Μενού

Είσοδος

ΟΔΗΓΙΕΣ

Χρήσιμες οδηγίες για τη σελίδα. Πατήστε ΕΔΩ

Aρθρα

Στη Γερμανία η διαδικασία καθαίρεσης Δημάρχων - Δυο παραδείγματα προς μίμηση;

Στη Γερμανία η διαδικασία καθαίρεσης Δημάρχων διαμέσου των πολιτών

Στη Βόρεια Βεστφαλία- Ρηνανία Καθαίρεση του Δημάρχου στο Duisburg διαμέσου της ψηφοφορίας των πολιτών;

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis, Koeln
www.kn-megalexandros.gr, k-nalbantis@hotmail.de

Πρώτο παράδειγμα καθαίρεσης:

Ιστορική ανασκόπηση προηγούμενης υπόθεσης καθαίρεσης Δημάρχου
Είχα αναφερθεί και στο παρελθόν, ότι OΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ Meckenheim ΜΕ ΚΑΤ ΕΥΘΕΊΑΝ ΠΑΛΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΑΝ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ
Άλλωστε η Αίτηση καθαίρεσης υποστηρίχτηκε από όλα τα κόμματα του συμβουλίου. Η Δήμαρχος φαίνεται να απέτυχε στη δική της ελλιπή ικανότητα συναίνεσης και με την δική της επίμονη ισχυρογνωμοσύνη
Τότε περισσότερο από τα δύο Τρίτα των Δημοτών ψήφισαν εναντίον της Δημάρχου του Meckenheim, Y:K. (CDU) και με το αποτέλεσμα αυτό καθαιρέθηκε νωρίτερα από οχτώ χρόνια της υπηρεσίας της ως Δημάρχου – Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήτανε 60%, και για την καθαίρεσή της ψήφισαν 68,5% των Δημοτών. Νέες εκλογές Δημάρχου σε τρεις μήνες.
Μήπως θα ήτανε αναγκαίο ένα παρόμοιο μεταρρυθμιστικό μοντέλο και για την Πατρίδα μας;
Στην προκειμένη περίπτωση αφορά ένα μεταρρυθμισμένο εκλογικό σύστημα, που κατεπειγόντως χρειαζόμαστε και στη δική μας Πατρίδα και είναι για τις κατά τόπου Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Σε αυτό το σύστημα ο Δήμαρχος επιλέγεται κατ ευθείαν από λαό και ανεξάρτητα από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το εκλογικό σύστημα παράλληλα με τα πολιτικά κόμματα, επιτρέπει Waehlergemeinschaften, λίστες-ενώσεις πολιτικοποιημένων ψηφοφόρων, και δημοψηφίσματα. Έτσι λοιπόν προσκλήθηκαν ακόμα μια φορά οι Δημότες να ψηφίσουν και πάλι κατ΄ ευθείαν, σύμφωνα με τον Νόμο, όπου έπρεπε για την καθαίρεση της Δημάρχου να ψηφίσει το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων κατ΄ ευθείαν.

Έτσι συνέβη για δεύτερη φορά στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας NRW ( με 18 περίπου εκατομμύρια κατοίκους) ένας κατευθείαν από τον λαό εκλεγμένος Δήμαρχος επίσης και ξανά κατ΄ ευθείαν να καθαιρεθεί με ψηφοφορία και με συμμετοχή 68.5% για την καθαίρεση.

Η καθαίρεση της Δημάρχου που προερχότανε από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU προωθήθηκε από τους «Δημοκράτες του Μεκενχάϊμ», με την συνένωση των κομμάτων του Δήμου από: CDU,SPD,FDP,UWG und Gruene, που με την πλειοψηφία τους εναντίον της Δημάρχου παρακίνησαν την καθαίρεσή τους, όπου τώρα στις επόμενες τρεις μήνες πρέπει να επιλεγεί με ψηφοφορία των Δημοτών ένας νέος Δήμαρχος.



Στα δύο προηγούμενα άρθρα μου είχα τονίσει τους λόγους των αντιμαχόμενων θέσεων, αποφάσεων και μπλοκαρισμάτων μεταξύ του Δημοτικού συμβουλίου και της Δημάρχου, όπου όλα τα κόμματα αποφάσισαν με την πλειοψηφία τους για την προώθηση της καθαίρεσης και έθεσαν τέλος των πολύμηνων και πολύχρονων διαρκούντων αγώνων μεταξύ της Δημάρχου του Μεκενχάιμ και του Δημοτικού συμβουλίου, και όπου όχι μόνο όλη η περιφέρεια αλλά και όλο το κρατίδιο NRW έχει ζήσει μία πολιτική υπερβολή, όπως ασφαλώς είναι δυνατό σύμφωνα με το σύνταγμα της τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι πολίτες του Μεκενχάιμ έθεσαν τέρμα στην μακροχρόνια έχθρα με την ευδιάκριτη ψήφο τους – για μεγάλη ανακούφιση της μεγαλύτερης πολιτικής πλειοψηφίας της πόλης. Άλλωστε η Αίτηση καθαίρεσης υποστηρίχτηκε από όλα τα κόμματα του συμβουλίου. Η Δήμαρχος φαίνεται να απέτυχε στη δική της ελλιπή ικανότητα συναίνεσης και με την δική της επίμονη ισχυρογνωμοσύνη .

Τελειώνοντας το θέμα μας, ήθελα να τονίσω, ότι και στη δική μας Πατρίδα χρειαζόμαστε ένα νέο μεταρρυθμιστικό μοντέλο και στη Κοινοβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο και στις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις. Ασφαλώς ευδιάκριτα πρέπει να προωθηθεί ο πρώτος και δεύτερος ψήφος, αλλά και λίστες-ομάδες πολιτικοποιημένων πολιτών, όπως ασφαλώς και επείγουσα είναι η εισαγωγή δημοψηφισμάτων.
Αλλά ακόμα προτιμότερο και αποδοτικότερο είναι, αν στο Ευρωκοινοβούλιο επιλέγονται ευρωβουλευτές πολιτικοποιημένοι, γλωσσομαθείς, τεχνοκράτες , προβληματισμένοι, ανεξάρτητοι ομογενείς που κατοικούν σε χώρες των Ευρωπαίων εταίρων μας και μέσα στα όρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να συμπεριλάβουμε τις νέες εξελίξεις και σύμφωνα με την φιλοσοφία: „Interkulturelles Management» .

Πηγή: Koelner Stadt-Anzeiger, 26.11.07
www..general-anzeiger-bonn, 26.11.07
www.wdr.de/themen/politik/nrw04/buergermeisterin_meckenheim/071124.jhtml
www.kn-megalexandros.gr, Μεκενχάιμ, Δυο προηγούμενα άρθρα μου

Δεύτερη επίκαιρη υπόθεση καθαίρεσης Δημάρχου για το 2012
Προλεγόμενα:

Στη Γερμανία με ψηφοφορία των πολιτών: για παράβαση προληπτικών μέτρων, ελλείψεις και παραλείψεις θα ψηφίσουν οι πολίτες για την καθαίρεση Δημάρχου.

Πρότυπο μίμησης για την Πατρίδα μας;

Είθε και στη δική μας Πατρίδα να αξιολογούνται με κριτικό μάτι οι πολιτευτές, βουλευτές και οι αντιπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικήσεων για τα πεπραγμένα,
για τα ερεθίσματα, τις εκπληρώσεις προληπτικών μέτρων και αδιαφανείς καταστάσεις, τους οραματισμούς και τις παραγωγικές πρωτοβουλίες
και είθε να παροτρύνονται οι αντιπρόσωποι του λαού, από τους ενεργούς πολίτες, να περάσουν επιτέλους από τα συνεχή ευχολόγια του πομπού, στη δημιουργική πρακτική εφαρμογή, του δέκτη, διότι όποιος δεν γνωρίζει τι θα κάνει, δεν κάνει καλύτερα τίποτε και εκεί που υπάρχουν άσχημα πρότυπα, και απουσιάζει ο έλεγχος διαμέσου του κοινωνικού περιβάλλοντος, πρέπει δυνατότερα να ισχυροποιηθούν οι ενεργοί πολίτες.

Άλλωστε για να αλλάξει κάτι τι στις τοπικές μας κοινωνίες χρειάζεται περισσότερη ευθύνη, αλληλεγγύη και συμμετοχή, όπως λεει και ο: Bertolt Brecht, «Όποιος αγωνίζεται μπορεί να χάσει. Όποιος δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει».
Εισαγωγή και προβληματική
Απειλείται Δήμαρχος της Γερμανίας σε καθαίρεση και για μια τέτοια διαδικασία φθάνουν 55.000 ψήφοι. Οι κριτικοί ενοχοποιούν το Δήμαρχο, ότι πολιτικά και προσωπικά είναι υπεύθυνος για το ατύχημα που έλαβε χώρα το 2010 και αρνείται την παραίτησή του, που έδωσε άδεια και την συγκατάθεση και επέτρεψε Loveparade,χωρίς να εξασφαλίσει αρκετά την ασφάλεια των επισκεπτών. Στην τέχνο παρέλαση έχασαν τη ζωή τους το 2010, 21 άνθρωποι εξαιτίας του μαζικού πανικού. Από τότε μέρος των πολιτών απαιτεί την παραίτηση του Δημάρχου και την επεξεργασία και εξυγίανση της αδιαφανής διοικητικής και απόφασης του προσωπικού.
Μια πρωτοβουλία πολιτών θέλει με ψηφοφορία να καθαιρέσει το Δήμαρχο της πόλης Duisburgτης περιοχής του Ρουρ και 80.000 πολίτες θέλουν να κάνουν τη νέα αρχή. Έχει περάσει ένας χρόνος, από τότε που έλαβε χώρα η καταστροφή Loveparade-Katastrophe που αιτιολογούν, ότι κυρίως ο Δήμαρχος A. Sauerland είναι ακόμα υπεύθυνος. Τώρα μια πρωτοβουλία πολιτών θέλει να υποχρεώσει το Δήμαρχο να χάσει τη θέση του. Ο χριστιανοδημοκράτης CDU Δήμαρχος είναι σύμφωνος να ακολουθήσει τη ψηφοφορία καθαίρεσής του.
Στο κρατίδιο Βόρεια Βεστφαλία- Ρηνανία με 18 εκατομμύρια κατοίκους υπάρχουν περίπου 134 παράγραφοι για τους Δήμους και Κοινότητες που υποχρεούται να τηρεί ένας Δήμαρχος. Στο κανονισμό των Δήμων και Κοινοτήτων, άρθρο 66 , § 66 GO NRW, Abwahl του Δημάρχου, καθαίρεση Δημάρχου, όπου αναφέρει, ότι οι πολίτες της Κοινότητας προτού τελειώσει η θητεία του Δημάρχου μπορεί να καθαιρεθεί και απαιτείται να συμφωνήσουν οι μισοί των Συμβούλων και δύο τρίτα της απόφασης και σε κοινότητες με 20. 000 κατοίκους πρέπει να ψηφίσουν 20%, σε κοινότητες με 50.000 – 100.000 κατοίκους 15%, οπότε αν η ψηφοφορία φέρει αποτελέσματα με 25%, Kommunalwahlgesetzes.
Duisburger entscheiden am 12. Februar über Abwahl von OB Sauerland. Οι κάτοικοι του Duisburg, αποφασίζουν την 12. Φεβρουαρίου για την καθαίρεση του Δημάρχου.
Επίλογος
Ενώ ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι προ του ατυχήματος δεν γνώριζε τις αρνητικές πτυχές της ασφάλειας, όμως από το πρωτόκολλο συνεδρίασης της διοίκησης του Δήμου την 18. Ιουνίου 2010 φαίνεται, ευδιάκριτα, ότι στο Δήμαρχος Sauerland έπρεπε να είναι γνωστές οι αμφιβολίες ασφάλειας της πολεοδομικής αρχής.
Η φιλονικία για την επεξεργασία και τις συνέπειες του ατυχήματος από τους κριτικούς πολίτες, είναι ότι ο Δήμαρχος δεν εμφανιζότανε στη δημόσια ζωή, και έδινε συνεντεύξεις μόνο σε λίγα επιλεγμένα ΜΜΕ και έδινε προσωπικές θέσεις γραπτώς.
Την 11. Ιουλίου 2011 ανακοίνωσε η Εισαγγελία του Duisburg , ότι η παροχή έγκρισης για την παρέλαση 2010 ήτανε παράνομη. Ο Δήμαρχος ζήτησε δημόσια συγγνώμη και ότι έπρεπε να λάβει νωρίτερα την ηθική ευθύνη, αλλά δεν βλέπει κανένα προσωπικό λάθος.
Στη συνεδρίαση της 17.Οκτωβρίου 2011 οι αντιπρόσωποι της πρωτοβουλίας των πολιτών «Νέα Αρχή για το Duisburg“ παρέδωσαν συνολικά 79.149 υπογραφές για την έναρξη μιας καθαίρεσης εναντίον του Δημάρχου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της NRW αρκούσαν 55.000 έγκυροι ψήφοι. Η Διοίκηση θα εξετάσει την ακρίβεια και ισχύ και θα κατατεθεί επίσημα. Ο απαραίτητος αριθμός των ψήφων είναι αρκετός και η απόφαση των πολιτών θα διεξαχθεί την 12. Φεβρουαρίου 2012.
Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίληψη
Ναλμπάντης, Κωνσταντίνος, Κολωνία,
k-nalbantis@hotmail.de
Πηγή: www.kn-megalexandros.gr, Koelner Stadt-Anzeiger, West-Deutsche Zeitung, FAZ und internet

Σχόλια

>> Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τα κάθε είδους σχόλια.
>> Πρέπει να είστε μέλος για να Δημοσιεύστε ένα σχόλιο