Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΗΑΙΤΙ-ΑΪΤΗ: 3. Μέρος: ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΊΔΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;
3. Μέρος

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis, Koeln
Konstantin.nalbantis@t-onliner.de,
www.kn-megalexandros.gr

Η ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΩΣ ΤΟ ΧΑΟΣ

- Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε το νησί Ισπιανιόλα, το λεγόμενο σήμερα Αϊτή, σημειώνει, όταν έφτασε στο λιμάνι, «Είναι ένα θαύμα»Τόσο ωραίο παρουσιάζεται μπροστά του το νησί με πλούσια δάση. Οι Ταίνο Ινδιάνοι, που ζούσαν εκεί, προϋπάντησαν φιλικά τους Ευρωπαίους. Τούς δώρισαν μάλιστα χρυσό από τα μεταλλεία τους.
Ενθουσιασμένος ο Κολόμβος την κάνει αμέσως ισπανική κατοχή « La Ista Espanola „,αργότερα Hispaniola που ήτανε κατοικημένο από ινδιάνικα φύλα, και ιδρύει τον πρώτο ισπανικό οικισμό στην Αμερική.
Οι κατακτητές φέρνουν βία και θάνατο στην Καραϊβική. Οι Ισπανοί κλέβουν τον χρυσό, δολοφονούν χιλιάδες Ινδιάνους.
- Από το 1503 Μαύροι σκλάβοι φέρνονται από την Αφρική για τις γεωργικές εργασίες, γιατί
οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού σχεδόν εξοντώθηκαν και διαμέσου επιδημιών.

Περίπου το 1520 στην Ισπανιόλα αρχίζουν με την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμων. Από εδώ και πέρα πρέπει οι ιθαγενείς να εργάζονται στις καλλιέργειες των Ισπανών. Οι Ισπανοί έφεραν από την Ευρώπη εκτοπισμένες ασθένειες και σκοτώνουν ακόμα περισσότερους Ινδιάνους και από τους υπολογιζόμενους 500.000 πεντακόσιες χιλιάδες, έμειναν σε λίγο μόνο 3.000.

Ήδη τον 16. αιώνα φέρνουν ισπανικά πλοία από την Αφρική σκλάβους. Οι Ισπανοί ιδρύουν τους οικισμούς τους κυρίως στο ανατολικό μέρος της Ισπανιόλας, την σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία. Στο Δυτικό μέρος έρχονται όλο και περισσότεροι Γάλλοι.

- Το 1697 Οι Ισπανοί δίνουν το Δυτικό 1/3 της νησιού Ισπανιόλα στους Γάλλους, την σημερινή Αϊτή. Από εδώ και πέρα αναπτύσσονται τα δύο μέρη του νησιού διαφορετικά.
Κατ΄ αρχάς αρχίζει να ανθίζει η άγονη, στεγνή Δύση. Οι Γάλλοι επενδύουν στην καλλιέργεια των ζαχαροκάλαμων, και καλλιέργειες καφέ και εκχερσώνουν πολύτιμα δάση.

- 1749 Ίδρυση του Πόρτ-ο-Κρενς ως πρωτεύουσα.
Ήδη τα μέσα του 19. αιώνα είναι τα πολύτιμα δάση στις περισσότερες βουνοπλαγιές της Αϊτής κατά το μεγαλύτερο μέρος κομμένα. Οι μεταφορές σκλάβων είναι ακριβές, η πλούσια Γαλλία μπορεί ακόμα και καταφέρνει να φέρνει σκλάβους. Η Ισπανία όμως δεν τα καταφέρνει.
Ήδη το 1785 ζουν στην Αϊτή 700.000 εφτακόσιες χιλιάδες σκλάβοι, στο ισπανικό όμως μέρος μόνο 30.000 τριάντα χιλιάδες.

Έτσι είναι ο σημερινός υπερπληθυσμός και η οικολογική καταστροφή της Αϊτής και η αναζήτηση των επακόλουθων ήδη στην αποικιακή κυριαρχία των Γάλλων.
Η ζωή των Σκλάβων ήτανε αξιολύπητη, άσπλαχνη και ο προσδοκούμενος χρόνος ζωής ανερχότανε στα 21 χρόνια.
Οι Γάλλοι «κρέμαγαν του άνδρες με το κεφάλι, τους έδεναν μέσα στα τσουβάλια και τους πέταγαν μέσα στα νερά, τους σταύρωναν στα δοκάρια, τους έθαβαν ζωντανούς», όπως παραπονέθηκε ένας σκλάβος.

- 1791 Εξέγερση των μαύρων και μιγάδων, νίκη εναντίον των Άγγλων και Γάλλων.
Ο Ναπολέων έστειλε ένα στρατό, όμως η Γαλλία έχασε τον πόλεμο.
- 1804 Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της πρώτης Μαύρης Δημοκρατίας διαμέσου του στρατηγού Jean-Jacques Dessalines.
Ποτέ πλέον δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται ξένοι αυτό το Νησί, αποφασίζουν οι νικητές. Και στο σύνταγμα γράφουν ευδιάκριτα, ότι δεν μπορούν πλέον ξένοι να αγοράσουν γη και δεν επιτρέπεται να χτίσουν επιχειρήσεις.

Η Αϊτή παραμένει για μετανάστες κλειστή. Επενδύσεις κυλούν στην Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά όχι προς την Αϊτή.
Οι πρώην σκλάβοι καταστρέφουν τις καλλιέργειες και την συνολική υποδομή. Μετά διαμοιράζουν τα χτήματα μεταξύ τους σε μικρά τεμάχια . Οι άνθρωποι γίνονται μικροί γεωργοί, που δεν μπορούν από αυτά να ζήσουν ούτε οι ίδιοι. Οι εξαγωγές καφέ και ζάχαρη καταρρέουν.

- 1825 o Γάλλος βασιλιάς Charles X. αξιώνει 150 εκατομμύρια francs σε χρυσό για την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας. Για την ελευθερία της Η Αίτή πληρώνει ένα βαρύ τίμημα.
Ως το 1900 πρέπει η Αϊτή να χρησιμοποιεί 80% του κρατικού προϋπολογισμού για να
πληρώνει τα χρέη σε αμερικανικές, γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

- 1844 Το Ανατολικό Μέρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δομινικανή Δημοκρατία, το Δυτικό Μέρος του Νησιού κυβερνάται από αυταρχικούς δικτάτορες.
Το 1911 ανατινάζεται ένας Πρόεδρος στο Προεδρικό παλάτι, ένας δηλητηριάζεται, τρεις έπεσαν, αφαιρέθηκαν από την εξουσία διαμέσου επαναστάσεων.

- 1915 ως 1934 Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την Αϊτή. Είκοσι χρόνια βρισκότανε η Αϊτή κάτω από αμερικανική κατοχή.
- 1957ως 1971 Το Καθεστώς κάτω από τον Francois Duvalier, «Papa Doc“, που εκλέγεται το
1964 και ανακηρύσσεται ως ισόβιος Πρόεδρος, χαρακτηρισμένος με την αυθαιρεσία και βία.
- 1971 ως 1986 Συνέχεια της Δικτατορίας κάτω από το γιο του Jean –Glaude Duvalier, „Baby Doc“, ως την εκδίωξή του.
- Από το 1957 και σχεδόν τριάντα χρόνια λεηλατούσαν ο Δικτάτωρ και ο γιος του Jean Claude ως Papa Doc und Bαby Doc και τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους. Μεταξύ
30.000 και 60 000 πέθαναν, χιλιάδες συνελήφθηκαν, βασανίστηκαν και βιάστηκαν.
Ο πυρήνας της τρομοκρατίας είναι η μυστική υπηρεσίαTontons Macoutes, „Onkel Menschenfresser“, Θείος του ανθρωποφάγου. Με κυνισμό εκμεταλλεύεται ο
DUVALIER την θρησκεία Voodoo-Vodu των Αϊτινών κα ι ισχυρίζεται, ότι η εθνοφυλακή του αποτελείται από Zombies= Vodu-λατρεία, που έχει τη δύναμη, να ξαναφέρει στη ζωή έναν νεκρό...,

Το 1957 o Francois Duvalier, κέρδισε τις εκλογές, διότι υποδαύλισε την αναπτυσσόμενη Μαύρη μεσαία τάξη και τον φτωχό χωρικό πληθυσμό εναντίον των ελίτ των μιγάδων.
Κατά τους υπολογισμούς, τοποθετούν στην άκρη για δικό τους λογαριασμό, οι Duvaliers, πατέρας και γιος ως 80% της διεθνούς βοήθειας για την Αϊτή. Ως πλούσιος
άνδρας καταφεύγει o BABY DOC 1986 στη Γαλλία.
Με υπερβολικές ελπίδες ψηφίζουν οι Αϊτινοί τον ιερέα των φτωχών Jean-Bertrand Aristide,όμως και αυτός κυβερνά σε λίγο δεσποτικά. Οι πρώτες εκλογές έλαβαν χώρα.
- 16. Δεκ. 1990 Στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές, κάτω από επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών εκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία ο ιερέας Jean-Bartrand Aristide.
Όταν συμμορίες ξεσηκώθηκαν ως αντίσταση εναντίον του, ξεσπάει εκ νέου εμφύλιος πόλεμος. Σίφουνες, ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν πάνω από τη Αϊτή , και φέρνουν ακόμα περισσότερη καταστροφή.
- Sept. 1991 Στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Αριστίντ διαφεύγει στην εξορία στην Βενεζουέλα,
μετά στις ΗΠΑ, και τον Οκτώβριο του 1994 επανατοποθετείται ξανά ως Πρόεδρος της
Αϊτής με τη Βοήθεια των ΗΠΑ.
Το λιγότερο που έχουν οι άνθρωποι για να ζεσταθούν και να πουλήσουν είναι το ξύλο, όπου κόβουν οι άνθρωποι τα τελευταία δένδρα. Το Νησί είναι γυμνό, φαλακρό, το έδαφος έχει καταστραφεί από τη διάβρωση.

- 1995 Στις Κοινοβουλευτικές εκλογές κερδίζει με μεγάλη πλειοψηφία ο συνασπισμός κάτω
από τον „Lavalas“ – κόμμα του Aristide.
- 1996 Ο πρώην πρωθυπουργός Rene Preval αναλαμβάνει την Προεδρία.
- 2000 Επανεκλογή του Αριστίντ. Ξεσπάνε καταστάσεις παρόμοιες εμφυλίου πολέμου.
- 2004 Ο Αριστίντ πηγαίνει στην εξορία. Εγκατάσταση 7000 στρατιωτών των Ηνωμένων
Εθνών. Στον Σίφουνα, ανεμοστρόβιλο «Jeanne“ πέφτουν θύματα 3000 άνθρωποι.

Όταν το 2004 τα Ηνωμένα Έθνη στέλνουν μια αποστολή με 9000 κυανόκρανους, βλασταίνει η ελπίδα για ησυχία και ασφάλεια. Τώρα είναι η Αϊτή από πολύ καιρό η
φτωχότερη χώρα του κόσμου.
- 2006 κερδίζει και πάλι την Προεδρία ο Preval,και λαβαίνει χώρα κάτω από την επιτήρηση
της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών.
- 2008 τέσσερις σίφουνες, ανεμοστρόβιλοι καταστρέφουν Δύο Τρίτα της παραγωγής σε μια
από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Μετά ήρθαν να βοηθήσουν για την ανοικοδόμηση, αλλά κάθε φορά ήτανε η βοήθεια για
σύντομη χρονική περίοδο και δεν έθεσαν τη βάση για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Κατ΄
αυτόν όμως τον τρόπο εξαρτάται η Χώρα από εισαγόμενα είδη διατροφής. Π.χ. το ρύζι
εισάγεται από τις ΗΠΑ και διαμοιράζεται δωρεά ή πωλείται φθηνά, αλλά έφερε σχεδόν
σε στασιμότητα στην εντόπια παραγωγή ρυζιού και έφερε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια
στον εντόπιο πληθυσμό.
Βλέπε και:Der Spiegel,18.01.2010., STERN,21.01.2010.
Δικτατορία, ρατσισμός, πολιτική διαφθορά ενώθηκαν μαζί με την μόνιμη τη φτώχεια,
και κρατούν τη χώρα σταθερά στο απομονωτικό γκέτο της υπανάπτυξης και της
ληθαργίας.

-




ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Αϊτή, το διαμάντι των Αντίλλων χάνει την λάμψη της, εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού. Στη βιβλιογραφία μπορεί κανείς να μετρήσει από το 1670 25: σεισμούς. Και διαπιστώνουμε περαιτέρω, ότι βρίσκεται στην πιο σεισμογενή και ατυχή περιοχή της Καραϊβικής, όπου χρόνια και διαδοχικά κυριαρχούν ξηρασίες, και κατακλυσμοί, δολοφονίες και ανθρωποκτονίες, τυφώνες, Έιτζ, διαφθορές, νεποτισμοί, αναρχίες, ανασφάλειες,
ανέχεια και φτώχεια, δικτατορίες και τόσα άλλα, έρχεται και τώρα ο καταστροφικός σεισμός με χιλιάδες νεκρούς και με τα αθεράπευτα ψυχικά τραύματα των πολιτών.
Ασφαλώς οι γεωλόγοι είχαν προβλέψει έναν ισχυρό σεισμό μπροστά από 15 μήνες στο Πορτ-ο-Πρενς και μολαταύτα ήτανε για τον ακριβή χρόνο αβοήθητοι.

Η Αϊτή δεν παράγει σχεδόν τίποτε, μόνο εξάγει καφέ, κακάο και μάγκος. Οι εισπράξεις από τις εξαγωγές ανέρχονται σε ένα δισς. Εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και τα έξοδα σε 1,8 δισς δολάρια για εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό. Η μεγαλύτερη πηγή είσπραξης της Αϊτής είναι τα εμβάσματα από την Διασπορά, που εισέρχονται στη χώρα 1,3 δισς δολάρια τον χρόνο, σχεδόν τόσο όσο και ο συνολικός προϋπολογισμός. 80% των κρατικών επενδύσεων και σχεδόν το ήμισυ του συνολικού προϋπολογισμού χρηματοδοτούνται με διεθνή πίστωση και χρήματα βοήθειας. Η οικονομική κατάσταση ήτανε ήδη άθλια και μετά ήρθε ο σεισμός.

Η γεωργία βασίζεται από την εποχή της αποικιοκρατίας στην καλλιέργεια καφέ, μάγκο για την εξαγωγή, η βασική εύφορη χώρα είναι διαμέσου της απώλειας των αγροτικών εκτάσεων διαμέσου της αποψίλωσης των δασών και διάβρωση της γης, που ως επακόλουθα είναι η έλλειψη επαρκής διατροφής, έτσι που να μην είναι η χώρα αυτάρκης, παρά να εξαρτάται από εισαγωγές ειδών διατροφής. Οι περισσότερες τουριστικές εισπράξεις προέρχονται από την ενοικίαση των λιμανιών και ακτών. Η ναυτιλία πληρώνει μόνο για κάθε τουρίστα έξι 6 Ευρώ. Η περιοχή είναι απέναντι στην υπόλοιπη χώρα αυστηρά αποκλεισμένη.
Στην περιοχή Petionville άνοιξαν ένα Schoppingcenter, και έχουν φυτευτεί 100 000 δένδρα Mangos, όπου τα φρούτα θα γεμίσουν τα Supermaerkte της Νέας Υόρκης. Τα φρούτα μάγκος ανήκουν στα καλύτερα του κόσμου. Μια μοντέρνα βιομηχανική περιοχή με 45 εκατομμύρια δολάρια βρίσκεται στον προγραμματισμό. Der Spiegel, 18.01.2010,S.84.

Μετά την ανθρωπιστική βοήθεια η χώρα χρειάζεται μια νέα αναγέννηση σε όλους τους τομείς, χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα Μάρσαλ με συμμετοχή των βιομηχανικών κρατών,
με συμμετοχή της παγκόσμιας Τράπεζας με χάρισμα του εξωτερικού χρέους, με επιστροφή των δισς. Δολαρίων από τη Γαλλία και επίσης σε στενή συνεργασία και με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και κυρίως εμπειρογνωμόνων της Δικαιοδοσίας, της Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και την συνεχή επαγρύπνηση της Δημοκρατίας για τη μόνιμη διατήρηση της ανεξαρτησίας της, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις. Αρχική σκέψη είναι εξειδικευμένο προσωπικό από πολλούς τομείς για να επουλώσει τα ψυχικά τραύματα του λαού. Καθοδηγητικά απαιτούνται ορφανοτροφεία, παιδικοί σταθμοί και σχολεία και περαιτέρω μόρφωση, μόρφωση, μόρφωση και τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση.

Σύμφωνα με την: Koelner Stadt-Anzeiger, 25.01.2010, μετά τον σεισμό υπολογίζεται ότι 300.000 παιδιά στην Αϊτή εργάζονται σε ξένες οικογένειες και αυτό θα πει ζουν ακόμα περισσότερα παιδιά ως σκλάβοι σε ξένες οικογένειες, χωρίς γονείς και χωρίς σχολείο.

Επίσης στην Αϊτή ο ορυκτός πλούτος και τα κοιτάσματα είναι σε αμερικανικά χέρια των ΗΠΑ: Όπως γράφεται τον Ιανουάριο 1972/ 1973 παρεχώρησε ο ισχυρός υπουργός εσωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας της Αϊτής Luckner Cambronne τα κοιτάσματα πετρελαίου στο συνολικό εθνικό έδαφος για 35 τριανταπέντε χρόνια στην Αμερικανική Φίρμα Wendell Phillips.
www.infokriegernews.de. 1972/1973+35 χρόνια.

Η αναγκαία ανάπτυξη του πλούσιου υπεδάφους και διαπλάτυνση των γεωργικών προϊόντων με τον εντόπιο πληθυσμό για δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι επείγουσα υπόθεση και για την αυτάρκεια γεωργικών προϊόντων της χώρας., ασφαλώς αναδάσωση και αναδάσωση, σχολεία, μόρφωση και επιμόρφωση, βοήθεια, για αυτοβοήθεια και προώθηση του τουρισμού με εντόπιους και εντόπια προϊόντα.
Στο Μόντρεαλ του Καναδά θα συζητηθούν από τις χώρες που είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, θα τεθούν οι απαραίτητοι στόχοι και η προώθηση της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.



Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης – Konstantin S. Nalbantis, Koeln-Germany
www.kn-megalexandros.gr,
konstantin.nalbantis@t-online.de

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με τον όρο να αναφέρεται όνομα και, ιστοσελίδα, χωρίς παραλείψεις

Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, ιστοσελίδα για τον απανταχού Ελληνισμό
www.strassenkinderhilfe-haiti.de/Heiti, www.n-tv.de , www.ard.de,
www.sueddeutsche.de, www.wikipedia.org/wiki/Haiti, www.welt.de,
www.spiegel.de/politik, www.hispaniola.eu, /news/1aktuell,
http://andreassozpol.blog.de/2010/01/16hati-schuldenerlass-petition-hilfe-kleine-ngo...
Brockhaus, Konversations-Lexikon, Band 8,leipzig 1908.
www.faz.net, Sueddeutsche Zeitung, SDZ, 16./17.01.2010,
Sueddeutsche Zeitung,19.01.2010, Tageszeitung,TAZ,18.01. und 19.01.2010.
www.n-tv.de/panorama/Hilfe-
Περιοδικό: Der Spiegel, 18.01.2010. www.taz.de/1/politik,
Koelner Stadt-Anzeiger, 20.01.2010.
www.infokriegernews.de, περιοδικό: STERN,21.01.2010.
Der Spiegel, Das Deutsche Nachrichten-Magazin, 25.01.2010

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο