Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

ΕΣΘΟΝΙΑ–ΤΑΛΙΝ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2011


ΕΣΘΟΝΙΑ–ΤΑΛΙΝ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2011
Estland-Tallin:KULTURHAUPTSTADT EUROPAS 2011

Μια επίκαιρη ιστορική ανασκόπηση της Εσθονίας, των εταίρων μας της ΕΕ

Kωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία, Konstantin S. Nalbantis, Koeln
konstantin.nalbantis@t-online.de, www.kn-megalexandros.gr

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

Ετούτη η αναφορά και η ελάχιστη προσφορά για μελέτη, είθε να βοηθήσει στη γνωριμία της διαπολιτιστικής, διαπολιτισμικής παράδοσης των χωρών των ευρωπαίων εταίρων μας, αρχίζοντας από τη Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιταλία/Σικελία, (Αγία Πετρούπολη, Μόσχα), Δανία, Σουηδία και τελειώνοντας με την Εσθονία, με την εισαγωγή 1.1.2011 του Ευρώ και ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2011, Tallinn, της Εσθονίας και Turku, της Φιλανδίας, και με τον στόχο μιας μικρής παρότρυνσης και ευαισθητοποίησης εντατικής εκστρατείας δημόσιων σχέσεων για ανάπτυξη διεθνών σχέσεων ανάμεσα στα έθνη και στους λαούς, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, που εδραιώνει την ευημερία και την ειρήνη.
Βλέπε και : www.kn-megalexandros.gr, και www.asxetos.gr

-----------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Όλη η Ευρώπη μιλάει γύρω από την κρίση του Ευρώ και μόνο η Εσθονία γεμάτη πεποίθηση, εισάγει στην χώρα τώρα το νόμισμα και δεν θέλει να καταλάβει τους φόβους της κρίσης. Τα χαρακτηριστικά της χώρας είναι: η οικονομία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ισχύει ως καλύτερα προετοιμασμένης, με χαμηλό χρέος, έλλειμμα προϋπολογισμού 2,7% και ποσοστό χρέους 7,2%, με πληθωρισμό 5%, ενώ στη Γερμανία 2,3%. Αν και 52% του πληθυσμού με χαρά, βλέπουν το νέο νόμισμα, επίσης σκέψεις επικρατούν για το χάσιμο του δικού τους νομίσματος και με τα επακόλουθα ισχυρής αύξησης των τιμών και ο φόβος στην παρούσα στιγμή από εκτενή κρίση του Ευρώ. Ελπιδοφόρα η προσέλκυση ξένων επενδυτών για ισχυροποίηση της αγοράς με ένα σταθερό προϋπολογισμό που θα δώσει σταθερότητα και ευημερία. Ελπίδα για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Αν και οι οικονομικές προοπτικές είναι βραχυπρόθεσμα αμυδρές και μεσοπρόθεσμα, συμβουλεύουν μόνο με συγκρατημένη αισιοδοξία, παραμένει το ερώτημα, γιατί η Εσθονία, επέμενε με μια τέτοια αποφασιστικότητα για την ανάληψη του Ευρώ, και ετούτο θα μπορούσε να έχει σημασία με την γεωπολιτική κατάσταση της χώρας και με την ιστορική εμπειρία του παρελθόντος, και ως ασφάλεια για υποστήριξη από την ΕΕ, αν επαναληφτούν φιλονικίες με τους γείτονες. Εννοείται, πολιτικές σκέψεις είναι σπουδαιότερες, απ΄ ότι οικονομικές αναλύσεις.

Τοιουτοτρόπως η Εσθονία με διάταξη επέβαλε μια δημοσιονομική πολιτική δραστικής θεραπείας. Έκοψε τις αποδόσεις των υπαλλήλων σχεδόν κατά 30%, έλλειμμα προϋπολογισμού 1,5%, Συνολικού χρέους του κράτους 7,2%. Οι συνταξιούχοι των 400 Ευρώ και με την ρωσική μειονότητα, που ζούνε σε έναν παράλληλο κόσμο είναι οι χαμένοι της πολιτικής στροφής.

ΑΝΑΦΟΡΑ και αιτιολογήσεις

Οι Εσθονοί ανταλλάσσουν την κορόνα με το Ευρώ και γεννάται το ερώτημα γιατί η Εσθονία με την είσοδο στο Ευρώ βλέπει περισσότερες προοπτικές απ΄ ότι ρίσκα.

Τη χαρά της Εσθονίας για την υιοθέτηση του Ευρώ πλήττει η κρίση του χρέους της Ευρώπης. (Καθημερινή).
Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος χαιρέτισε το νέο έτος, γιόρτασε η Εσθονία το Ευρώ: Την 1. Ιανουαρίου εισήχθηκε στη Βαλτική χώρα το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Για τους Εσθονούς ένα σπουδαίο βήμα προς τη Δύση, που επευφήμησαν το ευρώ – εν μέσω της κρίσης-Ευρώ. (Stern).

Οι χώρες του Ευρώ φοβούνται για το νόμισμά τους, και ακριβώς μέσα στη κρίση οδηγείται η μικρή Εσθονία στο κοινό νόμισμα- ως εταίρος Νούμερο 17. Ο ευρωπαίος κομισάριος Rehn μιλάει για μια δίκαια ανταμοιβή για την αποταμίευση υποδειγματικού μαθητή. Το Ευρώ θα δώσει στην εσθονική οικονομία σταθερότητα και ευημερία. Οι κριτικοί σχολιαστές φοβούνται όμως μια αύξηση της ανεργίας. (Spiegel).

Η Εσθονία θέλησε στην αλλαγή του χρόνου να εισαγάγει το Ευρώ. Η χώρα της Βαλτικής εκπληρώνει παρόλη την ύφεση όλα τα κριτήρια. Επίσης και στην κρατική χρέωση είναι η Εσθονία υποδειγματικός μαθητής. (FR).

Μέσα στην ευρωπαϊκή κρίση του Ευρώ οδήγησε η Εσθονία την 1. Ιανουαρίου το νέο νόμισμα. Στην ίδια τη χώρα είναι αμφισβητήσιμο. Για να εκπληρώσει τα κριτήρια, εισάγει το Tallinn ένα νέο σκληρό αποταμιευτικό μέτρο. (TAZ).

Μετά από τις δραστικές μεταρρυθμίσεις έχει η Εσθονία τους πιο σοβαρούς κρατικούς προϋπολογισμούς και τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ. Οι Εσθονοί εισήγαγαν το κοινό νόμισμα – γιατί αυτοί πιστεύουν στην Ευρώπη.(SDZ).

Η κυβέρνηση του Tallinn (πρώην Reval) ελπίζει με αυτό το βήμα, και διαμέσου του Ευρώ να προσελκύσει νέους, ξένους επενδυτές για να ισχυροποιήσει το εμπόριο. Κριτικοί λένε απεναντίας, ότι αυτό το βήμα μέσα στην κρίση του χρέους έρχεται σε μια ακατάλληλη στιγμή. (Welt).

Η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Εσθονίας έχει εισάγει την 1.1.2011 το Ευρώ και έχει παραιτηθεί από το μέχρι σήμερα νόμισμα, την κορόνα. Και μολαταύτα και παρόλα που υπάρχει κρίση του χρέους στην Ευρώπη – υπερισχύουν η Ελπίδα και αισιοδοξία. (Basler Zeitung).

Οι Εσθονοί πρέπει για το Ευρώ να φέρουν πάρα πολλές μεγάλες θυσίες. Η κυβέρνηση της Εσθονίας χρησιμοποίησε την εισαγωγή του Ευρώ, για να διαπεράσει με το ζόρι δραστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Κατά τον Edgar Savisaar: Το μικρό μέρος των πλουσίων, θα γίνει ακόμα πλουσιότερο, στο μέσο στρώμα και το μέρος του πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα με μια γρήγορη ταχύτητα, απ΄ ότι μέχρι σήμερα θα οδηγηθούν στη φτώχεια. (ZEIT).

Η Εσθονία επέβαλε μια οικονομική πολιτική δραστικής θεραπείας. Η κυβέρνηση έκοψε τις αποδόσεις για δημοσίους υπαλλήλους γύρω στα 30% - χωρίς να έλθουν «μεγάλες» διαμαρτυρίες. Η επιτυχία είναι για όλους ευδιάκριτη. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε μόλις 1,5% - τα κριτήρια του Μάαστριχ για την εισαγωγή του Ευρώ επιτρέπουν τρία τοις εκατό.

Το συνολικό χρέος του κράτους έφτασε μόλις το 7,2% μια μεμονωμένη υψηλή αξία στην Ευρώπη. Ως σύγκριση η Γερμανία παρουσιάζει ένα δέκα φορές υψηλότερο ποσοστικό χρέος.
Φαίνεται όμως, ότι η κρίση όμως της ελεύθερης αγοράς του υποδειγματικού μαθητή με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και τα μειωμένα κρατικά ποσοστά, είναι σκληρή. Το μεικτό εσωτερικό προϊόν έπεσε το 2009 σχεδόν 14%, η ανεργία ανέβηκε με γοργό ρυθμό πάνω από 15% υψηλά.

Σε λίγο όμως όλα τα διαπραγματευόμενα πρόσωπα στο Ταλλίν, ήδη ήτανε σύμφωνα. Μόνο οι λίγοι ήθελαν να αποχαιρετιστούν από το όνειρο της εισαγωγής του Ευρώ. Και ο πρόεδρος Lives, επιχειρηματολογούσε, ότι τα προβλήματά μας στην οικονομική κρίση είναι όμως αιτία και δημιουργήθηκαν διαμέσου, το ότι εμείς δεν είχαμε το Ευρώ.(Spiegel)
Με οικονομικούς όρους η Ευρωζώνη δεν θα πολυκαταλάβει την προσχώρηση της Εσθονίας στους κόλπους της, το εσθονικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2 του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης ύψους 8,9 τρις ευρώ.
Και συμπληρωματικά θα πρέπει να αξιολογηθεί η γεωπολιτική θέση της χώρας και οι εμπειρίες της μακρόχρονης ιστορίας, όπου πολιτικές σκέψεις και αποφάσεις είναι σπουδαιότερες από οικονομικές αναλύσεις. (Blog.bernerzeitung.ch).


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ανασκόπηση της Εσθονίας, της βαλτικής χώρας

Εισαγωγή

Όπως ανέφερα, η κυβέρνηση θεωρεί πως το ενιαίο νόμισμα θα προσελκύσει στη χώρα τους νέους επενδυτές, με μηδενισμό των φόβων για νομισματική υποτίμηση αλλά και θα βοηθήσει τον κόσμο, που έχει στεγαστικά δάνεια σε ευρώ, κάνοντας πιο ασφαλή το δανεισμό.

Για την πολιτική της χώρας, η υιοθέτηση του ευρώ, αποτελεί ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση μιας πορείας σύνδεσης με τη Δύση και απομάκρυνσης από την επιρροή και εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.Η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1991 και αντικατέστησε το ρούβλι με την κορόνα, το 2004 έγινε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Την 1.1.2011 αντικατέστησε την κορόνα με το ευρώ. Η Εσθονία είναι μετά την Σλοβενία και την Σλοβακία η τρίτη χώρα του πρώην κομμουνιστικού ανατολικού μπλοκ, όπου θα πληρώνει με ευρώ.
Tο πολιτεύματά της είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική Δημοκρατία, και το κατά κεφαλή εισόδημα είναι 13.509 δολάρια.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, οι τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής, έχουν τώρα ξεπεράσει πολλά χρόνια ξένης κατοχής, αρχικά των Σοβιετικών, κατόπιν των Ναζί, και μετά πάλι των Σοβιετικών, οπότε είναι αυτονόητο, ότι η προσχώρησή τους στην οικονομική δομή και τη δομή ασφάλειας της Δύσης έχει γι΄ αυτές πρωταρχική σημασία για την εθνική ανεξαρτησία.
Οι τρεις χώρες της Βαλτικής προσχώρησαν το 2004 στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και έχουν συνδέσει από χρόνια το νόμισμά τους με το Ευρώ. Η Λετονία και η Λιθουανία πιθανότατα να υιοθετήσουν το ευρώ το 2014.

Σε αντίθεση με τις μικρές χώρες της Βαλτικής, οι μεγαλύτερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που είναι η Πολωνία, που θα προσχωρήσει στην Ευρωζώνη όταν αποκατασταθεί η τάξη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και η Ουγγαρία, που δηλώνει ότι το ευρώ δεν θα είναι προς όφελος της χώρας για πολλά χρόνια, και άγνωστο πότε οι άλλες χώρες.

Βλέπουν με έντονο σκεπτικισμό το ενδεχόμενο της προσχώρησής τους στην Ευρωζώνη και αναμένουν να δουν πως θα επιλυθούν τα προβλήματα χρέους της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Εκτιμάται ότι καμία από τις μεγάλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν πρόκειται να προσχωρήσει στον ευρώ πριν το 2019-2020.
Η κρίση χρέους έχει επίσης υπονομεύσει την παλαιότερη ελπίδα και πίστη ότι το να ανήκει κάποιος στην Ευρωζώνη εγγυάται αυτομάτως τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί, ότι η Εσθονία έχει επίκαιρα 66 096 ανέργους, αυτό θα πει 10,2% του πληθυσμού μεταξύ 16. έτους και συνταξιοδότησης. Την μεγαλύτερη ανεργία έχουν οι περιοχές που μιλούν ρωσικά Ost-Virumaa με 16,1% και την χαμηλότερη η περιοχή Jogevamaa με 6,8%. Σε αυτόν τον αριθμό, βρίσκονται 77.000 άνθρωποι που επιθυμούν να αποδημήσουν για να δημιουργήσουν μια νέα ύπαρξη. Από αυτούς θέλουν 13% των ανθρώπων να φύγουν από την Εσθονία για πάντα. 100.000 άνθρωποι στην Εσθονία δεν έχουν αρκετά χρήματα, για να αγοράσουν τα αναγκαία, από αυτούς είναι 20.000 παιδιά. Μόνο από το χρονικό διάστημα μεταξύ 24. ως 30. Δεκεμβρίου δηλώθηκαν 1042 άνθρωποι άνεργοι. www.baltische-rundschau.eu/2011.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - Ιστορία

Η Eσθονία κείται στην Βορειανατολική Ευρώπη, είναι μια από τις 3 βαλτικές χώρες.
Βρέχεται δυτικά απόν τον κόλπο της Ρίγας, βορειοδυτικά από τη Βαλτική θάλασσα και βόρεια από τον κόλπο της Φιλανδίας και συνορεύει νότια με τη Λετονία και ανατολικά με τη Ρωσία.
Το έδαφός της είναι πεδινό, κυρίως λόγω της διάβρωσης των παγετώνων του Τεταρτογενούς. Το μεγαλύτερο υψόμετρο φτάνει μόλις τα 318 μέτρα. Στην επικράτειά της ανήκουν 1500 νησιά που βρίσκονται στη Βαλτική θάλασσα, μεταξύ των οποίων το Σάαρεμαα με 2710 κμ2 και Χιίυμαα με 960 κμ2, που είναι τα μεγαλύτερα και βρίσκονται στο άνοιγμα του κόλπου της Ρήγας.

Είναι μια μικρή χώρα, έκταση 45.226 τ.χλμ και πληθυσμό 1.4 εκατομμύρια. Ο λαός της Εσθονίας είναι φινικής καταγωγής. Πρωτεύουσα της Εσθονίας είναι το Τάλλινν ή Ταλίν με 400.000 κατοίκους, που ονομαζότανε ως το 1918 Reval.
Άλλες πόλεις είναι η Τάρτου 100.000 κατοίκους και η Νάρβα με 73.000 κατοίκους, όπου ζουν αποκλειστικά Ρώσοι.
Η Εσθονία διαθέτει πάνω από 1400 λίμνες, συνήθως μικρές. Το ένα τέταρτο του εδάφους της καλύπτεται από δάση, κυρίως κωνοφόρων, στα οποία ζουν ελάφια, αγριόχοιροι, κάστορες κ.α. ζώα. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ήπια χαρακτηριστικά, λόγω της επίδρασης ρευμάτων της Βαλτικής.

Περίπου 65% του πληθυσμού είναι Εσθονοί, ενώ υπάρχει μια σημαντική ρωσική μειονότητα από 28%, που κυρίως ζούνε στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας, και εγκαταστάθηκαν προγραμματισμένα μετά το 1945 σύμφωνα με την Ρωσωποίηση . Επίσης ζούνε ακόμα Ουκρανοί καθώς επίσης Λευκορώσοι και φίνοι. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ευαγγελικού-Λουθερινού θρησκεύματος.
Η επίσημη γλώσσα είναι η εσθονική, η οποία είναι συγγενής με τη φιλανδική.

Το 1219 οι βόρειες περιοχές της χώρας κατακτήθηκαν από τους Δανούς. Το έτος 1285 συνδέθηκε η πόλη ΡΕΒΑΛ Reval με την Χάνσα και αναπτύχθηκε σε ένα (παν) εθνικό συγκοινωνιακό κόμβο του οργανωμένου εμπορίου της Ανατολικής θάλασσας. Έπειτα από πολλές εξεγέρσεις των κατοίκων τους, πουλήθηκε το 1345, μαζί με τα γύρω εδάφη στους Γερμανούς Τεύτονες ιππότες, οι οποίοι κυριάρχησαν στη χώρα μέχρι το 1561.
Από εδώ και πέρα όφειλε η πόλη Reval, σήμερα Ταλίν να καθορίζονται πάνω από πολλές γενιές από ξένους κυρίαρχους. Για τους ιθαγενείς χωρικούς δεν έμεινε τίποτε άλλο, εκτός από μόνο και μόνο η επιφύλαξη για την καλλιέργεια του εσθονικού πολιτισμού και της γλώσσας, χωρίς να μπορούν να εξασκούν επιρροή στην οικονομική και πολιτική μοίρα της πατρίδας τους.

Η μοναδική θετική άποψη: Η συλλογική βάση για τον μεγάλο πόθο και τη σφοδρή επιθυμία της ελευθερίας τέθηκε για πολλές μετέπειτα Εκατονταετηρίδες.
Με το τέλος του κράτους των προσταγών έλαβε χώρα στην πόλη Reval 1561 η σουηδική κατοχή. Μια τομή, που με σημερινά δεδομένα βλέπουμε, ήτανε σαν μια έναρξη σε μια πάρα πολύ ευμετάβλητη διαμορφωμένη αναπτυξιακή φάση από ανόδους και χάος. Μολαταύτα των πολλαπλών κοινωνικών και πολιτιστικών προόδων θέτονται αυθόρμητα πολεμικές φιλονικίες με τη Ρωσία (1570/71) και 1577, όπου βρίσκεται η πόλης της Χάνσα σε άσχημη κατάσταση.
Το ξέσπασμα της πανώλης το 1602 και η καταστρεπτική μεγάλη πυρκαγιά/ 1684 αποτελείωσαν το δράμα της πόλης.

Στη συνέχεια η περιοχή κατακτήθηκε από τους Πολωνούς και τους Σουηδούς μέχρι το 1721 που παραχωρήθηκε στους Ρώσους. Το 1710 κατακτήθηκε η Εσθονία από τον Πέτρο τον Μεγάλο στο Βόρειο Πόλεμο εναντίον της Σουηδίας και παρέμεινε μαζί με την συνολική Βαλτική ως το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, Μέρος της Ρωσίας. Το 1918, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Λένιν παρεχώρησε την Εσθονία στους Γερμανούς, όμως μετά την κατάρρευση της Γερμανίας η Εσθονία αυτοανακηρύχθηκε το 1921 ανεξάρτητη δημοκρατία. Το 1920 στην Ειρήνη του Dorpat είχε αναγνωριστεί από την Σοβιετική Ρωσία.

Η αυτονομία της όμως κράτησε μόνο είκοσι χρόνια. Διαμέσου του «συμφώνου Χίτλερ-Στάλιν» 1939, που οι δύο δικτάτορες οριοθέτησαν τις περιοχές των συμφερόντων τους στην Ανατολική -κεντρική Ευρώπη, έπεσε η Εσθονία στην σοβιετική σφαίρα συμφερόντων και το 1940 καταλήφθηκε από τον Κόκκινο Στρατό και εντάχθηκε στις σοβιετικές δημοκρατίες. Κατά την επίθεση του γερμανικού στρατού ενάντια στην Σοβιετική Ένωση, υποχρεώθηκαν να στρατολογηθούν, ως σοβιετικοί 35.000 Εσθονοί. Η γερμανική επίθεση κατά της Εσθονίας και η κατάληψή της από τον Ιούλιο του 1941 ως τμήματος της Γερμανικής Διοίκησης της Οστλάνδης. Ο ερυθρός στρατός ανακατέλαβε τη χώρα το φθινόπωρο του 1944 διώχνοντας πάνω από 120.000 Εσθονούς, που έπρεπε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες ως πρόσφυγες κυρίως προς τη Σουηδία, την Φινλανδία και τη Γερμανία.

Μετά τη λήξη του πολέμου το 1945 η Εσθονία προσαρτήθηκε και πάλι ως σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία ενώ το ανατολικό της τμήμα μεταφέρθηκε στην επικυριαρχία της Ρωσικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και εξακολουθεί μέχρι σήμερα μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Εσθονία ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη δημοκρατία. Το 1992 έλαβαν χώρα οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές και το ίδιο έτος άλλαξε το νόμισμα της Εσθονίας από ρούβλι σε Κορόνα Εσθονίας. Το 1995 υποβλήθηκε αίτηση για να ενταχθεί στην ΕΕ και το Απρίλιο του 2003 υπογράφηκε στην Αθήνα η συμφωνία ένταξής της. Από τον Μάιο του 2004 η Εσθονία είναι επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενώ το 2011 έγινε μέλος της Ευρωζώνης.

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η οικονομία της Εσθονίας βασίζεται σε μια πολύπλευρη βιομηχανία και με την χρησιμοποίηση άριστης ποιότητας του κυριότερου πλούτου του υπεδάφους που είναι οι βιτουμενιούχοι σχιστόλιθοι και οι φωσφορίτες, που βρίσκονται στο ΒΑ τμήμα της χώρας. Μηχανουργία, χημικές βιομηχανίες, δομικές ύλες, υφαντουργικά, τρόφιμα, βιομηχανία χάρτου ανήκουν παράλληλα με τη διάρρηξη βιτουμενιούχου σχιστόλιθου και την επεξεργασία που διαπρέπουν ως πρώτες στους βιομηχανικούς τομείς.

Μεγάλης σημασίας είναι επίσης η εντατική και μηχανική καλλιέργεια της γεωργίας, δημητριακών προϊόντων, κυρίως όμως η κτηνοτροφία που είναι σημαντική και πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας με εντατική εκμετάλλευση και παραγωγή κρέατος, γάλακτος και άλλων προϊόντων. Τα δάση της χώρας προσφέρουν ξυλεία, κυρίως για την κατασκευή χαρτιού και επίπλων. Η εκτεταμένη παράκτια περιοχή παρέχει ικανούς αλιευτικούς πόρους, που τροφοδοτούν μια καλά οργανωμένη σχετική βιομηχανία με την αλίευμα στην Ανατολική θάλασσα. Το κυρίως ψάρεμα είναι η ρέγγα. Η βιομηχανία άρχισε να αναπτύσσεται από την εποχή της σοβιετικής κατοχής και αποτελεί πλέον τη σημαντικότερη οικονομική πηγή της χώρας.
Περαιτέρω οι κυριότεροι κλάδοι της οικονομίας της χώρας είναι ο ενεργειακός, οι τηλεπικοινωνίες, οι κλωστοϋφαντουργίες, τα χημικά προϊόντα, οι τράπεζες και τα τρόφιμα, ενώ ο τουρισμός, που παρουσίασε το 2008, 1,97 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών, και το τουριστικό εισόδημα ήτανε 1,12 δις Ευρώ, το τουριστικό εισόδημα αντιπροσωπεύει 15% του εσθονικού μικτού εσωτερικού προϊόντος, και μαζί με το διαμετακομιστικό εμπόριο συνεισφέρουν επίσης σημαντικά. Οι εξαγωγές διεξάγονται κυρίως με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της ΕΕ.

Ο προσανατολισμός της βιομηχανίας και του εμπορίου στην σοβιετική οικονομία αντιμετώπισε η Εσθονία μετά την επαναφορά και αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του 1991 διαμέσου ενός συνεπούς προσανατολισμού της ελεύθερης αγοράς, που έφερε επίσης την οικονομία μετά το 1994 σε ανοδική πορεία. Αυτή η πορεία ισχυροποίησε τη χώρα, που συνέδεσε το νόμισμά της με το ευρώ, για έναν πρώτο υποψήφιο στον κύκλο των ανατολικών και κεντρικών ευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών χωρών για να εισέλθει στον κύκλο για μέλος της ΕΕ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Talin,Εσθονίας και Turku Φινλανδίας

Ταλίν, ως το 1918 λεγότανε ΡΕΒΑΛ, είναι η Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2011,μαζί με την πόλη Τούρκου, της Φιλανδίας, επίσης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Η θαλάσσια πόλη Ταλίν 2011 παρουσιάζει διεθνή γεγονότα και οδηγεί του Νέους μέσα στον πολιτισμό.
Η παραλιακή πόλη Ταλίν βρίσκεται σε ένα μοναδικό ιστορικό σταυροδρόμι. Αυτή είναι το σημείο συνάντησης των πολιτισμών μεταξύ Ανατολικής, Δυτικής, Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Εδώ βρίσκεται από την UNESCO – Kulturerbe, αποδειχθείσα παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η παλιά πόλη. Εδώ λαβαίνουν χώρα μεγάλες γιορτές τραγουδιών, που αφηγούνται τις εκατονταετηρίδες, συμπάθειες του εσθονικού λαού για τη μουσική και τη θέληση να είναι ελεύθεροι. Σύμφωνα με τις στατιστικές πηγαίνει κάποιος εδώ συχνότερα στο θέατρο και διαβάζει τα περισσότερα βιβλία.
Ο πολιτισμός στην πρωτεύουσα Ταλίν είναι στενά συνδεδεμένος με την παρούσα κατάσταση και την ταχεία πρόοδο. Ταλίν διαμέσου όλων των χρόνων δεν έχασε το πρόσωπό του – συγχρόνως ανεκτικότητα και ισχυρογνώμων. Η πόλη ζει κατά παράδοξο τρόπο, είναι παραθαλάσσια πόλη, αλλά μέχρι τώρα το άνοιγμα προς τη θάλασσα δεν είναι ανοιχτό. Ο λαός ζει απλά με τη θάλασσα στην πλάτη. Και ετούτο βέβαια έχει την αιτία – η νεώτερη ιστορία έχει περιπλέξει την είσοδο στις ομορφότερες ακτές, που είναι τριγυρισμένο το κέντρο της πόλης, τόσο από πολιτικούς λόγους, όσο και από οικονομικές αιτίες.
Το σύνθημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι :» Ιστορίες στη θάλασσα» και καθρεπτίζεται ενάντια – πόσο σκληρά η πόλη Ταλίν διαμέσου της θέσης στην Ανατολική θάλασσα έχει διαμορφωθεί και ακόμα θα διαμορφωθεί. Όχι μόνο εθνικοί και διεθνείς επισκέπτες, παρά και κάτοικοι της πόλης μαθαίνουν και γνωρίζουν οι ίδιοι διαμέσου των εκδηλώσεων την πόλη από διαφορετικές προοπτικές και εξηγούν τον ίδιο χρόνο αρχαιολογικά, μοντέρνα, εύθυμα και λυπηρές ιστορίες. Το μακροσκελές πρόγραμμα, μπορεί κάποιος να το αποσύρει από το ιντερνετ.http://osteuropa-reisen.net/ kulturhauptstadt-europas-tallin/2299
Οι τόσο πολλές εκδηλώσεις, και αν ακόμα δεν μεταδίδουν ιστορίες με την κλασική έννοια, εξηγεί κάθε εκδήλωση, εξαρτάται αν είναι θέατρο, καλλιτεχνική εκδήλωση ή μουσική εκδήλωση, εξηγεί μια «Ιστορία στη θάλασσα», από Πόλεμο και Ειρήνη, από την τεχνολογική πρόοδο, με την Ανάπτυξη με και γύρω από την Ευρώπη και διαπραγματεύονται τις σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

Το 2010 συνέβησαν στη Γερμανία δύο χαρακτηριστικά γεγονότα:
1. Στη Βαυαρία της Γερμανίας έχτιζαν έναν Αρχαίο Ελληνικό Ναό, ως ανάμνηση στη Αρχαία Ελλάδα και τη μάχη του Μαραθώνα μπροστά από 2500 χρόνια και τους Έλληνες και τη φιλοσοφία, που ίσχυε η αυτοτέλεια , ανεξαρτησία και που δημιούργησαν το αυτονόητο των δημοκρατιών και ότι ενθυμούμενη την αρχαία Ελλάδα και τους Έλληνες, περαιτέρω για άντληση δύναμης, κουράγιου και αυτοπεποίθησης για τη Δημοκρατία και εναντίον της πολιτικής δυσθυμίας.
2. Στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010 του Ρουρ Γερμανίας και στην πόλη Gelsenkirchen, έστησαν για πάντα τον ανδριάντα του αρχαίου μυθικού ήρωα ΗΡΑΚΛΗ – λατινικά Hercules, γνωστός σε όλον τον ελλαδικό χώρο από την κλασική περίοδο μέχρι σήμερα, όπου στην περιοχή υπήρχαν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Το καλλιτέχνημα θα δεσπόζει την πολιτιστική πρωτεύουσα 2010 και οφείλει να υπηρετεί το μέλλον ως εξέχουσα μορφή της περιοχής του Ρουρ και θέλουν να υπενθυμίσουν ότι η ελληνική ηρωϊκή φιγούρα είναι ως εξαφάνιση των προβλημάτων, που στέκεται για τη δύναμη της περιοχής του Ρουρ.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ετούτη η αναφορά στην διαπολιτιστική, διαπολιτισμική παράδοση κοινωνιών, χωρών των ευρωπαίων εταίρων μας, δύναται και ως ερέθισμα να θεωρηθεί και ως μελλοντικός στόχος, και ίσως μπορέσει να συμβάλει τουλάχιστον σε μια μίνιμουμ παρότρυνση να πλησιάσουμε τους εταίρους μας, με αλληλοεπίδραση, πολιτικά, θεσμικά, κοινωνικά, οικολογικά και πολιτισμικά, ώστε να επιδιώξουμε την συμπαράταξη και ως εταίροι να κερδίσουμε την αλληλογνωριμία, αλληλοκατανόηση και σεβασμό, αλλήλοις, και τη δημιουργία κλίματος πρόσφορου για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Και βέβαια, τότε μπορούμε να κατακτήσουμε και να κερδίσουμε τον σεβασμό άλλων εταίρων μας, αν και εμείς οι ίδιοι τους σεβαστούμε. (βλέπε βιβλίο: Υπό το μηδέν).

Η είσοδος της Εσθονίας στην Ευρωζώνη είχε και έχει αρχικά την εκπλήρωση του πόθου και της επιθυμίας της χώρας για ελευθερία και αυτοδιάθεση και ελπίζουν διαμέσου της ΕΕ και του Ευρώ να διασφαλίσουν την ελευθερία, την ασφάλεια, πρόοδο και την ειρήνη και ευημερία.

Η κρίση του χρέους έχει επίσης υπονομεύσει την παλαιότερη ελπίδα και πίστη, ότι το να ανήκει κάποιος στην Ευρωζώνη εγγυάται αυτομάτως τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Και τω ερώτημα είναι με ποιους όρους θα επιβιώσει η Ευρωζώνη;
Ποιος κίνδυνος διατρέχει – όταν ένα κράτος του χρεοστασίου κάνει στάση πληρωμών παραμένοντας στην Ευρωζώνη;

Πώς θα αναπτυχθούν οι περιφέρειες της Ευρωζώνης και πώς θα λυθούν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας; Ποιος μηχανισμός θα εφαρμοστεί για τη διάσωση της ΕΕ;

Τι θα γίνει με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο;
Είναι τα καυτά ερωτήματα που πρέπει μελλοντικά να απαντηθούν και να ληφθούν αποφάσεις. Βλέπε: www.sofokleous10.gr


Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, konstantin.nalbantis@t-online.de

Επιτρέπεται η αναπαραγωγή, μετάδοση, αναδημοσίευση, αρκεί να αναφέρεται όνομα, πηγή και ιστοσελίδα.

Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, konstantin.nalbantis@t-online.de

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο