Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

>>>>>>>>>> ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - MISSBRAUCH BEIM KURZARBEITERGELD ?

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ MΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ- MISSBRAUCH BEIM KURZARBEITERGELD ?

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis, Koeln - Κολωνία
konstantin.nalbantis@t-online.de
www.kn-megalexandros.gr
Εισαγωγή

„Schwindel mit der Kurzarbeit, Offenbar betruegen mindestens 116 Unternehmen die Bundesagentur – nun ermitteln die Staatsanwaelte“, Sueddeutsche Zeitung, 12./13.September 2009. „Bundesagentur fuer Arbeit geht von Millionenschaden aus“, Koelner Stadt-Anzeiger, 14. September 2009. „ Firmen erschleichen sich Kurzarbeitergeld“ www.zeit.de.


Προτερήματα και μειονεκτήματα

Τον Αύγουστο του 2009 σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα ανέβηκε ο αριθμός των ανέργων. Θα μπορούσε να είναι ο αριθμός των ανέργων σε χειρότερη ακόμα θέση, αυτή όμως τη δραματική πτώση την εμπόδισε κυρίως το μειωμένο ωράριο εργασίας, όπου έχουμε 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μειωμένο ωράριο εργασίας, και 3,472 εκατομμύρια ανέργους, αυτό θα πει ένα ποσοστό 8,3%. http://hw71.wordpress.com/2009/09/03/deuschland-kurzarbeit...
Οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο μπορούν να ελπίζουν κατά την άποψη του ομοσπονδιακού Υπουργού εργασίας, ότι θα επανέλθουν σε πλήρη ωράριο εργασίας και δεν πρέπει να φοβούνται για απόλυση. Χάρη του μειωμένου ωραρίου δεν θα υπάρξουν πλέον μακροχρόνιοι άνεργοι, όπως πρότερο, διότι το μειωμένο ωράριο ενεργεί για την υπερπήδηση της κρίσης.

Στην πραγματικότητα όφειλε η κρατική προώθηση να αποφύγει την αεργία . Και όμως πάνω από 100 επιχειρήσεις κάνουν ολοφάνερα κατάχρηση χρημάτων για να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους.
Κατά την άποψη της υπηρεσίας εργασίας, παρουσιάζονται δύο βασικά σημεία του κόλπου, τρικ των κατεργαριών:
1.Οι επιχειρήσεις δηλώνουν ωράριο μειωμένης εργασίας, αλλά οι συνεργάτες , μολαταύτα εργάζονται με ωράριο πλήρης απασχόλησης. Κατά αυτόν τον τρόπο αποζημιώνονται οι εργοδότες ένα μέρος των εξόδων προσωπικού από την υπηρεσία εργασίας.
2 ή οι εταιρείες εισπράττουν την επιχορήγηση του μισθού για απασχολημένους, που βρίσκονται σε άδεια ή είναι άρρωστοι. Επίσης και αυτή είναι αξιόποινη πράξη.
και
3.Προβληματικός είναι όμως ο έλεγχος, των 50.000 επιχειρήσεων, όπου εργάζονται 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι με μειωμένο ωράριο εργασίας, ισχύει αρχικά για 24 μήνες.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ εφαρμόζεται η εργασία μειωμένου ωραρίου;

Οι γερμανικές εταιρείες, έχουν τη δυνατότητα αιτιολόγησης της οικονομικής κρίσης της επιχείρησής τους και μετά από Αίτηση μπορούν να εισαγάγουν ωράριο μειωμένης εργασίας, όπου αυτήν την στιγμή έχουν δηλωθεί 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε ωράριο μειωμένης εργασίας. Αυτοί εργάζονται λιγότερο, και την απώλεια εισοδήματος καταβάλουν κατά το μεγαλύτερο μέρος οι υπηρεσίες εργασίας.

Το μειωμένο ωράριο εργασίας είναι τυπικός γερμανικός μηχανισμός της εργατικής αγοράς και ιστορικά άρχισε το 1910. Στο κέντρο της γερμανικής αρχής βρίσκεται : αυτή την στιγμή αντί να «πετάξει» μερικούς από την επιχείρηση, εργάζονται πολλοί σε μια εταιρεία λιγότερο και με μειωμένο ωράριο.

Την ισοσκέλιση τη δημιουργεί η Πολιτεία. Αυτή η δυνατότητα φέρνει τα αποτελέσματα στην κρίσιμη περίοδο της οικονομικής κρίσης να μην επέλθουν μαζικές απολύσεις. Υπολογίζεται, ότι με αυτό το μέτρο διασώθηκαν τουλάχιστον προς το παρόν 500.000 πλήρεις θέσεις εργασίας.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία ήτανε τον Σεπτέμβριο του 2009 3,472 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας στα 8,3%.

Η επιτυχία αυτή έχει όμως και αρνητικές, σκιερές πλευρές. Όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις τρικς και κλέβουν, ώστε να έλθουν στην γενναιόδωρη κρατική προώθηση. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εργασίας υποψιάζεται κατά τις δικές της δηλώσεις, ότι 116 επιχειρήσεις, άδικα έχουν πάρει χρήματα μειωμένου ωραρίου, με ανοδικές τάσεις, όπου πολλές υποθέσεις έχουν προωθηθεί στην εισαγγελία.

Η κυβέρνηση θέτει ως όρο το μειωμένο ωράριο ως μέσον κατά της απειλούμενης απόλυσης από την επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο, παρ΄ όλες τις ελλείψεις ζήτησης προϊόντων να κρατήσουν για ορισμένο χρονικό διάστημα τους απασχολημένους και εξειδικευμένο προσωπικό τους στις επιχειρήσεις τους.

Δεν υπάρχει μειωμένο ωράριο εργασίας για τους μαθητευομένους (και επίσης του διπολικού συστήματος) και για τους εκπαιδευτές, όπου για την εκπαίδευση δίνουν μεγάλη σημασία. Ένας εξειδικευμένος εργάτης μετάλλου 23 ετών, που αποδημεί στο εξωτερικό υπάρχει ένα μείον από 281.000 Ευρώ. Για μία γιατρό που αποδημεί έχει κοστίσει στο κοινωνικό σύνολο 436.000 Ευρώ. Οι διαφυγόντες εισφορές και φόροι, που θα κατέβαλε κατά τη διάρκεια της ζωής της ανέρχονται σε 639.000 Ευρώ.

Μέχρι πότε όμως θα ισχύσει το μειωμένο ωράριο πέραν των 24 μηνών, κανείς δεν γνωρίζει, και πόσο καιρό θα μπορέσουν να βοηθήσουν αυτά τα μέτρα.


Έτσι στη Γερμανία χτυπάει ο κώδωνας του κινδύνου και ενώ καταβάλλονται υψηλά πόσα για την εκπαίδευση, χιλιάδες γερμανοί ακαδημαϊκοί και εξειδικευμένο προσωπικό προτιμά να αποδημήσει. Έτσι απειλείται η Γερμανία από έλλειψη φορολογικών εσόδων και από τους στυλοβάτες απόδοσης. Κατά αυτόν τον τρόπο οδηγείται η Γερμανία σε ένα διπολικό πρόβλημα: Μαζική ανεργία και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού....Έτσι που προωθείται η εισροή εξειδικευμένου προσωπικού από το εξωτερικό, όπου και τα δυο είναι περιορισμένης ισχύς. Koelner Stadt-Anzeiger, 15.09.2009.

Και σε εμάς, στη δική μας Πατρίδα, με την ελλιπή αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, με την οργή των νέων. Και τι πρέπει να κάνουν οι νέοι άνθρωποι με άχρηστα και χωρίς αξία διπλώματα, σε μια χώρα και σε μια αγορά στον συνωστισμό των μεγαλουπόλεων, όπου οι σχέσεις και ο νεποτισμός είναι πιο ουσιώδεις, απ΄ ότι προσόντα και χαρίσματα.
Να μεταναστεύσουν; Δεν αρκούν τα 7 εκατομμύρια αποδήμων Ελλήνων;

Αυτή ήτανε τον 19. και 20.αιώνα η απάντηση, και οι ΗΠΑ και η Γερμανία εμπλούτισαν και ωφελήθηκαν διαμέσου των προικισμένων ταλέντων και επινοητικών, υγιέστερων Νεοελλήνων. Σήμερα όμως η διαμαρτυρία των νέων, αλλά, κοινοποιεί, ότι η οργή, αναζητά νέους δρόμους, ότι οι άνθρωποι και οι ενεργοί πολίτες αφυπνίζονται.

Σήμερα στις εκλογές την 27.Σεπτεμβρίου 2009 στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο 5,6 εκατομμύρια πολιτών έχουν αλλοδαπές ρίζες και έχουν έχουν δικαίωμα ψήφου, αυτό θα πει, σχεδόν 9% όλων των δικαιούχων ψήφου στην ΟΔΓ.
Σύμφωνα με την στατιστική από τους δικαιούχους ψήφου προέρχονται κατά 2,6 εκατομμύρια από μετανάστες γερμανικής εθνικότητας από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, και 2,1 εκατομμύρια από πολιτογράφηση αλλοδαπών μεταναστών. Sueddeusche Zeitung, 12./13. September 2009.
Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
konstantin.nalbantis@t-online.de, www.kn-megalexandros.gr

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο