Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ (Απεργίες;)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ
Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία konstantin.nalbantis@t-online.de, www.kn-megalexandros.gr

Από την Κολωνία, ήθελα να επιβεβαιώσω ως θετική την πρόταση για συνάντηση των κοινωνικών εταίρων. Επιτρέψτε μου, όμως να συμπληρώσω, ότι όποια και απόφαση να παρθεί μέσα στην μεγάλη κρίση είναι δίκοπο μαχαίρι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δυστυχώς πολύ νωρίτερα έπρεπε να διαπεράσει στην Πατρίδα μας η συμμετοχή και συν-απόφαση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και ενδεχομένως στα κέρδη και στη ζημία.
Σε μια χώρα που δύσκολα οι επιχειρήσεις παράγουν για αποθήκευση των προϊόντων, και κάθε χρόνο απεργεί για τα δίκαιά της και μια ομάδα εργαζομένων και συνδικαλιστών και εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων και τη φήμη και αξιοπιστία της Πατρίδας μας, και επίσης εμποδίζονται περαιτέρω και οι εξαγωγές.
Σε μια χώρα με εργατικό προσωπικό με χαμηλό και κατώτερο ημερομίσθιο, και υψηλές τιμές ειδών διατροφής, που δεν μπορεί να ζήσει ούτε με το μεροκάματο που παίρνει, αλλά χειρότερα ακόμα και με το ταμείο ανεργίας και την εργασία με μειωμένο ωράριο, συμπληρώνονται περισσότερο τα αρνητικά μας και με την χαμηλή παραγωγικότητα και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που εμποδίζει κάθε εντόπια και ξένη επένδυση στον τόπο μας, αλλά εμποδίζονται και οι επιχειρήσεις να κρατήσουν το προσωπικό τους, ώσπου να έλθει η οικονομική άνθιση και η ζήτηση προϊόντων...

Ενώ, εδώ στη Γερμανία, όπου ζω, επικρατεί η άποψη, ότι κάθε κρίση βρίσκει και το τέλος της και μετά πρέπει η παραγωγή να συνεχιστεί ομαλά, αλλά ασφαλώς πόσο θα διαρκέσει η κρίση είναι άγνωστο.
Όλοι υποφέρουν από την κρίση και το μειωμένο ωράριο και πολλά είναι με ετούτη την οικονομική κρίση καινούργια:
- η ραγδαία ταχύτητα
- η βίαιη σωματική δυναμικότητα
- η παγκόσμια διάσταση.
Ενώ πρώτα υπήρχαν παγκόσμιες περιοχές αγορών με οικονομική άνθιση, όπου μπορούσε κανείς να προσφέρει τα προϊόντα του, τώρα όλα έχουν περάσει. Και τώρα αλλιώς είναι η αντίδραση των γερμανικών επιχειρήσεων, ενώ στο παρελθόν προσπαθούσαν με τις απολύσεις προσωπικού να περιορίσουν τα έξοδα τώρα προτιμούν να κρατήσουν το μόνιμο προσωπικό τους για να είναι εξοπλισμένοι για την επόμενη οικονομική άνθιση σε χρόνους των ελλείψεων εξειδικευμένου προσωπικού.
Δεν περνά, ημέρα, και εβδομάδα, χωρίς ανακοινώσεις εταιριών για μειωμένο ωράριο εργασίας.

Το μειωμένο ωράριο εργασίας είναι τυπικός γερμανικός μηχανισμός της εργατικής αγοράς και ιστορικά άρχισε το 1910. Το κέντρο της γερμανικής αρχής είναι: αυτή την στιγμή αντί να «πετάξει» μερικούς από την επιχείρηση, εργάζονται πολλοί σε μια εταιρεία λιγότερο και με μειωμένο ωράριο. Την ισοσκέλιση τη δημιουργεί η Πολιτεία.

Η κυβέρνηση θέτει ως όρο το μειωμένο ωράριο ως μέσον κατά της απειλούμενης απόλυσης από την επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο, παρόλες τις ελλείψεις ζήτησης προϊόντων να κρατήσουν τους απασχολημένους και εξειδικευμένο προσωπικό τους στις επιχειρήσεις τους. Μέχρι πότε όμως κανείς δεν γνωρίζει, και πόσο καιρό θα μπορέσουν να βοηθήσουν αυτά τα μέτρα.

Τον Νοέμβριο του 2008 βρισκότανε στη Γερμανία 136 768 με μειωμένο ωράριο της οικονομικής κατάστασης, το Δεκέμβριο αυξήθηκαν σε 295 502 εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο, ενώ τον Ιανουάριο του 2009 μειώθηκαν σε 290 636 με μειωμένο ωράριο, βέβαια πολλές φορές σε συνδυασμό με το ταμείο ανεργίας. Ασφαλώς πρέπει να αιτιολογήσουμε τα υπέρ και τα κατά και να βρούμε μια δίκαια και εποικοδομητική λύση για το καλό όλων μας και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πατρίδας μας.
ΠΗΓΗ: βλέπε: DER SPIEGEL,16.02.2009,S.82/83, Sueddeusche Zeitung,
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία, konstantin.nalbantis@t-online.de, www.kn-megalexandros.gr
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία, καταγόμενος από τα ΚΥΡΓΙΑ ΔΡΑΜΑΣ






ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ: "Απεργίες που προκαλούν καταστροφές στους κατοίκους, στη χώρα, στη φήμη και στην αξιοπιστία μας" ΟΡΑ: www.evdomi.gr


Από την Κολωνία, Κ. Ναλμπάντης, ήθελα να επισημάνω τις πολύ σπουδαίες παρατηρήσεις του αρθρογράφου της ιστοσελίδας της ΕΒΔΟΜΗΣ. και συμπληρώνων> Βέβαια στην Πατρίδα μας το φαινόμενο της διαμαρτυρίας, της ανταπόκρισης, της μη αποδοχής, της μη λειτουργικής αντιπαράθεσης στις ενδιάμεσες ανθρώπινες σχέσεις έχει βαθιά αίτια και έχει ανάγκη κατεπείγουσας έρευνας.

Αν και θεωρούμε και υποστηρίζουμε, ότι το ύψιστο αγαθό πρέπει να είναι η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών με λόγο και αντίλογο, διαμαρτυρίας και τη νόμιμη και υπεύθυνη και πολιτισμένη διαμαρτυρία και απεργία, στην Πατρίδα μας όμως κάθε απεργία για δίκαια όμως αιτήματα, αποβαίνει και είναι σε βάρος του υπόλοιπου λαού, της χώρας, της αξιοπιστίας μας, της φήμης μας , της κάθε κυβέρνησης, τις επιχειρήσεις με τις εξαγωγές μας και την απασχόληση, και ζημία των άλλων εργαζομένων, που όλοι, εκτός από εμάς, μας καταλογίζουν ελλείψεις, πως κάτι δεν πάει καλά στη χώρα μας και πρέπει να προβληματισθούμε για το κοινό καλό.

Τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ και το μίσος, η κακία, η βία και η καταστροφή για το πέρασμα κάθε φορά δίκαιων αιτημάτων, μειώνουν το γόητρο της Πατρίδας μας.

Ας αποσπάσουμε παραγωγικότερα ερεθίσματα από τις άλλες χώρες, όπου σήμερα και σε καμιά εποχή της παγκόσμιας ιστορίας και μέχρι σήμερα δεν χάθηκε ποτέ, η τόσο νοερά και ζωντανά αναφερόμενη ελληνική αρχαιότητα, τους ολυμπιακούς θεούς, τους ολυμπιακούς αγώνες, την ποίηση, την τέχνη και αρχιτεκτονική, αλλά επίσης τη ζωηρή και σήμερα αναφορά στην πρωτοποριακή επίδοση στην επιστήμη και φιλοσοφία.

Οι Έλληνες που έδωσαν τη βάση και την αφετηρία του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού σε κάθε τομέα, αυτά που ξεκίνησαν όλα από την Πατρίδα μας για το μέλλον του κόσμου, εμείς όμως παραμείναμε δυστυχώς στο περιθώριο με τον εγωκεντρισμό μας, με τα πάθη μας, με το μίσος και τη βίαιη αντιπαράθεση, με τα πολλαπλά προβλήματά μας, χωρίς σήμερα και εδώ και τώρα να συλλογιζόμαστε συλλογικά για το μέλλον και για το κοινό συμφέρον.

Εδώ και τώρα χρειαζόμαστε εποικοδομητικό και αλληλέγγυο διάλογο και λήψη προληπτικών μέτρων σε όλους τους τομείς για μείωση της βίαιης αντιπαράθεσης και προστασία και υλοποίηση των δίκαιων απαιτήσεων με λόγο και αντίλογο. Ora: www.evdomi.gr

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία, k-nalbantis@hotmail.de,
www.kn-megalexandros.gr



Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο