Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

>>>>>>>>>>Αναδημισίευση: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ :

ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ( ΤΣΙΜΕΝΟ +Σ ΙΔΗΡΟ ) ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩΘΙ ΜΕΤΡΩΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ :

1 / ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ. ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

2/ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ:

α/ ΝΑ ΔΗΣΜΕΥΕΙ ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

β/ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΘΕΙ ΄΄Η ΝΑ ΠΩΛΗΘΕΙ ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΣΕ ΟΥΔΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ

γ/ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ

δ/ ΝΑ ΑΝΑΚΥΡΗΧΘΕΙ Η ΠΑΡΝΗΘΑ, ΠΕΝΤΕΛΗ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ, ΥΜΜΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΑ ΔΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ , ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ

3/ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΙΩΝ.

4/ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΘΕΙ ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΟΚΤΟΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

5 / ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΕΠΙ ΝΕΑΣ ΒΑΣΕΩΣ Η ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Π.Υ- ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ-ΟΤΑ-ΠΣΕΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ.

6 / ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ , ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΣΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΚΩΝ , ΠΑΡΆ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟ.

7/ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΔΙΟΤΙ ΤΩΡΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΟΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΟΥΝ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ-ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗΣ- ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΑΣΟΣ.

8 / ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΑΣΟΤΣΙΦΛΙΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ(ΜΟΝΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΕΦΡΑΙΜ, ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ)

9 / ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΠΛΥΜΜΗΡΏΝ.

10 / ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ Π.Υ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΠΥΡΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

11 / ΝΑ ΧΑΡΑΧΘΟΥΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΥΣ ΚΑΙ Ο.Τ. Α ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ.

12/ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΩΣ ΕΦΕΔΡΙΚΩΝ.

13 / ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ Ε.Δ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΣΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΙΩΝ .

14 /ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΓΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ.

15 / ΝΑ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ ΟΛΗ Η ΔΑΣΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΥΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ,Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ ΓΙΑ Τ ΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΩΝ ΜΑΣ

16 / ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΞ ΑΜΕΛΙΑΣ ΠΥΡΠΟΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ (ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ , ΚΑΨΙΜΟ ΧΟΡΤΩΝ κλπ) ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΙΔΙΩΝΥΜΟ Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, Η ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ , ΚΟΨΙΜΟ ΔΕΝΔΡΩΝ, Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ-ΜΠΑΖΩΝ, ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

17 / ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΥΡΗΣΣΟΝΤΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ

18 / Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΦΙΑ (ΙΔΙΩΤΕΣ-ΔΗΜΟΙ κλπ) ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΣΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΙΩΝ ΣΤΑ ΔΑΣΗ.

19 / ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΥΚΝΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ

20/ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥΝ ΕΜΦΟΡΤΑ ΤΑ Α/Φ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΥΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ Ε.Δ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΕΡΙΜΝΗ ΤΩΝ ΟΤΑ.

21 / ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ Μ.Κ.Ο ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΠΙΧΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΗ ΓΗ.

22 / Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΘΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΩΣ ΑΝΩ ΜΕΤΡΑ

23/ ΤΕΛΟΣ ,ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ, ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝΤΕΣ. ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΜΟΤΕΡΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

24/ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ κ. ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΦΤΙΑΧΤΕ ΝΕΑ ΑΛΣΗ ΚΑΙ ΦΥΤΕΨΤΕ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ. ΑΥΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΤΟ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

25/ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΚΑΙ "ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ". ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΕΝΔΕΣ.



ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ

ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΛΙΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ . ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΕΙΣΤΕ ΣΤΑ ΚΑΘ' ΥΜΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
www.kn-megalexandros.gr

Γίνετε μέλος του ιστοτόπου:
http://amphiktyon.blogspot.

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

«Οριοθέτηση, κτηματογράφηση των περιαστικών δασών και ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού τους. Να φυτευτούν και να αξιοποιηθούν όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι, μικροί ελεύθεροι χώροι», λένε οι ειδικοί
20.000 στρέμματα περιμένουν πράσινο
Οι δενδροφυτεύσεις στην Αθήνα έχουν μείνει για χρόνια στα χαρτιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 29 Αυγούστου 2009




Πιο αναγκαίες από ποτέ είναι οι δεντροφυτεύσεις στα μητροπολιτικά πάρκα- που έχουν μείνει στα χαρτιά- και στους ελεύθερους χώρους της Αττικής μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έκανε στάχτη 213.000 στρέμματα δάσους.

«Περιθώρια δεν υπάρχουν. Η απώλεια είναι μεγάλη και για το περιβάλλον και για το κλίμα ολόκληρου του Νομού Αττικής. Άλλωστε η έκταση που κάηκε είναι τετραπλάσια της Πάρνηθας του 2007», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννης Πολύζος. «Πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί ένα πακέτο 3 μέτρων. Οριοθέτηση, κτηματογράφηση των περιαστικών δασών και ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού τους. Να φυτευτούν και να αξιοποιηθούν όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι, μικροί ελεύθεροι χώροι. Όλα αυτά θα είναι κέρδος για το περιβάλλον. Επίσης, θα πρέπει να παραμείνουν ελεύθερες οι ακτές».

Η Αθήνα βρίσκεται πλέον σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης πρασίνου», σχολιάζει από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ηλίας Γιαννίρης. «Ήδη από την πυρκαγιά της Πάρνηθας έπρεπε να είχαμε αλλάξει πορεία». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνθος Σανταμούρης λέει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει η συζήτηση- και όχι μόνο για τις εκτάσεις που κάηκαν. «Για παράδειγμα, θα πρέπει να δεσμευτούν όλα τα κόμματα ότι δεν θα οικοδομήσουν τους ελεύθερους χώρους».

Γουδή, Ελληνικό, Ελαιώνας, παραλιακό μέτωπο. Είναι τέσσερις από τους μεγαλύτερους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της Αθήνας και η έκτασή τους φτάνει συνολικά τα 20.000 στρέμματα. Οι επιστήμονες όμως λένε ότι μπορούν έστω και τώρα να αποτελέσουν την πράσινη απάντηση στην πρόσφατη καταστροφή.

Ελληνικό: «Όχι στο χτίσιμο». «Με καμένα τα περιαστικά δάση είναι ηλίου φαεινότερον ότι πρέπει ολόκληρο να γίνει πράσινο και μάλιστα υψηλό», λέει ο κ. Γιαννίρης. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει 300 στρέμματα να δομηθούν για εμπορικές και τουριστικές χρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία του πάρκου. Σενάριο που βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους τους δημάρχους της περιοχής, περιβαλλοντικούς συλλόγους αλλά και επιστήμονες οι οποίοι ζητούν αποκλειστικά πράσινο.

Μάλιστα, μελέτη του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ομάδα ατμοσφαιρικών μοντέλων και πρόβλεψης καιρού και ομάδα μελετών κτιριακού περιβάλλοντος, επικεφαλής ήταν οι καθηγητές Μ. Σανταμούρης και Γ. Καλός) έχει δείξει ότι εάν ακολουθηθεί το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που προβλέπει και δόμηση, η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη κατά 2 βαθμούς Κελσίου τόσο το μεσημέρι όσο και τη νύχτα σε σύγκριση με το σενάριο της ενιαίας βλάστησης του πάρκου.

Ελαιώνας: Θα έδινε δροσιά. Η ανάπλαση του Ελαιώνα, που σήμερα αποτελεί μία από τις... πίσω αυλές της Αθήνας με σκουπίδια και λύματα, θα επέτρεπε την καλύτερη κυκλοφορία των βοριάδων και της θαλασσινής αύρας.

Γουδή: Πολλά οφέλη αν... Από το 1999 είναι μητροπολιτικό πάρκο αλλά μόνο στα... χαρτιά η έκταση 4.500 στρεμμάτων στου Γουδή. Κι όμως η μελέτη του καθηγητή κ. Ι. Πολύζου έδειχνε ότι εάν είχαν γίνει οι εκατοντάδες φυτεύσεις που είχαν σχεδιαστεί, εάν απομακρύνονταν τα κτίρια, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά για το περιβάλλον και τους κατοίκους της Αθήνας και των όμορων δήμων.

«Από φυτεύσεις δεν έχει γίνει τίποτα. Καθημερινά το πάρκο κατακερματίζεται. Χωροθετούνται νέα γραφεία. Οι υπηρεσίες του Στρατού που έπρεπε να φύγουν, επιστρέφουν», αναφέρει απογοητευμένος ο κ. Πολύζος.

Παραλιακό μέτωπο. Καμία εργασία ανάπλασης δεν έχει ξεκινήσει 5 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο παραλιακό μέτωπο από από το ΣΕΦ έως το beach volley. Έχει προβλεφθεί η δημιουργία οικολογικού πάρκου. Η μελέτη όμως ολοκληρώθηκε μόλις πριν από δύο μήνες και εστάλη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.


«Να δεσμευτούν όλα τα κόμματα ότι δεν θα οικοδομήσουν τους ελεύθερους χώρους»

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο