Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

HAITI : DAS ARMENHAUS DER SUEDLICHEN HEMISPHAERE- 1.Πρώτο Μέρος- ΑΪΤΗ: ΤΟ ΦΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ

HAITI : DAS ARMENHAUS DER SUEDLICHEN HEMISPHAERE
ΑΪΤΗ : ΤΟ ΦΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis, Koeln-Germany
Konstantin.nalbantis@t-online.de, www.kn-megalexandros.gr,

«Η Αϊτή υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος»

http://el.wikipedia.org/wiki, 16.01.2010.

Προλεγόμενα

Αεροπλάνα με εφόδια, που από την αρχή πετούν κυκλικά πάνω από το παραφορτωμένο αεροδρόμιο του Πορτ-ο- Πρενς δεν μπορούν ακόμα να προσγειωθούν, γιατροί, που δεν μπορούν να βοηθήσουν γιατί τα επείγοντα και απαραίτητα φάρμακα λείπουν, βοηθοί, που ακόμα επιζώντα θύματα δεν μπορούν να ανασύρουν από τα ερείπια, γιατί τους λείπουν τα απαραίτητα μηχανήματα.

Η έκταση της τραγωδίας δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί . Οι ΗΠΑ έχουν δρομολογήσει μια χωρίς παράδειγμα δραστηριότητα βοήθειας. Χιλιάδες στρατιώτες, πλοία, γιατροί και δυνάμεις διάσωσης βρίσκονται καθ΄ οδό. Πολύ καιρό δεν έχουν πλέον οι βοηθοί, για να βγάλουν από τα ερείπια τους θαμμένους που ενδεχομένως ζουν ακόμα.

Καθημερινά συλλέγουν σε πολλές χώρες εκατομμύρια δωρεές τις τελευταίες μέρες , που αποδεικνύει τα υποδειγματικά έθνη αρχικά, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος δρουν αλληλέγγυα για την σωτηρία των ανθρώπων και την καταπράυνση των πληγών.

Στην Αϊτή ίσχυε πάντα το δίκιο των ισχυρών. Ήδη προ του σεισμού έπρεπε για φαγητό κάποιος να αμυνθεί με όπλα. Αλλά τώρα είναι η οργή των πεινασμένων και διψασμένων ακόμα μόλις μετά δυσκολίας μπορεί να κρατηθεί και να κατευναστεί. www.sueddeutsche.de

Λίγες μέρες μετά τον σεισμό ακόμα δεν έχουν οι άνθρωποι τροφή και καθαρό νερό. Η απογοήτευσή συνεχώς τους αυξάνεται και υπάρχει ο φόβος, ότι ο θρήνος μπορεί να μετατραπεί σε οργή. Οι νεκροί ανεβαίνουν σε αφάνταστες χιλιάδες και οι ομάδες βοήθειας αγωνίζονται να βοηθήσουν, προτού μετατραπεί η οργή σε έκτροπα επεισόδια.
Οι ΗΠΑ ανέλαβαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κορυφή των προσπαθειών βοήθειας στην ΑΪΤΗ και αμερικανοί στρατιώτες ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου του Port – au- Prince, Πορτ-ο-Πρενς και χιλιάδες στρατεύματα οφείλουν να επιταχύνουν τον διαμοιρασμό των αγαθών βοήθειας.

Την στιγμή αυτή υπολογίζονται στην Αϊτή 12.500 αμερικανική παρουσία με αμερικανούς στρατιώτες και οι οποίοι οφείλουν να αποδείξουν, ότι ήλθαν ως σωτήρες. Από το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και Δημοκρατία του Όρεγκον ακούγονται κριτικές φωνές, τι μπορούν δηλαδή να προσφέρουν οι στρατιώτες σε αυτήν την καταστροφή, ό, τι δηλαδή δεν μπορούν να εκτελέσουν και να αποτελειώσουν οι οργανώσεις βοήθειας;
Die Tageszeitung, 19.01.2010.
Υπάρχουν επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη 3.500 κυανόκρανοι στρατιώτες και αστυνομικοί πάνω από 12.500.

«Ο κόσμος κινητοποιείται για βοήθεια για την Αϊτή, και όμως η ιστορία δείχνει: Πολιτικές αστάθειες, πραξικοπήματα και επεμβάσεις της Δύσης, ιδιαίτερα των ΗΠΑ έχουν μέχρι τώρα επιδεινώσει την φτώχεια στην χώρα- διαμέσου μοιραίων υπαγορεύσεων του ελεύθερου εμπορίου και την υποστήριξη αμφίβολων κυρίαρχων. Ειδικοί εμπειρογνώμονες αξιώνουν τώρα ένα είδος Marshall-Plan, για να τελειώσουν επιτέλους την αθλιότητα». www.spiegel.de/politik/ausland

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΙΙ

Ο πληθυσμός στην Αϊτή ζούσε ήδη για πολύ καιρό με υποδαυλίσεις από ιερείς και αιρέσεις σε μια αναμονή του τέλους. Μετά τις τελευταίες καταστροφές οι κάτοικοι έχουν χάσει τους πρωτύτερα « καλύτερους εφιάλτες του κόσμου» επίσης και το δικό τους περίφημο χιούμορ της κρεμάλας . www.tagesanzeiger.ch/leben/gesellschaft/Apokalypse-jetzt-Haiti/story/28885...

Η αποκάλυψη τώρα της Αϊτής από κρίσεις και καταστροφές – χούρρικανς, κατολισθήσεις και πλημμύρες, που ζει ο λαός από πολύ καιρό από τις υποδαυλίσεις ευαγγελικών αιρέσεων και ιερέων VOODOO –Vodu και λαϊκούς κήρυκες, και χριστιανούς φονταμενταλιστές που υποδαυλίζοντας κηρύττουν την αναμονή του τέλους, και την παρουσίαση, ότι ο Θεός έχει εγκαταλείψει την Αϊτή και άφησε το Νησί στην κυριαρχία του Σατανά....

Όπως αναφέρει και ο Μπίλλ Κλίντον, ότι η Χώρα δεν είναι καταραμένη και δεν κυριαρχείται
από τον σατανά, που πέρασε κυρίως η ιδέα από τις Φονταμενταλιστές χριστιανούς από τις ΗΠΑ, που επίσης προσηλυτίζουν τους Αϊτινούς και στην Αϊτή. Όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα στα Βόρεια της Χώρας πρέπει να συνεχιστούν.Der Spiegel, 18.01.2010,S.86.

Η διεθνής κοινότητα, κυρίως οι ΗΠΑ ήρθαν κατ΄ επανάληψη στο νησί και τότε, όταν καιγότανε έσβηναν τις φλόγες, αλλά όχι τα κάρβουνα. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο έχουν να κάνουν τα ακόλουθα και επακόλουθα των σεισμών, το ότι η Αϊτή είναι ένα κράτος χωρίς δομές, τώρα με τις παγκόσμιες δωρεές και αλληλεγγύη, χρειάζεται αναδόχους για να την βοηθήσουν, για αυτοβοήθεια, ώσπου οι Αϊτινοί ας ελπίσουμε μια μέρα μπορούν να βοηθηθούν οι ίδιοι. Koelner Stadt-Anzeiger, 20.01.2010.

Χρόνια πρωτύτερα αντιμετώπιζαν πολιτικές κρίσεις, όπως την Voodoo, δικτατορία του Ντιβαλιέ ή την αναβίβαση και την υπόθεση του Λαϊκιστή Αριστείδη, με ειρωνεία, όπου μπορούσαν να εξαφανίσουν με τη βοήθεια πολιτικών αστείων, που επίσης κέρδιζαν τη χειρότερη και απαίσια εικόνα μιας κωμικής πλευράς.

Όμως η αδιέξοδη τραγικότητα και η βιβλική ογκώδης ορμή της καταστροφής, δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν καθόλου υπαίτιοι στην αποτυχία των θεσμών: από τον έλεγχο της πολεοδομικής υπηρεσίας, την ασφάλεια από σεισμικές δονήσεις, που αξιολογεί ως περιττή πολυτέλεια, ως προς την ανύπαρκτη προφύλαξη των πολιτών και αντί ο πρόεδρος να ασχοληθεί με την λύση των προβλημάτων κρύβεται πίσω από τυπικές φράσεις, και ως τη νέα δημιουργούμενη Αστυνομία, που παρουσιάζεται, και όφειλε να δράση στη θέση του βίαιου και διεφθαρμένου στρατού, και έκανε όμως με τους γκάγκστερ των ναρκωτικών συλλογική παράβαση, αντί να τους καταπολεμήσει. – κανένα θαύμα που οι υπάλληλοι δεν πληρώνονται κανονικά ή πληρώνονται άσχημα.

Από τις ημέρες της ισπανικής κατάκτησης και της γαλλικής εκμετάλλευσης έχει παράδοση ο προσωπικός εμπλουτισμός και η εξέγερση των σκλάβων, που αποτελείωσε την κυριαρχία των αποικιοκρατών, και έφερε νέους εκμεταλλευτές στην εξουσία.

Μόνο η διεθνή αλληλέγγυα βοήθεια μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες και μόνο μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και να την απελευθερώσει από την κυκλική απόγνωση. Οι αλλεπάλληλοι δικτάτορες έχουν καταστρέψει τη χώρα, και την παρέδωσαν ανυπεράσπιστα στη φυσική καταστροφή
Der Spiegel, 18.01.2010,S.83.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΑΪΤΗΣ

Κάτω από την Αποικιακή κυριαρχία, το εμπόριο σκλάβων, η διαφθορά και η κατάχρηση εξουσίας είναι διαμορφωμένη – στην ιστορία της Αϊτής από σκληρότητες και απελπισία. Μια ανάρρωση και αφετηρία για αναχώρηση προς τον μοντερνισμό δεν κατόρθωσε ποτέ, και η χώρα εξελίχθηκε στο πτωχοκομείο της Αμερικής.
Για να ξεπεράσει το αδιέξοδο η χώρα και να βοηθηθεί για ένα καλύτερο μέλλον θα πρέπει να χαριστούν τα 890 εκατομμύρια δολάρια εξωτερικού διεθνούς χρέους και να επιστραφούν τα δισς. Δολαρίων από τη Γαλλία.

Η Αϊτή αποτελεί μια χώρα που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού της Ισπανιόλας που βρίσκεται στην Καραϊβική . Είναι η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου. .Στη δικαιοδοσία της περιλαμβάνει και τα μικρότερα νησιά La Gonave, La Tortue (Toruga), Les Cayemites, και Iie a Vache, ενώ το ακατοίκητο νησί Ναβάσα διεκδικείται τόσο από τη χώρα αυτή όσο και από τις ΗΠΑ.

Η Αϊτή ήτανε κάποτε η πλουσιότερη αποικία της γαλλικής αποικιακής Αυτοκρατορίας και ονομαζότανε τότε Saint-Domingue –Santo Domingo – όπως ονομάζεται σήμερα η πρωτεύουσα της γειτονικής νησιωτικής Δομινικανής Δημοκρατίας.
Η Αϊτή έχει έκταση 27.750 τετρ.χιλ., μικρότερη από το Βέλγιο και πληθυσμό πάνω από 8-9 εκατομμύρια κατοίκους. Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς έχει 2,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Πολλοί μιλούν γαλλικά, αλλά η γλώσσα των ανθρώπων γενικά είναι η κρεολή – Κρεολική της Αϊτής, από την γλώσσα των Arawaks, Ταίνο, πρώτοι κάτοικοι, ένα φραστικό μείγμα που συνδυάζει γαλλικές ρίζες και μια Κρεολική γραμματική και γλωσσικές επιρροές από διαφορετικές Δυτικοαφρικανικές γλώσσες, καθώς επίσης και γλώσσες Ινδιάνων.

Σύμφωνα με την απογραφή των Ηνωμένων Εθνών ανήκουν 54,7% στην ρωμαϊκή καθολική εκκλησία, 15,4% Βαπτιστές, 7,9% Άγιο Πνεύμα,3,% Adventisten, 1,5% Μεθοδίστες,0,7% Αγγλικανική εκκλησία, 0,18% Μάρτυρες του Ιεχωβά, 0,07 Μορμόνε και 3000 μέλη στη Νέα Αποστολική εκκλησία. Αν και αναφέρουν μόνο 2,1% ότι ανήκουν στην θρησκεία του Voodoo-Vudu, στην πρακτική, πολλοί χριστιανοί αναφέρουν και τις δύο τελετουργίες, συνολικά και περίπου τρία τέταρτα του πληθυσμού, συνήθως είναι μαύροι. http://de.wikipedia.org/wiki/Haiti

Η βασική αιτία της δημιουργίας της Αϊτινής Γλώσσας ήτανε, το εμπόριο σκλάβων, για να απαγορεύσουν την επικοινωνία των αφρικανών σκλάβων μεταξύ τους, εισήγαγαν πάντα σκλάβους από διαφορετικές γλώσσες. Με αυτόν τον τρόπο ήλπιζαν οι αποικιοκράτες θα μπορούσαν παρεμποδίσουν εξεγέρσεις των σκλάβων.
Διαμέσου της αποψίλωσης των πλούσιων δασών και διάβρωσης του εύφορου εδάφους της χώρας από την εποχή της αποικιοκρατίας του 1492 έχει περιοριστεί το έδαφος κατά ένα μεγάλο ποσοστό.
Το τροπικό βροχερό δάσος ήταν ήδη το 1990 κατά 98% κατεστραμμένο από το κόψιμο, αποψίλωσή του από τους Γάλλους και μετέπειτα λόγω της φτώχειας.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Το δεύτερο μεγαλύτερο από τα Δυτικά-ινδικά νησιά και συγχρόνως το μεγαλύτερο των Αντίλλων της Καραϊβικής, Ισπανιόλα (Μικρή Ισπανία), που ανακαλύφτηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο και με αυτήν την ανακάλυψη άρχισε η ιστορία της χώρας από ταραχές, εξοντώσεις, βία και βαθιών τραυμάτων.

Τότε δεν υπήρχαν δύο χώρες στο νησί και μετά τον αποικιακό ζυγό άρχισε το έργο της εξόντωσης που μέχρι σήμερα διαρκεί, χωρίς τελειωμό και φθάνει τώρα με τους σεισμούς σε μια υψηλή λυπηρή στάθμη.

Η αρχική περιγραφή της ιστορίας θεωρείται η ανακάλυψή της από τον Χριστόφορο Κολόμβο, στις 6 Δεκεμβρίου του 1492. Ο Γενουάτης θαλασσοπόρος κυρίεψε τη γη στο όνομα της Ισαβέλλας, βασίλισσας της Ισπανίας και έδωσε στο νησί τον όνομα της Ισπανίας (Ισπανιόλα). Τα επόμενα χρόνια, η κυριαρχία των Ισπανών εδραιώθηκε στο νησί και συνοδεύτηκε από ωμότητα και βαρβαρότητα, με μαζική θανάτωση των ιθαγενών και την χρησιμοποίηση κάποιων από αυτούς ως δούλων. Οι Ισπανοί κονκισταδόρες υπέβαλαν τους Αραουάκ σε σκληρή δουλεία. Η φοβερή εκείνη γενοκτονία αποστέρησε τους λευκούς από τα αναγκαία εργατικά χέρια, τα οποία ήταν απαραίτητα για τις εργασίες στις φυτείες και στα ορυχεία. Γύρω στο 1517άρχισε η μαζική εισαγωγή σκλάβων, προερχομένων από την Αφρική για να αντικαταστήσουν τους ιθαγενείς.


Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Με το πέρασμα του χρόνου, Γάλλοι τυχοδιώκτες εγκαταστάθηκαν στο δυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο η Γαλλία μετονόμασε σε Σεν Ντομενγκ το 1697. Η γη ήταν εύφορη, αναπτύχθηκαν μεγάλες φυτείες με τη βοήθεια της εργασίας των δούλων, και το Σεν Ντομενγκ εξελίχθηκε σε πλούσιο τόπο. Το 1697 με την υπογραφή της συνθήκης του Ρίσβικ, το δυτικό τμήμα του νησιού παραχωρήθηκε από την Ισπανία στη Γαλλία. Έτσι, το ανατολικό τμήμα πήγε στην Ισπανία και μετεξελίχθηκε στο σημερινό της Δομινικανής Δημοκρατίας. Και οι δύο αποικίες (γαλλική και ισπανική) που σχηματίστηκαν και τότε ονομάζονταν Άγιος Δομίνικος
(Σαιν Ντομένγκ και Σάντο Ντομίνγκο.

Το 1749 ο Γάλλοι ίδρυσαν και τη σημερινή πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς, η οποία έγινε το 1770 πρωτεύουσα της αποικίας του Αγίου Δομίνικου, σε αντικατάσταση της Καπ Αϊσιέν. Έπειτα από τη Γαλλική Επανάσταση οι έγχρωμοι άρχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η Αϊτή δημιουργήθηκε από πρώην σκλάβους, από κατοίκους της δυτικής Αφρικής, οι οποίοι έδιωξαν τους Γάλλους αφέντες τους το 1804 – όταν η δουλεία ανθούσε ακόμη στις ΗΠΑ και την Καραϊβική – και ίδρυσαν της δική τους δημοκρατία. Η αποχώρηση των Γάλλων έγινε το 1803 και το 1804 και η χώρα ανεξάρτητη, με πρώτο Αυτοκράτορα τον Ζαν Ντεσαλέν.

Ο επιτυχής αρχηγός της εξέγερσης ήτανε ο πρώην σκλάβος Francois-Dominigue Toussaint L´ Ouverture, όπου προς τιμή του σήμερα ονομάζεται το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πορτ-ο- Πρενς και όπου το 1801 έδωσε στη χώρα το πρώτο σύνταγμα και συγχρόνως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Μετά απ΄ αυτό έστειλε ο Napoleon Bonaparte πολεμικά πλοία και στρατό. Ο Toussaint συνελήφθηκε, όπου πέθανε στις φυλακές της Γαλλίας.
Και όμως, ένα χρόνο αργότερα ήθελε ο Ναπολέων να επαναφέρει και πάλι την σκλαβιά, εξεγέρθηκαν όμως και πάλι οι σκλάβοι και όταν το 1803 απεγνωσμένα ζήτησαν οι Γάλλοι ενισχύσεις, ο Ναπολέων έχασε το ενδιαφέρον για τον Νέο Κόσμο.

Το Απρίλιο είχε πωλήσει την αποικία του Louisiana στους Βόρειους Αμερικανούς, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει το ΕΝΑ Τρίτο της σημερινής περιοχής των ΗΠΑ.

Την 1. Ιανουαρίου 1804 ανακήρυξε ο αρχηγός της εξέγερσης Jean –Jacques Dessalines, την πρώην αποικία που λέγεται τώρα Haiti-ΑΪΤΗ και είναι μια ελεύθερη Δημοκρατία.
Η χώρα ήτανε ήδη στη γέννησή της σε ερείπια απέ εξεγέρσεις και καταλήψεις.
Η ιστορία της Αϊτής είναι μια αλυσίδα καταστροφών, προτού της νικηφόρας ίδρυσης της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 1804, όταν οι σκλάβοι εκτοπισμένοι από την Αφρική νίκησαν καταστροφικά ένα κατοχικό στρατό που έστειλε ο Ναπολέων.

Εκατό χρόνια κράτησαν οι δύο αποικιοκράτες την κυριαρχία τους πάνω στο χωρισμένο νησί Ισπανιόλα. Το Sain Dominngue ήτανε η πλουσιότερη ευρωπαϊκή αποικία στην Αμερική και προερχότανε σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ζαχάρεως από τη γαλλική αποικία, που επίσης είχε την παραγωγή καφέ, βαμβάκι και ινδικό λουλακί και ήτανε μάλιστα παγκοσμίως στην πρώτη θέση.

Εργαζότανε 450.000 σκλάβοι στα αγροκτήματα και γρήγορα συνειδητοποίησαν ποιο ήτανε το πνεύμα των αφεντικών τους. Η γαλλική επανάσταση έφερε τα ιδανικά της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας στην Καραϊβική. Τον Αύγουστο του 1791 έφτασε η ώρα, όπου ο Voodoo -Vudu ιερέας Dutty Boukmann ανακήρυξε κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας την εξέγερση. SDZ,19.01.2010,S.11

Μετά τη απελευθέρωση άρχισε η διαμάχη. Οι πρώην φύλακες των μεγαλο-φυτειών, συνήθως μιγάδες, ήθελαν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τις μεγάλες εκτάσεις της μονο- καλλιέργειας
ως κρατικές επιχειρήσεις, ενώ οι μαύροι, πρώην σκλάβοι να διαμοιραστούν τα αγροτεμάχια.

Η μάζα των μαύρων διαπέρασε τις αξιώσεις της και μ΄ αυτήν την απόφαση έθεσαν τη βάση για τις επακόλουθες καταστροφές. Από τα μικρά αγροτεμάχια μόλις μπορούσαν να ζήσουν.
Ο μοναδικός ενεργειακός φορέας ήτανε το ξύλο. Οι μικροί αγρότες είχαν αποψιλώσει τα δάση και τόσο πολύ όσο σε καμιά άλλη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου.
Οι συνεχές βροχές οδηγούσαν σε μεγάλες πλημμύρες και διαβρώσεις., κατολισθήσεις.
Στην διαμάχη αυτή για το οικονομικό μοντέλο που έχασαν στην αντιπαράθεση ήτανε η νέα ελίτ που μετακόμισε στις πόλεις και σχημάτισε εκεί μια μικρή ολιγαρχία, που απασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο και τη Διοίκηση. Έτσι ακριβώς έχει παραμείνει μέχρι σήμερα.
Μία μικρή, αλλά ολιγαρχική πλούσια ελίτ μιγάδων και μια μάζα φτωχών μαύρων, ζει στη χώρα με μικρά αγροτεμάχια και επίσης στα Σλαμς, εξαθλιωμένες περιοχές των πόλεων..

Η τιμή για την τότε ανεξαρτησία ήτανε πολύ μεγάλη και δεν εννοούνται τα εκατομμύρια που πλήρωσε η Αϊτή ως το τέλος του 19. αιώνα, ως αποζημίωση στη Γαλλία, παρά το γεγονός, ότι
Κράτος δικαίου και η Δημοκρατία, παρ΄ όλες τις ελπιδοφόρες αφετηρίες έμειναν ξένες λέξεις.

Η Αϊτή, η πρώτη ανεξάρτητη Δημοκρατία από μαύρους και μιγάδες, οι κάτοικοι στρατεύτηκαν για την κατάργηση της σκλαβιάς και υποστήριξαν επίσης την Βενεζουέλα, το Περού και την Κολομβία στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία τους κάτω από τους επαναστατικούς αρχηγούς όπως ο Bolivar και Miranda. Η Αϊτή κατόρθωσε κάτω από τον πρόεδρο Boyer- που από το 1806 που η Αϊτή ήταν χωρισμένη σε περιοχή μιγάδων στον Νότο και μαύρους στα Βόρεια να την ξανά ενώσει το 1820 – και την κατάληψη του ανατολικού μέρους που ανήκει στους Ισπανούς ( αργότερα ονομαζόμενη Δομινικανή Δημοκρατία) το 1822 επίσης την απελευθέρωσε και από τη σκλαβιά.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αϊτή υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος.

Οι αρχές στο νεαρό κράτος φρόντισαν να εκδιωχθούν οι Γάλλοι, με ειδικό θέσπισμα. Έπειτα από περίοδο ταραχών και επαναστάσεων, την εξουσία ανέλαβε ο Ανρί Κριστόφ.

Ως το δεύτερο μέρος ας κάνουμε σκέψεις:

Οι ΗΠΑ συμβάλουν πραγματικά με μεγάλη στρατιωτική δύναμη, αλληλεγγύη και μεγάλη προσφορά προσωπικού, νερού, διατροφής και φαρμακευτικών αναγκών και τόσα άλλα και μολαταύτα γεννιούνται μεγάλα ερωτήματα δυσπιστίας και εικασίας, γιατί;

Για ποιο λόγο όμως έφτασε στην Αϊτή τόση μεγάλη αμερικανική στρατιωτική δύναμη, αεροπλάνα και αεροπλανοφόρα, ήδη ελέγχουν όλη τη χώρα, υπάρχουν πολλές εικασίες:
ο υπόγειος πλούτος της Αϊτής σε πετρέλαια, ουράνιο και άλλες ύλες; Φοβούμενοι την μαζική έξοδο προς την Αμερική; Με τον πολυπληθή στράτευμα, φοβούμενη τα ναρκωτικά και την οργανωμένη εγκληματικότητα; Φοβούμενη την επιρροή γειτονικών χωρών της Αϊτής και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής; Για την υποτιθέμενη στρατηγική κατάληψη και εμποδισμό της εξόρυξης των υπόγειων πετρελαίων;

Ετούτα τα ερωτήματα με εικασίες θα προσπαθήσω να αναλύσω στο δεύτερο Μέρος, μαζί με την αναφορά και στις σχετικές και συνολικές πηγές.

Τέλος του πρώτου Μέρους

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία
Πηγή: www.kn-megalexandros.gr,
konstantin.nalbantis@t-online.de

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο