Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Το Θαύμα της Αναδιόρθωσης - Σκέψεις του ομογενή μας από το εξωτερικό !

Αγαπητοί Συνέλληνες,
Και πάλι σας παρουσιάζουμε, στην ιστοσελίδα μας: www.kn-megalexandros.gr, τις σκέψεις του ομογενή μας και πολυετή φίλου μας Dr.Καθ.Σ.Παρασκευόπουλου, καθηγητού του Πενεπιστημίου της Λειψίας.
-----------------------------------------
Δημοσιεύτηκε: www.kn-megalexandros.gr, 20.04.2011
Από την ιστοσελίδα: Κ.Σ.Ν.

---------------------------------------------------

Σπύρος Παρασκευόπουλος,
Ομότιμος Καθηγητής Οικονομολόγος
της Οικονομικής Σχολής
του Πανεπιστημίου Λειψίας

Το θαύμα της αναδιάρθρωσης.

Η ελληνική Κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλοί άλλοι αυτοκαλούμενοι ειδικοί ισχυρίζονται λίγο ή πολύ, ότι αν η Ελλάδα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μνημονίου θα βγει από τη σημερινή απειλή πτώχευσης, χωρίς να είναι αναγκαία κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το ζητούμενο είναι πράγματι: μπορεί να απελευθερωθεί η Ελλάδα στο απώτερο μέλλον από ένα μεγάλο μέρος του χρέους της - χωρίς τη βοήθεια κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης - και να έλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, που θα αποτρέψουν κάποια μορφή πτώχευσης και να εμποδίσουν στο μέλλον την επανάληψη της σημερινής κατάστασης; Η απάντηση μου είναι απόλυτα αρνητική.


Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος, που λέει ότι είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου, ούτε οικονομολόγος του Χάρβατ, που λέει ότι είναι ο κ. Σαμαράς, ούτε οι τόσοι οικονομολόγοι του ΔΝΤ ή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χρειάζεσαι απλώς μία απλή λογική και να ξέρεις μόνον λίγο αριθμητική, δηλαδή πρόσθεση, αφαίρεση, διαίρεση και πολλαπλασιασμό.
Λοιπόν και για να γίνω πιο συγκεκριμένος.

Σήμερα έχουμε στην Ελλάδα κατά το Υπουργείο των Οικονομικών ένα ΑΕΠ της τάξης των 229 δις €, ένα δημόσιο χρέος των 340 δις € (148% του ΑΕΠ) και μία οικονομική ανάπτυξη του - 3% (2011) και -1% (2012).
Το Υπουργείο ελπίζει ότι το 2013 η ανάπτυξη θα είναι +1% το 2014 +3% και από εκεί μέχρι το 2020 +4%.

Κατά το Υπουργείο το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι το 2011 7,4% του ΑΕΠ και στη συνέχεια θα φτάσει στα όρια του 3%. Αν πιστέψουμε πράγματι ότι η εξέλιξη θα είναι έτσι, τι θα συμβεί με το ΑΕΠ και το χρέος μέχρι το 2020;

Σενάριο 1: Το ΑΕΠ θα ανέλθει το 2020 κάτω από τις αναφερόμενες εξελίξεις στα 278 δις € και το δημόσιο χρέος στα 422 δις €, δηλαδή 152% του ΑΕΠ. Η εξυπηρέτηση αυτού του χρέους θα απαιτεί κατά μέσο όρο ετησίως το λιγότερο 32 δις €.

Αν υποθέσουμε κάπως αισιόδοξα ότι τα κρατικά έσοδα -εφαρμόζοντας τις συμβουλές του μνημονίου - θα είναι το 2020 80 δις €, θα μένουν υπόλοιπα για τις συνολικές κρατικές δαπάνες γύρω στα 48 δις €.

Με άλλα λόγια η τότε Κυβέρνηση θα πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο για να μπορέσει να τα καταφέρει με τις υποχρεώσεις της χωρίς στάση πληρωμών ή επί πλέον χρέος.

Και αν ακόμη υποθέσουμε ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα τα καταφέρει να ιδιωτικοποιήσει κρατική περιουσία γύρω στα 50 δις € που επιδιώκει, πάλι θα έχει το 2020 ένα συνολικό χρέος γύρω στα 372 δις € ή 134% του ΑΕΠ και μία ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους γύρω στα 28 δις €. Πάλι δεν θα έχει περιθώρια να ανταποκριθεί στις συνολικές της υποχρεώσεις.

Σενάριο 2: Αν η Ελλάδα ερχόταν στις αρχές του 2012 σε συμφωνία με τους δανειστές της να διαγράψουν το 50% του χρέους, τότε τι θα συμβεί;

Η Ελλάδα θα είχε αμέσως (2012) αντί 356 δις € (160% του ΑΕΠ) 178 δις € (80% του ΑΕΠ) χρέος. Θα υποχρεωθεί βέβαια από τους δανειστές της να έχει αμέσως εξισωμένο προϋπολογισμό, δηλαδή μηδέν έλλειμμα.
Αυτό θα δημιουργήσει προσωρινά προβλήματα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελλάδα θα κέρδιζε όμως πάνω από 15 δις € ετησίως από την εξυπηρέτηση του μισού τώρα χρέους.

Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να απαλύνει στην αρχή τις συνέπειες που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, αφού και αυτά θα υποχρεωθούν να αποσβέσουν λόγω της αναδιάρθρωσης γύρω στα 50 δις €.

Προ παντός η Ελλάδα θα αποχτούσε τη δυνατότητα λόγω των αυστηρών συνθηκών, και αυτό είναι το πολύ σημαντικό, να ακολουθήσει στα επόμενα χρόνια υποχρεωτικά μία αναπτυξιακή πολιτική της τάξης του 4% έως 5% ετησίως.

Έτσι το ΑΕΠ θα ανερχόταν το 2020 στα περίπου 330 δις € και αφού το απόλυτο δημόσιο χρέος θα παρέμενε στα 178 δις € (μηδέν έλλειμμα καθ όλη τη διάρκεια) θα κατέβαινε το ποσοστό στα 54% του ΑΕΠ. Αν μάλιστα ιδιωτικοποιήσει στη διάρκεια αυτή και τα 50 δις € κρατική περιουσία, που έχει σαν στόχο, τότε η Ελλάδα θα είχε το 2020 128 δις € ή 39% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος.

Όπως αντιλαμβανόμαστε θα αποκτήσουμε, με θυσίες βέβαια που θα πιάσουν τόπο, μία αγνώριστη Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι ουτοπία αλλά μία εφικτή εναλλακτική λύση. Αυτό προϋποθέτει βέβαια επανίδρυση (νοικοκύρεμα) του Κράτους, που αναγκαστικά και πολύ πιθανά λόγω των συνθηκών θα επιτευχθεί.

Δυστυχώς όμως δεν βλέπω αυτή τη στιγμή κανένα κόμμα και κανέναν πολιτικό μας που να είναι γνώστες αυτής της απλής αριθμητικής.
---------------------
Δημοσίευση στην ιστοσελίδα μας www.kn-megalexandros.gr, 20.04.2011

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο