηκα στο Δασαρχείο (φωνή βοώντος εν τη ερήμω) για την μικτή αναδάσωση της περιοχής με δένδρα, θάμνους κλπ. ακόμα και με «Νέους για την Ευρώπη» και το σταμάτημα της προκλητικής κοπής των όμορφων αγριο-αχλαδιών, που είναι ανάγκη εμβολιασμού και της προφύλαξης των πεύκων για να εξυψώσουμε τώρα πλέον με μικτά δάση την περιοχή και την ποιότητα ζωής, για την ισοφάριση του κλίματος, την περισυλλογή των -υπόγειων υδάτων- και την προφύλαξη του εδάφους από την ολίσθηση.

Στην πατρίδα μας όμως έχει κανείς την υποψία ότι σε συγκεκριμένα ερωτήματα δεν παίρνεις χειροπιαστές απαντήσεις.

Αν και αργά, αυτή η αποκάλυψη της αλήθειας ενοχλεί τους ανθρώπους που εργάζονται για ιδιοτελείς σκοπούς και εκείνους τους ύποπτους καιροσκόπους και τους υπεύθυνους και ενδεχομένως και τις αρχές, που τρομάζουν από δημοκρατικές αποκαλύψεις, όχι δεν τους τρομάζουν όμως τα ψεύδη.

Σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε να έχουμε λιγότερες βροχές με περισσότερες πλημμύρες και ενώ μέχρι τώρα η γύρω περιοχή και το δάσος επιδρούσε ως ισοσκέλιση του κλίματος, που ρύθμιζε το νερό, ώστε 1/3 να εξατμίζεται,1/3 να εισέρχεται στο έδαφος, 1/3 να ρέει σιγά, σιγά και να εμποδίζει εδαφικές πλημμύρες και ολισθήσεις εδαφών.

Το δάσος πολλαπλασιάζει τα συστατικά του οξυγόνου, του αέρα και καθαρίζει την ατμόσφαιρα από την σκόνη και τον καπνό.
Περαιτέρω προσφέρει μία εντυπωσιακή και αποτελεσματική ομπρέλα εναντίον της ηχορύπανσης.

Τώρα, με την επίστρωση του τσιμέντου στις γραφικές περιοχές, των πλακών και της ασφάλτου αυτό το νερό είναι υποχρεωμένο να πάρει τον κατήφορο, παίρνοντας μαζί του όλους τους βόθρους........ από το Υψηλό και άλλων αμφιθεατρικών Συνοικισμών και δηλητηριάζοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα....

΄0ταν έχουμε καλύψει με τσιμέντο, σπίτια και πλάκες τις κορυφές, χωρίς ένα εντόπιο πρωτότυπο αρμονικό χωροταξικό περιβαλλοντικό σχέδιο, αρχίζουμε να υποφέρουμε από νερό και πλημμύρες και μια αιώνια υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και για τα παιδιά των παιδιών μας.

Στα ερωτήματα, αν η έκκλησή μας θα στεφθεί με επιτυχία για μία γνήσια προφύλαξη του περιβάλλοντος και το γνήσιο πρόγραμμα ενός ΞΕΝΩΝΑ και στο δικό μας τόπο, διαπιστώνω, ότι έχουμε κάποια περιθώρια ελευθερίας λόγου και δράσης ανθρώπων, που συχνά πυροβολείται με βάναυσα όπλα, όχι συνταγματαρχών, αλλά από ανθρώπους με ιδιοτελείς στόχους….

Και αυτή η ελευθερία είναι βέβαια και η ευθύνη μας για την πραγματοποίηση των επιδιώξεων απέναντι στα βασικά άρθρα του δημοκρατικού συντάγματός μας, αλλά επειδή ελευθερία σημαίνει ευθύνη, πάρα πολλοί τη φοβούνται την ελευθερία τους και παραιτούνται απ΄ αυτήν καταφεύγοντας στην μακαριότητα της ανευθυνότητας...

Πολίτης όμως ελεύθερος είναι όποιος τολμά να στηλιτεύει τους υπεύθυνους για τις όποιες ατασθαλίες τους και για μία τέτοια παραγωγική πνευματική επένδυση δεν θα γίνει καμιά υπέρβαση…. Άλλωστε μια κριτική συνεισφορά είναι σαν μια καλή ιατρική διάγνωση.

Γνωρίζουμε, ότι η γραφειοκρατία της ελληνικής κρατικής μηχανής και της ανεύθυνης πολιτικής αλαζονείας μερικών, είναι ένα περίεργο σύστημα που ταυτίζει την έννοια της διοίκησης με αυτούς που την ασκούν.

Αν θέλουν σας εξυπηρετούν. Αν δεν θέλουν υπάρχουν χίλιοι τρόποι να σας ταλαιπωρούν, ένα περίεργο φαινόμενο νοοτροπίας που παρουσιάζεται σχεδόν μόνο στην Πατρίδα μας.

Η Δημοκρατία χρειάζεται πληροφορημένους ανθρώπους που αυτόνομα και υπεύθυνα σχηματίζουν την συμβίωση και συνεργασία με άλλους και συγχρόνως προσανατολίζονται σε κανόνες συμπεριφοράς ή και αρετές.

Δημοκρατία χωρίς εμπιστοσύνη δεν είναι δυνατή και ασφαλώς υπάρχουν πολλαπλές ανεξέλεγκτες διαφθορές, υπερτιμολογήσεις, παραλείψεις, προτάσεις, αιτήσεις, κριτικές, παράπονα βελτίωσης γεγονότων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως όταν δεν είμαστε σε θέση να τα συλλάβουμε γελοιοποιούνται και απορρίπτονται.

Σας υπενθυμίζω τον «Θανάση» τον μετανάστη μας, που τον έκανε αγωγή Κοινοτάρχης και με τρεις ύποπτους μάρτυρες καταδικάστηκε διαδοχικά ΕΡΗΜΗΝ σε εννιά μήνες φυλακή, χωρίς να καλεστεί ως κατηγορούμενος να αμυνθεί για τις κατηγορίες σε βάρος του, σε ένα πρωτόφαντο ατόπημα και ύψιστο δημοκρατικό έλλειμμα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της λειτουργίας της έννομης τάξης…

Απ΄ άκρη σε άκρη της επικράτειας έχει κανείς την εντύπωση,ή μας δίνεται, δυστυχώς, η εντύπωση ότι στις ενδιάμεσες ανθρώπινες σχέσεις κυριαρχεί το χυδαίο πνεύμα αντιλογίας……

Επίσης γνωρίζουμε και στην περίπτωση των ελεγκτών, η αντίσταση των μανδαρίνων, όπως αναφέρει το Βήμα, βρίσκει συνένοχη την πολιτική εξουσία που δεν επιθυμεί να ελέγχεται ο τομέας ευθύνης της, έτσι που οι γραφειοκράτες κατά κανόνα νικούν τους ελεγκτές, βλέπε σχετικά, (Βήμα,21.1.96 και για τον έλεγχο των ελεγκτών χρειαζόμαστε πάλι νέους ελεγκτές κλπ.

Δεν είναι μόνο η αναφορά των προβλημάτων που αργότερα δεν ακολούθησε τίποτε παραγωγικότερο από πριν, τουναντίον οι προτάσεις, αντιπροτάσεις και τα οράματα των κατοίκων προδόθηκαν και ποδοπατήθηκαν.

Εκείνη η γραφικότητα και απλότητα του χωριού μας και σχετική περιοχή των πηγών μας μετατράπηκε πολλές φορές σε αντιαισθητικό και αντι-περιβαλλοντικό σκιάχτρο, αλλά και με τις προκλητικές αλλαγές τοπωνυμιών κατέστη πηγή δράματος για τους κατοίκους.

Επισημαίνω μόνο, ότι τα δάση μας καίγονται, η χωροταξική μας μελέτη και οικοδόμηση είναι προκλητικά αντι-περιβαλλοντική, αντιαισθητική και υποβαθμισμένη.

Το περιβάλλον που ούτως ή άλλως αιμορραγεί από καιρό - δεκάδες σκοτώνονται σε κάθε μικρή ή μεγάλη έξοδο από τα αστικά κέντρα- ανοργανωσιά, στο κέντρο του χωριού μας οχήματα προκλητικά και αντιαισθητικά παρκαρισμένα, ενώ τα μηχανάκια διασχίζουν τους δρόμους με ηχητική προκλητική και περιβαλλοντική υπερβολικά ανεπίτρεπτη ηχορύπανση, σαν να βρίσκονται στη χώρα των κουφών και των νεκρών ανθρώπων, με απάθεια, βουβαμάρα και χωρίς την επέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επικρατεί και προωθείται μία παράξενη ιδιοτροπία μας και βρίσκεται σε περαιτέρω εξέλιξη, η υποψία και μόνο ωχαδερφισμός, ακαταστασία και απαράδεκτη οκνηρία πνεύματος και προκλητικής νοοτροπίας κατά την άποψη των κατοίκων επικρατούν σε σχεδόν όλον το δημόσιο τομέα, στις τουριστικές μας περιοχές, μας εγκαταλείπουν και οι τουρίστες για την ακρίβεια, την υποβαθμισμένη εξυπηρέτηση από έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και ελλιπή υποδομή, από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια με τα ακριβά εισιτήρια ως τα υπουργεία και τους οργανισμούς που λειτουργούν με τη διαπίστωση συμπολιτών ακόμα με τριτοκοσμικά πρότυπα, χρόνια τώρα, αλλά συγκινούνται μόνον όσοι υφίστανται τις συνέπειες της κρατικής αβελτηρίας….

ΟΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ

Υπάρχει ταυτόχρονα η άλλη Ελλάδα (και που επιδιώκουμε με πολλαπλές προτάσεις, παροτρύνσεις, επισημάνσεις, δραστηριότητες), της αξιοπρέπειας, της ευθύτητας, της συν-απόφασης, της δημιουργίας, της συνεργασίας, της συμμετοχής, της ελεύθερης έκφρασης λόγου και της ευθύνης, της αλληλεπίδρασης, που είναι ισχυρή στην κοινωνική και πνευματική της παρουσία, όπου δοκιμάζεται και ενδεικτικά πάλι σας αναφέρω αυτά που εδώ και είκοσι οχτώ χρόνια προτείνω και ευτυχώς μέρος αυτών υλοποιούνται στην ακριτική Φλώρινα.

Κάθε περαιτέρω επιδίωξη εξωραϊσμού του Πευκοδάσους Κυργίων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τομέα αναψυχής, τομέα βιοτόπου και τομέα παρκαρίσματος έξω από το πευκοδάσος με εμφανή διαχωριστική γραμμή από τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Τομέας όμως βιοτόπου χωρίς φράγματα και χωρίς επαρκές νερό είναι προκλητικά ακατανόητο.

Η αγροτιά μας πλήττεται και σε αδιέξοδο βρίσκονται οι τοπικές οικονομίες της χώρας μας και ιδιαίτερα της παραμελημένης περιοχής μας.

Τότε μόνο έχει προτεραιότητα η περαιτέρω εξέλιξη του Πευκοδάσους όταν παράλληλα αναπτυχθούν σε κοινή δράση και αλληλέγγυα αλληλεπίδραση και συμμετοχή από τις εντόπιες κοινωνίες τα εκεί ευρισκόμενα προάστια των Κυργίων και αλλού με τοπικές αγροτουριστικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις εντόπιων προϊόντων και προσφορές εξυπηρετήσεων all inclusive με υποδειγματικά πρότυπα σε όλους τους τομείς, όπως της Καλαβρίας της Νοτίου Ιταλίας, βλέπε σχετικά άρθρα στην ιστοσελίδα μου.

Το πρώτο κάλεσμα επιστροφής στο αναφερόμενο παράδειγμά μας, προς τους αποδήμους απευθύνει η ακριτική Φλώρινα, όπου από τα τελευταία χρόνια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο, αξιέπαινο και αξιοσέβαστο πρόγραμμα: να δημιουργήσει μία Στέγη Αποδήμων σε κάθε κοινότητα που απειλείται άμεσα από την ερήμωση λόγω της μετανάστευσης, όπου ο μισός πληθυσμός του νομού ζει μόνιμα στην Αυστραλία και τον Καναδά.

Η ιδέα για την υλοποίηση του σχεδίου φιλοξενίας των αποδήμων Ελλήνων ανήκει στην περιφερειάρχη Φλώρινας, όπου γεννήθηκε μια ιδέα έξω από την ελληνική επικράτεια, η γέννηση της ιδέας η οποία συνειδητοποίησε την τραγικότητα τη κατάστασης μετά από ένα ταξίδι της στον Καναδά και στην

Αυστραλία, ότι η επικοινωνία με τους αποδήμους είναι ελλιπής, τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, σε κάθε χωριό της Φλώρινας η Νομαρχία δεσμεύει για αναπαλαίωση ένα εγκαταλειμμένο δημόσιο κτίριο, π.χ. σχολείο είτε κτίζει ΞΕΝΩΝΕΣ που θα φιλοξενούν τους απόδημους για όσο διάστημα επισκέπτονται τη γενέτειρά τους.

Για εμάς εδώ στο χωριό μας και στο απέραντο πευκοδάσος Κυργίων ή ακόμα τριγύρω σε γραφικές αμφιθεατρικές περιοχές θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν μικτό αμφιθεατρικό ευρωπαϊκό μεταναστευτικό Συνοικισμό, ΞΕΝΩΝΑ ή Πολιτιστικό Κέντρο πολλαπλών δυνατοτήτων….

Το πρόγραμμα ξεκίνησε εκεί στην περιγραφή μας, πιλοτικά και μέσα σε ένα χρόνο με τέσσερα ακριτικά χωριά, την Πρώτη, τη Εύη, το Μεσονήσι και την Ιτιά.

Στην πορεία όμως, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπέγραψε συμβάσεις συνεργασίας με αρκετές κοινότητες, γεγονός που αυξάνει την αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση και είναι παράδειγμα προς μίμηση αυτή όλη η αξιοθαύμαστη, ενεργητική και αξιοπρόσεκτη προσπάθεια…… που δυστυχώς ακόμα λείπει από τον τόπο μας, όπου θα επανέλθω και πάλι προσεχώς….

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Επισημαίνουμε, ότι η ανακοίνωση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο δίδει μια ανάλυση της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ και έχει υποστηρίξει σημαντικά έργα υποδομής που αναπτύσσονται στις πόλεις και στις περιοχές των Ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίες υπάγονται στους στόχους σύγκλησης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης και συνοψίζονται σε τρεις βασικούς τομείς, δηλαδή τον οικονομικό, τον κοινωνικό και του περιβάλλοντος.

Περαιτέρω παραλήφτηκαν περίπου 100 συνεισφορές και ορίζει 60 συστάσεις που θέλουμε να ελπίζουμε, ότι θα βοηθήσουν και τις δικές μας τοπικές και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, εταίρους, ενώσεις, οικονομικούς φορείς, επαγγελματίες στον σχεδιασμό προγραμμάτων δράσης επιλέξιμων για υποστήριξη από τα διαρθρωτικά ταμεία κατά την περίοδο 2007-2013.

Βλέπε: Danuta Huebner, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική.

Οι νέοι, ικανοί, δραστήριοι, υπερκομματικοί και πολιτικοποιημένοι, υπεύθυνοι και πληροφορημένοι συμπολίτες των περιφερειακών κοινωνιών μας, που θα επιλεγούν ή και όχι εδώ και τώρα, πρέπει να δράσουν συνεισφέροντες αφιλοκερδώς, συλλογικά, παραγωγικά, υπεύθυνα και αλληλέγγυα και είμαι βέβαιος ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να υποστηρίξει πολλά έργα και να συμβάλει, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν με ζήλο, με διαφανή και ειλικρινή τρόπο που θα επιφέρει τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα στις παραμελημένες περιοχές μας, που μέχρι σήμερα οι κομματικοποιημένοι άρχοντες δεν είχαν την κατάλληλη έμπνευση, διορατικότητα και υποστήριξη από άξια πολιτικοποιημένα τέκνα της περιοχής μας.


Πηγή: Το ΒΗΜΑ 1990-1996 και περαιτέρω σειρά άρθρων μου σε εφημερίδες, περιοδικά και στο ιντερνέτ και στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία

Ο Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, σπούδασε και ζει στην Κολωνία της Γερμανίας και αρθρογραφεί για πολλά χρόνια σε ελληνόφωνες ιστοσελίδες και ΜΜΕ των τριών Ηπείρων

www.kn-megalexandros.gr,
konstantin.nalbantis@t-online.de


--------------------------------------------------------------------------------

Β. ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


KONSTANTINOS N ALBANTIS 14.04.2007
Postfach 420389
D 50897 KOELN
E-mail: konstantin.nalbantis@t-online.de
www.kn-megalexandros.gr


Β. ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗΝ
ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Προς τον Αξιότιμο Κύριον Νομάρχην Δράμας
και το συνολικό Νομαρχιακό Συμβούλιο

Νομαρχιακό Συμβούλιο 24.04.2007

Θέμα: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΧΩΜΑΤΙΝΩΝ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΝ (Καβάκια) Κυργίων και ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΧΩΜΑΤΙΝΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΚΥΡΓΙΩΝ, περιοχή Υψηλόν προς Πηγάδια, επίσης πρόσβασης ασφαλτόστρωτου δρόμου από Υψηλόν προς Πευκοδάσος.

Κυρίες και κύριοι εκλεγμένοι των τοπικών κοινωνιών.
Ήδη προ ημερών σας έχω αποστείλει μια Αίτηση για την πρόσβαση προς το Πευκοδάσος ασφαλτόστρωτου δρόμου από το Υψηλόν προς το Πευκοδάσος, τουλάχιστον 400 μέτρων και πάλι σήμερα σαs υποβάλλω Αίτηση λήψης αποφάσεων για το Πευκοδάσος των Κυργίων, πρόσβαση δρόμου και δημιουργία τεσσάρων χωμάτινων υδατοδεξαμενών στο Υψηλόν και πλησίον του Πευκοδάσους.

Αιτιολόγηση:

Για την αναπτυξιακή πορεία του Πευκοδάσους και κυρίως για την υγεία του εντόπιου πληθυσμού έχω κατ΄ επανάληψη εισηγηθεί. Μην ξαχνάμε ότι πάνω από το 40% του πληθυσμού του Νομού μας βρίσκεται στην εσωτερική και εξωτερική Μετανάστευση με πολλές αντιμαχόμενες απόψεις, με ερηπωμένα χωριά και φτωχές γειτονιές.

Αν θέλουμε να μην ισχύσει το ρητό του Πυθαγόρα: „Αποδημούντα, επί τοις όροις ανεπιστρεπτείν“, τότε πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε έργα πλησιέστερα ιαματικών πηγών και χωριών.

Γιατί η επίσκεψη και εκδήλωση σε απομακρυσμένες περιοχές, απαιτεί την προϋπόθεση μιας άψογης συγκοινωνίας της τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών απ΄ όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Αν θέλουμε επίσης να μην στερεωθεί στα παιδιά μας το ρητό: „ αν έχεις αφήσει πίσω σου την φτώχεια και την τυραννία, έτσι ώστε ποτέ πια να μην επιστρέψεις εκεί πέρα“, τότε επίσης πρέπει οι δράσεις μας να είναι αρχικά πλησιέστερα των χωριών μας.

Παρακαλείστε ευγενώς, όπως ασχοληθείτε με τις προτάσεις μου 3 χωμάτινων υδατοδεξαμενών- 1 χωμάτινου φράγματος και πρόσβαση ασφαλτόστρωτου δρόμου από το Υψηλόν προς Πευκοδάσος και μου απαντήσετε εγκαίρως, ώστε να κάνω αν χρειαστεί και σχετική έκκληση στα κατάλληλα όργανα της ΕΕ.

Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης,
Κολωνία 14.04.2007

ΥΓ. Για την πλήρη και κατατοπιστική σας ενημέρωση διαβάσατε την εισήγηση: ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΥΣ ΚΥΡΓΙΩΝ ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.kn-megalexandros.gr


Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο